Arthur’s Day in Mechelen: intiem huiskamerconcert bij O’ Fiach's

Donderdag 23 september 2010. In Brussel wonen zo’n 70,000 mensen een concertje bij van een Iers rockgroepje en in Mechelen zorgen Peter Ceulemans en Alex Rossi voor een gesmaakt intiem concertje met hoog huiskamergehalte in O’ Fiach Irish Pub. Het was Arthur’s Day, en die donderdag kleurde dus Iers, ook in Mechelen.

Met Arthur’s Day wordt Arthur Guinness (1725-1803) herdacht, de man aan wie we ‘The Black Stuff’ danken. Op Arthur’s Day heffen de Ieren overal ter wereld het glas ter ere van deze ‘papa’ van Guinness. In O’ Fiachs, de Mechelse Ierse Pub werd er geklonken en gemusiceerd. De aanwezigen werden getrakteerd op een concertje van singer-songwriter Peter Ceulemans en harmonicaspeler annex grapjas van dienst Alex Rossi.

Terwijl de Guinness rijkelijk vloeide in de gloednieuwe Guinness-glazen, vanaf donderdag in gebruik, zorgden Ceulemans en Rossi voor een bijzonder fijn concertje. Peter Ceulemans kondigde een dra te verschijnen CD aan en speelde behalve veel eigen werk uit dat album, een aantal originele covers.

Ceulemans begeleidde zichzelf op gitaar, het knappe mondharmonica-werk van Braziliaan Alex Rossi was een welgekomen aanvulling. Peters aangename, warme stemgeluid en de veelal rustige en uiterst sfeervolle liedjes deden de rest. Een leuk extraatje waren de grappige tussenkomsten van Rossi die met een zo laag mogelijke stem Peter meermaals bejubelde en tussendoor nog de tijd vond om reclame te maken voor zijn eigen CD’s: “Peter’s CD is still in the factory, but mine are ready and you can buy them”.

Van de vele mooie liedjes sprongen vooral het ontroerende ‘Dear Friend’, opener ‘Come Home’, waarbij Peter duidde dat ‘home’ bij O’ Fiachs is, ‘Lightkeeper’, ‘Too Much Love’, ‘Fairy’s Bridge’, ‘Really You’ en het instrumentale ‘Out of the Dark’ eruit. En ook de duidelijke boodschap aan een aantal wereldleiders en of -machten, misschien wel Peters ‘Sunday Bloody Sunday’, ‘Stop Fighting’ kon uw verslaggever zeer bekoren. Maar die andere nummers waren dus ook erg mooi.

Richard Thompson’s ‘Waltzing’s For Dreamers’, het uiteraard gretig meegezongen ‘Sunny Sailor Boy’ van Luka Bloom waren subliem. En laten we toch ook de originele interpretaties van Depeche Mode’s ‘Just Can’t Get Enough’ en The Cure’s ‘Just Like Heaven’ niet vergeten. Afsluiter was een erg sterk ‘Neighboorhood’ van good ‘ole Tom Waits. Top!

Die 70,000 in Brussel – you too? - beleefden ongetwijfeld een geweldig concert, wij ook in Mechelen! En zo was Arthur’s Day niet alleen smakelijk maar ook een groot muzikaal genot.

Alex Rossi gaf, aangespoord door O’ Fiachs Ron Hunter, na’t optreden nog een mini-privé-performance ten beste, incluis een geloofwaardig ‘Bluesette’ van Toots Thielemans! Nu is het wachten op die cd van Peter Ceulemans.

SETLIST:
Come Home / Gipsy Girl/ Sun And Moon/ Lightkeeper/ Waltzing's For Dreamers (Richard Thompson)/ Lonesome Zorro (Arno)/  Morgan's Delight/  Fairy Bridge/ Tread Softly/  Too Much Love // Stop Fighting/  Really You/ Summers Breeze/ Faithfull To The Night (Admiral Freebee)/  Dear Friend/  Streets Of London/  Out Of The Dark/ Sleepwalking Girl/ Kiss Without Consequence/ Desiree/ Just Like Heaven (The Cure)/ Just Can't Get Enough (Depeche Mode)

BIS 1:
Never Say Goodbye/ Sunny Sailor Boy (Luka Bloom)/ Throw Your Arms Around Me

BIS 2:
Neighbourhood (Tom Waits)

Voor de dorstige Mechelse melomanen onder ons: er zijn bij O’ Fiach Irish Pub regematig concertjes te beleven, onlangs nog was Daithi Rua te gast en er staat nog meer op de agenda. Check regelmatig hun webstek: http://www.ofiach.be/

Ondergetekende zal daar zeker nog bij zijn.
You Too?


Verslag:
Mark ‘Markec’ Van Mullem

Knap verslag Mark, jammer dat ik er niet kon bij zijn. Maar ik ben er ondertussen wel al eens binnengevallen (eindelijk, het heeft veel te lang op zich laten wachten), en ik denk dat ze mij daar nog geregeld gaan zien. Hopelijk lukt het ook eens op een dag dat er wat muzikaal talent passeert.

.. en volgende keer neem ik mijn camera mee natuurlijk. Spijt dat ik het mooie interieur en het optreden, incluis de gekke grimassen van Alex Rossi niet kon vereeuwingen...

En een volgende keer komt er, er komen nog fijne concertjes bij O' FIachs...