Vreemde vogel aan de Melaan

met categorie:  

die blijkt ook regelmatig te passeren aan 't water in de kruidtuin

Verleden winter zaten er tientallen aan de vaart aan Colomabrug.

@ Troostie

Ben je zeker dat het dit soort was dat je aan de vaart gezien hebt. Ik dacht dat dat Aalscholvers waren, maar dit is volgens mij toch geen aalscholver.

Of vergis ik mij. Is die niet donkerder ( zwart ? )

Weet eigenlijk niet welke vogel dit is

Volgens mij is dit ook een aalscholver hoor... Aan de bek te zien toch, kleueren zijn wel wat anders maar aalscholvers zijn er in verschillende soorten.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Aalscholver

In China worden (eigenlijk nu enkel nog om te tonen aan de toeristen) deze vogels wel heel creatief gebruikt. De vissers gebruiken deze vogels namelijk om voor hen te vissen. Een koordje rond hun nek zorgt ervoor dat ze grote vissen niet kunnen doorslikken, de vogels zijn zo getraind dat ze de vis dan braaf gaan terugbrengen naar de visser op zijn bootje van bamboestokken.

Barbaars, een beetje, maar als je weet dat een getrainde aalscholver in China al gauw 500€ kost, kan je er van op aan dat de aalscholvers wel heel goed verzorgd worden en ook goed te eten krijgen.
http://www.bennenk.com/China2004/Aalscholvers%20Body.htm

Heb dit zelf al eens live mogen meemaken in de omgeving van Yangshuo, wel een ervaring.

Dit is wel degelijk een aalscholver en die zitten ook regelmatig op de Dijle, soms met enkele exemplaren. Ze zijn inderdaad niet altijd zwart.  Dat die vogel ook eens kwam kijken op de melaan is niet abnormaal, de beestjes eten vis en veel vis zelf, want er wordt geklaagd over leegeten van vijvers. De aalscholvers komen vermoedelijk van de Nekker, waar er veel zitten. In de winter zag ik op een morgen rond 8.30 u tientallen aalscholvers aan de sluis van Battelbrug. Bangelijk veel zelf, ik snap waarom men wat ongerust wordt over het visbestand;

Trouwens, ik zag op de Dijle, aan de Hoogbrug, ook al een ijsvogel en enkele weken geleden aan de Botaniek een gele kwikstaart! Dat vogeltje schijnt aan een opmars bezig en dus was die verschijning niet zo verrassend.

 Op Europees niveau is de aalscholver niet langer een beschermde vogel, bijgevolg zou men de populatie mogen beginnen uitdunnen, wat in Frankrijk bijvoorbeeld al bezig is.

Op vlaams niveau staat hij nog steeds op de lijst, misschien gaan ze er daar vanuit dat het beestje wel uit zichzelf zal stoppen met eieren leggen .

Ondertussen mogen we ons dus verwachten aan een drastische daling van ondermeer ons snoekbestand én een boete van Europa ( de zoveelste )

Dit is wel een nog niet  genoeg volwassen Aalschover.

Ooit had ik een meningsverschil met een visser aan de Leuvense Vaart. Die man vond dat die rotbeesten al de vis uit het kanaal kwamen opvreten. Ik vroeg hem toen of hij dacht, dat omdat hij een visverlof betaalde hij meer recht had om die vissen te vangen dan de aalscholver van dienst die enkel zijn dagelijkse portie vis nodig had om zijn ras in stand te houden. Als ik in het voorjaar langs het kanaal fiets en de flotieljes brasem en karper in serieuze groepen zie rondzwemmen onder het wateroppervlak, dan vind ik er niets alarmerends aan dat enkele aalscholvers hun honger komen stillen in wat tenslotte HUN biotoop is en niet dat van een loos vissertje dat kilo's visvoer in de vaart kiepert dat er enkele jaren later door de baggerdienst moet worden uit opgediept ten koste van het algemeen.

dit exemplaar staat er in ieder geval goed op, alsof hij weet dat ie effe moet pauseren voor zijn 15 minuutjes glorie.

Jef, pas terug van de zuiderse stranden ? De laatste weken was er over die aalscholver nochtans in de gazetten wel wat anders te lezen.

Tja jongens, dat is nu eenmaal de natuur en daar moeten we niet in tussenkomen vind ik...

Als de reiger of kat van de buren langs mijn vijver passeert en een paar van mijn mooie koi's meepakt is dat spijtig, maar ik ga me daar niet in druk of kwaad in maken, ook al kostte die vis aardig wat centen... De natuur is de natuur...
Ik heb, in tegenstelling tot veel andere vijverliefhebbers zelfs helemaal geen maatregelen getroffen tegen reigers en andere rovers.

Wat is het alternatief, beginnen jagen op aalscholvers om hun aantal naar beneden te halen? Laat maar uit, laat de natuur maar gewoon zijn ding doen, moeder natuur weet het echt wel beter dan wij zielige vervuilende stervelingen... Dat is bewezen...

 De natuur is de natuur, dat is waar. Ik ben zelf geen visser, en ook al geen jager, soms echter is een ingrijpen van de mens nodig om bepaalde soorten in stand te houden. Je zal niet direct jagers langs onze oevers zien trekken. Gelukkig maar(?). Men zal wel andere middelen gebruiken als het nodig is. Ik heb met eigen ogen gezien wat er met de stadsduiven gebeurt, mijn maag keert als ik er terug aan denk, als het dan toch moet wens ik die dieren een goed gemikte lading hagel toe. Dat duurt niet zo weerzinwekkend tergend lang.

Ik woon aan de Dijle en zie de aalscholver regelmatig jagen. De foto vind ik zeer geslaagd, maar meestal zie je een aalscholver in de zon zitten met gespreide vleugels. Deze vogels hebben, in tegenstelling tot eenden en ander watergebroed, geen vetklieren om hun  veren waterafstotend te maken. Ze moeten dus regelmatig hun vederbestand laten drogen. De lichte kleur kan inderdaad wijzen op een jong dier, maar het kan ook om een  wijfje gaan.

zoiets als bij de merels, bruin en zwart?

Inderdaad.

Ik zag deze vreemde vogel in aktie op de Melaan. Hij/zij heeft iets van een otter die in het water duikt en die enkele tientallen meters verder opduikt. Schoon om te zien.

Alex, kunt gij hagel leveren want die komen inderdaad niet om lege bierflesjes op te rapen. 

Alex, wat gebeurt er dan met de stadsduiven aub?

@TommyG: die worden niet meer gevoederd en sterven aan langzame hongersnood! ;-)))

 Die worden gevangen in ijzeren kooien, ze kruipen erin gelokt door eten, maar kunnen er niet meer uit. Afmetingen kooi: ongeveer 20x40x70cm. Om de 2 of 3 dagen worden de kooien gelicht, dwz dat dieren daar in het slechtste geval tot 72u kunnen inzitten. Bij het lichten kantelt de kooi omdat het makkelijker pakt aan de zijkant. De kooien komen in een camionette terecht, het lossen van de kamionette gebeurt vrij ruw, de kooien worden op de grond gesmeten en vervolgens met een steekwagentje afgezet aan de gaskamer, waar ze voor de deur dichtgaat ook nog eens vrij onzacht opgestapeld worden. Het vergassen zelf duurt 2 tot 3 minuten.Ik weet dat omdat ik het gezien heb, en ik was daardoor werkelijk gedegouteerd. Komende vanop de buiten (zemst) heb ik vroeger redelijk wat duiven, kippen, kalkoenen en konijnen geslacht en dat duurde van vangen tot dood amper een minuut, zo werd het mij ook bijgebracht want zo hoorde het nu eenmaal, een dier mocht niet afzien. Een jacht heb ik ook al meegemaakt, mijn twee broers jagen namelijk. Een ding is zeker: de duif die door een jager geschoten wordt is een lucky basterd tegenover een duif die op zogezegd humane manier verdelgd wordt.

Alex, dan kunt gij toch den hagel leveren. De omwonenden moeten dan maar eventjes in hunne kelder kruipen. 

Heb ik ergens gezegd dat er in een stad moet gejaagd worden? Ik denk van niet beste GL. Hagel leveren kan ik al evenmin, ik beschik over geen vergunning dus kan ik er zelfs niet aan geraken.

Wat ik zeer geestig vind is dat iedereen de mond vol heeft over natuurbescherming en dierenwelzijn. Echter; als de natuur en de dieren een beetje te dichtbij komen, zoals bvb de stadsduiven, dan worden ze direct bestempeld als dragers van ziektes, wat bullshit is trouwens, en mogen ze plotseling wreed behandeld en kapotgemaakt worden. Bovendien schijten ze de standbeelden van onze helden en onze beschermde monumenten onder, mijnheer, en maken ze nesten waar het niet hoort. Nog een geluk dat duiven niet meer verstand hebben of ze zouden op ons kotsen ipv schijten LOL

Volledig akkoord Alex... Ik heb het hier indertijd ook al eens gezegd toen de chique madammekes op het terras aan de Grote Markt het ambetant vonden dat die duiven te dicht kwamen... http://www.mechelenblogt.be/2008/04/gevleugelde-terroristen

Bedankt voor de toelichting Alex!

 @ TommyG

Vraag toch maar eens aan de caféuitbaters van de Grote Markt , Wollemarkt, Vismarkt, Veemarkt, Melaan en andere plaatsen met een terras wie ze het liefst aan hun tafeltjes hebben: 

Duiven die in hun razernij aanvallen op de borrelnootjes en daarbij een boel gebroken glazen achterlaten of dames die rustig een koffietje komen drinken en daar voor betalen zonder brokken te maken? Heb je ooit al zo'n duivenraid meegemaakt? Je schrikt wel effe.  :-))

Graag gedaan. Had uw post daarnet trouwens al gelezen, right to the point. En hoewel ik in herhaling val: die duiven verspreiden geen ziektes, hoogstens onder hun eigen populatie, maar niks besmettelijk voor de mens. Het is gewoon een puur bullshitverhaaltje dat verteld wordt om de mensen schrik aan te jagen. Eens de mensen schrik aangejaagd zouden ze bijna weglopen van een duif, en hebben ze geen probleem met het feit dat deze gevleugelde vijand uit de weg geruimd wordt.
Wat men deze dieren vooral verwijt is dat ze idd. de terrassesletjes hun nootjes komen pikken en kakken op onze gebouwen en auto's, oh heiligschennis! gebouwen die door de superieure homo sapiens bedacht en gezet zijn. Daar kakt ge toch niet op zeker! 99,99999999999999% van de soorten die op aarde leven zal het worst wezen hoe waardevol onze stapels bakstenen zijn en waar wel en niet mag gekakt worden :-))). Raar, want mensen zijn nochtans niet vies van kak, een paar miljard man kakt in de zee en vreet vervolgens de vis op die er in zwemt :-))