NIEUWS van de week

met categorie:  

 

(Bron: GVA)
Mechelen redt Hof van Cortenbach van verder verval
Al 79 jaar staat het monumentale Hof van Cortenbach in de buurt van de Korenmarkt te verkommeren, maar daar komt eindelijk verandering in. Burgemeester Bart Somers heeft met de eigenaars, de Nederlandse vennootschap Min, een principieel akkoord bereikt om het historisch gebouw in erfpacht te nemen. Momenteel is het nog een van de opvallendste stadskankers. "Met subsidies van de hogere overheid willen wij het Hof van Cortenbach restaureren. Daarna gaan wij het opnieuw verhuren aan de eigenaar. Zo is het project een nuloperatie voor de stad", zegt Somers.

Stad Mechelen wil ambtenaren beter vergoeden
De stad Mechelen werkt een plan uit om haar ambtenaren beter te betalen. Waar het kan, worden ook nieuwe administratieve medewerkers aangetrokken.
Voor ongeschoolde arbeiders levert het stadsbestuur een financiële inspanning. "Dat willen wij doen door hun loon van een E- naar een D-niveau op te trekken. Dat maakt een verschil van minstens 150 euro bruto per maand", zegt schepen van Personeel Marina De Bie.

Mechelaars klagen over vrieskou, bouwdienst en Vinci
De ombudsman van de stad Mechelen heeft vorig jaar 230 klachten geregistreerd. Dat zijn er twintig procent meer dan in 2008.

De stijging heeft vooral te maken met de uitzonderlijke vrieskou. "Heel wat Mechelaars klaagden omdat in hun straat niet gestrooid werd, maar het ging om een geval van overmacht", zegt ombudsman Peter Claeys. "Er moesten prioriteiten gesteld worden op basis van algemeen belang. Het was onmogelijk om in alle straten dagelijks zout te strooien."

De bouwdienst is opnieuw de stadsdienst met de meeste klachten, al is het aantal wel gedaald van 21 naar 15. "De achterstand bij de behandeling van de bouwaanvragen was ook in 2009 nog niet weggewerkt. Maar er is ook goed nieuws: sinds september 2009 heeft de ombudsdienst geen enkele klacht meer genoteerd over de achterstand."

Over parkeerbedrijf Vinci is het aantal klachten verdubbeld. "Ze gaan hoofdzakelijk over de uitbreiding van de blauwe zone, want het te controleren gebied is gevoelig groter geworden in 2009. Al moeten we er meteen bij zeggen dat slechts 5 van de 29 klachten terecht zijn. Het bewijst dat het een gevoelig thema is, maar dat Vinci Park meestal correct handelt en doet wat het moet doen."


(Bron: Het Nieuwsblad)
Mobiliteitscomité wil stad mee rond de tafel
Het Mechelse Mobiliteitscomité (MMC) wil dat de stad Mechelen in de toekomst deel gaat uitmaken van een mobiliteitsplatform. Het comité hoopt dat er op die manier betere oplossingen en ideeën worden gevonden voor de mobiliteitsproblemen in de Dijlestad. In haar open brief zegt het Mechels Mobiliteitscomité dat het bewoners, handelaars, scholen en werknemers rond de tafel brengt om na te denken over de mobiliteitsuitdagingen voor Mechelen.

'Maar we willen dit overleg officialiseren onder de vorm van een mobiliteitsplatform waaraan niet alleen een aantal partners deelnemen, maar ook de stad Mechelen', zegt Freddy De Wilder van het MMC. 'We zijn ervan overtuigd dat gezamenlijk overleg noodzakelijk is. Met aparte onderhandelingen loopt men immers het risico dat de belangen en noden van bepaalde groepen over het hoofd worden gezien.'

De Zalm wordt gerestaureerd
‘De Grooten Zalm' aan de Zoutwerf wordt gerestaureerd. Vlaams minister voor Monumentenzorg Geert Bourgeois (N-VA) geeft een premie van ruim 56.000 euro voor het vooronderzoek van de gevelrestauratie. ‘Specialisten moeten nagaan hoe het gebouw kan worden gerestaureerd', zegt hij.

Tijdens het vooronderzoek wordt ook de bouwgeschiedenis uitgediept. Die moet meer informatie geven over hoe de restauratie zal verlopen. Het vroegere gildenhuis van de visverkopers is eigendom van de stad, de kosten voor restauratie worden voor zestig procent gedragen voor de Vlaamse overheid en voor twintig procent door de provincie.

Waterpistool houdt duiven weg
Ronald De Gruyter zet de grote middelen in tegen de stadsduiven. Hij jaagt ze weg door met een waterpistool te schieten.
In zijn restaurant, Stuffed, op de Grote Markt hangt het grootste waterpistool dat hij kon vinden. Opdringerige duiven krijgen er een koude douche door. 'Het helpt en je doet er de dieren geen kwaad mee', zegt hij. 'Al beginnen ze er meer en meer gewend aan te geraken, ze vliegen nog nauwelijks op als je in de buurt komt.'


(Bron: Radio Reflex)
Stadsbestuur legt nieuwe prioriteiten vast
Het Mechelse stadsbestuur is bijeengekomen om de begroting van 2010 aan te passen. Het stadsbestuur heeft ervoor gekozen om nog meer te investeren in werkgelegenheid en sociale economie. In deze economisch moeilijke tijden moet er immers extra aandacht zijn voor diegenen die het bijzonder moeilijk hebben op de arbeidsmarkt. “Daarom hebben we voor deze kansengroepen een nieuw project uitgewerkt, naast de drie initiatieven die we onlangs lanceerden met de VDAB. Ook op het vlak van sociale economie starten we twee nieuwe projecten op. We werken hiervoor opnieuw samen met Manus, een bedrijf dat mensen tewerkstelt die niet terecht kunnen op de reguliere arbeidsmarkt.

Mechelen Kinderstad is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een sterk merk. Schepen van Jeugd Caroline Gennez ziet nog een aantal mogelijkheden om dit concept verder uit te bouwen door de link te leggen met cultuur, toerisme en winkelen.

Het stadsbestuur wil de Mechelaar nog meer op de fiets krijgen. Schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a) legt uit hoe hij dit wil bereiken. “We willen de fiets als vervoermiddel promoten om onze stad nog aangenamer te maken. Hopelijk zal de invoering van een autovrije zone in de binnenstad veel mensen overtuigen. Er komt een uitgebreid systeem van fietsenverhuur, waarbij er op een tiental locaties in de stad fietsen te huur zullen worden aangeboden. Ook het stadspersoneel wordt gestimuleerd door een verhoging van de fietsvergoeding van €0,15 naar €0,20 per kilometer. Mechelen moet dan ook de fietsstad van Vlaanderen worden.”

Mirakelhuis wordt nieuwe thuisbasis van 't Echt Mechels Theater
't Echt Mechels Theater kreeg een tijdje terug te horen dat het gebouw aan de Oude Brusselsestraat verkocht zou worden. Voor het theatergezelschap was er geen plaats meer, ook niet op huurbasis in een bestaand of nieuw te bouwen huis aan de Oude Brusselsestraat. 't Echt Mechels Theater zat bijgevolg met de handen in het haar omdat men halsoverkop naar een nieuwe locatie moest zoeken. Echt lang heeft de zoektocht niet geduurd. Vanaf september 2010 zal 't Echt Mechels Theater zijn voorstellingen immers brengen vanop de Olivetenvest 16 langs de ring in Mechelen. De zaal staat bekend als 'Het Mirakelhuis' en blijkt nu zijn naam alle eer aan te doen. Het biedt plaats aan 49 bezoekers en wordt dus de nieuwe thuisbasis waar 't Echt Mechels Theater met open armen de bezoekers zullen ontvangen.

 Ge zijt de Pink Devils ôôt Mechelen vergeten !

;-)