Klokkengieten op de schoenmarkt

met categorie:  

Nu Zondag is het open monumentendag. Het thema is bekend:  "de vier elementen".

En dus wenste de "VZW Toren en beiaard" zijn steentje vurig bij te dragen. Wat heeft een beiaard nu met vuur te maken, behalve het elan van de artiest? Simpel, het vuur van het gieten van een klok. Dus werd er beslist een klokje te laten gieten en dat aan de stad te schenken. En daarom is de "vurige" open monumentendag van dit jaar het geschikte moment

Zondag 12 september is het dan zover: rond 9 uur 's morgens wordt alles opgesteld door klokkengieter Thibaut Boudart. Die heeft ondertussen een model klaar van het klokje dat zal overhandigd worden. Eerst wordt het brons gesmolten en dan...  

Thibaut hoopt ergens tussen 11.00 en 11.30 uur het klokje te kunnen gieten. Diegenen die dat willen zien komen best op tijd, want daar het een klein exemplaar betreft zal dit proces nauwelijks een minuut duren.

 

 

Vervolgens start het afkoelen. Thibaut Boudart rekent op zo'n 5 uur, zodanig dat zowat ergens rond 16 uur  de aarde kan verwijderd worden. Dat is trouwens ongeveer rond het traditionele klokkenwerpen. Daarna wordt alles afgewerkt en zal het klokje klaar zijn. De vereniging Toren en Beiaard zal het klokje overhandigen aan het stadsbestuur op de traditionele afsluitingsreceptie van de beiaardconcerten op het stadhuis op maandag 13 september ( +/- 21.45 uur) na het laatste maandagavondconcert. Een sluitingsconcert dat we trouwens kunnen aanraden. Die avond wordt er vanaf 20.30 uur niet alleen gemusiceerd op de toren, maar ook in de gang van het Cultuurcentrum ( onder de toren ) Daar wordt de beiaard gecombineerd met een optreden van stadsgenoot en jazztopper Frank Vaganée (sax) en zijn Russische muzikale vrienden, de gebroeders Ivanow.

Mis deze afspraken vooral niet beste bloggers....

Jullie kunnen ook eens kijken op de website van de klokkengieter.

Voor diegenen die zich zouden afvragen waarom er vandaag geen klokkengieten was : afgelast wegens weeromstandigheden vanmorgen. De klok wordt wel in de gieterij gegoten en morgenavondn overgemaakt aan de stad.

Bedankt voor de update Rudi.