De vergeten Mechelse reus der Nederlandstalige poëzie


Wisten jullie dat er een groot dichter in Mechelen woont die iedereen waarschijnlijk al lang is vergeten? Jullie komen hem waarschijnlijk zelfs geregeld tegen in de bibliotheek of op zijn dagelijkse fietstochten met zijn koersfiets. Misschien heeft hij u zelfs al eens uitgescholden als je in zijn weg reed ;-) Het is nogal een speciale figuur, vandaar.

Wisten jullie dat deze dichter een hele resem eerste plaatsen op poëzieprijzen in het hele land in de wacht gesleept heeft? De meest noemenswaardige de alom gerespecteerde Hugues C. Pernathprijs, ooit gewonnen door mensen als Erik Spinoy, Leonard Nolens en Ramsey Nasr?

Zijn laatste bundel, de Kooi van Faraday dateert nu reeds van 1986. Na 1986 werd hem het bestaansrecht als dichter blijkbaar niet meer gegund, mede dankzij vele bloeddorstige recensies, terwijl het toch met deze bundel was dat hij bovenvermelde Pernathprijs in de wacht heeft gesleept, dus over de kwaliteit daarvan valt eigenlijk niet te discussiëren, al blijft het natuurlijk wel een subjectief gegeven.
Na 1986 heeft hij de spreekwoordelijke pijp aan Maarten gegeven en is verdwenen in de anonimiteit, hij is blijven schrijven, dat wel, maar publiceren wil hij niet meer, hoe hard ik ook aandring, we zullen moeten wachten tot zijn dood om zijn ultieme meesterwerk te kunnen lezen.

Dit artikel gaat over Leopold M. Van den Brande, levend en wel, klein hebben ze hem niet gekregen, ze hebben hem wel het zwijgen opgelegd.

De Leo (of de Polle wellicht voor sommigen onder jullie) is mijn oom, als kind heb ik altijd al geweten dat hij dichter was, hij leefde immers van zijn pen, maar nooit heb ik er bij stilgestaan dat hij eigenlijk best wel een grote meneer was. Nonkel Leo was gewoon Nonkel Leo. Ik ergerde me als 10 jarig jongetje dat zijn kerstcadeau voor mij een dichtbundel was waar ik toch niks van begreep.

De laatste jaren duiken er echter artikels op het internet op waar naar hem gezocht wordt, mensen willen weten wat er van hem geworden is, of hij nog iets publiceert, of hij nog leeft. Ik krijg zelfs emails van fans die willen dat ik hem aanspoor om zijn trilogie (die overigens zo goed als klaar is) te publiceren.

Wie kent hem nog? Wie weet nog wie hij is? Wie leest hem nog?
http://www.hetprieeltje.net/vandenbrande.html
http://www.decontrabas.com/de_contrabas/2008/08/over-leopol-m-v.html

Pat Donnez, eat your heart out! :-)

 

Toch maar blijven 'aandringen' Tommy!  Hij is véél te lang in de vergetelheid gesukkeld...  Mechelen moet deze 'literaire held' terug op zijn sokkel pogen te zetten, en er een ferme schijnwerper op richten!

'Nonkel Leo': publiceren die trilogie!

Hier bespreekt ene Reinout Verbeke zijn fascinatie uit voor "Nonkel Leo".

Ik ga ervan uit dat 'Nonkel Leo' Er zelf voor kiest om niet meer te publiceren.

Laat die mens gewoon met rust.

Op de foto: Leopold Van den Brande leest uit eigen werk, op de Begijnenzolder (denk ik). Foto Dirk Gooris.

 

Heb even door een aantal gedichten gegrasduind en er zit écht wel kwaliteit in. Z'n vroegere werk spreekt me minder aan dat vanaf latere jaren '70, begin jaren '80 des te meer.

Zonde.

Het werk dat hij proclameert wanneer ge "te dicht" bij zijn koersfiets komt vind ik persoonlijk heel sterk en zou ook wel eens in een bundel mogen verschijnen.

@Anne, hoe kom je aan deze foto?

@Wout, soms is het beter gewoon te zwijgen, zeker als je niet weet waarover je spreekt.

@100°dessous, thanx, als je interesse hebt, er zijn nog bundels over :-) In ruil voor ne Gouden Carolus... ;-)

@MarkT, haha, met jouw reactie heb ik echt keigoed moeten lachen, jij bent hem duidelijk al eens tegengekomen. Ik speculeerde er al op in het artikel, het is ne speciale, zeker als hij op zijne koersfiets zit ;-) Je was toch niet té geshockeerd hoop ik?

@TommyG : Ik was hoegenaamd niet geshockeerd. In tegendeel, ik was gevleid. Zodanig gevleid zelfs dat ik sinds die eerste keer dat ik "te dicht" kwam er een doel van gemaakt heb hem telkens ik hem tegenkom wat te hinderen om op die manier een gedicht aan hem te ontlokken. Ondertussen heb ik al zes gedichten die hij persoonlijk aan mij heeft opgedragen kunnen noteren. Misschien moeten we eens met een aantal mensen een beurtrol afspreken om hem eens een jaar lang elke dag even te hinderen om dan zijn te-dicht-gedichten te publiceren in een jaaroverzicht-bundel : "Te dicht-er" of zo iets ?

 Prachtig! Vanaf nu ga ik er een sport van maken elke koersfietser te hinderen tot ik hem tegenkom, hahahaaa. Als hij mensen iets toeroept, rijmen zijn scheldwoorden dan of zijn het eerder korte haiku's?

Is dat niet de persoon die elke dag in het zelfde blauwe tenuke dezelfde toer rijdt ? Hombeeksesteenweg - fortuinstraat - ridder dessain en terug hombeeksesteenweg via de plaisancebrug?

@ Tommy: Uwe 'nonkel Leo' heeft blijkbaar beslist om te zwijgen. Om wat voor reden dan ook. Ik vroeg daar respect voor. Meer zei ik daar niet over.

Joren M, inderdaa dat is die wielerfanaat die de hele dag toertjes rijdt op de dessainlaan en stééds naast het fietspad bolt!! en roepen en tieren dat hij kan (duidelijk een geval voor de psychiatrie denk ik). Wout, zoals gij het had verwoord had ik het ook begrepen.....den Tommy blijkbaar niet.

Sorry voor de late reactie, maar ben op vakantie in China...

@Wout : Zelf beslist, het hangt ervan af hoe je dat interpreteert. Hij heeft die beslissing genomen na jarenlang weggepest te worden door het heersende literaire establishment van die tijd. Dat hij de Pernathprijs gewonnen had deed blijkbaar niet terzake, integendeel, jaloezie dreef die mannen nog verder om nog hatelijkere recensies te schrijven, Misschien dat jij de Pernathprijs niet kent, neem ik je niet kwalijk, maar dat is wel een van de belangrijkste poezieprijzen van de lage landen, die win je niet zomaar...

Naast poezie is fietsen inderdaad zijn leven. Elke dag rijd hij zo wel om en bij de 100 kilometer, door weer en wind, sneeuw en ijzel, en dat voor zijn leeftijd. Ik denk dat hij dit jaar nog maar 1 keer niet is gaan fietsten wegens gewoon te veel sneeuw... Meestal fietst hij inderdaad toerekes in de buurt waar hij woont, tenzij het echt goed weer is... En als er dan iemand in de weg rijd of nen auto te dicht komt, tja, ik vind dat ook niet leuk maar zo is het nu eenmaal...

Marc1, op de Dessainlaan is helemaal geen fietspad, enkel een fietssugestiestrook dus wat hij doet is in principe niet verkeerd, al heb ik zelf wel een grondige hekel aan wielerterroristen die het fietspad schuwen... Psychiatrie, je oordeelt wel snel voor iemand die je helemaal niet kent... Laat het ons gewoon ne rare kunstenaar noemen...

Hierdoor gaat de essentie van dit artikel wel verloren, het ging hier eigenlijk over de kwaliteit van zijn poezie, maar blijkbaar vinden de meesten dit niet zo belangrijk wat ik wel enigszins spijtig vind, ik had meer verwacht van de blog bezoekers...

PS : excuses voor het ontbreken van accenten en tremas, typen op een chinees toetsenbord is niet zo evident...

Ik kwam hem voor het eerst tegen tegen in bed. In Hotel New Flandres. Op papier. Op zijn fiets zal ik hem waarschijnlijk nooit tegenkomen. Hij slaagde er wel in me uit bed te jagen, op zoek naar pen en papier, om gauw enkele treffende-bijtende-snijdenden-ontroerende passages over te pennen. Dat doe ik soms. Als het goed genoeg is, zelfs in het holst van de nacht.

Hoorde ik daar dat zijn bundels nog verkijgbaar zijn? Ergens?

Officiëel zijn de bundels niet meer verkrijgbaar, tenzij in een vergeten hoekje van een stoffige boekenwinkel...
Maar indien er echt interesse is, er zijn nog vele exemplaren beschikbaar, meer info via email...

Hey Tommy,

heel veel interesse. Heb je mijn e-mail?

http://www.youtube.com/watch?v=Cnr0MCOaZxM

 

Vanaf 0:55

Clip is niet van mij. Ben er toevallig op gebotst, en zijn gedicht intrigeerde, en zo ben ik meer beginnen lezen, heel mooie dingen. Hopelijk komt ooit de verdienden erkenning.

grappig, in de reacties hierboven zat ik drie jaar geleden in China en toevallig nu ook weer... :-)

@Naski : ik wou er hier niet teveel reclame over maken want anders zouden ze nog denken dat ik er commercieel belang bij heb, maar inderdaad Leopold is terug van weggeweest... Mijn jarenlange zagen heeft vruchten afgewerpt...

De clip die je hierboven post is (veronderstel ik, want Youtube is niet toegelaten hier in China) opgenomen op Literaire Living 2013 waar mijn oom oa. naast Elvis Peeters op het podium stond of zat...

Ondertussen is er ook een website met onuitgegeven werk : www.leopoldm.be

Binnenkort zullen er waarschijnlijk ook nieuwe bundels van hem uitkomen. Oude bundels verkrijgbaar via de website of in De Zondvloed...

Ach, en die erkenning is er eigenlijk al lang geweest, zegt de Pernathprijs je iets? Maar we blijven uiteraard gaan voor meer...