Is mechelen écht een fietsvriendelijke stad?

 

Is dit niet wat teveel gevraagd ?! 
(post bijgewerkt op maandag 23 aug 2010 - 15:30 hr)

Toegegeven, deze wegsignalisatie is geen foutje, het beeld leende zich eenvoudigweg tot enige ironie...

Mààr beste lezer, is Mechelen dan wél een fietsvriendelijke stad ?
Ik durf te verwedden dat  de "welles-nietes" in een debat niet van de lucht zouden zijn...
Natuurlijk doet de stad moeite om meer fietspaden aan te leggen;.. maar is dat genoeg ?

Het volstaat om even via de (ik noem maar wat...) Ijzerenleen, Keizerstraat, Frederik de Merodestraat, de Bruul te fietsen en bepaalde lichaamsdelen zullen u na enige tijd haarfijn uitleggen dat het wegdek toch niet je dàt is...


Een aantal afvoergoten (onder andere aan die beruchte palen van Jan..) zijn dusdanig slecht geïntegreerd dat je ze voelt tot in je nekwervels.

 


Kasseien die plaatselijk niet in verband liggen (Keizerstraat) zijn ook geen voorbeeld van fietsvriendelijk wegdek: daar heeft men ze in breuklijnen gelegd (wat bij regenweer het vallen bevordert). 
En vindt u het 'fietspad' voor het station ook zo goed aangegeven ?

Deze paar voorbeelden om er op te wijzen dat 'fietsvriendelijkheid' niet alleen te maken heeft met signalisatie, of "enkel-richting-uitgezonderd-fietsers", neen het heeft ook te maken met "comfort".

Voila: het hoge woord is er uit.


Wààr is dat comfort ?
En ook: waaruit bestaat dat comfort?


Laten we nu niet meteen de schuld aan de overheid geven of aan (partij)politiek doen, maar laten we eens een opsomming maken, een analyse over hoe we de mechelse (laten we dat maar beter mechelen en randgemeenten noemen) fietser meer comfort kunnen geven.

1. is het niet mogelijk om door de grote gekasseide straten en pleinen een vlakke strook te leggen van ongeveer 1 meter breed ? (en noem het voor mijn part een fietssuggestiestrook)... en wedden dat de fietsers geneigd zullen zijn op op dat vlakke stuk te blijven ? (zie hierboven simulaties van Bruul en OLV-straat)

 

2. Waarom moeten er een aantal fietsstallingen per se afgeplak worden met plastiek zakken ?  Is dat om ze proper te houden ? Kunnen we ze niet eenvoudiger maken (wààrom
moet die bevestigingsring vanonder staan ???)

3. Ook al een aanrader: het fietspad van de Nekkerspoelstraat tot aan het Pasbrugplein.
Een prima testbaan voor de schokdempers van uw nieuwe fiets. U kan er ook de sterkte
van uw rug testen....kunnen we dat (lange) fietspad niet effenen ?

4. Of...stél even dat we de asfaltweg op de oevers van de vrouwvliet nog even vérder doortrekken van het Tivolipark tot aan de Dijle-oever: dan hebben we de fietsring om Mechelen helemaal rond....een heerlijk parcours..

Ach beste lezer er zijn zoveel dingen die we kunnen vinden, daarom vraag ik aan diegenen die écht streven naar een fietsvriendelijk Mechelen om mee te zoeken (en hier te posten) naar mogelijke verbeteringen (liefst struktureel). 
Ze kunnen op het stadhuis dan niet zeggen dat ze het niet wisten ;-)

 met vriendelijke groeten,
Leyander.
 
 

Ik rij om de twee jaar eens met de fiets en dan is dat altijd hard labeur, platte strook of kasseien maken dan niet echt veel uit.
'k Zal daar toch eens dringend verandering in moeten brengen.
Wou maar even laten weten dat ik de foto grandioos vind :-)
 

We zijn nog erg ver van een fietsvriendelijke stad, als zelfs een collega-gids (wiens naam ik hier niet ga vernoemen) die op 10 minuten fietsen van de stad woont, toch verkiest om met de auto te komen.

Ik heb nog maar net op mijn facebookprofiel geschreven dat ik het beeld van de ordentelijke fietsenstalling aan de Veemarkt (met Maanrock) zo mooi en goed georganiseerd vind.

Maar wat jouw topic betreft: ik ging vroeger - toen de Keizerstraat nog beton was - altijd met de fiets naar het Nekkerspoel-station.
Sinds de kasseien, enkele keren geprobeerd, mét mooi én regenachtig weer, en telkens krampachtig mijn stuur moeten vasthouden om er niet onderuit te gaan.
De laatste jaren vertrek ik gewoon vroeger van huis en ga ik te voet.

Indertijd hebben ze een deel vh voetpad opengebroken (vd Keizerstraat tot de Befferstraat) en heraangelegd voor een vlak pad voor kinderwagens, rolstoelen, dames met hakken, etc.

Inderdaad, een dergelijke fietstrook zou welkom zijn! En dan niet zo eentje met gladde tegels als aan Nekkerspoel-station (zie ergens een topic van Christophe), want dat geeft ook gegarandeerd valpartijen...

 

 

Tijd voor een zitfiets met een goede vering ?

Tekening Gimycko 

Nee jong, te duur en geen oplossing! Wij zouden dan een ligfiets van ikweetniethoeveel moeten aanschaffen voor die paar km terwijl de stad een oplossing kan bieden?

@Hanna: als ik even verder in mag gaan op het onderwerp 'fietsstrook':

ze zou moeten voldoen aan een aantal criteria (misschien zie ik er zelfs een paar over het hoofd):

- een voldoende 'rijvast' oppervlak (idd aan Nekkerspoelstation is dat verschrikkelijk slecht)

- duidelijk afgebakend en herkenbaar als 'strook voor fietsers' (waarom geen rood rij-oppervlak zoals nu al een aantal fietssuggestiestroken hebben: en noem het meteen 'de rode loper': dan heeft de overheid  direct een slagzin...grin)

- rechtszekerheid en duidelijkheid i.v.m. verkeerwetgeving

- eenvormig, eenkleurig (alweer de herkenbaarheid)

- de strook moet voor overheid én fietser een win-win-situatie betekenen: de overheid kan op die manier de weggebruikers beter 'kanaliseren' (wat een van de oogmerken is van verkeerstechnische ingrepen)...en de fietser is er blij(er) mee omdat ie nou op een vlak oppervlak kan rijden.

:-)

@ gim: al eens gedacht hoe moeizaam een 70-er van zo'n ligfiets zou op staan ? 

Idem dito voor zwangere vrouwen etc...
Als de ligfiets zo'n goeie oplossing zou zijn, was ze al lang véél populairder geworden   :-))))

@ Hanna en Leyander :

Dit is een zitfiets en géén ligfiets, waarmee je - op een glad wegdek - niet mee onderuit kunt gaan.

Check hier het oude blogartikel erover.

Eigenlijk zijn de fietsers van heden "watjes" hoor! 45 jaar terug reden mijn broers en ik dagelijks naar school in de binnenstad, kortom een ritje van een drie kilometerkes. De Oude-Antwerpsebaan was nog een bolle kasseiweg, kasseien ook in de St.Katelijnestraat en de Bruul. Fietspaden waren er alleen langs de Antwerpsesteenweg en de M.Sabbestraat. En ...... wij maakten ons daar helemaal niet druk over :-)

En laat ons allemaal terug gaan naar 45 jaar geleden ... :-) Geen auto's in de stad, en geen paaltjes. Euh... grow up this is 2010.

ps. Ik reed elke dag twee keer 5 km naar de school in de jaren '80.

@ gim: ok een zitfiets. Voor de rest blijft m'n reactie  identiek.


@ Eddy Luyten: ik fiets alle dagen ongeveer 25 km...so what ? Betekent dat dan dat er géén verbeteringen hoéven aangedragen te worden ??? Ok. Ik respecteer jouw standpunt.

En, zolang de verbeteringen nog niet zijn aangebracht, misschien een elektrische fiets aanschaffen om de "oneffenheden" enigzins comfortabel te kunnen nemen ?

De situatie aan de Coloma-brug is momenteel erg lastig (eerste foto). Ik hoop dat de werken voltooid zijn met de start van het nieuwe schooljaar. Tijdens de nieuwe aanleg van de Tervuursesteenweg heeft men weinig of geen rekening gehouden met de fietsers die dagelijks langs dit punt passeren. Talrijke scholieren tijdens het schooljaar, talrijke wielertoeristen tijdens de zomervakantie. Het lijkt me toch mogelijk om een goede oplossing te bieden voor de fietsers tijdens de werken.

Wat de fietsenstalling betreft ben ik voorstander van de eenvoudige metalen 'bruggetjes' die ze onder andere aan de Katelijnekerk hebben geplaatst.  Geen probleem meer met gefoefel door het 'oog' van die andere staanders en je kan je slot op meer dan 1 plaats rond het rek hangen.  Ze zijn ook minder vaak stuk.

@ Leyander,

                        met de beste wil van de wereld maar alles wat ge daar hebt opgesomd is hier bij ons voorhanden en weet ge wat veel fietsers zeggen ? Lêkt hem. Niet kwaad zijn hé. 

@G.L.

..ik word helemaal niet boos (toch niet bij een geargumenteerde dialoog), maar.. wat ik heb opgesomd is bij ons voorhanden ??????
Kan u dat dan even duiden aub ? Welke dingen die ik heb opgesomd dan al voorhanden zijn ?
Alvast mijn dank .
 

Leyander, toegegeven, ik ben geen fietser ( niet meer ). Vorig jaar werd de Mechelse weg in Hombeek en den Hombeekse steenweg in Mechelen nieuw aangelegd met veel geld van de Mechelaar. Ik neem toch aan dat dit alles volgens de voorschriften is gebeurd. Of is dat laatste bijzaak. Wat de mensen wel ervaren is dat het vaak verkeerd gaat.

@G.L.

U haalt daar deMechelse weg/ Hombeekse steenweg aan, en die is inderdaad veel verbeterd.
Maar  U schreef ook "met de beste wil van de wereld maar alles wat ge daar hebt opgesomd is hier bij ons voorhanden".. dus alle dingen die ik heb opgesomd zijn overal opgelost (en niet alleen in Hombeek) ?
Dit doet mij plezier... :-)

 

Ik fiets veel door en in de stad...  En ook al zie je hier en daar wel verbetering: er zijn beslist nog heel wat pijnpunten. 

Waar ik nu spontaan aan denk - 't is er zo één van: is het stukje 'fietspad'? tussen Brusselpoort en Leopoldstraat, op de Van Benedenlaan.  Daar heb je als fietser erg weinig plaats tussen de geparkeerde auto's en het toch wel snel voorbijrijdende autoverkeer...   Nochtans een vrij druk gebruikt stukje 'rijwielweg'...

Ik kom graag met de fiets naar Mechelen.  Hoewel ik met een bromptonnetje rijd storen de kleine kasseitjes met niet echt, temeer omdat ik besef dat ze de historische stad toch wel een aangenaam cachet geven. Wat me wel stoort is het feit dat de fietsenstalling naast het stadhuis elke week onbeschikbaar is omdat er een marktkraam net op die plaats moet staan.  Was het dan niet de bedoeling dat mensen met de fiets naar de makrt zouden komen? Bij andere gelegenheden worden alle stallingen gewoon met vuilzakken afgeplakt zodat ze toch zeker niet zouden kunnen gebruikt worden.  De foto van Leyander geeft de situatie perfekt weer.

't zou misschien ook al wat helpen moesten de fietsers (zoals ik) het verkeersreglement respecteren en niet naast de fietspaden of suggestiestroken rijden, stoppen voor de rode en oranje lichten, niet fietsen op zebrapaden, niet denken dat ze voorrang hebben op de fietsovertseekplaatsen,'s avonds hun fietslichten aanzetten etc.

als ik zie hoe jongeren fietsen heb ik mijn bedenkingen bij het "fietsexamen" dat jaarlijks wordt georganiseerd......allez, toch wat het eindresultaat betreft.

 

"Een aantal afvoergoten (onder andere aan die beruchte palen van Jan..) zijn dusdanig slecht geïntegreerd dat je ze voelt tot in je nekwervels."

Klopt, en Mechelen toont hoe het ook beter kan. Op het kruispunt op de ring aan Nekkerspoel heb je deze gootjes niet. Misschien heeft het stadsbestuur weinig te zeggen als een andere wegbeheerder (Vlaams Gewest) de werken uitvoert.

Daarnaast nog een kanttekening voor de "trappers" met meer dan 2 wielen. Fietsen voor minder mobiele mensen, bakfietsen, fietskarren, de zitfiets van Gimycko, steeds meer verschillende vormen van fietsen worden gemeengoed. In tegenstelling tot de oorspronkelijke tweewieler die altijd mooi verticaal blijft bollen, val je met zo'n ding bijna omver als één van je (zij-)wielen door een diepere put gaat of bij het op- of afrijden van een borduur. Zo is de Battelsesteenweg zeer mooi heraangelegd, maar als ik daar kom met mijn bakfiets geladen met 3 kids, moet ik op het voetpad rijden omdat ik bijna kantel vanwege de afhelling van het fietspad naar de weg toe.

Van mij mag men de hele ring rond een vrijstaande en brede fietsstrook aanleggen afgeschermd van het verkeer door een groene haag. Dat zou pas fietsvriendelijk zijn.

@Hanna: voorbeeld van de 'gladde tegels' aan nekkerspoel-station:

de opname werd gemaakt toe de grond droog was (op een plas aan de linkerkant na..)
Zie de weerspiegeling...
(en bedankt voor het melden)

Je hebt gelijk Stefan; de stad doet het zeker niet slecht. 
Laat dit dan ook geen klachtenboek zijn hoor: het is een poging om aandacht te vestigen op een paar pijnpunten.
In sommige gevallen kan de overheid weinig of niets doen omdat de bestuursstrukturen (proviciale ,vlaamse, federale ..) zo complex zijn dat er (misschien schijnbaar) niks gebeurt.
Maar..we kunnen toch samen zoeken naar wat (en hoé) er kan verbeterd worden ?


Bovendien: oprecht bedankt voor je toelichting ivm de 'meerwielers': iets waar weinigen al aan hadden gedacht ! (...en misschien iets waar de overheid in de toekomst rekening mee kan houden)

@ Inge:

Inge, bedankt voor je opmerking ivm fietsstallingen.
Ik ben gaan kijken aan de St Katelijne kerk (zie foto)..en inderdaad, je hebt daar een prima opmerking. Ik ben die bruggetjes zelf gaan proberen: ze zijn makkelijk in gebruik, je kan er zelfs je fiets tegen zetten...

Dat het nu rechthoekige ronde of welke-vorm-dan-ook bruggetjes moeten worden laat ik in het midden, maar de eenvoud van het concept verdient in ieder geval een pluim :-)

@G.L.

..ik ben vandaag naar de mechelse straat/hombeekse steenweg gefietst.
Eerst en vooral is daar inderdaad héél veel verbetering, laat daar geen twijfel over bestaan.
(als't goed is moet het ook gezegd worden). Wat ik echter ook bedoel met 'comfort' is de eenduidigheid én duidelijkheid in verkeerssituaties. Rij alstublieft éven (zij het dan virtueel) met me mee:

1. aan de brug over de zenne: hier werd op een heel goede manier het fiets verkeer op de rijbaan gekanaliseerd : die groene paaltjes geven de eerste meters 'bescherming' tegen de langsrijden auto's, snelheid naar 30 km voor dorpskern: primà.

2. Een zicht vanuit de andere richting: de fietspaden zijn comfortabel en goed zichtbaar.

3.mààr.... wat gebeurt er plots ?

...iets meer naar het dorpscentrum wordt het mooie rode fietspad plots lichtgrijs...héél abrupt de rijbaan invoegend...en...

..nu blijkt dat het VOETpad rood te zijn ?!!!!

Mr G.L. geef toe: dit is verkeerstechnisch misschien beantwoordend aan de vigerende voorschriften, maar dit is niét goed. Men (ik duid niemand nominatief met de vinger , die 'men' is diegenen die verantwoordelijk zijn...) verandert hier van kleur, van 'taktiek' alsof het allemaal niet zo nauw steekt. Met andere woorden; 'men' interesseert zich hoegenaamd niet voor het 'comfort' van de fietser..(dat betwijfel ik),  ofwel is men onvoldoende op de hoogte van de noden van de fietser (dat betwijfel ik eveneens )...ofwel is de coördinatie zo ver zoek, dat men zelfs geen overkoepelende 'corporate vision' heeft (en dat betwijfel ik al véél minder). 
Als men nu eens consequent te werk zou gaan, in plaats van 'ieder zijn plaatje' te maken.. zouden de fietsers al véél minder klachten hebben. 
Dààrom mijn poging om samen een aantal pijnpunten op te sporen. Niet om te klagen of de vinger te wijzen. Wél om de aandacht te trekken dat het met relatief weinig moeite nog veel beter kan....
Een pràchtig woord in onze taal: "sàmen".
Samen kunnen we meer.....

Naar ik via via heb vernomen zou dat afplakken van sommige fietsstallingen te maken hebben met het feit dat de bovenkant ( waaraan dat oog zit om je fiets vast te maken) er gemakkelijk kan afgeschroefd worden en dat dit zou moeten verbeterd worden. Dat was ook het antwoord van een vriendelijke politieagente nu zaterdag, die wel toegaf dat ze het ook niet helemaal wist, maar zij meende ook zoiets gehoord te hebben. Volgens mijn eega stond dat zelfs in de krant. Maar als dat zo is, dan vraag ik me weer eens af waarom het  zo lang moet duren vooraleer daar aan verholpen/vervangen is. Wedden dat de centen op zijn?

Voor de rest ben ik niet zo ontevreden over de fietsmogelijkheden in Mechelen, zelfs de reeds door zovelen gewraakte situatie aan het station vind ik niet erg. Ik kom van Colomabrug en volg netjes het fietspad, rij dan tussen de witte strepen en dan de blinkende klinknagels en kom terug uit op een fietspad in de Consciencestraat, wacht netjes aan de lichten aan het Mercierplein, volg het fietspad ( en rij niet direct de rijweg op, zoals vele fietsers doen) en buig dan af, de kasseitjes van de Egmontstraat op. Dan wordt het wat dobberen, maar eerlijk gezegd, zoals Eddy Luyten al zegde ik heb het vroeger niet anders geweten, dat is nu éénmaal de konsekwentie van kasseien. Worden er geen wielerwedstrijden georganiseerd die persé daarop willen rijden :-)?

Enfin, niet dat het niet beter mag, hoor. Ik heb eigenlijk op al die fietspaden meer last met daar op wandelende voetgangers dan van andere weggebruikers. Maar voor de rest is het gebrek aan disciline van de meeste fietsers verontrustend. Overrrijden op zebrapaden, aan de verkeerde kant van de weg rijden en op het voetpad of suggestievoetpad rijden. Dat laatste is nu schering en inslag. Maar daarover heb ik het al te veel gehad.

Tenslotte, vermits ik stadsgids ben, op dikke 10 minuten van het centrum woon, Peter nogal veel op straat tegenkom ( wegens allebei straatlopers) en met hem nog al eens over het fietsgebeuren spreek, voel ik me aangesproken als de gids die met de auto komt. Welnu dat is uiteraard mijn eigen keuze en die maak ik volgens de omstandigheden - weersomstandigheden - andere verplichtingen zoals boodschappen, etc..; en dan kies ik tussen fiets, bus of auto. Niks mis mee denk ik dan, eventueel betalend parkeren is dan daarvan een gevolg, al kan ik ook gratis voor niks op de parking van mijn mama's appartement parkeren, wat ik ook niet altijd doe, gezien diezelfde omstandigheden. Capice?

Ik ben helemaal te vinden voor een verlening van het Vrouwvliet fietspad.

Dat zou een ideale 'fietssnelweg' zijn voor de vele mensen die in Mechelen-Noord werken.

@Rudi: bedankt voor je inbreng, en jà fietsers zijn dikwijls 'bandeloze' mensen. Daarom ook mijn poging om ze -via een glad wegdek- te kanaliseren. Het zal misschien maar 1% bijdragen...Maar da's een begin he.
IK fiets héél veel, en ik zie alle dagen de (soms niet zo..) jonge fietsers een totaal gebrek aan discipline aan de dag leggen...

Maak eens een aantal pv's.......en je zal iedereen zien/horen steigeren.

 

@ Floris: inderdaad: ik, gebruik zowel de noord als de zuidzijde. Niet alleen om van A naar B te rijden, maar soms gewoon...omdat het daar zo mooi is....
 

@Rudi: :-) Gelijk heb je. Ik wil maar zeggen moest men het parkeren iets complexer maken, en het fietsen nog iets aangenamer, dan zou je misschien bewust of niet, net als ik, je auto/fiets/bus verkeer aanpassen. Mensen hebben nu eenmaal de keuze, en dat is maar goed ook :-)

Maar als de beleidsmaker resoluut de fietskaart zouden trekken, zoasl de titel van dit artikel aangeeft (écht een fietsstad), dan zou de stad er helemaal anders uitzien. Er is wat dat betreft nog veel werk aan de winkel, zoals blijkt uit bovenstaande bijdragen.

Wat wel schitterend is, is de fietsautostrade naar Antwerpen, op die manier rij je op een veel leukere manier van stad tot stad: een aanrader.

Pijnpunten zijn volgens mij ook het fietspad van Nekkerspoel en de Antwerpsesteenweg.  Ik heb dit al aangekaart bij het meldpunt fietspaden maar daar is de reactie dat de gemeente geen bevoegdheid heeft over deze wegen en dat mijn melding doorgegeven wordt naar de bevoegde instanties, zonder resultaat.  Jammer, daar is het gewoon een kwestie van het recht leggen van de fietspaden zonder grote infrastructurele werken.

Ik ben ook voorstander van een afgescheiden fietspad op de hele ring.  Ter hoogte van bijvoorbeeld de hogeschool heb je een heel goed fietspad.  Op vele andere plaatsen op de ring heb je als fietser slechts een smalle strook waarlangs auto's aan 70 km per uur voorbij razen.  Het punt dat jans reeds aanhaalt is een topper wat gevaar betreft.  Een ander gevaarlijk punt is de bocht op de Van Benedenlaan richting Brusselpoort.  Het is ook zo dat er regelmatig auto's stationeren op het fietspad op de ring waardoor je als fietser de baan op moet.  Een eerder spannende onderneming.  Wanneer men een fietspad zou aanleggen in dezelfde stijl als dat aan de hogeschool dan is ook dat probleem ineens opgelost.

@Peter: parkeren is toch al complex, vind maar eens een plaats in het centrum op bepaalde momenten en overal betalen. Kiezen tussen op straat met geld in de automaat (wanneer eindelijk betalen per GSM firma VINCI park) ? Of anders ondergronds, duurder en ook dikwijls vol. 's Avonds dan weer geen plaats wegens bewoners of bezoekers van avondscholen.  Welke kwellingen kan je nog meer voorstellen? :-). Iedereen dan maar buiten het stadscentrum met regelmatige pendelbussen?

Mogelijk, maar dan moet er flink wat denkwerk aan te pas komen. De kwieten van de lijn besloten voor Maanrock de pendelbussen aan de Europalaan, dus bij mij in de buurt, af te schaffen wegens minder sponsoring. Uitstekende reclame, vind je niet? Gevolg : op zaterdag wij per fiets naar Maanrock, maar met de dreiging van zondag, toch met de auto     ( en nog wel in het centrum aan het Berthoudersplein makkelijk plaats gevonden )En, Peter, echt ik heb geen zin om in weer en wind, ijzel en sneeuw op een fiets te kruipen. Jij vindt dat misschien niks, ik wel. Dus mag ik toch wel een alternatief kiezen en dan betaal ik er voor.

Tenslotte duim ik ook voor het doortrekken van de Vrouwvliet, zoals geopperd.

Misschien, bij grote evenementen, een snelpendeldienst via de Dijle verzorgen ?

Auto parkeren op het Rode Kruisplein en inschepen aan de Keerdok of auto parkeren aan het KHM en inschepen op Roestenberg.  Haltes voorzien aan de Fonteinbrug en Vismarkt.

Allez, just an ID, zeunne.

;-)

Ik ben enkele jaren geleden uit Brussel naar Mechelen verhuisd. Ik doe hier al mijn verplaatsingen met de fiets (heb geen auto) en ik kan alleen maar zeggen dat ik Mechelen een fantastische fietsstad vind. Dat is een van de redenen waarom ik hier blijf wonen. Mijn fiets heeft een goede vering :-).

Leuk !  Een Brusselse die voor Mechelen kiest.  

Hopelijk is het niet alleen om of omwille van onze geweldige fietspaden.

:-)

BTW :

Wat zou er moeten gebeuren opdat een Antwerpse voor Mechelen kiest ? 

Toch een kleine opmerking wat betreft de fietsoversteekpunten en fietspaden. Ik heb vernomen dat naar gelang het type van markering (dikte en lengte) de fietsende medemens voorrang heeft op de automobilist.

Als de markering van het fietspad dat de baan dwarst langwerpig en smal is, hebben de fietsers voorrang op de chauffeurs. Is de markering eerder dik en vierkantig, hebben ze geen voorrang.

Het kan ook omgekeerd zijn dus iemand die het met 100% zekerheid weet, mag me altijd corrigeren of bevestigen.

@Rudi: Dat doe je goed en dat meen ik. Als je, zoals jij nadenkt over mobiliteit en varieert in het verkeer.

Misschien hoort het niet thuis, maar persoonlijk vind ik de fietssuggestiestroken één van de gevaarlijkste verkeersingrepen.
Sommige fietsers denken dat hun rechten op zo'n strook identiek zijn aan die op een fietspad, wat helemaal niet zo is.
Dat creëert uiterst gevaarlijke toestanden.
 
Ook moet ik Marc1 gelijk geven wat betreft het gedrag van sommige fietsers.
Naast elkaar rijden binnen de bebouwde kom is toegestaan, maar er is een als.
Het is toegestaan als de automobilisten niet gehinderd worden.
Op een oversteekplaats voor fietsers moet de automobilist voorrang verlenen.
Toch zou het een stuk veiliger kunnen, wanneer de fietser rekening zou houden met het feit dat een automobilist niet altijd alles kan zien en dat hij soms, door verstrooidheid, de fietsoversteekplaats niet opgemerkt heeft.
Even inhouden en zich ervan vergewissen dat de chauffeur je gezien heeft, zou een hoop ellende kunnen besparen.
Wat heb je er tenslotte aan dat je in je recht was, maar op het kerkhof ligt ?
 
Als laatste punt wil ik het even hebben over de fietsverlichting.
Vanavond reed ik met de wagen van de Liersesteenweg naar de Brusselpoort als het al donker was.
Je wil echt niet weten hoeveel fietsers ik tegenkwam die zonder licht reden.
In tijden dat de fietsverlichting met batterijen werkt, noem ik dit nonchalance of pure luiheid en vooral roekeloosheid.
 
Mijn opmerkingen gaan dan wel niet over rijcomfort, maar des te meer over verkeersveiligheid en mentaliteit van de weggebruikers.
Ik sprak ook bewust over sommige fietsers en zeker niet over alle fietsers.
 
 

 

@ Jan Goovaerts:

wees gerust Jan, jouw standpunt hoort hier wel degelijk thuis.
Fietssuggestiestroken zijn alleen dàn interessant waneer ze een redelijke zekerheid bieden  dat ze de fietser kanaliseren, m.a.w. 'begeleiden' door het verkeer. (een van m'n standpunten is dat een fietser eerder geneigd zal zijn om een fietssuggestiestrook te volgen wanneer dat voor hem een voordeel oplevert , in dit geval een comfortabeler wegoppervlak  of verkeerstechnische duidelijkheid.)

Het hoeft geen betoog dat wanneer men de fietser gaat voordelen geven, hiervoor compensatie van deze laatste moet tegenover staan, en ik denk dat het minste dat we mogen vragen toch wel de dagdagelijkse verkeersdiscipline  is.

'Fietsvriendelijkheid' die ondoordacht  of   louter als 'sloganizer'  wordt  gebruikt... is niet meer dan een loze kreet.

Bedankt voor je bijdrage.

 

 

 

Leyander, fijn dat u bij ons in Hombeek was. Ik zal u zeker nog van antwoord dienen maar momenteel heb ik andere katten te geselen. Daarvoor mijn verontschuldiging. 

@Bloggers, toch nog even terug naar de "goede oude tijd":-) In de Bruul, Onze- Lievevrouwstraat, Sint-Katelijnestraat enz. bestond het wegdek uit grote kasseien. Dus geen kinderkopkes zoals nu. En wat meer is, in al die voornoemde straten ging het verkeer nog in beide richtingen. Zowel auto's, autobussen en fietsers, niemand maakte daar een probleem van. Het was wel opletten geblazen!En onze fietsen hadden nog geen vering! Ik heb wel de indruk dat een aantal fietsers blijkbaar bovenmoerdijkse toestanden wil en daar bedank ik voor!

Mechelen fietst(e)...

Foto Gimycko

...en in 1900 maalde men niet om een pak kasseien.

Fietskampioenschap in 1900.

@Eddy Luyten:
Fietscomfort is heus geen verplichting hoor ;-)

Wat die 'goede oude tijd' betreft, daarover kan ik niet meepraten, vermits ik drie jaar jonger ben.
Maar...ik schreef het al: ik noteer én respecteer je standpunt. :-)

@ Eddy: wat bedoel je met 'Bovenmoerdijkse toestanden'?   Ik begrijp je niet helemaal.  Voor zover ik weet is Nederland wel een stuk fietsvriendelijker dan ons land.  Dus ik weet niet goed waarom we daarvoor zouden 'bedanken'?  Of volg ik je niet goed...

misschien gaat het erom om overal in de stad asfalt fietspaden aan te leggen in rode tarmac, of vergis ik me want daar bedank ik ook voor. das goed op de provinciale wegen maar  laat de kasseikes liggen als ze zijn, ik vind ze goed zo En wat die afgeslepen kasseikes betreft., zon pad als in de befferstraat, gemakkelijk is het wel met de kinderkoets maar het lijk me wel stunt en vliegwerk en als de ganse straat zo zou moeten dan kunnen we deze winter allemaal schaatsen op straat en dan reklameren dat de stad er niks aan doet.
En BTW wat zou de ronde van vlaanderen zijn moest de muur van Geeraardsbergen geasfalteerd zijn?

@Lieven,

Overal fietspaden in rode tarmac: 't zou handig zijn ,maar ik heb die rode kleur alleen aangehaald omdat die al op verschillende plaatsen aanwezig is. Als de duidelijkheid op een andere manier kan bekomen worden mag dat best.
Wat de 'tarmac' betreft : 'klinkers' voldoen even goed.
Ik denk dat een verbetering mogelijk kan zijn zonder het pittoreske stadsbeeld aan te tasten.
Wat dat schaatsen op straat betreft: de kasseien die 'uit verband' gelegd werden in de keizerstraat zijn bij sneeuw of ijzel veel gevaarlijker.
Nu we het toch even over voetgangers (kinderkoetsen) hebben: een rolstoel van aan de kruidtuin tot de grote markt duwen is echt geen pretje (laat staan voor diegene die zelf in die stoel zit)...
Maar pro of contra, bedankt voor je reactie ;-)

inderdaad leyander maar dat is een beetje off topic maar past wel in mijn kraampje, het voetpad van kruidtuin naar grote markt is in slechte staat zoals zoveel voetpaden (die er soms nog erger aan toe zijn) tenminste het voetpad op de Bruul is breed genoeg voor een kinderkoets of rolstoel, op andere plaatsen echter is de voetganger verplicht om de rijweg te nemen omdat het voetpad te smal is en of de overstap om een ostakel te ontwijken te gevaarlijk wegens te groot hoogteverschil .

Anderzijds is dat voetpad dan weer niet te slecht voor de fietsers die er met de velo op rijden en dan bellend de voetgangers wegjagen omdat ze er komen aangereden. Dit om weer bij de fietsers te komen.
En ik geef je echt geen ongelijk wat betreft het ijveren voor betere fietspaden want met betere fietspaden is iedereen beter af, dat is zo.

@Lieven:

je merkte terecht op dat fietsers soms het voetpad "inpalmen"...wat me sterkt in de mening dat het nuttig kan zijn om verschillende verkeerstromen (lees: weggebruikerstypes) te scheiden en te kanaliseren...

 

@Jan, ik schreef wel : daar bedank "ik" voor! Dus ik persoonlijk; ik wens mijn visie niet op te dringen. Wat ik ondervond boven de moerdijk is nl. het arogant belgerinkel van kinkels op een fiets in een winkelwandelzone. Zo van iedereen uit de weg en als het niet vlug gaat nog een scheldpartijtje erbovenop. Maar dit is dus wel een persoonlijke perceptie:-) Ter verduidelijking: voor een fietser op voetpad en/of wandelzone ga "ik" nooit opzij:-)

Lieven, wanneer de voetpaden in de stad in slechte staat verkeren dan is dit de schuld van de stadsambtenaren die toezicht moeten houden op het in perfecte staat terugbrengen van de voetpaden nadat er werken zijn gebeurt....waarvoor dienen de opzichters anders?

toch niet om met de aannemers te gaan eten en het toezicht aan hun broek te lappen?

@Eddy Luyten:

als ik even mag citeren : "Ik heb wel de indruk dat een aantal fietsers blijkbaar bovenmoerdijkse toestanden wil en..."   en  "boven de moerdijk is nl. het arogant belgerinkel van kinkels op een fiets in een winkelwandelzone"
Als u mijn post én reacties hebt gelezen , dan zal U wellicht gemerkt hebben dat ik o.a. voorstander ben van het (nog éven herhalen) 'kanaliseren van de verkeersstromen'.
Dat wil zeggen dat ieder type weggebruiker zijn/haar eigen toegekend pad of strook volgt.
Vrij vertaald: auto's op de rijbaan, voetgangers op het voetpad, fietsers op een fietspad enzovoort.
Zo is bv de Bruul géén winkelwandelzone (er is nog steeds verkeer voorzien), maar is het idd wél een probleem én voor de fietser én voor de voetganger als beiden het vertikken met elkaar rekening te houden...dus liever de weggebruiker begeleiden...


Dat lijkt me in tegenspraak met wat u aanhaalt ....toch ?

 

Een druk pijnpunt voor fietsers is de Hombeeksesteenweg die voor de Hombekenaren de directe verbinding is met Mechelen. Een te drukke baan, gedeeltelijk zonder fietspaden en gedeeltelijk met fietsuggestiestroken. Er druk en dan is het oppassen geblazen.

Maar daar komt spoedig verandering in. Een eerste verbetering is al gedaan tussen Uilmolenweg en de Potaerdestraat. Verhoogde fietspaden agfeschermd door hagen. Vanaf oktober kan men aan de Potaerdestraat via een beveiligde oversteek dat straatje inrijden en vijftig meter verder het Vrijbroekpark inrijden. Daar is men nu volop bezig een nieuwe fietsweg aan te leggen die aansluit op de weg naast de verkeerstuin. Die weg wordt verhard en een fietspad duidelijk aangelegd. Via de parkwegen komt men via de uitgang aan de Dessainlaan en op de fietssuggestiestroken op deze laan uit aan het kruispunt met de Brusselsesteenweg. Dan even de vaart over en men is al in Mechelen. 

Het initiatief voor deze fietsweg tussen Hombeek en Mechelen komt van de Dorpsraad van Hombeek, zo een twee jaar geleden. Stad Mechelen was snel gewonnen voor het idee (en paste de Hombeeksesteenweg aan tussen Uilmolenweg en Potaerdestraat) en de Provincie heeft het initiatief overgenomen en de nodige aanpassingen gevat in grotere aanpassingswerken aan de wegen in het park.

Vanaf oktober kan men dus gezellig en rustig via de Dessainlaan en het park tot in Hombeek rijden zonder de drukke Hombeeksesteenweg te gebruiken.

Knap werk dorpsraad !

@Ivo Cammaer,

in deze post heb ik reeds foto's geplaatst van dat stuk hombeekse steenweg dat jij beschrijft, en het IS inderdaad knàp gedaan. (je hebt misschien ook gelezen dat ik de verderzetting naar het dorpscentrum -ttz: het plots omwisselen van de kleuren van fietspad en voetpad en dergelijke -, minder geslaagd vind, maar misschien was dat laatste stukt geen deel van jullie initiatief).
Ik kan alleen maar Peter's opmerking bijtreden: proficiat !

Nu alleen nog de fietsers (en ook de automobilisten) die op de Ridder Dessainlaan rijden, duidelijk maken dat daar voorrang van rechts geldend is en dat de Dessainlaan GEEN voorrangsbaan is :-)

@Jan Goovaerts: je opmerking over de voorrang rechts geldt trouwens voor alle straten in Mechelen, behalve enkele voorrangswegen ( Brussels, Antwerpse en andere steenwegen). De voorrang van rechts is dus bijna overal van toepassing. En let op de nieuwe regeling sinds één ( of is het al twee) jaar. Je mag nu stoppen en dan weer je voorrang nemen,. Bedoeling is dat de chauffeur die van links komt STOPT. Leg dat maar eens uit aan het zootje ongeregeld dat hier rondrijdt, of het nu een fietser of een automobilist is. Hilarisch om het gezicht te zien van diegene voor wie je stopt . Die rijdt dan schoorvoetend door en bekijkt je als een koe op een trein. En dat terwijl hij voorrang heeft (deze situatie kan je dagelijks meemaken aan het kruispunt St.-Jansstraat/Stassartstraat. Candis camera waard! ) Ik stop zelfs met de fiets aan zo'n kruispunt. Iets wat wat meer fietsers ook zouden mogen doen. Die gaan er nog steeds van uit dat zij ALTIJD voorrang hebben. Ten onrechte dus.

 @Rudi,kom eens kijken op het kruispunt:M.Sabbestraat-Oude Liersebaan- G.De Ceuninckstraat.Daar zijn alwel ongevallen gebeurd met fietsers gelukkig nog geen doden maar met de aangang zijnde werken zie ik dat wel eens gebeuren.M.Sabbestraat enkel richting?? Op ons terrasje gezeten zien we zo dagelijks minstens een 50 tal wagens daar hun laars aan lappen.

Naast de vraag of Mechelen fietsvriendelijk is, blijft de vraag of Mechelen ook fietsveilig is.

Kun je je (gloednieuwe of ouwe) fiets veilig achterlaten en is een simpel hangslot met sleutel of cijfercombinatie genoeg ?

In Brussel is het vandaag huilen met de pet op (Artikel HLN) ! 

Dus... is er in Mechelen, door de jaren heen, verbetering gekomen of blijft het probleem ook hier hardnekkig voortduren, want het wordt stilaan tijd dat ik me opnieuw een (nieuwe) fiets aanschaf.

@Leyander, oorspronkelijk was de Bruul wel degelijk een winkelwandelzone en werden fietrsers regelmatig gesommeerd om te voet te gaan ipv. tussen de voetgangers te fietsen! Door de klaarblijkeleke moeilijkheidsgraad "luisteren" is men daar van afgestapt en heeft men fietsers toegelaten.... Maar ik had het niet over de Bruul doch over "hollandse" win kelwandelstraten:-)

@Ivo C. Dat nieuwe fietspad is een mooi initiatief en bij klare dag door het Vrijbroekpark fietsen is tof! Maar of dat bij donker/avond nog zo zal zijn/blijven? Dat is waarschijnlijk andere koffie!

@Eddy Luyten, waarom altijd dat negatieve trekje? Je gaat er sowieso van uit dat er na zonsondergang plots alle krapuul uit de grond gekropen komt in het Vrijbroekpark. Wie bang is krijgt er ook....

Noa, zondagachternoen, moet ge niet bang zijn.  Want daar loepen dan een pak strôôse beren rond, in eullese kilt (ziet erôôt as ne geploeide rok) of tartan (een dik deken mè ruitjes), en geflankeerd deur een Oepsignoorke / Plezànte Stadsgids.

Dus, iedereen zeunne v'lo oep en naar 't Vraobroekpàrk !

;-) 

@Rudy, ge moest toch al lang weten dat er meer zotten rondlopen, dan dat er vast zitten:-)

@ Gimycko: indien een stad niet fietsveilig is, dan is ze per definitie ook niet fietsvriendelijk.
Fietsveiligheid is een facet van een fietsvriendelijkheid dat refereert naar een breder draagvlak.
Dus, we houden het op de originele vraag van m'n post.

 

@ Eddy Luyten: toevallig ken ik  het vrijbroekpark héél goed. Als er minder 'vriendelijke' mensen zouden opduiken (ik sluit dat niet uit), dan is dat evengoed nu mogelijk: 's avonds is er weinig volk, het is er donker, er zijn 'sluipwegen'.

Een vrijbroekpark waar regelmatig een 'iemand' opduikt is minder interessant voor mensen met slechte bedoelingen, vermits er dan meer kans is op ongewenste getuigen. (fietsers, joggers, en denk even aan de wandelaars met honden..het zijn niet altijd kleine schoothondjes...en daar houden mensen met slechte bedoelingen evenmin van).
Uw prognose is mogelijk, maar zeker niet waarschijnlijk.
IK kom er al 40 jaar bijna dagelijks op elk tijdstip tussen vroege morgen tot late avond, en ik heb nog geen tekenen van groeiende criminaliteit gemerkt.
Een fietspad door  een groen kader (dat bovendien een verkeersveiliger route biedt) lijkt me toch bij te dragen tot 'fietsvriendelijkheid'.

Heeft er nog iemand àndere constructieve plannen/voorstellen om onze stad fietsvriendelijker te maken ?

 

 

 

Alle wegen bergaf maken :-)))) ,(kon het nie laten, hahaha)

@Leyander,

hoeveel wil je er?  De Fietsersbond heeft al een resem voorstellen uitgewerkt en jarengeleden een knelpuntenlijst opgemaakt.

Het volstaat ook om uw ogen overal de kost te geven en dan merk je onmiddellijk het verschil tussen theorie (blablabla) en praktijk. Er zijn tal van steden in heel Europa die al heel wat concrete en duurzame inspanningen geleverd hebben en zorg dragen voor de zachte weggebruikers in het algemeen.

Graag reageer ik even op enkele uitspraken m.b.t. de verkeersregels:

"Naast elkaar rijden binnen de bebouwde kom is toegestaan, maar er is een als.Het is toegestaan als de automobilisten niet gehinderd worden." Dat is niet helemaal juist: het KV van 1 december 1975, houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg stelt: "De fietsers die de rijbaan volgen, mogen met twee naast elkaar rijden, behalve wanneer het kruisen niet mogelijk is. Buiten de bebouwde kom moeten zij bovendien achter elkaar rijden bij het naderen van een achteropkomend voertuig.". Binnen de bebouwde kom mogen fietsers die met twee naast elkaar rijden dus perfect het achteropkomend verkeer hinderen. Ik betreur die regel.

Wat betreft de tekening voor een oversteekplaatsers voor fietsers: deze is gemaakt met vierkanten of parallellogrammen. Een fietser heeft hier geen voorrang tenzij hij reeds aan het oversteken was op het moment de automobilist aan komt rijden. Anders is het wanneer het fietspad doorloopt (het is dan eigenlijk geen oversteekplaats meer), dan heeft de fietser voorrang. De tekening is dan inderdaad anders (onderbroken streepjes).

Bronnen: www.wegcode.be en www.gratisrijbewijsonline.be/voorrangwet6.htm
 

 

 

Leyander, was dat wel op de Mechelseweg in Hombeek dat ge die beelden geschoten hebt ? Over die dagelijkse bron van frustratie en ongenoegen zal ik u eens wat anders tonen sè. Dagelijks conflicten tussen voetgangers en fietsers, tussen fietsers en automobilisten en dan voornamelijk in het weekend als de profi 's in bosjes buiten komen als u mij begrijpt. Tussen zij die met de auto rijden en zij die er mee stilstaan. Tussen zij die met hun auto hun garage verlaten en eerst de voetgangers, dan de fietsers en tenslotte de auto's moeten trotseren.

Aan mijn buren werd door de aannemer gevraagd of ze het voetpad door hun inkomhal mochten leggen. Ja de breedte van het voetpad varieert van 0 cm tot 2 meter omgekeerd evenredig aan de gebruiksfrequentie. Aan de Zennebrug 2 meter breed waar per dag vijf mensen voorbij gaan en aan de andere kant van de straat waar oudere mensen wonen tot 0 cm, 0 cm. De rijweg heeft een bewust ( ? ) berekende breedte van 6 meter. Juist genoeg om alles te blokkeren als er auto 's geparkeerd staan, en dat zijn er soms nogal wat als het bal is bij Baron van Zon. Dagelijks vloeken en tieren bij een gemiddelde van 12 a 13 duizend voertuigen per dag. U sprak van 30 km per uur, 3 km zeker. Maar als de baan vrij is geven ze door weet ge, zelfs zij die het goed voorbeeld zouden moeten geven. Ivo Cammaer kan dat natuurlijk allemaal niet weten.

Best volgende keer beroep doen op een gratis gids.

 

 

 

 

 

 

@G.L., de fietsers zijn hier wel goed voorzien, hun fietspad is overal even breed. :-)

Bedankt voor de bijdrage.

@G.L.

Dank u voor de toelichting en de foto's. Inderdaad is de toestand niet steeds even ideaal (getuigen uw beelden), maar u heeft niet aangehaald dat er het verkeersbord D10 staat:

Dit  gebodsbord verplicht voetgangers en fietsers het deel van de openbare weg te gebruiken dat voor hen is voorbehouden.  werken die het   De plaatsen aangegeven door het verkeerbord D10 zijn verboden terrein voor bromfietsen klasse A.
De fietsers mogen de voetgangers die er zich bevinden niet in gevaar brengen.

Dit is niet een gewoon fietspad, het is een combinatie voor twee
soorten weggebruikers,namelijk de fietsers en de voetgangers.
Dus : snelheid aanpassen, waakzaam zijn en wederzijds 
respect betonen, en geen bromfietsen. 
En ja: dat vindt u wel degelijk ongeveer ter hoogte
van de Zennebrug.

Ik heb de weg nogmaals met de fiets afgelegd in beide richtingen. 
Het kan steeds béter, maar het comfort (in de 
brede zin van het woord)is toch niet beneden alle peil.

Ik dank u voor het aanbod van gratis gids, 
maar ik ben voorzichtig: 
als u de mechelse weg niet herkent...tja...(glimlach)

(bron: verkeersteken D10 : www.gratisrijbewijsonline.be)

 Leyander, beweren dat de Mechelseweg een voorbeeld zou zijn van goede aanpak is de waarheid geweld aandoen. Dagelijks conflicten en scheldpartijen tussen.... en ik ga het niet meer herhalen. U geeft mij geen antwoord betreffende voetpad 0 tot 30 cm voor de woningen, u geeft mij evenmin antwoord betreffende voetpad 2 meter breed, u geeft mij geen antwoord betreffende rijweg te smal. Hier werd duidelijk roofbouw gepleegd ten bate van de fiets. Niet dat ik iets tegen fietsers zou hebben maar het heeft een beetje populistische trekjes als u het mij vraagt. Hoeveel foto's van zondaars wil je hebben.

.

 

 Ene had ik nog.

Het bord D10 verplicht voetgangers en fietsers een voorbehouden deel van de rijbaan te gebruiken, bv. bij werkzaamheden. Fietsers mogen voetgangers niet in gevaar brengen, en géén bromfietsen toegestaan.

Beste G.L., verwijten dat iemand geen antwoord zou geven is wel erg laag. U geeft nooit een antwoord op deze blog als iemand iets vraagt in uw richting. En moest u even het verkeersreglement bekijken dan antwoordde Leyander wel degelijk op uw aanfluitingen.

Blijft het probleem natuurlijk dat heel wat mensen dat verkeersbord niet kennen. Maar waarom zou de weg te smal zijn? Je kan er toch kruisen met twee voertuigen?

Peter, nog niet goed wakker ? Kruisen met twee voertuigen dat zou nogal wat blikschade meebrengen. Voor  de rest blijf ik met mijn buren in de straat op mijn standpunt. Deze heraanleg is een miskleun om u tegen te zeggen. 

Tja, als u het begrip kruisen niet kent, dan kan ik daar ook niets aan doen natuurlijk.

Het kan best een miskleun zijn, daar spreek ik met niet over uit. Het is trouwens de eerste keer dat ik een bord D10 tegen kom. Mensen kennen dat niet denk ik.

Staan er wel meer dergelijke borden D10 op Mechels grondgebied ?

Men kan objectief gezien moeilijk anders dan G.L. en zijn buren in deze gelijk te geven,  hier werd een voor iedereen onveilige verkeerssituatie gecreëerd.   

 Uit die foto's kan ik eigenlijk enkel opmaken dat het in Hombeek wel eens druk kan zijn tijdens het spitsuur, zoals een beetje overal trouwens. Zelf passeer ik er wel eens met de wagen, fiets of motor en inderdaad, tijdens de spits durft het er wel eens haperen, maar uiteindelijk raak je er nog vrij vlot door, het is ook maar een klein stukje. Buiten de spits en tijdens het weekend heb ik er eigenlijk nooit in file gestaan.

Waar er tussen de huizen weinig plaats is kan je niet verwachten dat er voor iedereen een zee van plaats is. Uiteraard kan je langs elke kant een voetpad van anderhalve meter leggen en een dito fietspad en dan hou je in het midden nog juist een enkelrichtingstraatje over, als iedereen daarmee kan leven, och ja, waarom niet?

En: niet vergeten: het is een sluipweg tussen vilvoorde en mechelen voor wie liever niet in de rij staat op de E19 of de brusselsesteenweg.

@G.L.

...ik heb geschreven dat de toestand op sommige plaatsen inderdaad niet ideaal is.

Bovendien is het "fietspad"  dat vlak voor de huizen ligt tegelijk een 'voetpad' , aangeduid door verkeersbord D10. (slaat u er even de verkeerswetgeving op na). De foto's die u plaatste tonen inderdaad hoe sommige fietsers en bromfietsers het D10-teken negeren. En toegegeven: dat is jammer en ik kan me uw ergernis voorstellen. Maar....dat is wel omdat de weggebruikers in de fout gaan: moesten zijn het D10-teken eerbiedigen en navolgen, dan zouden de fietsers héél voorzichtig rijden en de voetgangers niet in gevaar/gedrang brengen.
Dat ik niet op uw vragen heb geantwoord ? Mijn antwoord was ingebed in de verwijzing naar de verkeerswetgeving.
Maar: de topic is "fietsvriendelijkheid", laten we proberen om én de pijnpunten op te sporen én oplossingen aan te dragen.
Ik kijk uit naar béide ....

@ Peter: ik geloof dat ook langs de Vaartdijk ook dergelijk bord staat..

Ik zie het al voor mij, daar in Hombeek :

Komt daar een fietser aangereden, met de nodige haast, en fietsbelt elke wandelaar opzij.

De Hombeekse voetganger kan zich dan nog netjes in veiligheid brengen door zich tegen een Hombeekse voorgevel te prangen, maar... voor een rolstoelgebruiker lukt dat niet met die enkele centimeters Hombeeks "voetpad".

Zo'n situatie kan dan direct in Comedy Capers.

;-)

Opletten, de situatie in Hombeek is niet zo duidelijk en eenvoudig als sommigen laten  uitschijnen. De strook tussen de huizen en de gewone rijweg is opgedeeld in 2. Een duidelijk afgebakend fietspad aangegeven door de witte evenwijdige lijnen en met rode invulling en daarnaast wat rest, als er al iets rest, het voetpad. Voetpad dat dan nog opengesteld werd voor gemengd gebruik door de plaatsing van het bord D10.  Het bord D10 staat immers duidelijk op het voetpad.

Wanneer zich hier een ongeval voordoet wordt dit ongetwijfeld nog een vette kluif voor  juristen.

@Freddy: helemaal met je eens dat het verwarrend kàn zijn: een rode strook en een grijze. (vooral omdat de kleuren inderdaad SOMS gebruikt worden voor een fietspad/en/of/voetpad).
Bij mijn weten zijn deze kleuren helemaal niet bindend en kunnen we ten hoogste spreken dat er een soort "fietssuggestiestrook" in het rood werd aangegeven...
IK kan me wél voorstellen dat dat een juridisch kluwen wordt als diverse partijen dat juridisch gaan aanvechten.
't Was hier misschien beter geweest om helemaal géén strook in een afbakeningskleur te zetten...

Dank je voor je bijdrage.

opnieuw opletten, dit is niet zomaar een rode strook en zeker geen fietssuggestiestrook. Het gaat hier over een duidelijke wegmarkering want afgeboord door de 2 evenwijdige witte strepen

Art 6.2 wegcode.

@Leyander, zie eerder bericht. Mijn interpretatie is dat het bord D10 enkel slaat op het resterende deel lees voetpad dat hierdoor een gemengde functie krijgt. M.a.w. in deze situatie dreigt de voetganger bijna altijd de dupe te zijn. En voetganger kan je in deze context gerust vertalen door de bewoners.

Met deze interpretatie stelt zich ook geen enkel probleem wat de bromfietsers betreft, zij rijden mijn inziens volledig reglementair op het fietspad.

Wat de rest van de post betreft, men gaat hier voorbij aan het prachtige werk van de fietsersbond die al een paar jaar geleden een zeer uitgebreide knelpuntenlijst heeft opgemaakt. De Stad heeft beloofd daar nu eindelijk werk van te zullen maken, afwachten dus.

Het verbaast mij ook dat, zeker nu met de grote vakantie nog niemand de absurde situatie heeft aangekaart ter hoogte van de Dijle en de weg naar de Nekker en de N15. (deel voorbij Laekenmakersplein - Muizen).

6.2. De verkeerstekens gaan boven de verkeersregels.

een bord D10 heeft slechts betrekking op een deel van de openbare weg,

6.2. verandert daar niets aan.

 

@Freddy: Moet zoiets volgens jou dan op het fietspad staan ?

@Peter, uiteraard niet. Dit wordt geplaatst op plaatsen waar geen onderscheid gemaakt worden tussen voetgangers en fietsers m.a.w. een open stug weg zonder opslitsing bv een gemengd wandel/fietspad.

Hier heeft de wegbeheerder sowieso al een verschil gemaakt tussen enerzijds een fietspad met een andere kleur en afgeboord door 2 evenwijdige witte lijnen. Daarnast blijft dan de "grijze" strook die door het bord D10 beschikbaar gesteld wordt voor gemengd gebruik met uitsluiting van bromfietsers klasse A.

Hoe dan ook gaat het hier om een  zeer verwarrende situatie terwijl het bij de plaatsing van verkeersborden net de bedoeling is verwarring en conflictsituaties te vermijden.

Als je de gepubliceerde foto's aandachtig bekijkt zal je nog een andere meer dan gevaarlijke situatie herkennen

Nu ikke weer. We gaan eens de vier scenario 's ontleden om van en naar Mechelen te stappen. We vertrekken vanuit Hombeek dorp en nemen het rechtse voetpad. Juist voor de Zennebrug stopt het, zo maar. De voetganger is dus verplicht hier over te steken juist achter de  rug van de brug om op het linkse voetpad zijn weg te vervolgen. Als ge dan weet dat er gekken vanonder de E19 komen tegen 90 per uur ( alhoewel een bord van 30 ) dan weet ge het wel zeker. Men kan ook het linkse voetpad nemen maar dan wordt het nog moeilijker. Als u op de gepaste foto kijkt zie je dat het voetpad eindigt aan de ingang van een woning. Dus oversteken en de laatste vijftig meter tot aan de brug en dan zie vorige. Nu omgekeerd en van Mechelen naar Hombeek. We beginnen weer rechts en lopen vast ter hoogte van de herberg. Oversteken en verder. Nemen we de linkse kant dan gaat het weer tot aan de brug, oversteken, over de brug tot aan de herberg, nog eens oversteken enz enz.

Nu kunnen de voetgangers wel zeggen foert en nog eens foert maar wat bij een ongeval zoals er dagelijks tientallen gebeuren. Als dit dus geen miskleun van jewelste is dan weet ik het niet meer. 

@allen:

het onderwerp van de post was én is : "is Mechelen écht een fietsvriendelijke stad ?"
Met respect voor alle andere weggebruikers ...


Het staat u vrij om zélf een blog te posten over:
'is Mechelen een voetgangersvriendelijke stad ?"

:-)

 Oei, dat is inderdaad wel problematisch.

De enige oplossing waar iedereen beter van wordt is volgens mij dat Hombeek terug een onafhankelijk dorp wordt en dat we de brug over de Zenne feestelijk opblazen.

Woehahahaha - Woehahahaha - ROFLOL - "...de brug over de Zenne feestelijk opblazen..." - Hahaha - hohoho - LOL - "...de enige oplossing..." - hahaha - heu - Just an ID, of zo ?

Houden jullie het, zoals Leyander opmerkt, wel bij de fietsers ?

[off-topic] @Gim: Dit idee is door de heer G.L. trouwens al meerdere keren hier op deze blog ge-opperd.

Ik denk dat alle fietsers blij zijn dat ze niet tussen de auto's in de Mechelseweg moeten rijden. Goed dat het fietspad er is! Spijtig voor het einde ervan aan de afslag naar rechts. Dat voor de veiligheid van de vele fietsers de weinige voetgangers wat minder plaats hebben en soms tussen de fietsers moeten gaan, ja wat wil je nu?

Wat de snelheid betreft: hier kan een echte inrichting van zone 30 helpen: afgebakende parkeerplaatsen alternerend links en rechts, met paaltjes en bomen afgezoomd. Dat zijn dan veel minder parkeerplaatsen, maar men zal trager rijden. Willen de bewoners zo een inrichting? Stel het dan eens voor aan de Dorpsraad, die is er voor dergelijke voorstellen te laten onderzoeken door bevoegde mensen.

Binnenkort begint de heraanleg van de Bankstraat. Ook daar worden aan beide zijden fietspaden voorzien met een voetpad dat op sommige plaatsen bijne nul cm zal zijn. Men moet nu eenmaal alle voorzieningen op de plaats krijgen tussen de huizen. En dat is soms iets te smal. Een keuze dringt zich dan op. Dat de vele fietsers dan voorgaan op de weinige voetgangers is een juiste keuze.

Voor de veiligheid van de voetgangers; gebruik indien mogelijk het voetpad waar ge de fietsers ziet afkomen. Zo kunnen beide gebruikers veilig mekaar passeren.

Allez, dan mogen binnenkort de Hombekenaren van de Bankstraat een bordje gaan halen op 't Mechels stadhuis met de vermelding : "Opgepast - Fietsers !".

Dan kunnen ze die dan ineens (in 't groot en breed) aan de binnenkant van hun voordeur hangen, zodat ze - eenmaal buiten - niet van hun sokken worden gereden (met de nodige bekkenbreuken tot gevolg).

Gisteren (zondag) hebben we met een troepje van een tiental bakfietsen een ritje door het stadscentrum gemaakt. Uiteraard was het Groot Begijnhof een uitdaging die we onszelf hebben aangedaan - een mens moet redelijk blijven - maar ook de grotere straten zoals de Ijzerenleen en de Bruul vormden vanwege het slechte wegdek een uitdaging voor meerdere - nochtans ervaren - deelnemers op drie wielen. Alle straten in de binnenstad biljartstrak strijken zou ik zonde vinden, maar op de hoofdbanen mogen de verkeersveiligheid (plots moeten uitwijken voor kuilen) en het fietscomfort (geradbraakt worden door slecht liggende kasseien of drempels en goten) liefst sterker mee in overweging worden genomen.

Conclusie :

Voor het broodnodige fietscomfort : Graag traag (of zoiets) !

Voor dat laatste zijn varkensruggen natuurlijk (dodelijk) efficiënt, alhoewel ze niet zo wijd verspreid liggen in het Land van Mechelen (correct me if I’m wrong).

@ Stefan:

dankje voor je bijdrage en nuancering: het is inderdaad, zo dat heus niet àlle straten in het mechelse een fietsstrook zouden nodig hebben. Alleen de hoofdstraten /assen zijn waarschijnlijk voldoende (de hoofdassen kan men eventueel bepalen aan de hand van een raming van de gebruiksdensiteit).

IK hoop dat jullie een leuke fietsdag hadden ;-)

@Gimycko: bedankt voor je bijdrage, maar wat die 'varkensruggen' betreft: op jouw foto staan ze blijkbaar op een parking tussen de autorijen.  Je stelt zelf dat ze weinig voorkomen in het mechelse: wat is dan de relevantie ? :-)

 

Wel, mijn beste Leyander, in Mortsel (waar dat fotofabriekje staat en waar ik mijn geld verdien) zie ik in een pak straten hoe het rode fietspad nog eens extra wordt gescheiden van de autorijweg door zulke varkensruggen.  Dit is levensgevaarlijk voor fietsers en nefast als er een auto zou over rijden.

Hopelijk dat ze deze waanzin in Mechelen niet, nooit of nergens neerpoten want dan heb ge gegarandeerd accidenten.

Ik schoot daarstraks het volgende plaatje op de hoek van de zakstraat :-)

daar ik hier geen foto's gepost krijg heb ik een leuke (?) situatie gepost op de facebook pagina van Mechelen Blogt. Mechelse humor?

Over de ganse lengte van de Schiplakense Terlindenlaan liggen langs één kant zulke varkensruggen tussen het fietspad en de rijweg.   Het volstaat dat de automobilist even zijn  aandacht laat verslappen om 50m verder met een of twee kapotte banden (en soms zelfs velgen) langs de kant te moeten staan.  De knal die daarmee gepaard gaat kan ik 70m verder tot bij mij thuis horen en dat gebeurt wekelijks toch een paar keren.

Voor de fietsers stelt zich dat probleem ook, vermits afgevallen dennenappels en dennennaalden het fietspad soms van 1m breedte naar nog amper een halve meter breed herleiden zodat men genoodzaakt is om dichter tegen die varkensruggen te rijden.  In mei 2009 maakte ik daar de burgemeester en een schepen op attent, maar in oktober lag het fietspad er nog steeds dito bij.  Pas toen ik Het Laatste Nieuws aanschreef en enkele foto's bijvoegde  werd men in het gemeentehuis wakker.  Slechts één dag na het verschijnen van het artikel met foto was het ganse fietspad 's middags over de ganse lengte opgekuist....

Enkele weken geleden ben ik in een moment van verstrooidheid met mijn spiksplinternieuwe wagen over zo'n "varkenrug" gereden aan de Ganzendries. Die liggen aan de "inrit" van het parkingske aldaar. Gevolg: een blutske in de drempel onder de voordeur en een schok van je welste. Maar eigen schuld, dikke bult, gelukkig reed ik daar uiteraard praktisch stapvoets. Maar ik had dat ding gewoon niet gezien en ik vermoed dat meer chauffeurs zo al eens "verrast" zijn.

Ja, de Ganzendries is ook een "pareltje van fietsvriendelijke wegarchitectuur", met die halve knikkers...

Foto Gimycko

Men kan het ook anders interpreteren, om op het verhaal van Roger in te pikken. Het volstaat dat een automobilist zijn aandacht een meter of 50 verslapt en hij maait een paar fietsers van de weg.

Ik vind de zogenaamde varkensruggen een zeer goede oplossing om langs de grote invalswegen het fietspad af te schermen. De varkensruggen hebben trouwens een zeer positieve bijwerking: ze verhinderen dat mensen zich zouden parkeren op het fietspad en voorkomen zodoende dat fietsers de rijbaan op moeten om rond zo'n egoïst zijn wagen om te rijden.

In de Leopoldstraat mogen er voor mij gerust varkensruggen komen langs de kant van de scholen, desnoods ten koste van een paar parkeerplaatsen, het zou er voor de vaak jeugdige fietser een stuk veiliger op maken. Alsook een paar flitspalen, want soms lijkt het hier wel een autosnelweg.

Enkele dagen geleden merkte ik op dat het kruispunt Merodestraat met Van Hoeystraat / Lange Heergracht terug opgelapt was.  De nodige riool-en andere werken waren afgerond en men had dat kruispunt opgevuld met kasseien.

Niet direct het meest fietsvriendelijkst, maar eigenlijk niet zo'n slecht idee om een ingedommelde fietser of automobilist terug wakker te schudden, alhoewel deze laatste daar natuurlijk niet sneller als 30 km/u mag rijden.

Misschien een beetje te vergelijken met die witte remlijnen, die ge vindt aan dat tankstation op de Vosberg.

@ Gimycko, Alex  Terieur, Rudi, Roger Kocken:

dankje voor jullie bijdrage

eigenlijk hebben jullie allemaal een goed argument.
Als we het nu eens samenvatten als :

"obstakels om de bestuurders te verhinderen/verplichten bepaalde richtingen te volgen moeten kunnen, maar dan moeten ze ook goéd zichtbaar zijn voor de bestuurders en geen bijkomend gevaar vormen"
Praktisch gezien: géén varkensruggen (die zie je idd niet als je er heel dichtbij bent, idem dito voor de verraderlijke hoge stoepranden), maar wel bijvoorbeeld witte paaltjes van het type dat meeveert als je er tegenaanrijdt.
Dit zou een goed signaal kunnen zijn naar de lokale overheid: géén fantasietjes, maar uniforme,  goed zichtbare paaltjes. Dit is én auto én fietsvriendelijk.

@Freddy: dank je voor de foto's op Facebook. De grafitti is jàmmer, de rest...is dat ook en zal inderdaad de weggebruiker doen fronsen  ;-)

Denk eraan, mijn beste Leyander, dat het morgen weer van dattem is : duizenden fietsende schoolgangers-en gangertjes !

Met de aankomende werken op de as Korenmarkt-Ganzendries zullen we, de volgende tien schoolmaanden, onze lol alweer eens niet op kunnen.

BTW : Is deze situatie eigenlijk al verbeterd ?

@ Gimycko: goed idee om die situatie  nog even boven water te halen.
Kan jij dat opvolgen (via je zuster) en ons op de hoogte houden aub ?

@ Leyander : We zullen ons best doen !

;-)

BTW : 

Kunnen ze morgen die scholieren gene laptop of nen iPad geven ?  Dat is veel (fiets)veiliger om onder ne snelbinder van ne v'lo te steken dan nen torenhoge en loodzware boekentas en... ge moet dat ook niet kaften.  

Voor de nitwits : een iPad is een lei of schrijfplank 2.0

Dit is ook nog zo eentje van de raad der wijzen. Als ge er links niet voorbij geraakt dan pakt ge ze maar langs rechts. En als het rechts ook niet lukt dan vliegt ge er maar over. Dagelijkse kost.

 

Wow hier rechts voorbijsteken ?! Een witte lijn, een fietspad, enfin genoeg overtredingen om 20 jaar vast te zitten ...

Eenzelfde geschifte situaties vind ge in :

-Geerdegemstraat (ook paaltjes, zie artikel JanG)

-Adegemstraat tussen ring en Keerbergstraat (hier plantsoenen met boompjes links en rechts)

-Kraanstraat

Deze laatste is een echte nachtmerrie, zowel voor voetgangers, fietsers en autobestuurders want vooral voetgangers, fietsers en rolstoelgebruikers worden naar het midden van het straatje gestuurd door de daar geparkeerde auto's.

@gim: En waar in de Geerdegemstraat vind jij dezelfde geschifte situatie als op de foto van gl?

@ Filip : zie foto's artikel JanG.

Die straatarchitecten planten tegenwoordig overal hindernissen in het midden van een straat.  Natuurlijk dienen ze om den boel te vertragen, maar je krijgt moeilijke of gevaarlijke situaties.

Misschien is den Battelsesteenweg niet veel beter, maar... oordeel zelf.

Foto's Gimycko

 Leyander, je stelt: "bijvoorbeeld witte paaltjes van het type dat meeveert als je er tegenaanrijdt. "

Daar kan ik toch niet helemaal mee akkoord gaan, zeker niet met dat meeveren. Dus je zou een obstakel zetten dat de fietsers een gevoel van veiligheid geeft, maar als er toch een auto zou doorgaan, geen erg, het paaltje veert mee zonder uw auto te beschadigen, in het slechtste geval heb je een bluts in je ruit van een kinderhoofdje? om het cru te zeggen weliswaar.

@ Alex Terieur:

..er is een verschil tussen een échte "barriére" (betonnen paaltjes, vangrails etc..) en een afbakening in de vorm van een lichte fysieke hindernis, overwegend symbolisch .

Het is een keuze die je maakt.
Ik kan me in beide vinden, vooropgesteld dat men probeert om zoveel mogelijk het gevaar te beperken (voor alle partijen). Vraag is ook hoe sterk die paaltjes moeten zijn, moeten ze ook vrachtwagens tegen houden ?

Hoewel...stel dat zo'n kinderhoofdje een betonnen paaltje raakt, dat is m.i. ook érg.
We gooien deze vraag in de groep. Wat jullie ?
 

Enkele dagen geleden merkte ik (in een andere gemeente) hoe de plaatselijke buurtjochies de veerkracht van zulke paaltjes uitprobeerden door ze te gebruiken als een soort boksbal voor hun kickbokskunsten.

Dus, als er een stel ettertjes (met teveel testosteron) in een buurt resideren, zullen die verende paaltjes een kort leven beschoren zijn.

;-)

@GL : Wat is er verkeerd aan die verkeersremmers in de Bankstraat ?
Het enige wat er ontbreekt is een rond bord met blauwe achtergrond en een witte pijl naar links, om extra duidelijkheid te bieden.
Ik zie hier gewoon twee rijbanen en een, door een doorlopende witte lijn afgescheiden, breed fietspad.
De chauffeur kan daaruit duidelijk afleiden dat hij een doorlopende witte lijn niet mag overschrijden, wat deel uitmaakt van het verkeersreglement.
Ik zie dus geen graten in deze situatie, tenzij het ontbreken van bovengenoemd verkeersbord.
De situatie in de Geerdegemstraat, die ik in een eerdere post aanhaalde (zie foto), was eveneens geen gevaarlijke situatie, want daar is het fietspad te smal om een auto door te laten en weet ieder logisch denkend mens dat het om een vergissing gaat van de technische dienst.
 
(Foto : J.Goovaerts)
 
Het was gewoon een grappige situatie, waar ik een foto van nam.
Daags erna, nadat de foto in GVA gepuliceerd werd, werd de vergissing dan ook meteen rechtgezet.
Ik rij bijna dagelijks door de Bankstraat en ik heb nog nooit de neiging gehad om de paaltjes op mijn rijvak links te laten liggen.
Ik ben dan ook van mening dat hier spijkers op laag water gezocht worden.
 
Een chauffeur die rechts, over het fietspad, de paaltjes voorbijrijdt, begaat (meer dan één) zware overtreding(en) en moet zwaar beboet worden, of zelfs het rijbewijs ontnomen worden, wegens gevaarlijk gedrag, maar het is niet omdat hij de wegcode niet volgt, dat de signalisatie belachelijk zou zijn.
Aan de afrit van de E-19 zuid, richting Mechelen, staan aan de voet van het viaduct aan "De Passade" ook stopborden en haaietanden waar geen enkele chauffeur voor stopt.
Daarom zijn deze borden en markeringen niet dom, maar wel de chauffeurs die de regels aan hun laars lappen.

@ JanG :

Die automobilist, met zijn blauw voiture, heeft het precies "goed" begrepen.  Auto netjes geparkeerd op het fietspad en zijn wagen effe checken om te zien dat alles goed is afgesloten.

;-)

Ik reed net door Hombeek de Hombeekse steenweg op. En ondanks de veranderende kleur van het fietspad in het centrum daar is er toch geen verwarring mogelijk viel me op.

@Gimycko: ik heb de foto van Jan Goovaerts wat uitvergroot: voor zover ik kan zien is er alleen maar een afbakening 'als fietspad' ter hoogte van de verkeersremmers. Die meneer met zijn blauwe wagen staat m.i. niét in overtreding omdat....daar geen fietspad is. Niet te rap te vuur en te zwaard roepen ;-)

 

@Wout: ik ben het met je eens dat geen  redelijk denkend mens in verwarring zal geraken door de kleurwisseling, maar dat neemt niet weg dat de 'wegenbouwens' niet consequent moeten blijven. Geen mens zal roze en pistache lichten verwarren , maar consequent gebruik van rood en groen lijkt me toch aangwezen ;-)

Jan Goovaerts, ge hebt gene lef om er eens een achternoentje op een stoeltje te gaan zitten. Maar blijven zitten hé.

 

 

En dan deze uit het Hombeeks paaltjesboek. Ik ben er niet te kort gaan bijstaan kwestie van niet uit mijn sokken gereden te worden. Bijna overal zijn de piotten naar den oorlog geweest. En hier en daar is er zelfs ene niet van teruggekeerd. En zeg nu zelf, zou je er als fietser willen tussen zitten. 

Blijft de vraag waarom een dichter de fietsvriendelijkheid van de stad zo hoog in het vaandel draagt.  Pikt hij zijn ideeën voor een nieuw gedicht op tijdens het fietsen en verkeert hij dan enkele minuten op een andere planeet of zo ?

Just2know

;-)

Dergelijk paaltjes alleen hebben geen zin. Maak er wat mij betreft maar een serieuse bloembak van.

@Gimycko: Ik denk dat bij een poëet de drang om te schrijven komt uit emoties!

Bij sommige anderen hier op deze webstek komt de drang om te schrijven van het maagzuur, dat op hun gal werkt!

@ Jokke :

Aha, dus als Leyander over zijn fietsstuur duikt, omwille van een slecht Mechels fietspad, dan volgt een uur later een vlammend gedicht op deze blog.

;-)

@Gimycko:

Ik hou van fietsen
Net zoveel als van wandelen,
van gaan en staan.
van kijken en onthaasten.
En dan vraag je je af waarom ik
fietsvriendelijkheid hoog
in het vaandel draag ?
(en néén , dit is geen gedicht)

Ik probeer gewoon
ideeën aan te reiken,
niet alleen de kritiek die ,
zonder bijhorend  alternatief
wel een héél makkelijk pad
is om op te fietsen..
(en néén , dit is geen gedicht)

@Jokke:
Voor je medische kennis , bedankt
maar drinken en lachen gaan
niet makkelijk samen
ik heb me dan ook
danig verslikt
(en néén , dit is geen gedicht)

;-)


 


 


 

Fietsen door de gedachten van een echte (Mechelse) dichter is a) altijd leuk b) je leert er wat van bij en c) altijd een leuke stijloefening.

:-)

Peter, laat die bloembakken maar zitten, er zijn de laatste dagen al doden genoeg gevallen op de Mechelse wegen.
Bovendien is niet iedere chauffeur die zo'n hindernis aanrijdt automatisch een doodrijder.
Er zijn er ook die om een andere reden tegen zo'n hindernis aanrijden en dus is een rubberen paaltje meer dan voldoende.
Je mag nog zoveel borden en zoveel hindernissen plaatsen, als er te weinig gecontrolleerd en niet strenger opgetreden word, helpt dit niet.
In de tijd van de monsterboetes op de overdreven snelheid, viel mij op dat er veel minder snel gereden werd.
Dan vraag ik me af waarom ze de boetes terug laten zakken hebben ?
Ik rij dagelijks in het Mechelse en ik zie dagelijks chauffeurs die gewoon de verkeersregels vierkant aan hun laars lappen.
Als je een uurtje aan de Brusselpoort de roodrijders gaat opschrijven die vanaf de Brusselpoortstraat linksweg de ring oprijden, dan heb je een behoorlijk dik boekje nodig om ze allemaal te kunnen opschrijven.
Als je aan de eerder door mij genoemde Passade aan het viaduct de wagens gaat opschrijven die van het viaduct komen gereden en de haaietanden voorbijscheuren, heb je eveneens je handen vol.
Als je de overtredingen gaat noteren op de rotonde aan het station, ben je ook een tijdje zoet en zo kan ik nog wel effe doorgaan.
Ik ben er vast van overtuigd, dat minstens de helft van de chauffeurs geen flauw benul heeft van de voorrang van rechts.
Dan vraag ik me af hoe deze mensen ooit aan een rijbewijs geraakt zijn ?
Deelnemen aan het verkeer is een spel met spelregels en wie de regels niet kan of wil nakomen, hoort gewoon niet thuis achter het stuur van een wagen, zoveel is zeker.
Misschien is het intrekken van rijbewijzen en het extra zwaar beboeten van egoistische chauffeurs een betere oplossing om het verkeer in de stad terug te dringen ?
 

Jokke, is het dat wat ge bedoeld ? 

@Leyander: de eigenaar van de blauwe wagen staat inderdaad op het fietspad geparkeerd. De foto van Jan G. is al van een tijdje terug toen de wegmarkering al zeer hard vervaagd was.

Een tijdje nadien hebben ze nog is de borstel en het verfpotje bovengehaald om de markeringen beter te markeren. :-)

@G.L. Copie van uw laatste hersenscan??? ;-)))

Ik ben gisteren nog maar eens op mijn drahtesel gesprongen om mij naar Kapellen-Oost te begeven. Op de Ridder Dessainlaan stond er een afvalcontainer voor bouwwerken op de fietssuggestiestrook, vijftig meter verder benamen twee wagens die strook voor de helft (ze waren geparkeerd met de spiegels veiligheidshalve ingeklapt.!).

Op mijn rit door het Vrijbroekpark geen struikrovers bemerkt!

De doortocht van het centrum van Hombeek verliep ook rimpelloos, want het was het uur waarop "de patatte meureg" zijn!!!.

Op de Kapelseweg stonden de paaltjes netjes in het gelid en werd ik nergens gehinderd door gemotoriseerd verkeer.

Op de Kapellenbaan (ter hoogte van de paardenmelkerij) de eerste hindernis: daar werden de grachten gekuist en de vrachtwagen + graafmachine benamen de ganse weg.

En op de Mechelseweg aan de Plekpot stond er geen één van mijn slechte kameraden te zwaaien om er eentje mee te komen drinken, zodat ik precies op tijd mijn bestemming bereikte!

 

@Jokke, beter opletten bij de lessen biologie! Het is van de gal dat ge maagzuur krijgt en niet andersom....:-)

Jokke, weet ge hoe dat komt ? Ge hebt achtersteveu oep oave velo gezete. Eerst de Kappelseweg en dan de Mechelseweg, ga mee zo 'n manne ma naa den oorlog. 

@anoniem: zo een uitgebreide medische kennis werd ons destijds niet aangeleerd hoor!

En ik heb nooit van enig van deze spijsverteringsonderdelen last gehad, vandaar mijn onervarenheid! In ieder geval dank u wel voor deze opmerking, menheer doktoor en voor de gratische consultatie!!

@G.L. het adres van de Plekpot is wel Mechelseweg 366, 1880 Kapelle-op-den-Bos!  De Mondial langs de andere kant van de straat ligt nog op Leest, maar dat is uw parochie niet, hé!
 

@ G.L. : Zjust is zjust.

De Plekpot heeft zelfs een Facebookpagina !  En 't is daar precies gesellug...

;-)

Heren, willen jullie aub bij de topic blijven.

Digitale fietsrouteplanner berekent route zonder tramsporen of kasseien in Gent
vrijdag 03 september 2010

Een nieuwe online fietsrouteplanner van de Stad Gent berekent routes, waarbij kan gekozen worden om tramsporen of kasseien te vermijden. Dat maakte het stadsbestuur vrijdag bekend.

Het Gentse fietsnetwerk was tot nu toe enkel op een papieren kaart beschikbaar. Vanaf vrijdag 3 september staat een digitale fietsrouteplanner op de website www.gentfietst.be.

De digitale fietsrouteplanner is één van de maatregelen uit het Europese civitas-project rond duurzame mobiliteit. De Stad Gent wil hiermee het fietsen nog sterker promoten.

Fietsers in Gent knarsetanden soms op lange kasseistroken of tramsporen en wissels in nauwe straten. De Gentse fietsrouteplanner biedt daarom meer informatie dan de bestaande fietsrouteplanners.

"De route van punt A naar B, waarbij ook stops kunnen ingevoerd worden, berekent niet alleen de kortste weg, maar houdt ook rekening met veiligheid en fietscomfort", aldus uittredend mobiliteitsschepen Karin Temmerman (sp.a).

Fietsers kunnen voorkeuren aanvinken om bijvoorbeeld niet over kasseistroken te rijden of tramsporen, wegen in slechte staat, druk verkeer of lastige hellingen te vermijden.

Vanaf het voorjaar 2011 kan de fietsroute naar een gps-toestel geëxporteerd worden.

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20100903_055

@Stefan:

dank je voor deze interesante informatie: zoiets zou in onze stad ook best leuk zijn:
een routeplanner "van A naar B mét of zonder comfort". :-)
En... héél Mechelen he: mét randgemeenten. (en als het kan met toeristische info, want dat is meteen een troefkaart qua uitstraling)

Het kàn al een beetje: in Google maps kan je route beschrijvingen vinden voor voetgangers en automobilisten. 
Bovendien, kan je met dit reeds bestaande Google-spul al foto's op de kaart bekijken.
Een beetje toeristische website (sic!) kan daar al naar verwijzen (API key)

Ik hoop dat onze stadsvader dit leest:

Lofgezers en lefgozers, waar zitten jullie ?!

 

 

ik woon ook langs zo'n straat in hombeek waar die 'beruchte' paaltjes staan. Ik vind deze inderdaad soms levensgevaarlijk, kijk bvb. het Heike, daar staan de paaltjes enorm dicht op elkaar zodat autobestuurders soms bruuske bewegingen moeten maken als je dan toevallig daar als fietser bent kan je maar beter heel goed opletten.

Wat ik beter vind is een verkeersdrempel, deze remmen je ook effectief af en brengt fietsers en voetgangers minder in het gevaar. Het gebeurd elke dag dat automobilisten meer gas geven om nog snel voor de tegenligger tussen de paaltjes door te zijn. Hopelijk word bij de heraanleg van de Bankstraat, enzo, die paaltjes weggehaald.

Zoals te zien op de foto's van G.L.  en hieronder ligt er in en rond Hombeek nog een pak macadam-banen.  Meestal geklasseerd als provinciewegen, waar dan ook nog eens serieus snelheid gemaakt wordt.

Bankstraat Hombeek

Verkeersdrempels zijn geen slecht idee, maar waarom niet op de gevaarlijke punten (en daar waar snelheid een constant probleem is) een macadam-plaat vervangen door kasseien, voorafgegaan en gevolgd door remstrepen (zie boven).  Dit enkel op de rijbaan en niet op het fietspad.

Het geeft misschien eenzelfde hoop herrie voor de buurtbewoners als een verkeersdrempel, maar er zullen een pak minder doden of gewonden vallen.

Vergelijk het een beetje met dat "rond punt" op de kruising van de Langedreef en de Kruisstraat in Rijmenam

Hier misschien een ID voor een veiligere fietsroute :

Een kliksite voor wildparkeerders

Ik versta de wereld dus niet meer. De promotoren van al deze paaltjes in Hombeek keuren nu het plan goed om de er aan te leggen Bankstraat te onthouden van deze miserie. Dus de paaltjes gaan weg.  Wat een onzin zeg. Is het nu echt om de mensen te pesten of om een zaadje mee te pikken ? Dorpsmisserie hallo !

Als u het niet geloofd kijk dan maar eens vandaag in de gazet naar het toekomstbeeld . De Bankstraat kaarsrecht van hier tot in het hiernamaals.  Adieu paaltjes.

Hoera, het gezond verstand heeft gezegevierd. In Hombeek zijn de paaltjes weg, tenminste daar waar voorname Mechelse persoonlijkheden dagelijks in de drukte een stukske afvloeken. Waarom ze nu enkel op de Kappellebaan weg zijn en niet op het Heike en de Schoorstraat is voor mij nog een raadsel. Of wonen daar een andere soort Mechelaars. Het kan ook zijn dat de werkmannen geen tijd meer hadden met al die drukte in de stad. Het weze hun vergeven. We zien het morgen dan wel want de vijand hôrt mit. Het zijn natuurlijk allemaal de gevolgen van de groten oorlog in de Bankstraat.

 

 

Ik zie die eerste foto opeens overal op Facebook opduiken in statussen van vrienden van mij (die in die buurt passeren) en die niet op deze blog zitten, en die dan schreven dat ze die per mail doorkregen. Het is identiek dezelfde foto, dus niet zelf getrokken.

Dus blijkbaar is ons medium NOG groter dan we dachten. Alleen spijtig dat ze niet zeggen vanwaar of vanwie ze die foto kregen he.

 @ Anoniem ( als Hanna )

                                               dat noemen ze " als een lopend vuurtje ". Het thema is zelfs al verder geweest dan de Farcebook .

Ik deed onlangs een fietsroute met een vriendin uit Nederland. Had voor haar een fiets geregeld, en deed het traject langs de Vaart vanaf Coloma naar Battel, Heffen, etc, (een traject dat ik ook al eens eerder deed  met Peter (en zijn vrouw) (en erna nog meermaals met anderen). Het fietsen langs de vaart was zeer leuk, geen auto-verkeer, maar het eerste traject centrum-Coloma was niet te doen. Mijn vriendin sprak haar verbazing uit (maar in NL zijn ze gewend aan zéér goede lange fietspaden) en begreep niet waarom we op kasseien moesten rijden (Ijzerenleen) en er geen afgebakende fietstrook was. En als zelfs zij, die tijdens haar schooljaren meer dan 20 km (heen) naar school moest fietsen in weer en wind, dan zegt dat toch al veel.

Ik was vorige week ergens in Oost-Vlaanderen, en 's avonds was er geen bus meer, dus liep in de gietende regen naar het station (een paar km verder). Het was een lange baan, geen voetpad, wél een fietspad maar afgetekend op de baan door stippelijnen. Maar je moet niet denken dat die automobilisten rekening hielden met dat fietspad. Ik heb herhaaldelijk in het gras moeten springen voor mijn eigen veiligheid.

Ik begrijp enerzijds dat kasseien moeten behouden worden, maar als het fietsers nadelig wordt, of fietsers die op het voetpad op de Bruul beginnen te rijden, en het fietsen ontmoedigd word door idd fietspalen (zoals aan het stadshuis) afgeplakt worden, en anderzijds Da Vinci de 'almachtige' is en boetes zit uit te delen als er zelfs een begrafenis bezig is en die mensen niet uit de kerk kunnen,

waar zijn we dan mee bezig???

.

EN, de bovenste foto heeft inmiddels ook de Streekkrant van deze week gehaald als 'foto van de week' (pg 5) ..!

Hierbij onze excuses wegens het ongevraagd gebruiken van foto van versperring aan Geerdegemvaart, gepost 22/8 op 'Mechelen Blogt' door 'Leyander' en dus van diens hand, en gepubliceerd vorige week als 'Beeld v/d week' in De Streekkrant. De grappige foto is dus wel degelijke een scherpe kijk door het fotografisch oog van 'Leyander'. (vanwege redactie Streekkrant)