De politie, uw vriend !

met categorie:  

(Nele schrijft het volgende)

Twee weken geleden ontving ik een rekening van de stad Mechelen. Er werd mij een boete van 150 euro opgelegd omwille van ‘sluikstorten’. Ik herinnerde me nergens zomaar afval te hebben achtergelaten, ik ledig geen asbakken terwijl ik sta te wachten voor een rood licht en leer mijn dochter van zes dat ze haar papiertjes steeds in de vuilnisbak moet gooien.

(foto: Jan Smets)

U kunt zich dus best inbeelden dat mijn verbazing groot was toen mij deze toch wel gepeperde rekening werd gepresenteerd. Omdat ik ervan uitging dat er een vergissing in het spel was, besloot ik te wachten op verdere toelichting of uitleg. En die volgde al snel... Blijkbaar had de ophalingsploeg op een maandag in maart een vuilniszak laten staan omdat die te zwaar woog. Alle begrip hiervoor.. Men had de zak voorzien van een rode sticker met daarop de reden voor de weigering. U herinnert zich vast nog hoe streng onze winter was, en door omstandigheden had ik de ‘bewuste’ vuilniszak op dinsdag nog niet terug binnengehaald. Dom van mij, toegegeven..

Op woensdag echter is een politieman dit “feit” komen vaststellen en heeft hij aangebeld. Helaas, de “verdachte” was niet thuis. (Zo staat het letterlijk in het proces-verbaal..). De plichtsbewuste ambtenaar heeft vervolgens de stadsdiensten verwittigd, die onmiddellijk actie ondernomen hebben. Twee personeelsleden van de ‘stad Mechelen’ hebben de vuilniszak dan maar verwijderd. Om deze netelige kwestie te kunnen hardmaken, heeft de politieman van dienst de afvalresten doorzocht en vastgesteld dat er effectief “teveel kattenbakvulling aanwezig was” en heeft hij “een tekening van mijn dochter, ondertekend met haar naam” als bewijsmateriaal achtergehouden. Dezelfde ambtenaar is naar het politiekantoor gereden, heeft contact opgenomen met de stadsdiensten, alwaar hem bevestigd werd dat ‘Rozemieke’ inderdaad op het adres woont van de verdachte.. Deze straffe feiten zorgden natuurlijk voor onweerlegbaar bewijs: Rozemieke (6jaar) wordt sluikstorten ten laste gelegd.. Een kopie van haar tekening werd mij samen met de aanklacht opgestuurd.

Er wordt mij gevraagd deze boete zo snel mogelijk te betalen. Indien ik een antwoord op hun klacht wens te formuleren, kan ik schriftelijk om een afspraak vragen...
Ik woon sinds augustus in Mechelen, omdat dat dicht bij mijn werk is, hetgeen als alleenstaande ouder heel handig is, en omdat de buurt me best gezellig leek. In die tien maanden tijd heb ik twee boetes opgelegd gekregen: 1) het sluikstorten en 2) verkeerd parkeren... Twee banden stonden op ‘de witte parkeer-stroken’.. Dat deed ik bewust – zoals iedereen in mijn straat – om de doorgang te vergemakkelijken... (Soit, dit tussen haakjes.)

Mechelen is mij eerder omschreven als een stad die volop in trek is bij jonge gezinnen. Er zijn namelijk heel veel initiatieven die het leven in deze stad best aantrekkelijk maken. Dit gegeven en de praktische ligging tussen Antwerpen en Brussel maakten mijn keuze voor Mechelen vrij voor de hand liggend. Omdat ik een huis huur in een “gekleurde” buurt krijg ik vaak de vraag of ik ’s avonds niet bang ben op straat. Ik heb me totnogtoe geen enkele keer onveilig gevoeld in deze buurt.

Mijn ervaringen met de politie daarentegen laten een bittere nasmaak na: Of ik bang ben van de migranten in mijn buurt? Nee, maar wel van de politie in deze buurt..
Ligt het aan mij of is het normaal dat een ‘door kattenbakvulling te zwaar bevonden vuilniszak’ wordt doorzocht, dat tekeningen van mijn dochterals bewijsmateriaal worden gekopieerd en tegen mij gebruikt, dat vervolgens contact wordt opgenomen met de stadsdiensten om mijn gezinssamenstelling na te gaan? En dat ik tenslotte “verdacht” wordt genoemd omdat een vuilniszak een dag te lang is blijven buiten staan? Dan zwijg ik nog over het bedrag van de boete..

Zoals gezegd: het bewijsmateriaal spreekt volledig tegen mij, en als gewone burger zal ik deze boete schuldbewust moeten betalen. Zo werkt ons systeem, dat is de wet. En politiemensen volgen deze wet, houden onze straten proper, letterlijk en figuurlijk. Maar mag ik als mens, als moeder, als burger, als mechelaar (toch wel ondertussen), als weldenkend en plichtsbewust subject toch een licht protest uiten tegen deze doorgedreven heksenjacht...? Mag ik het woord ‘politiestaat’ in de mond nemen zonder intussen bang te zijn dat ook dít kan tegen mij gebruikt worden? Of worden we effectief verondersteld te zwijgen en te betalen omdat “de wet dat zegt”?

Sorry, in dat laatste geval pas ik..

Tsja, de Wet is de Wet !

En met Oom Agent wordt niet gelachen !

;-)

Foto Gimycko

Ik snap je frustratie hierover

maar volgens mij is in deze wel de geijkte procedure gevolgt.

Dit heb ik ook al gehoord in andere plekken als Mechelen.

foei foei, een tekening van je dochter zomaar in de vuilzak kieperen...

Nu ja, eigenlijk had je die vuilniszak inderdaad wel moeten binnenzetten, dus ergens hebben ze wel een punt, maar 150€ is er toch zwaar over...

Ik zou dit proberen aan te vechten en niet domweg betalen hoor... Ons bomma zei altijd "ne nee hebt ge en ne ja kunt ge krijgen", dus gewoon proberen, je hebt niks te verliezen...

Eigenlijk wel schandalig waar die flikken zich toch allemaal mee bezig houden he, daar hebben ze dan wel tijd voor... Maar als ne mens de flikken belt om te zeggen dat er ne wilden hond op straat los loopt die mensen aanvalt dan zeggen ze gewoon dat ze momenteel geen tijd hebben :-)
Die flik die u pv gemaakt hebt die moet zich wel heel goed in zijn vel voelen na zo'n knap staaltje speurwerk, kan csi niet aan tippen, vuile loser...

Natuurlijk zou ik zelf ook persoonlijk ietwat blauw en rood gefrustreerd zijn bij zo'n boete, maar ja een feit is een feit, de vuilzak stond er de volgende dag nog. Hetzelfde zou moeten gebeuren met mensen die de zak een dag te vroeg buiten zetten me dunkt.

Maar reken es uit; er is een agent op locatie moeten komen, heeft aan je deurgebeld om te constateren dat de 'verdachte' niet thuis was (verdachte is nog niet beschuldigde), iemand heeft ook onderzoek moeten komen om de 'vuile' klus te klaren en een ploeg om de zak op te halen. Dat kost ook centjes.
Troost je met het feit dat de man met de kepie tussen alle kattedrek heeft moeten graven om jullie identiteit te vinden.
Al die mensen aan't werk stellen en bovendien nog een gepersonaliseerd folderke met uw naam en andere gegevens samen met hiet mooie verhaal netjes in een enveloppe gestopt en gebust.

Dat allemaal voor de luttele som van 150€, het kon tot 250€ oplopen dacht ik.

Het is inderdaad zo dat de politie de wet volgt.

Dat is hun job dus ze moet wel. Al is de wet ook "voor interpretatie vatbaar".

Zeker ambetant dat je zelf één foutje maakt en lap, een boete op je dak.

Er wordt zeer (te?) efficiënt gehandeld om een gevoel van straffeloosheid te onderdrukken.

 

Naar mijn mening had wel bijvoorbeeld de wijkagent (die toch de lokale mens mag kennen) een briefje in de bus mogen steken als 'waarschuwing' of eventjes een verwittigende babbel mogen slagen.

 

Over dat 'verkeerd' parkeren:

Misschien is het handig om de stuatie aan te kaarten waarom je dat deed (en zoals je zegt ook indereen van je straat). Wie weet vervalt je boete dan of wordt er aan gewerkt (letterlijk) zodat men dan niet meer op die lijn hoeft te staan.

Het woord verdachte klinkt inderdaad vrij zwaar maar dat is gewoon een term, meer niet.

 

Dat lijkt zinnig WimB

het wordt erger en erger ze weten niet meer hoe ze aan geld moeten komen hier in belgie  ne scheet laten en boete praten ook en boete enz  ik denk ben ik gek of iemand anders met hun computers worden helemaal gek gedraaid   maar daar lopen er nog erger  rond maar daar hebben ze schrik van om iets tegen te zeggen  ik noem geen namen  zie maar aan de supermarkt aan de mach  als school gedaan is en nog andere plaatsen in mechelen enz  als je rond loopt in stad zie ik herhaal het nog eens dan zie je goed de vervuiler  ik doe dat niet ik steek dat in mijne zak en als ik en vuilbakje zie gooi ik dat erin maar niet op straat

De strijd tegen sluikstorten kost centen, en de vervuiler moet betalen, akkoord.

Maar iemand die een vuilzak buitenzet kan je moeilijk een sluikstorter noemen he.  Iemand die ter goeder trouw is geef je eerst een waarschuwing, en op z'n minst meer dan 1 dag tijd om de vuilzak terug binnen te nemen.

Dit is echt de wereld op zijn kop, 'zero tolerance' op z'n lelijkst.

 Heb enkele jaren geleden iets soortgelijks meegemaakt.
Best wel frustrerend, en 150€ is er inderdaad meer dan serieus over. Het eigen volk wordt hier het hardst aangepakt.

Dit is ondermeer een van de redenen waarom mijn vrouw en ik dit jaar nog deze zogezegde 'Stad om te zoenen' zullen verlaten. Naar een gemeente waar we als tweeverdieners die hier zogezegd zo graag gezien zijn nog een stuk minder belast worden bovendien.

Gemeentevuil in de straten....

In Mechelen ligt 11 kg per inwoner per jaar aan afval - dat komt overeen met een tot twee grote huisvuilzakken per inwoner- gewoon op straat, waarvoor de belastingbetaler opdraait.  Het dubbel van de rest van Vlaanderen.

En toch is iedereen die "gepakt" wordt altijd verontwaardigd en plotseling heiliger en katholieker dan de paus....  Want wij doen nooit niks verkeerd natuurlijk.

Ik herinner me alvast niet dat het in maart nog een strenge winter was (de in dit blogartikel gegeven uitleg).  En evenmin zie ik in wat de strengheid van de winter te maken heeft met het al dan niet terug binnenhalen van een vuilzak.

@ Christophe :

Maar eens je dan in die gemeente zit, betaal je je natuurlijk weer blauw aan dat Diftar-gedoe, waar ze rekenen per kilogram.

En het leuke aan die Diftar-bakken is dat je ze moeilijk kan vergrendelen.  

Dus, als je die dan een uurtje te vroeg buiten zet, kan god en klein peerke er nog eens een extra kilo van zijn afval aan toevoegen !

beste E.

als u zich geen strenge winter herinnert, ook nog in maart, dan reikt uw herinnering niet erg ver meer...

ik voel me absoluut niet heiliger en katholieker dan de paus en vind het idd ook schandalig dat hier zoveel afval op de straten rondslingert, maar daar gaat het hier toch niet over... of vergis ik mij? Gewoon een beetje menselijkheid, een briefje in de bus, een waarschuwing bvb..?

Als u meent dat dit dè manier van handelen is, dan voelt u zich ongetwijfeld prima in onze stad! Sta me toch toe te zeggen dat ik met u hoop dat u nooit ook maar 1 regel toevallig overtreedt of te laat aan iets denkt.. bvb omdat u in de winter met uw kind snel binnen wil zijn en het niet ziet zitten een besneeuwde vuilniszak meteen weer uw huis binnen te sleuren.. Nee, een dergelijke situatie acht u ongetwijfeld als plichtsbewuste belastingsbetaler ondenkbaar.. Gelukkig maar dat toch nog iemand ons wijst op de juiste zeden en normen.. Gelukkig maar dat de strenge arm der wet hier nog de orde handhaaft en de grote criminelen tijdig 'pakt'..

Ik denk niet dat ik veel aan het diftar systeem ga betalen, beste Guy. Dat is waar wij gaan wonen eigenlijk helemaal niet ingevoerd.

Leuke voorbarige tussenkomst :-)))

Zeg Christophe, hopelijk kom je toch af en toe nog eens terug naar onze stad, want Mechelen is altijd een bezoekje waard ...

@ Peter :

Al wonen al die Mechelaars aan de andere kant van de wereld (zie bv Louis USA), ze kunnen Mechelen, Mechelenblogt en Mechelen-Flickr toch niet missen...

;-)

 Wie zegt dat die vuilzak van u is. Zelf meegemaakt toen ik nog in Antwerpen woonde. Oud papier buiten gezet (en er zat een enveloppe tussen waar mijn gegevens op stonden). Een paar weken later politie aan de deur met de mededeling dat ik ergens onder een brug m'n afval gedumpt had. 't Was zeker van mij want er zat een enveloppe tussen met mijn gegevens. Ik heb gevraagd hoe een enveloppe vanuit het oud papier naar die brug kon stappen. Ik mocht diezelfde vraag aan de rechter stellen of de boete betalen. Volgens de rechter kon dus inderdaad iemand mijn oud papier opgehaald hebben om m'n gegevens te misbruiken. Ik dus vrijgesproken en sindsdien let ik op wat ik tussen het oud papier steek.

@Gimycko: je kan bij het Diftar-systeem vermijden dat "god en klein peerke er nog eens een extra kilo van zijn afval aan toevoegen" door die enkel buiten te zetten als hij propvol is, dan kan er toch niets meer bij!

De Jokke zit toch echt met goei ideeën !  Meer van dat !

;-)

BTW : Hoe lang duurt het eigenlijk voordat zo ne Diftar-bak vol is ?

@Gimycko: als je alles wat je aankoopt ook opeet (inclusief de verpakking van bv frietjes) en je hebt het grootste formaat van bak kan dat heel lang duren!

;-)

@ Jokke :

Als Christophe in zijn nief gemeente zit, dan heeft hij ook nog een pak zakken nodig : ne groene voor Groente-Fruit-Tuinval, ne blauwe voor PMD en ne roze voor hard plastic (of is dat alleen voor Mechelen ?).

Glas, hout en bouwafval zal nog altijd apart naar het containerpark moeten, samen met zijne e-waste (elektronische apparaten).

Tegen den tijd dat zijne Diftarbak van 240 liter gevuld is, zitten we in het jaar 2525.

Of hij zou lid moeten zijn van den Bond van grote Gezinnen.

;-)

het stadsarchief zet zijn vuilniszak (een grijze dan nog wel) zaterdagmiddag aan de straat terwijl de ophaling pas op maandag is. Ze moeten dan ook niet argumenteren dat de ophaalwagen reeds komt voor acht uur want dit is ook al lang verleden tijd. Maar ja deze grijze zakken die door stadsdiensten worden gebruikt worden oogluikend door onze politiediensten toegestaan.

Degene die nu nog niet heeft begrepen dat we vol in de " big brother " maatschappij zijn aangekomen, ja die leeft op een andere planeet . Maar a propos hoe zit dat met die massa rotzooi die daar een paar weken geleden op de markt heeft liggen rotten ? Het schijnt dat de gemeenteraad zich daar morgen gaat over buigen. En kwestie van zakken zaterdags buiten zetten voor de ophaling van Dinsdags, daar kan ik over meespreken, maar ja dat is op een plaats waar alle veertien dagen gene flik voorbij komt. Ik heb nog altijd spijt dat ik daar toen gene foto heb van genomen. Meer woorden ga ik aan de Kappelseweg niet verspillen. 

BTW :

Wanneer wordt nu eens eindelijk dat probleem van die rondslingerende peuken (aka hangpeuken) opgelost ?

Wat dacht je van dit? Het mooiste monument van Mechelen, en dat ligt er al maanden zo bij. Niemand gezien?

Verdekke Lieven, da is boter bij de vis. 

Ik moest vrijdag met toeristen de toren gidsen, en deze toeristen werden zowaar kwaad van de aanblik van dit hoopje vuil !

En ze hadden gelijk.

Zeg Gim, van die tuttefrut mastellen hebt ge daar ook een ansichtkaart van ? 

@ G.L. : Ne tuttefrut, dat ken ik.  Maar wat zijn mastellen ?

En toch ben ik ervan overtuigd dat het boetesysteem vruchten afwerpt.
 
Ik weet wel zeker dat de auteur van het artikel (Nele) in de toekomst gaat zorgen dat een niet meegenomen vuilniszak nog dezelfde dag weer binnen gepakt zal worden, want 150 euro is geen mini-boete, het is er eentje die pijn doet.
Of het terecht of onterecht is, laat ik dan even in het midden, want we kennen de reden niet waarom de zak bleef buitenstaan.
 
Vroeger wierp ik ook achteloos mijn papiertjes, lege flesjes, blikjes en sigarettenpeuken, vanuit mijn autoraam naar buiten.
Nu doe ik dat niet langer, zuiver omdat ik geen zin heb in een boete.
Eigenlijk zou ik het moeten doen uit respect voor het milieu, maar dat is helaas niet het geval.
De eigenlijke boodschap dringt dus niet echt door, maar het resultaat is er wel en da's al iets.
Sloddervos als ik ben, gooi ik al min lege flesjes netjes achter mijn passagiersstoel en als ik ergens moet wachten op het vrouwtje, dood ik de tijd met het in een vuilzak steken van de flessen en papiertjes.
Het roken heb ik intussen opgegeven, zodat de autovloer niet vol peuken ligt :-)
 
Wat het sluikstorten betreft, denk ik dat we gewoon zouden moeten afstappen van het "betalen voor vuilniszakkensysteem" en ook het Diftar-systeem gaat sluikstorten in de hand werken.
 
Waarom niet gewoon terug naar de vuilbakkentaks van vroeger.
Ik denk dan aan een belasting per hoofd, zodat "de vervuiler betaalt" toch een beetje gerespecteerd wordt.
Als we de taks toch moeten betalen, kunnen we maar beter de zakken gebruiken ipv ergens onze afval te gaan dumpen.
 
Nadeel is dan wel dat we niet meer hoeven te kijken op een kilootje afval meer of minder, maar het zal dan toch tenminste in de zak terechtkomen en niet op de straat.
 
@GL : ik ken de toestand daar in Hombeek niet, maar waar ik vroeger woonde, zette ik mijn vuilniszakken ook dagen te vroeg buiten.
Voor de woning was een metertje grond dat tot het eigendom behoorde en daar konden de zakken dus wél staan.
Ik vermoed dat het op die manier geen overtreding was.
 

Zeker terecht Peter, en bovendien gans de 'parvis' daar komt er belabberd voor met al het groen dat er op en tussen de steentjes groeit.

Eigenlijk had dit nog een post op zich kunnen geworden zijn met listing van alle onderhouds- en schoonheidsfoutjes.

Gim, dat zijn die rondellen zonder gat die overal op de klinkers kleven. En wat moet ge nu weten ? Wat rondellen en klinkers zijn ?

Jan, met dat meterke grond voor de deur trekt ge wel een nieuw debat open hé. 

@ G.L. : Rondellen en klinkers zijn mij wel bekend.

;-)

vindt ge dat GL, als da uwen eigenste grond is zet ge daar op wa ge wilt behalve boomkes van meer dan 2m hoog.

Het feit dat er nu ook al ne roze zak is moet ge nekeer bezien in die huisen met meerdere woonsten. Reken uit:

  • 1 witte zak
  • 1 blauwe zak
  • 1 roze zak
  • Het papier en Karton
  • KGA-box
  • en eventueel nog GFT

Dat neemt allemaal samen meer plaats in dan 1 m², daar moet ge verdorie wat plaats voor reserveren en 't staat allemaal in de weg.

Ik stel voor om dat weer allemaal tegelijk op te halen en dan centraal te sorteren, das toch veel mens- en klantvriendelijker. Ge creert er bovendien nog een paar jobs mee bij.
Ge moet verdorie vandaag in uw eigen huis op de vuilnisbelt gaan wonen.

Lieven, ge bedoelt dus op zijn Brussels. Daar bestaat geen sortiment van gekleurde zakken maar ge moet daar eens gaan kijken den dag voor en den dag er na. Voornamelijk in de gekleurde buurten. Zakken van alle couleur kapot gebeten door de ratten, zakken gescheurd door regen of overgewicht, oude kleerkasten en zetels enz, enz. En dat moet dan blijven liggen tot de straatreiniging komt. En wat het daglicht niet mag zien wordt gewoon in de riool gedumpt. Remember de vervuiling van de Zenne vorig jaar. Bespaar het ons a.u.b. Wat die  mega sorteerinstalaties betreft daar weet de intercomunale ook reeds alles van. De verenigde gemeenten hebben er eens één gekocht en die staat in Geel. De construkteur was al failliet voor de oplevering en het ding draait nu vijf jaar later met een rendement van iets meer dan 50%. Om maar te zeggen dat het allemaal niet zo simpel is. 

nenee GL gewoon alleen ne witte zak en de rest in 't sorteercentrum

@gimycko

Mastellen : Is een klein plat rond broodje van tarwebloem met anijs, met een kuiltje in het midden.

In Mechelen is het synoniem voor een ronde beschuit.

Mastellepap : een kom hete melk, daarin beschuiten en honing toevoegen.

Ook : vrouwenborsten. "Dee hijt dar nogal mastèlle, seg !"

Ook : Een oorveeg. "Ha kreeg dar 'n mastèl teige zan tanne."

@ Jos : Allez, ne donut, in 't goe Vloms !

;-)

Het is natuurlijk héél gemakkelijk kritiek te leveren en ondertussen een schijter zijn en je naam niet bekendmaken. Zo kan niemand je betrappen op schijnheiligheid. Ofwel zeg je wie je bent ofwel hou je je grote mond !

@ eric : Tegen wie, van al deze bloggers, heb je het nu eigenlijk ?

De feiten :
 
- Een vuilniszak die te zwaar is, wordt niet meegenomen door de ophalers.
- De vuilniszak staat 's anderendaags nog steeds op straat, omdat de eigenares ervan het te koud vond om hem weer binnen te pakken.
- De mevrouw in kwestie geeft toe dat het haar vuilniszak is.
- De politie doet terecht vaststelling van de feiten en schrijft een boete uit, die terecht is, want de zak stond er en het was die van de mevrouw, wat bewezen wordt aan de hand van een kindertekening.
 
Is die boete de schuld van de politie ?? Ik dacht het niet.
Is een beetje vriesweer een excuus om een vuilniszak buiten te laten staan ? Ik dacht het niet ?
Het is toen dagenlang berekoud geweest, dus zou die zak daar gerust nog een weekje langer hebben kunnen staan, als de politie haar werk niet had gedaan.
 
Conclusie : Betaal de boete en leer je lesje, dan is het toch nog ergens goed voor geweest.

... En wat hebben wij vandaag heleerd? Maak een afspraak met je buur om ( geweigerde ) vuilniszakken tijdig binnen te zetten. Dat kost je dan een pint of een fles wijn en je hebt weer een reden om te juichen over een uitgespaarde boete.

Ik woon naast een doodlopend straatje ( te smal voor de ophaaldienst ) waar ongeveer 10 gezinnen leven. Eénmaal per week komen die mensen hun tiental vuilniszakken bij ons op het voetpad deponeren. Als er dan al eentje bij is die geweigerd werd dan is die 's avonds reeds weg; mocht dat niet zijn dan plaats ik die in het midden van dat straatje zodat de bewoners met hun wagen moeten uitstappen om het ding opzij te zetten of mee te nemen. Van zolang als het plastieken-zakken-systeem in voege is, heb ik dat slechts een paar keer moeten doen.

In extenso: als ik het in de mot krijg dat een baasje zijn viervoeter zonder meer zijn/haar gevoeg laat doen op ons stuk voetpad, met achterlating van het bewijsmateriaal dan krijgt dat baasje van ons datzelfde bewijsmateriaal via een vuilblik netjes terug aan zijn voordeur geplaatst. :-)

En wat doe je met de richtlijnen van de hogere overheid (OVAM, Vlaams Gewest) die zeggen dat het eigendomsrecht van afval overgaat op de gemeente / intercommunale vanaf het ogenblik dat je het op straat zet voor de ophaling? De enige die die zak mag meenemen is de door de gemeente aangestelde ophaaldienst.

Dus als je een vuilzak die niet is opgehaald terug binnen neemt dan eigen je u iets toe dat van de gemeente is. Hoe noemen ze zoiets? (begint met een "d" en eindigt op "stal")

OK, die regel is weliswaar ingevoerd om te voorkomen dat allerlei malafide ophalers net voor de reguliere ophaaldienst langskomt, met de "interessante brokken" (vooral bij grof vuil van belang natuurlijk) gaan lopen, maar hij bestaat dus.

@Walter: indien je vraag aan mij gesteld is dan is mijn antwoord zoals altijd simpel: als mensen mekaar kunnen helpen om boetes te vermijden dan is dat aan te bevelen. Mijn eigen methode zal dan al wel verboden zijn maar ze is ó zo efficiënt.;-)

Eigenlijk was mijn vraag als antwoord op JV, maar ondertussen kwam jouw reactie er tussen staan.

Met alle begrip voor de ergernis van Nele;  een boete van € 150 is wel erg hoog.  En misschien waren de politie en de ambtenaar in kwestie iets te ijverig.  Maar de essentie blijft dat ze een overtreding had begaan.

Ikzelf woon al mijn hele leven in Mechelen en heb dus al duizenden keren een vuilniszak op straat gedeponeerd, maar ondergetekende heeft nog nooit zo'n boete gehad.  Om de heel eenvoudige reden dat ik nog nooit een vuilniszak langer op de stoep heb laten staan dan toegelaten.

En mijn laatste parkeerboete dateert intussen ook al van ettelijke jaren geleden.  Mij hoor je niet klagen over een té strikt beleid. 

Wat de troep aan de  toren betreft. Ik denk dat de aannemer van de werken daarvoor aansprakelijk is. Hij had zijn werf beter moeten opruimen. reden tot een sanctie !!!! En het groen tussen de steentjes? Ik wijs met de vinger naar groen, want er mag niet meer met gif gespoten worden. Tot wat allerlei "fundamentalisme" leiden kan :-)

Zijn we, met dit alles, een groot toekomstig Mechels kunstena(a)r(es) kwijt ?

Zal Rozemieke (6 jaar oud) nog ooit een tekening durven maken ?

binnen kort moet je je eigen vuilzak mee nemen op straat als je gaat wandelen  en thuis sorteren vb papiertjes , blikjes ,enz  zo'n zakjes kosten rond 2 a 3 euro  dit is en grapje maar deze niet maar waar ze ook en boete moesten op geven is opspuwen op de grond of kauwgom van dat jongerejeugd 

@rudi, Dat belet de stadsdiensten niet om na opmaak van een pvke de boel op te ruimen en het factuurke op te sturen.
Er werd een paar jaar geleden toch met vlag en wimpel uitgebazuind dat mechelen zo'n supersonisch scandinavisch groentekookmachiene had gekocht vor de luttelele 185000 eurokes of was het nu 285000, net omdat groen op milieuvriendelijke wijze te verwijderen. of was dat alleen om de subsidies te rapen of weer alleen als primeur in de gazet te komen voor niks, sikkepit?

Enfin ze kunnen dat vuil ook efkes wegbranden met een brander, dat gaat ultra snel en heel efficient.

De Romboutstoren heeft weer een maagdelijk witte omgeving, het vuil is opgekuist tussen de steunberen. Nu de kasseitjes nog en ge hebt ne zonnebril nodig om te passeren :-)

Je mag zeggen wat je wil, maar ik vind dat Mechelen er een stuk properder bijligt dan pakweg 10 a 15 jaar geleden.
Toen hadden we hier nog de naam van vuilste stad van Belgie.
Nu zijn we één van de properste en mooiste steden, waar ik met plezier door de straten kuier.
 
Toch zie ik regelmatig frietverpakkingen, blikjes en ander vuil liggen rond de fontein op de Botermarkt, terwijl daar toch enkele vuilbakjes hangen.
Het is toch een kleine moeite om eventjes je afval in die bakjes te gaan droppen ipv het gewoon op straat te keilen ?
En neen, die bakjes zitten niet propvol, ze worden tijdig geledigd.

@ Jan :

In the year 2525 zijn al de Mechelse camera's uitgerust met een Face Recognition Program en hebben die etters, die frietverpakkingen, blikjes en ander vuil rond de fontein op de Botermarkt smijten, al een dikke boete in hun brievenbus liggen alvorens ze thuiskomen.  Netjes doorgestuurd, in drievoud, door de Mechelse variant van... Big Brother.

Awel, dat vind ik nog zo slecht niet.
 
Er staan nu ook al overal camera's in 't stad en, eerlijk gezegd, ik heb me nog nooit aangetast gevoeld in mijn privacy, noch gemerkt dat ik bespied werd.
Het kan me ook niet schelen, want ik heb niks te verbergen.
 
Wat wel het geval is, is dat je sinds de camerabewaking, veel T-shirts ziet met een kapje, waardoor het moeilijk is om iemand te herkennen.
Die gezichtherkenning lijkt me dus geen slecht idee.
 

uiteindelijk  de politie  voert enkel de wet uit......alhoewel was het  wel de politie ?  nu voor mij valt  dit nu ook niet  onder sluikstorten.....sluikstorten   noem ik wat regelmatig in de  van  kerckhovenstraat gebeurd....en  t ergste  is  ze komen  daar met  auto's  toe om  hun vuil  langs  de kant te deponeren......en wildplassers  dat  daar   zijn.....(dat  zijn geen bewoners zenne )en ik geef nele gelijk ...ik  was twee jaar geleden  oook met veel  mooie dromen naar  mechelen  komen wonen ....maar nu  houden we het in de stationsbuurt  wel voor bekeken......en niet door de studenten  die daar   zijn   se  wel  door  de groot lawaaimakers  van  buiten de buurt.....die zelfs een inkomportaal van  een  gebouw als  openbare  wc gebruiken.....

Wedden dat vanaf 1 juli de straten en vlietjes plots weer een heel stuk properder zijn? Dan is dat zootje ongeregeld van onze scholen op vakantie. Ik kijk er al naar uit.

Sinds de invoering van die vuilniszakken heb ik een systeem gemaakt waarbij ik al mijn afval door een mixer jaag en het vervolgens in de riolering loos (groen, plastick, hout, keukenresten, papier, zelfs beton en roofing kan er door). Waarom ben ik de enige die zo milieubewust omgaat met zijn afval ? Het kostte me maar een week arbeid om mijn machine te maken en voor mij moet er geen enkele vuilniskar meer door de straat denderen en moeten er ook geen plastick vuilzakken meer aangemaakt en vernietigd worden. Enkel een goede zuivering van het rioleringswater (wat sowieso toch gebeurt) is nodig om het milieu in onberispelijke staat te houden als ge een machine hebt zoals ik.

 Dit is écht wel schitterend moet ik zeggen, kak opscheppen om bij de geburen voor de deur te leggen en vuilzakken in 't midden van straat slepen, hahahaaaahaha, pure in de gloria man!
"Zeker niks beters te doen" komt spontaan in mij op, alsook "Het boeiende leven der sukkels" en "Vrije tijd: vloek of zegen?". QED: de realiteit is stukken beter dan de wildste fantasieën, LOL

Zelden zo gelachen eigenlijk, enkel de gedachte van een onoplettend kind dat op zijn smikkel slaat nadat het over deze kunstmatige hindernis is gereden met zijn fietske zou eventueel nog een domper op de feestvreugde kunnen zetten, maar allez, dat zijn maar melktandjes he :-))))
Man Met Schepje Kak: het is een beeld dat vele mensen ongetwijfeld een glimlach op de lippen tovert, volgens de Man Met Schepje Kak zelf waarschijnlijk omwille van de verkeerde reden, maar hij heeft tijd; hij is steeds bereid. :-D
 

@ Christophe :

Gij verwacht nu toch niet dat de stadswachten het gaan opscheppen, zekers ?

BTW :

Zijn zij niet de ogen en oren van de Stad ?  En welke bevoegdheid hebben zij als er sluikstort, rommel of niet-op-tijd-opnieuw-binnengenomen plastieken zakken worden opgemerkt ?

 Ik zou het niet weten, Guy, zoek het anders eens op.

:-)

@Christophe: stof voor de Nieuwe Maan? De man met het schepje neemt wraak! LOL!

@ Luc : Misschien een ID voor een cartoon !

;-)

Die boete is 100% terecht en bewijst dat de aanpak werkt.

Een waarschuwing zou mogelijk de illusie wekken dat een volgende keer ook nog eens tot een waarschuwing beperkt blijft.

Jongeren worden opgevoed als zwijnen: bekijk het zwerfvuil rond scholen. Ik was recent nog getuige: twee jonge trienen hadden hun hotdog half op. "Mama ik heb genoeg, waar moet ik de rest doen? " Antwoordde de moeder:"Och ik heb geen goesting om daar nog een uur mee rond te lopen... leg het maar daar op die vensterbank, de mensen moeten het dan maar in hun vuilbak smijten" (Op de Ijzerleen). De stomme joeng deponeerden hun zootje voor een vitrine... Typische reaktie van de solidair denkende mens: de andere draait wel op voor mijn rotzooi. Een banaal feit maar veelzeggend omtrent de mentaliteit die de naoorlogse politiek aankweekte.

@polle, een driedubbele draai om de oren voor mama en de 'trien'

1. een halve hotdog weggooien das 1,25€
2. bovendien gooi je nog voeding weg waar we schaars mee moeten omgaan
3. en dan het aangehaalde feit van een ander voor je afval te laten opdraaien

ik kan het ook ni verdragen vuil op de grond te gooie op straat  het is gewoon de jongere en iets oudere jeugd die dat doen zijn die te lui of moe om iets te doen doen die dat thuis ook zo of leren die dat op school ???????

nu aan stad Mechelen gericht /////// WAAR BLIJVEN DIE OPENBARE WC'S /// <<< ge zit er gene staan bv zondag waar moet  je het doen als het heeeeeeel dringend is in jou broek of ??????  stel jou vriendin of vrouw is zwanger en er is geen café is open wat moet zij doen ??? wat moet zij doen ??????? in houden tot thuis of wat ??????????????

 Kleine kanttekening bij de cowboyverhalen die ik hier lees:

-Wanneer u vuil opraapt, uitwerpselen bijvoorbeeld, om ze elders te gaan deponeren, op straat, voetpad of bij de veronderstelde dader (sic) dan maakt u zichzelf schuldig aan sluikstorten en bent u bijgevolg net even strafbaar als de originele eigenaar van de voorwerpen in kwestie.
-Wanneer u een voorwerp, een vuilzak bijvoorbeeld, van het voetpad versleept naar het midden van de openbare weg bent u, en niemand anders, want u bent de laatste die het voorwerp in handen had, aansprakelijk voor alle gevolgen die deze daad met zich meebrengt, dat kan gaan van bv stoffelijke schade aan wagens tot bv lichamelijk letsel wanneer er iemand over valt.
Dat er iemand een strafbaar feit pleegt geeft u in geen geval het recht om zelf over de schreef te gaan of zelf het recht in eigen handen te nemen. Net zoals iemand anders die 150 rijdt u het recht niet geeft om hetzelfde te doen.
Ook in deze gevallen gelden dezelfde wetten die u zelf zogezegd volkomen terecht toegepast ziet op de mevrouw met de vuilzak uit het verhaal hierboven.
Lex dura, sed lex! Ook voor u, bezint eer  ge begint.

 

 Ligt er iets dat u stoort op het openbaar domein? Werk uzelf niet onnodig in nesten en bel gewoon de reinigingsdiensten, zij zullen het vuile werkje voor u opknappen, meer zelfs: volledig binnen het kader van de wet. En als u het toch zelf wil oprapen, deponeer het dan in uw of een openbare vuilbak.

VREEMD. Vanmorgen was men het gras (ook tussen de kasseien) aan de kathedraal aan het opruimen. Zou MBLOGT dan toch gelezen worden op het Stadhuis ?

Pëter, de big brother maatschappij weet ge. Vroeger hete dat " gij zult niet dit en gij zult niet dat want god ziet u ". Ze hadden daar zelfs een merkteken voor. Zo een oog in een driehoekske als ik mij niet vergis. Gim heeft dat met zekerheid nog ergens in zijn archief zitten. 

@Alex: bedankt voor deze wijze woorden. Eigenlijk is het zo een beetje als kinderen opvoeden als ze iets stout doen. Ik geef die een tik, rechtstreeks en ik laat dat niet door een ander doen. Ben ik dan een comboy of een sukkel? Daar kan ik gerust mee leven. De mooie methode is klacht neerleggen voor sluikstorten en dan zijn we vertrokken voor de mallemolen. Mijn eigen anarchistisch trekje haalt dan de bovenhand en zoals men ik het engels zegt: à la guerre comme à la guerre! :-)

de vervuiler moet het oprapen ik ni of kunnen bepaalden mensen ni lezen ??? dan wordt de hoogste tijd dat die naar school moeten gaan  wat staat erop het vuilbakje HOU DE STAD MECHELEN PROPER DANK U EN STAD OM VAN TE SNOEPEN  ha ha haaaaaaa

 Streng voor de anderen, tolerant voor uzelf, en de overheid is de 'mallemolen'. Het typeert u mooi, mijn beste.
Hebt u ook de moed om zwaardere criminelen een tik te geven of laat u dit werk dan toch maar liever over aan de 'mallemolen' en beperkt u zich liever tot het anoniem verplaatsen van uitwerpselen en vuilniszakken? :-)

@Luc: Drôl(e) de guerre! ;-)

Er is gewoon veel meer afval dan vroeger. Men eet nu ook veel meer op straat, terwijl men zich verplaatst. Vroeger wel eens een appel, tegenwoordig hele maaltijden: broodjes, noedels, pizza's, ...

Dit geet de eter de verantwoordelijkheid om van zijn afval af te geraken, en dit geeft de overheid de taak om dat mogelijk te maken.

Van de frituur op de Korenmarkt weet ik dat ze, vlakbij, een grote eigen afvalemmer hebben staan en vermoedelijk hadden vroeger al de openbare frituren dat staan.

Maar publieke verkoopstands van voeding, zoals die wafelverkoper op de hoek van Bruul - Botermarkt, doen niet eens de moeite om nen iemer te zetten.

Blijkbaar heeft dat afvalaquarium, oep de Groete Mèt, niet veel geholpen, want geregeld lijkt het "fontein" op de Botermarkt ook op zo een soort afvalaquarium.

Dus... beter opvoeden, die hap ?

@Alex: ik merk dat je op temperatuur komt en daarom ga ik hier niet op antwoorden; het gaat tenslotte om vuilnis op de openbare weg. Het nog meer ledigen van de vuilbakjes langs de parken en de straten zou ook veel ergernis en overlast kunnen voorkomen. Een overvolle vuilbak of glasbol is een open uitnodiging om dingen achter te laten ' in de buurt van het recipiënt '. Ik weet niet wat de ophaalfrequentie in de winkelstraten of in de schoolomgeving is maar daar kan allicht ( en dat is reeds in een andere topic naar voor gebracht ) verbeterd worden.

Van mij mag er veel strenger opgetreden worden.

Wie moedwillig vuil op straat gooit of achterlaat, moet beboet worden, zodat het pijn doet in de portefeuille en hij/zij de volgende keer twee keer zal nadenken.

Jeugdige vervuilers kan men een werkstraf geven en een lichtere geldboete, zodat het niet alleen de ouders zijn die met een pijnlijke portefeuille achterblijven, maar toch een beetje moeten opdraaien voor het wangedrag van hun kinderen.
De werkstraf kan dan zijn, enkele dagen met borstel en vuilblik door de stad moeten lopen om vuil te ruimen.
Op die manier zullen die gasten wel leren dat ze zich een heel klein beetje verantwoordelijk moeten gedragen.
 
In het geval van de mevrouw met de vuilniszak, was het wel nalatig om een vuilniszak buiten te laten staan, maar kan men, volgens mij, niet echt spreken van sluikstorten.
 
Toch moet men even verder redeneren dat zo'n vuilniszak geweldig uitnodigend is voor katten, die maar al te graag zo'n zak openrijten om te kijken of er geen lekkere restjes inzitten.
Zo'n dier doet dat instinctief en kan je daarvoor niet straffen, maar als mens kan je dat wel voorkomen door je vuilniszak tijdig weer binnen te halen.
 
Wat ik me wel afvraag, is of je ook strafbaar bent als je bvb op een terrasje een kopje koffie gaat drinken en een onverwacht windje neemt je papiertje van je koekje en je suikerklontjes mee ?
En wat als je koekje per ongeluk op de grond valt en een duif gaat ermee aan de haal ?
Een concreet voorbeeld is ook een mevrouw die in haar voortuintje broodkruimels en kaasbrokjes strooide met de bedoeling een paar ooievaars te voederen, wat toegestaan is, maar waar de meeuwen ook een brokje meepikten.
Meeuwen voederen mag dan weer niet, maar hoe hou je meeuwen weg en laat je ooievaars toe ?
 
Zo zie je maar, het is niet altijd zwart/wit.
Het is dus aan de politie-agent om de grijswaarde te bepalen en de kerk in het midden te houden.

En dit verhaal haalt vandaag ook De Standaard.

Aldat eten en drinken op straat is een gevolg van de amerikanisering van onze maatschappij = wegwerpmaatschappij geworden! Ik werd nog degelijk opgevoed, volgens de regels van "danse et maintien". Als ik zin had in frietjes of een wafel, werd dat vlug afgeblokt met de slagzin "mijn kinderen eten niet op straat"....Zo simpel is dat:-))

Alhoewel, ik bleef dus op mijn honger!!!

Ik schrijf hier een tekst en krijg de melding:

Your submission has triggered the spam filter and will not be accepted.

 

Waarom?

Omdat er iets in staat waarvan de spamfilter denkt dat het spam is.

David, als je je registreert op deze site dan heb je geen last meer van de spam filter.

Voor de geïnteresseerden en anderen met WC-probleem. Er is een gratis toilet voorzien in het stadhuis (poortingang binnen en deurtje rechts) en geopend tot ongeveer 17.00 uur. Verder zijn er openbare toiletten voorzien in de ondergrondse parkings Grote Markt en Veemarkt. Het is maar een weet........voor een sch..t of wat meer:-)

En in het Schepenhuis, en het Conservatorium, ...

En de Bibliotheek!

Nele, uw geval schijnt wel een grote doorn te zijn geweest in het oog van de Mechels big brother. Ik ga niet in detail treden hierover. Wat ik echter in de namiddag heb gezien in de ruime omgeving van het domein Hofstade tart echter elke verbeelding. Honderden auto 's geparkeerd op de meest strafbare manieren. De kenner zal wel weten wie de eigenaars waren en van waar ze kwamen. Politie ? Nooit van gehoord en nooit gezien mijnheer. Apenrepubliek !

Nog eentje aan toe voegen.

Toen ik vanmorgen bewust een kijkje ging nemen aan de vijver in Hombeek - bewust omdat ik gisteren een beetje de troepen bewegingen had waargenomen - dacht ik bij mezelf,  is dat nu dat reizend theater met die vuiligheid dat enkele weken geleden op de grote markt heeft halt gehouden. Maar nee hoor, volgens een ingewijde is het de rotzooi die een zootje ongeregeld gisteren zondag na hun geestelijke reiniging hadden achter gelaten. Iedereen kent ze maar niemand durft ze op hun plichten te wijzen. Op zo een schone zomerdag gaan we toch niet beginnen zeker. 

Wel mevrouw Nele, in het vervolg misschien er eens aan denken uw vuilzak daar te komen deponeren. Garantie veilig en zonder gevolg. Niks 150 euro.