Klokkenluiders

(Foto Jan Smets)

Toen Nick, de Mechelse torenwachter aan JanS en mezelf een speciale geheime opdracht voorschotelde, hebben we geen moment getwijfeld. Omgaan met erfgoed van vele jaren, binnen in een kader vol werelderfgoed: De Sint-Romboutstoren.

Zeg nu zelf, zou u daar niet voor tekenen ?

Binnen in de Sint-Romboutstoren heb je verschillende kamers, en één daarvan is de Smidse. Vanop de Smidse, zie je in de lucht een touw hangen dat in drie splitst. En dit touw is verbonden met de zwaarste klok van de toren: De Salvator !

(Foto Annemie Verreydt)

En de motor van de zwaarste klok van de oude beiaard heeft het begeven. Zo'n motor vernieuw je niet zo maar. Er werd al gehoord bij de leverancier Siemens. Maar dergelijke zware elektrische motoren worden alleen nog op bestelling gemaakt. Meestal worden er nu 2 motoren geplaatst, maar daar was de sturing dan weer niet op voorzien.

Tijd voor een andere aanpak dus. Het oude klokkenluiden met de hand. En dat deden we dus. We hebben aan de grote klok gehangen, en dat mag je letterlijk nemen.

(Foto Annemie Verreydt)

Wordt Salvator veel geluid ? Niet echt, het luiden van Salvator gebeurt alleen nog maar bij speciale gelegenheden:

  • Aankondigen beiaard concert,  elke maandag juni tot september
  • Overlijden van een of andere hoge Piet en daar bedoel ik dan mee de Koning, Paus, Kardinaal
  • Aankondigen klokkenwerpen
  • Hanswijk Processie

 (Klokkenluider Nick: Foto Annemie Verreydt)

 (Klokkenluider Peter, Foto Annemie Verreydt)

 (Klokkenluiders Nick en Jan, Foto Annemie Verreydt)

Misschien een aanzet tot een gilde van de klokkenluiders ? Een groep mensen die gespreid over de maanden juni tot september komen meeluiden ?

Dat idee werd ge-opperd, maar er werd ondertussen gekozen om de motor te herstellen.

Een eenmalige gebeurtenis dus, maar wel leuk.

(Zie de Video)

en ze trekken allemaal aan hetzelfde zeel

Wow, tof zeg !!!

Een gilde klokkenluiders? Goed idee!! Ik zie dat volledig zitten... wil gerust méédoen!

 @ peter

...overlijden van een of andere hoge Piet en daar bedoel ik dan mee de Koning, Paus, Kardinaal...

Net nu de storm van het bisschoppenschandaal wat geluwd is ga jij aan het Salvatorzeel staan trekken.

En woorden als: Hoge Piet en Kardinaal en zeel, liefst niet in één zin gebruiken Peter! Je krijgt zo snel de klap van de straat over je heen.

:-)

A dirty mind is a joy forever, it is all in the mind of the reader :-)

 @ peter

A dirty mind is a joy forever!

En aan mijn smerige gedachten heb ik al ontiegelijk veel plezier beleefd. Maar anders dan de monseigneurs van deze wereld heb ik ze steeds voor mezelf gehouden. Afgeknepen als het ware! Om toch maar niets naar buiten te laten lekken.   :-))  Never mind.

Het lucht me op!  een bezwarend geheim kan eindelijk opgebiecht!   ;-)

Het mag aan de grote klok worden gehangen...   Het was voor deze trotse Mechelaar een fantastische ervaring om dat haast negen ton bronzen geweld te mogen luiden op die maandagavond...  Het was adembenemend - letterlijk en figuurlijk - om aan de dikke zelen te hangen, en langzaam maar zeker Salvator in beweging te zetten.  En dan -  dan... klonk de geweldige klank van de grootste Mechelse klok...

bezweet en moe klonken we nadien op een terras op de Grote Markt op onze 'prestatie'...  In geen tijden werd deze klok nog handmatig geluid...  En wij - wij deden het!  Of het Klokkenluidersgilde - zoals van gedroomd - er ooit zal komen, is nu nog maar zeer de vraag... (alhoewel, wie weet?...).   Maar deze grandioze ervaring pak je me niet meer af...

... en we dachten al na over een stamlokaal voor onze gilde. Café Salvator kwam als winnaar uit de bus :-)

@peter en jans

Zoals ik al eens in een vorige reactie liet verstaan is het niet zozeer een probleem voor mij om iets minder gezwind naar boven te geraken in die klokkenkamer, maar het afdalen van die wenteltrap zou mij een eeuwigheid vergen omdat ik die ruggenwaarts zou moeten afdalen. (Slechte knieën en een kunstheup).

Maar dat het voor jullie een prachtige ervaring moet geweest zijn, kan ik mij levendig inbeelden. Maar dat is dan het privilegie van de jeugd. Alhoewel, zo piep zijn jullie nu ook niet meer. Toch....? Goed verslag alleszins. Met dank aan jullie.

http://www.youtube.com/watch?v=TbPEsvWLAOw

voor de bewegende beelden...

Grapjassen :-)

Ten tijde van Alfred Ost gebeurde het luiden van Salvator... lichtjes anders !

;-)

Beste Peter,

Ik ben op zoek naar een gids die in mei 2011 ongeveer 15 kunst- & cultuurliefhebbende nederlandse autocartoeristen (oudere mensen) zou kunnen rondgidsen voor een (halve) dag.

Heeft u toevallig een mailadres waarop ik u kan contacteren?

Mvg,

 

W.N.

U kan terecht bij de dienst toerisme van de stad

Stad Mechelen | Toerisme
Hallestraat 2-4-6, 2800 Mechelen, België

T 015 29 76 57 | F 015 29 76 53 
W www.toerismemechelen.be

en u kan mij bereiken via

peter.meuris@gmail.com