Muurbloemekes

Vorig jaar kon ik een ijverige stadwerkman - ja die bestaan nog - er van weerhouden om de wilde planten aan de Dijlemuren, aan de Vismarkt, weg te hakken.

(Klein glaskruid)

Waarom ik dat deed?

Van een vriend apotheker kwam ik aan de weet, dat aan de kademuren van de Dijle een zeer zeldzaam, ja zelfs met uitsterven bedreigd plantje groeit. Dit plantje heet het 'Klein Glaskruid'. Deze plant is verwant aan de brandnetel maar hij beschikt niet over die vervelende brandhaartjes. De zaadjes zijn hier, per toeval, met schepen naartoe gebracht in de tijd dat de Dijle nog een bloeiende binnenhaven was. Getuige daarvan de benamingen 'Zoutwerf' en 'Haverwerf''.

Via foto's geleend van Wikipedia trok ik, gewapend met mijn Nikon D60, op zoek naar het klein glaskruid. Tussen Lamot en de Fonteinbrug aan de kruidtuin, vond ik meerdere struikjes, hangende aan de Dijlemuren. Tot mijn verbazing viel er veel meer te ontdekken. Het was juli en de muren waren begroeid met tientallen soorten wilde planten. Een lust voor het oog. De planten bieden ook beschutting aan de watervogels. zoals de eend en het waterhoen. Ik schrijf dit artikel om te voorkomen dat één of andere stadambtenaar de opdracht zou geven om deze planten te laten verwijderen. Meteen zou de charme van de idyllische Dijle worden weggenomen. Bovendien zou een zeldzame plant kunnen verdwijnen.

Met vriendelijke groet,

Mille

 

Goed werk Mille. Doe zo voort, er is een verrassende flora aan die Dijleoevers te ontdekken.

Van harte welkom op MBLOGT Mille !

boeiend!

'natuurlijk' erfgoed dus!   ;-)   

PS: welkom als blogger Mille!

Inderdaad de plantjes in de muren versieren en verdoezelen een beetje de kaaimuren.
Ze wegnemen zou maar meer het accent leggen op de lelijke gegalvaniseerde ijzeren deurtjes die nu de o zo mooie waterstraatjes afdekken zeg maar wegstoppen, foei.

Ik heb toch liever prei en selder in mijn soep zeune. Mille, hebt gij ook nen hof ? 

@ Mille :

Heeft Klein Glaskruid eenzelfde (bloedzuiverende) eigenschappen als de huis-, tuin-en keukenbrandnetel ?

Just2know.

@ gym :

Deze zuiverende werking is zeker aanwezig, maar dan nog meer bij de Parietaria officinalis.

Ons glaskruid zuivert, door zijn 'kleverigheid' en potas-gehalte ook het binnenste van flessen en bokalen, zoals men in zuiderse landen weet.

Vandaar waarschijnlijk ook de naam !

 

@ Edson : Bedankt.  We hebben weeral wat bijgeleerd.  Meer van dat.

:-)

BTW :

Misschien staat dit alles ook vermeld in het Groote Cruydenboeck van ons aller Rembert Dodoens.

Blijft de vraag hoe belangrijk kruiden, heden ten dage, nog zijn in een moderne maatschappij.  Als we met een kuchje zitten drinken we antibiotica of slikken we chemische brol in de vorm van ampullen en pillen.

Welke, aan medicinale kruiden, zouden in het Land van Mechelen niet verloren gaan, elke keer dat (alweer) een stuk weiland of een bos geëgaliseerd wordt en onder den beton verdwijnt.

Zou Rembert Dodoens al zijn bevindingen, netjes beschreven en in gravures gegoten door Pieter van der Borcht in zijn Dodoens' Herbarium, hebben gevonden in het Land van Mechelen ?

Het staat er zeker allemaal vermeld, met een kleine inspanning blijft het tot op vandaag zeer goed leesbaer en vermaeckelijck !

Hij besluit een volledige pagina met beschrijving en toepassingen van glaskruid met :

"Glas-cruydt is goedt niet alleen om het menschen lichaem van vele ghebreken te bevrijden, maer oock seer becquaem om de glasen kroesen ende diergehelijcke vaten daer mede te doen blincken ende glinsterende te maken.

@ Edson :

Ik heb er effe de Wikipedia bijgehaald om de namen en begrippen "Parietaria Officinalis" en "Potas" beter te begrijpen.

Heel interessant !

BTW : Mooie link naar Dodoens' Cruydenboek.

Zal weel heel gezond zijn, maar Dodoens schreef het al in zijn Cruydenboek:  Contra vim mortis non est medicamen in hortis

"Tegen de Dood is geen kruid opgewassen"

Misschien hebben we dat kruid nog niet gevonden en wordt het, op dit eigenste ogenblik, door een ijverige stadswerkman weggehakt aan de Dijlemuren, aan de Vismarkt.

Hoera !  Iemand uit Meldert ontdekt ook de kracht van muurbloemekes !

HLN - Afwasmiddel uit klimop