NIEUWS van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)
Mechels speelgoedmuseum opent expo over treinen
Dit jaar vieren de spoorwegen hun 175-jarig bestaan.
Naar aanleiding van die verjaardag opent het Mechels Speelgoedmuseum vandaag de expositie ‘Trein, Trein, Trein, spelen met treintjes’.

De tentoonstelling opent met de waarheidsgetrouwe maquette van De Olifant (foto), de allereerste trein in België. Met de Barbie TGV van Mattel, die eigenhandig bestuurd wordt door een Barbiepop, proberen de fabrikanten ook meisjes aan te spreken.

De tentoonstelling ‘Trein, Trein, Trein, spelen met treintjes’ loopt nog tot 9 januari in het Speelgoedmuseum.

Restauratie zwembad kost ruim 4 miljoen euro
De stad stelt een architect aan voor de buitenrestauratie van het oude zwembad op het Rode Kruisplein. Ze kost bijna 4,4 miljoen euro.

De voormalige ‘stedelijke badinrichting’ en het douane-entrepot staan ondertussen al bijna tien jaar zo goed als leeg. Het zwembad werd gesloten. Het stadsbestuur heeft beslist om het niet opnieuw in gebruik te nemen, maar de stad wil verder verval wel stoppen. Zo bereidt de dienst stadsvernieuwing een dossier voor om den ouwen dok een andere bestemming te geven. Recent was er nog sprake van kandidaten voor een luxueus woonproject, of een hotel.

Veemarkt krijgt na salsafeest ook salsabar
Op de Mechelse Veemarkt kan je binnenkort het hele jaar door salsadansen. Met de opening van de eerste Cubaanse bar van de stad krijgt het gratis festival Vee-iësta zowaar een permanent karakter.

Kris Dens van restaurant Yam Mie Yam bereidt zuiderse cocktails. Zo kan hij meteen al wat oefenen voor zijn Cubaanse Bar Ista Latino. Die krijgt een plekje in het voormalige restaurant Mykonos en de gesloten fotowinkel Van Daele. Nog dit jaar moet de nieuwe zaak de deuren openen. Op termijn verhuist ook Yam Mie Yam naar de overkant.

Restauratie Sint-Pieter- en Pauluskerk kost 1,8 miljoen
Volgend jaar start de binnenrestauratie van de Sint-Pieter- en Pauluskerk op de Veemarkt. Ze kost bijna 1,8 miljoen euro. De stad draagt 250.000 euro bij.

"De glas-in-loodramen, het kerkschip en het meubilair worden aangepakt. Daarnaast moeten de verwarming, verlichting en elektriciteit aan de noden van vandaag worden aangepast. Maar vooral de restauratie van de muren en gewelven is noodzakelijk”, zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys.

Het interieur van de kerk is uniek. "De zorg waarmee het gebouw werd opgetrokken, de naadloze overgang tussen stucwerk en steen, de gladgepolijste pleister en het gedetailleerde beeldhouwwerk, maken van dit monument één van de mooiste 17de-eeuwse kerkinterieurs van de lage landen", stelt Geys. Eind 2012 moet de restauratie rond zijn.

Liedje voor 500 jaar beiaard klinkt niet op Mechelse beiaard

De Vereniging voor Toren en Beiaard en schepen van Cultuur Frank Nobels vinden het jammer dat het verjaardagslied voor de 500-jarige Beiaard zaterdag niet in Mechelen werd gespeeld.
"Ik betreur dat ten zeerste, want in veel internationale steden is dat lied wel gespeeld. Hier is het laatste woord nog niet over gezegd”, stelt Nobels. "Er was afgesproken dat het lied in Mechelen zal worden gespeeld. Ik stel vast dat het niet is gebeurd", zegt Rudi De Mets van de Vereniging voor Toren en Beiaard.

Vismarkt biedt nu ruim 550 zitplaatsen op terrassen

Met de opening van het Vécafé zijn letterlijk alle lege plekjes voor terrassen op de Mechelse Vismarkt ingevuld. In totaal zijn er nu ruim 550 zitplaatsen.
Nooit eerder waren de terrassen op het plein zo groot. "Met onze opvallende kleurrijke zetels willen wij een loungesfeer creëren zoals je die al meer kunt vinden in het buitenland en in grote steden zoals Antwerpen", zegt gerant Jan Claes. Samen met Gertje Peeters gaat hij het Vécafé in het gelijknamige viersterrenhotel runnen.

Jan Somers heeft grootste collectie Mechelse postkaarten
Als één man het Mechelen van de voorbije honderd jaar mooi in beeld heeft, dan is het wel Jan Somers. Hij bezit de grootste collectie zichtkaarten van de stad. Het zijn er naar schatting twaalfduizend.

"Ik ben eind de jaren zestig met de verzameling begonnen door een weddenschap met mijn vader", vertelt Jan Somers. Zijn vader geloofde niet dat er op de plaats van de linkervleugel van het stadhuis ooit huisjes hebben gestaan. "Veel Mechelaars denken dat hij eeuwenoud is, maar in realiteit is hij in het begin van de 20ste eeuw gebouwd."

(Bron: Het Nieuwsblad)
Gesjoemel mild bestraft
De Mechelse correctionele rechtbank heeft gisteren milde straffen uitgesproken tegen onder anderen de voormalige directeur en het ex-hoofd van de technische dienst van de Mechelse Goedkope Woning (MGW). Er werden alleen celstraffen met uitstel uitgesproken. De zaak deed de voorbije drie jaar heel wat stof opwaaien in Mechelen. Het parket betichtte een aantal gewezen toplui en medewerkers van de MGW onder meer van corruptie, passieve openbare omkoping en valsheid in geschrifte.

Heffen krijgt eindelijk ontmoetingscentrum
De oude parochiezaal maakt eind dit jaar plaats voor een nieuw ontmoetingscentrum. De Heffense verenigingen waren hier al langer vragende partij voor en reageren zeer enthousiast.

De verenigingen in Heffen snakken al lang naar een goede zaal voor hun activiteiten. De huidige parochiezaal is aan vervanging toe, het regent er binnen en ze is niet geschikt voor grotere groepen. Omdat het verenigingsleven na 2004 een boost kreeg, na de samenwerking ter gelegenheid van het Eén-programma Fata Morgana, werd de nood aan een nieuwe zaal nog groter.

(Bron: Radio Reflex)
Grote verkoop bibliotheekmateriaal
Tot 15 september worden in het salon en op de gelijkvloerse verdieping van de openbare bibliotheek in Mechelen afgeschreven boeken, strips, tijdschriften en cd’s te koop aangeboden. De voorbije weken werden daarom alle rekken grondig nagekeken. Het aanbod van afgeschreven materiaal is dit jaar extra groot. Liefhebbers krijgen de kans om voor een zacht prijsje een boek of cd op de kop te tikken.

Grondige facelift voor wijk Donkerlei
De buurt weer leefbaar maken, dat was de opdracht die het stadsbestuur voor ogen had om de wijk Donkerlei weer prominent op de kaart te plaatsen. Niet alleen zullen verschillende straten in een hedendaags jasje gegoten worden met een volledige heraanleg, ook het binnengebied Donkerlei wordt dit najaar aangepakt en ingericht als speel- en groenzone. Schepenen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld) en schepen Marina De Bie (Groen!) bevoegd voor wijk- en dorpszaken, zijn alvast opgetogen over de komende opwaarderingswerken.

Vrijdag stond het voorontwerp voor de heraanleg van de wijk Donkerlei op het programma van het schepencollege. In de eerste fase zal de Generaal De Ceuninckstraat aangepakt worden, waarna in een volgend stadium de omliggende straten aan bod komen. De werken zullen ten laatste in het voorjaar van 2011 aangevat worden.

Miljoen euro voor cultuur in Mechelen
Op 24 juni 2010 keurde de provincieraad een nieuw cultuur- en erfgoedconvenant goed met de stad Mechelen. De provincie Antwerpen legt 1.050.000 euro vast voor cultuur in Mechelen. Voorzitter van de provincieraad én Mechelaar Ludwig Neefs (Open Vld) is erg tevreden met zoveel steun voor zijn stad die arrondissementshoofdplaats is.

In 2004 keurde de provincieraad voor de eerste keer het cultuurconvenant tussen de provincie Antwerpen en de stad Mechelen goed. Hierin werd bepaald dat de stad een subsidie van 200 000 euro kreeg voor de ondersteuning van het cultuurcentrum, erfgoedcentrum Lamot, 't Arsenaal, Figurentheater de Maan en Festival van Vlaanderen Mechelen. Op andere posten in de begroting stonden subsidies, zoals die voor partnerschap regionale erfgoedwerking, de Stedelijke Musea Mechelen, vzw Speelgoedmuseum en voor Stadsvisioenen, alles samen goed voor 1.050.000 euro.
 

 1.050.000 EUR voor cultuur ?  Volgend jaar The National in de Stadsschouwburg.  Moet lukken !

Vandaag zondag, is het dus de zevende dag van de week, en mag er dus nog een nieuwtje aan het overzicht toegevoegd worden. Heet van de naald :-)

Vandaag ging de officiele viering door van onze stadspatroon Sint-Rombout en dit had plaats in de Sint-Romboutskathedraal. Om 10.30 uur was er de misviering waarin werd voorgegaan door Mgr. de Kesel, Kardinaal Danneels en Mgr. de Bie vergezeld van vicarissen en medepriesters.

Het was een stijlvolle plechtigheid waarvoor het college van burgemeester en schepenen en bijna alle raadsleden hun welbekende "kat" stuurden. Beschamend.... De eer werd dan maar gered door een oudgemeenteraadslid en mezelf; zoniet was de eerste rij vrij gebleven en was het stadbestuur niet vertegenwoordigd.

Ik weet dat het heel goed weer was vandaag, maar dit is er toch lichtjes over....

 

Nog eentje vergeten, 'Man verdronken in de Nekker'. Randstad FM vindt het Spijtig, maar dat zijn nu eenmaal de nadelen aan het warme weer, was het commentaar. De man realiseerde zich vermoedelijk wat hij zei en probeerde dit vergeefs recht te zetten wat het nog erger maakte. Je zal deze necrologie maar horen als direkte betrokkene, maar het was 'gelukkig' geen belg zullen we er dan maar aan toevoegen zeker?

Met de tentoonstelling Trein, trein, trein gooit het Speelgoedmuseum opnieuw hoge ogen.

Als "appetizer" voor eventuele bezoekers, deze schitterende diorama's:

Binnenzicht in een stelplaats.

De trein in kwestie is zowat een halve meter lang.

Zicht op een perron met honderden Preizer figuurtjes.

En ook ons aller Marcel Kocken vereerde de receptie tgv de nieuwe tentoonstelling met een bezoek.