De redding van Cortenbach

    

(foto's: Jan Smets)

Een poosje geleden had ik de kans om wat foto's te schieten vanop de toren van de OLV-over-de-Dijlekerk.  Toen viel me van daarboven de toch wel héél erg grote verwaarlozing op van het vroegere Hof van Cortenbach.  Niet dat ik dit niet wist - maar het was toch confronterend.  Al 79 jaar staat het pand van van één van de raadsleden van de illustere Mechelse Grote Raad leeg en  te verkommeren...

(bron: artikel Gazet van Antwerpen)

Het is niet zomaar een 'huisje-zonder-meer'.  Nee.  De plannen werden getekend door een Keldermans.  En die naam klinkt in Mechelen natuurlijk als een klok.

Ik durf het woord 'stadskanker' wegens 'versleten' haast niet meer gebruiken.  Maar zo is het wel.  Plannen om het vroegere stadspaleis te restaureren leken wel een Processie van Echternach: een stap vooruit, en twee passen achteruit...

Ergernis en frustratie.

Maar nu is er schot in de zaak gekomen!

De stad heeft met eigenaar Min een overeenkomst gesloten om het pand in erfpacht te nemen voor een periode van 27 jaar.  Dan kan Mechelen het gebouw laten restaureren met 88 % subsidies van de overheid.  'Die renovatie kost zo'n vier miljoen euro.  Het aandeel van de stad bedraagt 360. 000 euro', legt burgemeester  Bart Somers uit aan Sven Van Haezendonck in GvA.  'Na de restauratie wordt het gebouw weer aan Min verhuurd voor een periode van 25 jaar' gaat Somers verder... (voor 1.900 euro per maand...)

Er is licht aan het eind van de tunnel!   Op de plaats van de verloedering zal een mooi complex verhuren.  En als je dan weet dat Min plannen heeft om het hele binnengebied tussen Korenmarkt, OLV-straat, Ziekeliedenstraatje en Cortenbachstraatje, te ontwikkelen, dan ziet het er helemaal niet slecht uit voor deze buurt.  Laat ons hopen dat het géén slag in het water is...

Rond een centraal pleintje in het Cortenbachcomplex, komt er winkel-en woonruimte.  De handelzaken in de OLV-straat worden opgewaardeerd, en in het Hof van Cortenbach zelf, zou een horecazaak kunnen komen.

Ik ben opgetogen over de plannen, en hoop nu oprecht dat er geen kink in de kabel komt, want na al die jaren zou men soms wel eens kunnen twijfelen...

Ik hoop met je mee. Dit zou wel eens het begin kunnen zijn van nog meer werelderfgoed in de stad. Onze 16e eeuwse HofCultuur is uniek !

Ben benieuwd of men er nog zal in slagen om het terug in de originele staat te brengen.

Luc, als ze het in de originele staat willen terugbrengen dan kunnen ze misschien ook die prachtige schouw die nu in de koninklijke musea van Brussel staat terugplaatsen want dat is een meesterwerk van de renaissance.

eindelijk komt er dus schot in de zaak, proficiat aan de betrokkenen! 

@marc1: onderstaande prent vond ik in het jaarboek 1984 van de Oudheidkundige Kring.

@ Luc : Kun je daar een jaar of eeuw op plakken ?

Een praalhaard in een living is duidelijk van een latere periode dan een gewone haard, waar gekookt werd (meestal - bij de hogere klasse - in een kookruimte / keuken).

De Mechelse stoof zal nog niet zijn uitgevonden, vermoed ik.

In ieder geval... dôôdelijk giene krot !

;-)

@gim: dat zal rond 1530 geweest zijn. De maker, Jan Mone, woonde toen in de Adegemstraat.

 @ Luc : Met dank.

We zijn weeral wat slimmer geworden !

;-)

BTW : Die Jan (Jehan) Mone blijkt een interessant figuur !

Hoewel ik blij ben dat het Hof van Cortenbach eindelijk zal aangepakt worden, heb ik toch mijn bedenkingen, vooral dan ten aanzien van de eigenaar Min.  Deze man die zo hardleers jàren weigerde om ook maar een poot uit te steken aan dit verkankerd pand, zou m.i. gesanctioneerd moeten worden.  Zoals het er nu uitziet, komt hij er nog mooi mee weg.  Om niet te zeggen: hij wordt beloond voor zijn jarenlange verwaarlozing.

Wanneer hij jaren terug de nodige instandhoudingswerken had laten uitvoeren, zou de gemeenschap - mét mijn belastingsgeld - nu geen miljoenen moeten ophoesten voor de restauratie. Ik weet wel dat het niet makkelijk is om eigenaars te dwingen hun pand te onderhouden en de onteigeningsprocedure tegen Min is op een sisser afgelopen, maar zoals het er nu op uitdraait kan de heer Min in zijn handen wrijven: de gemeenschap neemt het vuile werk voor zijn rekening.

Ik hou mijn hart vast voor de 'plannen' die Min heeft met de buurt.  Als die aan eenzelfde tempo gerealiseerd zullen worden, kunnen we misschien ergens in 2025 een koffietje gaan drinken in het Hof.

Ben blij dat er eindelijk beweging is maar - geheel in verkiezingsstemming - eerst zien en dan geloven. Ben het eens met Koen hierboven, zowel naar de sanctionering van Min als naar zijn zogenaamde plannen voor dat binnengebied. Een simpele blik op de rij panden die hij inmiddels verworven heeft in de OLV-straat, leert ons dat we van zo'n figuur niet veel moeten verwachten. Maar, voorlopig voordeel van de twijfel.

Beste Koen, ik kan je mening onderschrijven. Die plannen van Min zullen allicht net zo min (no pun intended) worden uitgevoerd als al zijn jarenlange vorige plannen.

Maar het goede nieuws is wel dat dit pand wordt gerestaureerd.

@Koen: om het voorzichtig uit te drukken, buiten de oude heer Min is er nog een heer Min die zich anders opstelt tegenover gans het gegeven en van wie meer kan verwacht worden dan wat we tot nu toe ervaren hebben.

Dan wordt het nog eens tijd om wat foto's van de binnenkant te laten zien die ik een tijd terug maakte, zoals gewoonlijk op geheel clandestiene wijze :-)

http://www.digitalviolence.be/Gallery/Urban/cortenbach/

Dank je Tommy voor de mooie foto's ! Het ziet er naar uit dat buiten de bakstenen er nog weinig origineel is overgebleven ...

wist zelfs niet dat er een cortenbach bestond in mechelen. 

Maar ik vind het wel positief dat men het onder handen gaat nemen en hopelijk worden de plaatselijke handelaars en de burger beter van.

Ik kijk al uit naar de opening!

Heeft het Hof van Cortenbach iets te maken met Ivan van Cortenbach, die oa Heer was van Keerbergen en is overleden in Mechelen ?

Denk aan 16e eeuw ivm met Cortenbach in Mechelen.

Dan zit ik er met Ivan van Cortenbach boenk oep !

:-)

Op onderstaand fragment van een stadsplan van Blaeu ( 1649 ) kun je je een idee vormen over de allure van het pand van Cortenbach: achtergevel tegen het Ziekeliedenstraatje en een plein / voortuin aan de voorgevel tegenover de letter L van de Lievevrouwstraat. Stel u maar iets voor in de stijl van het Hof van Busleyden.

Allez, er moet toch écht wel een heel pak belangrijk (en rijk) volk in Mechelen gewoond hebben !

Ik zie ze hier al rondstruinen, door al die Mechelse straten, met hun hoge hoeden (voorzien met gespen), met hun gekrulde kanten kragen en met hun verlatijnste namen, alhoewel ik niet direct weet heb van ene Ivanius Cortbachius Mechliniae.

;-)

Gym, al de leden van de Grote Raad hadden toch hun residenties in Mechelen, dus.

@Gim: uwen Ivan van Cortenbach heet bij mij Ywein en was dus heer van Keerbergen. hij was getrouwd met madame Schoofs en had een daarmee enkele kinderen waaronder onze Jan IV. Deze Jan IV was een paar jaren deken van het lakenambacht ( een postje om U tegen te zeggen ) en ook samen met een tweede persoon ( want dat was toen de mode ) voorschepen ofte communiemeester ofte burgemeester ( nog een jobke om U tegen te zeggen ). Dus: schoon volk én schoon huis? Zekerlijk! ;-) 

Allez, ik woon in een chique buurt.

Ik moet mijne dorpel maar effe over en ik sta voor het Hof van Cortenbach !

Ik zie de Cortenbachs al voor mij, die komen buiten gereden in hun koets, versierd met gouden biezekes, met een stel raspaarden ervoor.

;-)

 Gim, zijde zeker dat ze hunne kop niet gaan omdraaien en de andere kant opkijken want van vrijdenkers moesten ze toen niet veel weten zeune.

@gimycko: De cortenbachs rijden buiten met hun koets en rammen uwen auto: als 16de eeuwers zijn hun papieren uiteraard niet in orde: direct ambras met uw buren ;)

Effe serieus nu. Een paleis is in de foto's onherkenbaar, maar wie of wat zat in die ateliers? Ook in de panden aan de Guldenstraat zitten heel oude kernen verborgen. Wat mij erg verbaasd is dat we zo weinig weten over het uitzicht van Mechelen doorheen de tijd. Zouden we ooit virtueel ddorheen Mechelen kunnen stappen en zien zoals het er in de 15de, 16de, 17de eeuw uitzag? Is dat geen uitdaging voor historici? Zoiets als Google streets maar dan terug in de tijd.

@ Polle :

Zie hier het oude Mechelen in de stripverhalen van onze Roger en in enkele tekeningen van Jan Baptiste de Noter !

Dhr Min gaat nadien 1.900 euro huur per maand moeten betalen gedurende 25 jaar.

In het pand zal een horecazaak komen en misschien nog andere zaken. Aan wie gaan die huur betalen? Aan de stad Mechelen of aan dhr Min?

Als ze aan dhr Min huur gaan moeten betalen zullen die wel meer moeten betalen dan 1.900 euro per maand.

Volgens mij gaat dhr Min hier weer als winnaar naar huis.

@Filip: het feit dat dit dossier na ettelijke decennia gedeblokkeerd is geraakt is te danken aan verschillende mensen en je moet je niet blindstaren op die 1.900 euro. Er is dank zij een compromis véél meer bereikt dan jarenlange loopgravenoorlog waar geen van de betrokken partijen beter van werd. Bekijk het eens van die kant? 

PS: de heer Min is zopas overleden...

In een andere omgeving zou men zeggen: ' De koning is dood, leve de koning '.

Met alle respect en mijn deelneming voor zijn familie, maar ik mag hopen dat het dossier nu eindelijk in een stroomversnelling komt.  Hoe je het ook draait of keert, Min was een obstakel in een vlotte afwikkeling van deze kwalijke affaire, die de omgeving van de Korenmarkt en de Onze-Lieve-Vrouwestraat, waar de Mins ook talloze panden hebben laten verkommeren, al jàren aantast.

Inderdaad, ik hoop met Koen en uit ook mijn deelneming aan de familie. maar ander en beter hopelijk...