Dag beste lezer,
Ik hou inderdaad niet zo van de foor.
Ik weet dat het een eeuwenoude traditie is, en ik weet dat het voor veel mensen (en zeker de kinderen) een moment van plezier, ja een feest kan zijn.
Ik heb me dikwijls afgevraagd waarom.
En een paar dagen geleden wandelde ik langs de grote markt op een doordeweekse avond.
Het was heerlijk weer, maar de kermisattracties waren al dicht, het was rond tienen.
Ik ben langs alle kramen gewandeld, heb de diverse 'gangen' tussen de wagens doorkruist, op zoek... naar beelden, impressies.
Een vreemde halfdode wereld, in de armen van een levende stad.
Een vreemd gevoel.
Géén schetterende muziek, geen schelle lichten, verlaten.
Ok, een vreemd gevoel, maar eigenlijk (wat mij betreft), een goéd gevoel.
Zonder al dat feestelijk gedruis kan je alles rustig bekijken en even mijmeren:
De kermis vergelijken met een soort "Alice in wonderland",
een plaats waar ze proberen dagdromen in verwrongen werkelijkheid om te zetten.
Het lukt ze nooit, maar toch heb je even de illusie dat je buiten de dagdagelijkse monotonie van het leven kan stappen.
Héél even.
Als je goed kijkt, dan krijg je als het ware een overzicht van alle dingen die
we graag zouden meemaken, maar dan wel binnen de de veiligheid van
"het is niet écht":
Het avontuur, de ogenschijnlijke schatten in de kramen, de loze
(of misschien toch ook niet ?) belofte van wat romantiek in de rups.
De lichamelijke sensatie van snelle of hoge dingen.
En snoep meneer... in alle soorten.
De meeste attracties lijken wel gestopt, - gestold zelfs- midden in de actie. Alsof iemand één enkel beeldje uit de speelfilm heeft geknipt en er een dia van heeft gemaakt.
Een razende molen die een onzichtbare reus met één ruk heeft stilgezet.
Het is vreemd, maar het lijkt alsof de kermis uit mijn jeugd trager was, een beetje dichter bij het kind in de mensen.
De grote prachtige paardenmolen (van Verdijck?), Het kraam "De lutte en den beer", friet/smoutebollen-kramen... schommelbootjes: het komt allemaal terug.
Ik denk dat deze foor mijn foor niet meer is.
Wie weet komt het allemaal terug...ooit..met kleinkinderen.
Kermis in de stad.
De kermis
werpt z'n kleur op jou:
Je lachende gezicht
licht op
in rood en blauw
en groen en paars-
gewijs verstrengelen onze vingers
als we dansen
op muziek van de paardenmolen:
Een vrolijke kaleidoskoop,
heel even een glazen muur
tussen ons
en de echte wereld.
Prachtige impressie Leyander
ik zat vanop een terrasje op de markt naar de afbraak te kijken daarnet, eindelijk kunnen we weer naar de mooie gevels kijken
Men kan de hedendaagse foor bezwaarlijk vergelijken met die van vroeger, toen de foor nog een foor was waarvoor iedereen buiten kwam. Als knaapje herinner ik mij nog dat die niet alleen op de Grote Markt en aan het postgebouw stond, maar dat ook de IJzerenleen en de Veemarkt ingepalmd werden. Op de Veemarkt stond ooit (1953?) zelfs een "montanrus" (roetsjbaan) en op de IJzerenleen herinner ik mij nog een barak waar men mits de inworp van 1 frank een stuk slapstickfilm kon bekijken. Het waren een massa beeld voor beeld opnamen die op karton waren afgedrukt en die op een rol stonden en die door het draaien aan een hendeltje in de letterlijke zin van de betekenis werden afdraaid (stroboscopisch effect) zodat men een heuse fim zag. Waar is de schitterende "toemolen" van Verdijk (vergeef me de wellicht foutieve spelling), het wafelkot van Adriaantje met verbruikzaal waarvan alleen al de geur de passanten noodde om een wafel of een "krostiljon" (smoutebol) achter de kiezen te duwen???... Of de boksbarak waar "den amateur" zijn krachten kon meten met de lieden die door de barakhouder als kampioenen werden aangeprezen en onder het gebonk op een "grosse caisse" werden aangekondigd??? In diezelfde barak kon men ook tegen een bruine beer "lutteren"?? Haha, in die barak heb ik omstreeks 1961 enkele bekende Mechelaars (waaronder Roger Lahaye zaliger) serieus "wa boenken" zien krijgen. Of de grote botsautokens van Bufkens aan de Post??? Een kraam om te schieten met pijl en boog en over de "Royal" (thans de Mèt) zelfs met lichte rong-rifles?? Alles geschiedenis... Over den Amitié stond in 1960 of '61 zelfs een heuse stripteasebarak. Uiteraard gingen op het "moment suprème" de lichten uit.... En dan niet te vergeten, het frutkot van Paulien op de Schoenmarkt, waar men terecht kon voor een smakelijk pak frut voor 5 frank en vè ne frank majoneis, al dan niet aangevuld met ne cervola of ne peikelaring. Ook allemaal verdwenen (net als Paulien trouwens). Heden ten dage is het zowat een financiële aderlating wanneer men nog de moed kan opbrengen om er met zijn kroost naartoe te gaan en in feite.... wat is er nog te zien? Veel lawaai en enkele ziekmakende break-dances. Het is in elk geval al een kleine drie decennia geleden dat ik voor die foor nog uit mijn huis kwam.
Een grote fan van de kermis ben ik niet - en ik ben het zelfs als kind niet geweest. Maar deze impressie kan ik best smaken Leyander. Tof om nog eens een bijdrage van jou te ontdekken op Mechelenblogt! Méér van dat! ;-)
Toch heb ik zelf ook nog wel wat plaatjes geschoten van de nu voorbije julifoor. Want hoewel géén echt liefhebber: het levert wel aardige plaatjes op...
(foto's: Jan Smets)
In de GvA lees ik dat de foor dit jaar niet zoveel bezoekers had.. Mogelijke oorzaken: de hitte? de crisis? andere gelijklopende evenementen in de binnenstad? ...
EN OPROEP heeft er nog iemand oude kermis foto's liggen uit mechelen jaren 70's 80's van de grote markt enz je mag ze opsturen via e-mail of op deze stuk
e-mail : snoopy-dog@skynet.be alvast bedankt
een mooie impressie die toch eventjes doe nadenken. gelijk heb je.
Zlef vond ik de kermis alijd een evenement van plezier, je kon, heel eventjes in een pretparadijs wanen tot de centen op waren, dan was het bedelen bij ouders, bobonne, bompa, nonkels en tantes voor meer....
Nu ben ik zelf papa van drie kindjes en geloof me de laatste paar weken heb ik de grote markt gemeden "als de pest".
De kleinsten willen bij elke passage opwat zij de windmolen plegen te noemen. Het kost een pak geld om drie pagadders één ritje te kunnen betalen en eentje is nooit genoeg of eerder het is nooit genoeg. Ze nadien deskundig verwijderen is een hele opgaaf die telkens eindigt in gespartel en gegil.
Inderdaad de foor brengt hevige emoties.
Hierbij een waarschijnlijk universele foto uit de late jaren vijftig. Het schietkraam in kwestie stond gewoonlijk recht tegenover het stadhuis.
Hieronder nog een mechelse foto die nog decennia ouder is dan de vorige. Waarschijnlijk gaat het hier over een wijkkermis. Voor de specialisten: zou dit de Tervuursche steenweg kunnen zijn?
Hombeek kermis anno 1950 zag er in grote trekken als volgt uit.
Voor de mensen uit het centrum begon het zondag's al heel vroeg met het klaar zetten van een emmerke wit zand en wat versneden bloemen uit hunnen tuin want als de klokken begonnen te luiden bij het einde van de hoogmis moesten de straten bestrooid worden. De jaarlijkse processie zou haar rondgang maken door het dorp , over de spoorweg richting kappeleke in de Bankstraat en van daar rechts ommekeer terug naar de kerk. Ze deden dat zoal één paar honderd jaar en dat zou zo blijven ( later hebben ze dat verandert en niemand weet waarom ). Wie stapte dan zoal mee op in de processie ? Ik denk alles wat benen had en wat thuis in de weg liep. De boeren op hun brabanders, de maagden en knechten, de drie Hombeekse fanfares met hun blinkende Vuvuzella's, en laatst but not least den " hemel " , zo noemden ze die grote tent waaronder de pastoor liep, steeds maar onze lieven heer omhoog stekend om Jusekke te laten zien welk schoon volk in het dorp woonde. Ook nog vertellen dat ondertussen ook de kermisrosbif nog in den oven stak en dat het niet den eerste was die daarin verbrande en zeker ni de laatste. Eens dat allemaal achter de rug kon de grote show beginnen. De fanfares die trokken door het dorp van de ene café naar de andere zonder mekaar in de weg te lopen en na het noeneten werd gestart. De ottokesbotsing nog van voor den tijd van Elvis, de zwieremeulle, de boenje, het pjerremeuleke veu de kleinkes en ni te vergeten het kraam van " Mon van Kathelijne " met zijnen wermen rek. Die man had spierballen gelijk pompoenen van altijd maar die suikerdeeg rond dien haak te slaan. Uren aan een stuk kon hij dat en de vrouw moest dat dan in stekske van ne frang rollen. De kermis duurde toen drie dagen in Hombeek. Er was toen 's maandags nog een koers voor nieuwelingen en Dinsdagmorgens de varkensmêt.
Ik ga er maar mee stoppen want ne mens zou nog heimwee krijgen. Maar het is nu veel beter zeggen de demagogen. Zou kunnen.
@GL het is nog steeds zo dat het gebeurt in Sombeke, heet gehucht waar ik vandaan kom.
alleen is de rosbief daar een frikandon met kriekskes en worden er nog steeds vlaaien bij de vleet gebakken en verorberd. Iedereen die maar ooit in Sombeke gepasseerd heeft is dan van de partij. Alleen de volksspelen met zakkenlooop, eierloop, appels eten en merrebollen vangen uit de iemer zijn vervangen door een zeepkistenrace en er is nog een succesvolle rommelmarkt aan toegevoegd.
En de pintjes... die zijn er nog spotgoedkoop.
eind augustus is het weer zover en familie en vrienden en ikzelf zullen er zeker weer zijn
mooie dank u al
Ik kan wel begrijpen dat de Mechelse Kermis niet meer is gelijk vroeger.Wat ik mij nog het meest herinner zijn botsautos aan de postbureau,als ge niet rap neerzat wast uw tijd over,de meer mensen dat waren aanhet wachten voor beurt,de korter de rijd was,Ook herinner ik het schiet kraam aan het stadhuis (dat is waar ik het meeste van mijn geld verspeelde) als ge een schot in de target maakte dan maakte gij een foto (ik heb er nog altijd een van mij).Maar dat was in de 40's,Heb een goede dag.LouisUSA
Het zal einde jaren vijftig geweest zijn dat ik met mijn broer en onze vrienden op de julifoor aan het boksers-en lutteurspaleis rechtover de zaak van Torreke Lembrechts - café Glasgow - even bleven luisteren naar de aankondiging van de volgende show met " WERELDBEROEMDE KID HUPPELDEPUP UIT DE STATES EN DE ONNAVOLGBARE CATCHER UIT TRANSSYLVANIË EN NIET TE VERGETEN DE LUTTE MET DEN BEER EN DE DAMESCATCH !!! KOM BINNEN DAMES EN HEREN DE VOLGENDE VERTONING GAAT BEGINNEN !!!
Aan de voorzijde van de bokstent stonden de ietwat te vet staande profathleten' uit de Marollen of de Gentse Brugsche Puurte, zich al op te warmen om in het strijdperk te treden tegen " DE MOEDIGE AMATEURS " die het zouden opnemen tegen de kampioenen uit bovenvermelde verre landen.
In de opwarmingszone stond ook een punchingball met sterke veer op een staander. Een man van een groepje uit twee koppels bestaande vrienden die de nieuwe prachtwedstrijden wilden gaan bijwonen en zich derhalve door de trainingszone van de zich opwarmende kampioenen moest begeven om in de tent te geraken, moest moeite doen om een door een vrouwelijk catchster gestote punchingball te ontwijken en in zijn reactie punchte hij de bal zacht terug. Die kwam terecht op de kaak van de bokstempeldame en het spel zat letterlijk op de wagen.
Haar collega's kwamen haar ter hulp doch dat was buiten de kracht van de twee mannen gerekend die hun inkomgeld al betaald hadden. Kid Huppeldepup werd van het kraam gemept en belande in de kap van een kinderkoets die zijn val brak. Het kind in de koets was ongedeerd maar Huppeldepup lag bloedend uit zijn mond de schade op te nemen die de foorlutteurs- en boksers moesten ondergaan onder het geweld van de twee zelfs niet amateur zijnde vrienden. De catcher uit Transsylvanië lag half groggy te spartelen om recht te komen uit de berg fruit en aardappelen die deel uitmaakte van het menu van de beer die in een zwaar getraliede kooi op de scene van het bokspaleis stond opgesteld. De twee sterke Jannen zijn met hun slopingswerk doorgegaan tot ze de ganse profploeg hadden uitgeschakeld.
De massa toeschouwers voor de bokstempel alsook de kermisgangers op de terrasjes in de buurt konden deze outdooropwarming van de volgende vertoning wel smaken. Die werd onder groot misbaar van het toekomstige publiek enige tijd opgeschort tot de verzorger van de barak zijn vrienden had opgelapt. De beer stond in zijn hok stoïcijns, licht grommend de rare wezens die mensen kunnen zijn, te bekijken.
Ik dacht niet dat de twee die de vloer aanveegden met de profi's in één of andere combine verwikkeld waren. Die zijn rustig opgestapt om wat verder onder bewonderende blikken van de menigte een zak croustillons te gaan bestellen aan het gebakkraam op de hoek.
Het was niet het gebakkraam van 'Adriaantje’ want die had al jaar en dag zijn vaste stek rechtover de 'Pavillon Belge' van 'Zwarte Marja' en Marcel Brabants.
Hier staan enkele mooit getuigenissen optgetekend. Waarvoor mijn zeer oprechte dank.
In het Leuvense was het vroeger de gewoonte om de ganse familie op te trommelen en kip te serveren met Leuven kermis. Dat kon in vele vormen van gebraden tot wat het meestal was toen als je tot de middenklasse behoorde: vol-au-vent, bouchée à la reine.
Zelf blijft mijn jaarlijkse kermispleziertje beperkt tot het struinen over de kermis als hij overdag leeg is en wat smoutenbollen die ik thuis, ver weg van het lawaai en lichtjesgeflikker met veel smaak opeet.
De Jef en de Charel, het waren geen gewoon maar volgens hun nichtje zouden ze nu toch een beetje bezadigder zijn. Allee toch fijn jullie hier te horen .
Von de reactie van bepaalde foorkramers op het minder bezoekerscijfer tegelijkertijd belachelijke als hilarisch.
Zij stelde dat de stad meer had moeten 'organiseren'.
Je moet weten dat tijdens de kermis er de Dijlefeesten waren, Salsa feest op veemarkt, Tour de France (!!) die bijna tegen de kramen reed, en de start van de solden.
Wat moeten die nog meer hebben ? Moet de stad gaan concureren tegen de Dijlefeesten door optredens te organiseren (zoals voorgesteld door die gast ) ?
Weet je wat ik denk dat het probleem is ? Het feit dat er voor de jeugd > 12 jaar absoluut NIKS te beleven is op die kermis in Mechelen. Of denk je dat de jeugd die nu op de Dijlefeesten zat en de mensen die een salsa stonden te dansen op de Veemarkt , dat die eendjes gaan komen vissen of in de kinderbotsautootje kruipen ( WAAAAUUW botsautookes !! ). Misschien willen ze wel op de ponies zitten :-)))
Nee, deze kermis is op sterven na dood, is op geen enkel moment mee geevolueerd met zijn tijd. De kramen die er staan zijn gemiddeld 30 jaar oud denk ik. Dit 'evenement' zal nooit de massa trekken.
Tijd om hier eens over na te denken, en eventueel ipv 2 gelijkaardige en totaal verouderde kermissen te organiseren, gaan naar 1 grote kermis ( 3 weken ) met enkele topattracties.
@ Anoniem :
We hebben, hier in Mechelen, geen één serieus groot plein voor topattracties.
En komt nu niet af met de Grote Markt, want in vergelijking met bv Vlaamse en Waalse Kaai in... (ge weet wel) stelt dat niks voor.
Bende nostalgen. ;-)
Allez, Wout, de kermis van tegenwoordig is niks meer in vergelijking met 20 of 30 jaar geleden.
Toen puilden oa de lunaparken uit van de eerste versies van Donkey Kong en Moonpatrol.
:-)
@ Gim:
de ontspanningsmogelijkheden in die tijd zullen ook wel een pak beperkter geweest zijn dan nu neem ik aan. Tijden veranderen en ik zou niet graag hebben dat die tijden terugkomen denk ik.
De meeste bloggers ook niet gezien hun online-activiteiten hier lijkt me. ;-)
@ GL
Ik denk dat je het verhaal betreffende het bokskraam niet goed hebt begrepen. Mijn broer Karel en ikzelf waren slechts toeschouwers van het gebeuren op die mooie zomerdag voor café Glasgow. Wij waren op die jeugdige leeftijd niet de volwassen mannen die deze anecdote leven hebben ingeblazen.Wat mijn nicht Jacqueline uit Hombeek daar mee te maken heeft zal mij een raadsel wezen?
@Jef: G;L. verstaat driewerf heilaas vele dingen niet zo goed (of liefst compleet verkeerd), waardoor vele brave lieden, zoals zelfs LouisfromUsa, het hier stilaan voor bekeken houden!
Jokke, G.L. heeft maar tot zijn achtien naar school kunnen gaan. Toen riep de burgerplicht en achtien maand aan de bouletten. Al goe dat ze mij naar Duitsland stuurden want daar heb ik door het leren van de taal de basis gelegd voor later. Mijn lateren baas uit Stuttgart was nog niet een beetje tevreden met mijn vorkentnissen. En er is maar ene die mag zeggen dat ik een dommerik ben en dat ben jij Jokke.
Goede nacht zusammen.
En Jokke, Louisusa zal eerder u moe zijn dan iemand met een zij het kritische, dan toch meestal juiste visie.
En zelfs de knaapjes die we begin jaren 50 waren, konden bij wijlen zeer inventief zijn om de kermiskosten ietwat te drukken. In de middengang (over het lunapark van Servranckx) stond een schietkraam waar met 4,5 mm loodjes werd geschoten, dit in tegenstelling tot andere schietbarakken waar dat 5 tot soms zelfs 6 mm was. Voor 5 loodjes betaalde men toen 5 frank, maar wanneer men voor 15 frank kocht, kreeg men er 18. Mijn kozijn Bruno Vits had thuis een 4,5 mm loodjesgeweer en we trokken dan ter foor met een flinke hoop loodjes in onze zak. Het was dan wachten tot het kraam voldoende klanten had om voor 15 frank loodjes te kopen. Zoals velen dat deden, werden die in de mond gestopt en als de kraamhouder bezig was met aan de een of de andere zijn bijeengeschoten prijs uit te reiken, werd daar vlug een deel van de meegebrachte loodjes bijgestopt, wat de kostprijs van ons vertier minstens halveerde. We hebben dit meermaals gedaan en die kraamhouder heeft het nooit in de gaten gehad. Tja, wij trokken onze plan...
Maar een van de plezantse dingen in die tijd vond ik de grijpers in het lunapark. Men kon de bak waarin alles lag laten roteren en de grijper vooraan, in het midden of achteraan instellen. Met de inworp van 1 frank hoopte ik dan om er een nougat, een lekstok of een pennywafer uit te vissen. Toen werkten die grijpers nog normaal, in tegenstelling tot de later meer gesofiticeerde toestellen (die bakken met beertjes e.d.) waar de grijper al sloot voor hij het object in kwestie raakte.
Zowat de laatste keer dat ik de foor nog actief bezocht heb moet dateren van omstreeks 1983. Het was met mijn zoontje van 8 en mijn dochtertje van 3 en we gingen in één of andere traag ronddraaiende attractie. Voor mijn dochtertje van amper 3 (die op mijn schoot zat) moest ik ook de volle pot betalen en sindsdien heb ik de foor voor bekeken gehouden.
"Ammamoeleif" (alleman moet leven) zei ooit de zwarte (lala laka boma) die met zijn anijsbollekens de cafés op de grote markt (en later de voetbalstadions) afdweilde, en zo mogen dat voor mijn part ook de foorkramers. Maar voor stroperijen pas ik dan toch maar liever.
De merkwaardigste attractie die ik ooit gezien heb stond op de Veemarkt (zal ook omstreeks 1983 geweest zijn). Het was een tent In de vorm van het kwadrant van een bol waarin enkele filmpjes werden gedraaid. Het beeld strekte zich voor, naast en boven de toeschouwers uit zodat men er middenin leek te staan. De toeschouwers konden dit gewoon rechtstaand aanschouwen, staande op vroegere kasseien van de Veemarkt. Het was een soort IMAX voorstelling avant la lettre, maar dan met beeld langs alle zijden. Eerst was en een filmpje met een vliegtuigje dat door een gebergte vloog en er halsbrekende toeren uithaalde zodat het wel leek of je zelf in de cockpit zat en een draaierig gevoel kreeg. Vervolgens "nam je plaats" in een wagentje van een van die gigantische Amerikaanse roetsjbanen, wat je pas echt onpasselijk maakte en de kers op de taart was een brandweerwagen die aan zeer hoge snelheid ergens door een straat scheurde en plots bruusk moest remmen voor een overstekende moeder met een kinderkoets. Zoals ik reeds schreef, stond iedereen daar gewoon recht, maar op dat beeld van die plotseling remmende brandweerauto stuikte iedereen voorover.... Het oog en de hersens bedrogen...??
Dan in aanvulling tot Jef Van Ransbeeck: nog enkele attracties die ik mij nog levendig herinner: het vliegend wiel op de schoenmarkt, een draaiende schijf van pakweg 6 m diameter waarop men moest gaan liggen of zitten, maar waar door de middelpuntvliedende kracht uiteindelijk iedereen in de kussen aan de zijkanten belandde. De "Ton", waar men door diezelfde middelpuntvliedende kracht langs de wand omhoog kon kruipen, de cake walk met als moment suprème de wind die vanonder een rooster blies en de rokken van het vrouwelijk schoon tot boven hun schouders tilde, het glazen doolhof dat meestal rechtover het café van Torreke Lembrechts stond".... Ooit was er een attractie in een bol van een goede 5m diameter, gemaakt uit een ijzeren lattenwerk, waarin 4 motorrijders hun kunnen etaleerden en overkop door die bol reden (een wiskundige berekening leerde me later dat een snelheid van amper 30 km/uur daarvoor meer dan voldoende was), maar het was in elk geval "show". Dan was er behalve het "normaal" spookhuis ook nog een soort "spookhuis" waarin men in het quasi donker bijna op de tast diende voort te strompelen en ergens over een ronddraaiende boomstam moest lopen (men kon zich wel vasthouden tegen de wanden van het kot). Ooit was er een spiegelpaleis met holle, bolle en andere spiegels waarin men zichzelf als het meest vervormd creatuur kon bekijken, en dan ook nog het barak met de curiositeiten waar de kraamhouder zijn potentiële klanten toeriep "Kom zien, ge zult ze zien gaan, ge zult ze zien staan" en wat tenslotte resulteerde op een paszeboren aaneengegroeide tweeling op "sterk water". Hij maakte dan ook nog gewag van "ZIJ heeft er vier waar een andere er slechts twee heeft en dat was dan een schaap met vier voorpoten... Of in 1960, rechtover het café van "de Smier" stond er een barak met Aras, de papegaaimens, een sukkelaar met twee korte armpjes waar aan elke "hand" drie vingers zaten. Jaren later deed dit mij onwillekeurig denken aan het leven van Joseph "John" Merrick (the elephantman) die in het Victoriaanse tijdperk als freak werd opgevoerd.
Enfin, op de foor van pakweg 3-4 decennia geleden was er alleszins iets meer te beleven dan heden ten dage.
@G.L. "En er is maar ene die mag zeggen dat ik een dommerik ben en dat ben jij Jokke" dank u voor die exclusiviteit verleend door "iemand met een zij het kritische, dan toch meestal juiste visie".
Uw kritische inbreng en en uw "meestal juiste visie" wordt hier bijzonder ( ;-) ) geaprecieerd waardoor bijvoorbeeld een post over de foor snel in een circus ontaard!
BTW (om het op zijn Gymicko's te zeggen) uw leuke bijdrage over de kermis in Hombeek lijkt me zo uit een of ander boek van Ernest Claes overgeschreven te zijn!
Net na den oorlog hadden we in Hombeek nog de onvervalste echte Vlaamse kermissen zoals Breugel die zich had voorgesteld. De verenigingen en fanfares hadden nood aan een beetje klein geld om hun werkingen te financieren. " Palieter kermis " vond jaarlijks gespreid over twee weekends plaats in den hof van de pastoor. zaterdag avond was er kaartspel voor een kieken per tafel en een klassement over twee weken. Wat waren zoal de atrakties op de kermis . " Potte van de plank ", waarbij wat lege blikken dozen van Marie dinges in een pyramide werden gestapeld om met katoenen ballekes te worden bekogeld. Voor punten wel te verstaan. Dan had ge de " kop van Jut ", een redelijk complexe constructie waarbij het er eigenlijk op aan kwam met een zware houten hamer zo hard op een pal te slaan dat het hele onderstel naar boven vloog, hoog genoeg om een bommeke tot ontploffing te brengen. Echt iets voor metsers en hun gasten. Ook voor punten . Natuurlijk het loodjes geweer en het schot naar de roos of de stenen pijpjes mocht niet ontbreken. En dan " het bed oat ", een gepattenteerde constructie van de werkhuizen Phlips. Twee jonge vrouwen lagen op een stuk bedressort waarvan het onderstel voorzien was van een kipsysteem. Er werd nu geworpen met stenen ballen naar een roos en bij treffen werden de deernen uit het bed gekieperd tot groot jolijt van de omstaanders. Er was de jaarlijks weerkerende hypnotiseur en goochelaar. En dan was er natuurlijk ook de poppenkast en filmtheater van Marcel De Laet zaliger. Van den dikke en den dunne en cowboys en indianen had hij rollekes zat. Aan een loterij hadden ze ook gedacht en ik ben zeker nog enkele " attracties vergeten. Ja Ja een grote kiosk waar de drie fanfares beurtelings opkropen om hun longen leeg te blazen en last but not least een heel grote tent met een heel groten toog en heel veel bier.
Dit was Vlaanderen op zijn best , helaas drie maal helaas alles voorbij.
Jokke, kunde gij geen klokken horen luiden ? En boeken van Ernest Claes of August Snieders zouden best wat meer mogen gelezen worden. Ge kunt daarin wat opsteken over het eigen volk.
G.L., de schoolbel heeft net geluid. Gedaan met de speeltijd, nu terug naar de klas (of bij het topic)...
het was een tijdje geleden dat ik nog iets op de blog zette....
bedankt aan de mensen die hun herinneringen hier schrijven en aan allen die op een positieve wijze bijdragen tot de blog.
Edoch....laten we idd bij de topic blijven, zoniet vergaat de goesting om te bloggen vrij snel.
Met die beschrijving van GL zou iets kunnen gedaan worden :
Een tent op de Grote Markt en nen hele dag Comedy Capers, Charlie Chaplin, Laurel en Hardy, Buster Keaton, enz.
Volgens mij succes gegarandeerd, want al die filmpkes hebben nu eenmaal een eeuwigheidswaarde.