Oproep !

met categorie:  

(Klik op de foto voor groter formaat)

Bennekom, 26 juni 2010.

 

Geachte Mevrouw / heer,

 

Graag uw aandacht voor het volgende: in mijn collectie bevindt zich een werk van Albert Geudens. De afbeelding is bijgevoegd. De titel van het werk is “De Heeren van den Raad” Een mooi werk waarin ironie, karikatuur zeer duidelijk voor zich spreekt. Maar zeer ruimtelijk weergegeven.

 

Op dit ogenblik is het werk bij de lijstenmaker alwaar er museumglas voor gezet wordt. Vorige week is het bij de papierrestaurator geweest om alle zure kartons te verwijderen. Het werk is dus in zeer goede conditie.

 

Mijn vraag aan u is tweeledig. Aan de muur van de kamer waar de Heeren van den Raad bijeen zijn gekomen hangt een drieluik. Is het mogelijk dat drieluik te traceren? Als dat wel zo is dan is de documentatie van het werk nog meer compleet. Dat is namelijk ook het doel van mijn collectie (19e en 20ste eeuw) schilderijen en grafiek.

 

Van Albert Geudens is ook nog bekend dat hij een zogenaamde Belgische vluchteling was die naar Nederland is gekomen tijden de Grote oorlog. Hij woonde en werkte in die tijd in Blaricum. Geudens zal dit werk meegenomen hebben naar Nederland. Hier heeft hij het verkocht aan de grootmoeder van mijn partner. Het is dus in de familie gebleven.

 

Indien u mij antwoord kunt geven op mijn vragen, wellicht in samenwerking met de familie Geudens, houdt ik mij zeer aanbevolen.

Bij voorbaat dank ik u vriendelijk.

Met vriendelijke groet,

 

Johan H. Veenhuis

Zegt me niet veel...  Mooie tekening, dat wel - maar het achtergrondschilderij is wat te fragmentarisch.  Mij lijken wel op het eerste gezicht althans, op beide zijpanelen, knielende figuren te staan.  Opdrachtgevers voor het maken van het schilderij?  Zou het zeventiende-eeuws kunnen zijn?  of zie ik in mijn verbeelding enkel grote kanten kragen?

Middenpaneel: Maria met kind rechts??

pure en (heel) wilde gok:  Albrecht en Isabella...   Enfin, ik weet het écht niet.  't Is een aanzet om verder te zoeken...

...

Het zou me niet verbazen dat dit een vrije interpretatie is van het drieluik "de aanbidding der Wijzen" van Rubens in de Sint Janskerk, die door heel wat leden van de Grote Raad werd bezocht. Misschien vandaar de verwijzing in deze Geudens over de "Heden van de Raad".

@rvpee: maar dan wel in spiegelbeeld, zie de foto van Jan Smets alhier: http://www.mechelenblogt.be/2007/12/2-keer-rubens

De zijpanelen kloppen niet, dat zijn duidelijk biddende opdrachtgevers (?), en geen Sint-Jannen zoals op de Rubens.

Het lijkt inderdaad op een 'Aanbidding der Wijzen' maar ik kan het ook niet precies identificeren:  Rubensiaans van trant, maar 't kan evengoed een De Craeyer zijn of één van de vele adepten uit die periode.  Kan ook een 'Opdracht in de Tempel' voorstellen of nog een ander tafereel met het Jezuskind.

Misschien moet onderzocht worden waar en wanneer Geudens dit werk gemaakt heeft.  Als het nog in Mechelen was, is de kans groot dat hij een lokaal triptiek als voorbeeld nam.  Dat beperkt de keuze: misschien iets uit de collectie van Busleyden of één van de vele kerkelijke schilderijen? 

'k Heb nu verder geen tijd om dit uit te zoeken. 

Rubens schilderde meer aanbiddingen, zoals deze en die komt al iets meer in de buurt van de schikking op het werk van Geudens. Misschien eens trachten te achterhalen welke zijpanelen er bij horen ?

De Lyonese Aanbidding van Rubens is zeker verwant aan de versie die Geudens schilderde.  Misschien een copie van één van de vele Rubens-navolgers die bijna bandwerk afleverden op basis van voorbeelden van hun grote meester. 

Indien het onderwerp ' de Heeren van den Raad '  in een waarheidsgetrouwe omgeving getekend werd dan zou de locatie in het huidige postgebouw moeten gezocht worden. Op dat ogenblik ( 1910? ) was dat nog het stadhuis. Als dit klopt dan zou het stadsarchief of het museum ( Willy Van de Vijver? Bart Stroobants? ) een boedelbeschrijving moeten hebben en zouden we moeten weten wat er met het drieluik is gebeurd en van wiens hand het is/was. Hetzelfde geldt voor de buste rechts op de kast. Indien dit één van de vorige burgemeesters voorstelde ( wat de mode was ) dan moet dat ongetwijfeld nog tussen de bestaande reeks bustes terug te vinden zijn in het huidige stadhuis. 

Een photoshopke van Geudens' prent mét Rubensiaanse invulling.

Hey Koen waar haalde je de zijpanelen ? ZIjn dat die van de Rubens van Lyon ?

Neen, Rockox en zijn madam uit het Museum van Antwerpen.  Typisch 17de-eeuwse donateurs met van die brede kragen, wel passend in dit geheel.

Beste Johan,

Als jij de Johan V. bent die ik op de ALV van Rembrandt heb ontmoet, dan kan ik je melden dat ik de CD -indank- heb ontvangen. Een ontroerend geheel, zowel wat muziek als presentatie betreft.

Ik zou je nog graag een keer spreken en verzoek je mij te bellen (06.22791346) of mij je telefoonnummmer te verstrekken.

Met groet,  Joep H.