NIEUWS van de week

met categorie:  

 

(Bron: GVA)
Opnames één-serie Dubbelleven zijn gestart
In Mechelen zijn de opnames gestart voor 'Dubbelleven', de nieuwe één-serie.
Locaties voor de opnames zijn onder andere brasserie De Keizerin op de Grote Markt, café D'Hanekeef in de Keizerstraat en 't Ankertje aan de Dijle op de Vismarkt.

Planckendael stelt pasgeboren sneeuwluipaardje Laila voor
Opnieuw heuglijk nieuws uit het dierenpark Planckendael nabij Mechelen. Vandaag raakte bekend dat er twee maanden geleden een sneeuwluipaardje werd geboren. Het kreeg de naam Laila mee. Moeder Maili verging het echter minder goed. Enkele weken na de geboorte van haar jong stierf zij.

KV-speler Yoni Buyens opent speelplaats BimSem
De Mechelse school BimSem heeft woensdag op feestelijke wijze haar nieuwe speelplaats geopend. Ook oud-leerling en KV-speler Yoni Buyens was van de partij. De speelplaats aan de kant van de Zandpoortvest is 4.500 vierkante meter groot. Met de herinrichting werd begin dit schooljaar gestart. Een van de nieuwigheden is een buitensportterrein in veerkrachtig rubbergranulaat. Alles samen heeft het werk 42.000 euro gekost. "Zestig procent van dat bedrag werd door de overheid gesubsidieerd", zegt algemeen directeur Paul Sermeus.

Stadsgidsen zetten inzamelactie op voor mobiele beiaard
Stadsgidsen Rudi De Mets, Erik Vekemans en Michel Leriche gaan op zoek naar centen voor de aankoop van een nieuwe mobiele beiaard voor Mechelen.

Als bestuursleden van de vzw Toren en Beiaard zien ze in de 500ste verjaardag van de beiaard een uitgelezen kans om met hun inzamelactie van start te gaan. "Als hoofdstad van de beiaard is Mechelen dit aan zichzelf verplicht. Zo'n mobiele beiaard kunnen wij in heel Vlaanderen uitlenen om de muziek te promoten", zegt ondervoorzitter De Mets.


(Bron: Het Nieuwsblad)
Sint-Janshof is geboren
Waar vroeger de voormalige school voor bijzonder onderwijs, het Sint-Janshof, stond, werd gisteren de eerste steen gelegd van nieuwe appartementen en woningen. Van de voormalige school voor bijzonder onderwijs, Sint-Janshof in de Sint-Janstraat, blijft alleen nog de voorgevel over. De hele achterbouw is afgebroken, het archeologisch onderzoek afgerond. In de plaats komen appartementen en woningen.

Vorige week werd in de Drabstraat het woonproject site Melaan gestart en nog een week vroeger was er een eerste blik achter de muren van het voormalige Loretteklooster.

In het Sint-Janshof is er ruimte voor 41appartementen met een tot vier slaapkamers en voor zes eengezinswoningen. De historische gevel aan de Sint-Janstraat is behouden en wordt geïntegreerd in de nieuwbouw. De binnentuin moet een rustpunt worden voor bewoners en passanten. Half 2012 moeten de eerste bewoners hun intrek kunnen nemen.

Politie overmeestert gangster in Carrefour
De politie overmeesterde gisteren een 58-jarige overvaller toen die een hold-up pleegde op het warenhuis Carrefour-Noord in Mechelen. Dat gebeurde op het moment dat hij de directeur de kassa's liet leegmaken


(Bron: Radio Reflex)
Huis van het Nederlands provincie Antwerpen bestaat 5 jaar
Mechelen is vandaag gastheer van de viering van het 5-jarig jubileum van het Huis van het Nederlands provincie Antwerpen (HvN). Sinds 2005 zijn er in Vlaanderen acht huizen van het Nederlands. Het zijn toegangspoorten tot het aanbod Nederlands tweede taal (NT2) en ze hebben als decretale opdracht de intake, screening en doorverwijzing van volwassen anderstaligen die Nederlands willen leren naar het geschikte aanbod NT2.

Mechels Stadsbestuur investeert in straatverlichting
In het Paardenstraatje, een zijstraatje van de Veemarkt, werden dertien verschillende verlichtingsarmaturen opgehangen. "Daaruit kiezen wij het nieuwe model dat we voor heel de binnenstad gaan gebruiken", zegt schepen van Openbare Werken Greet Geypen (Open Vld).

Mechelen investeert fors in de nieuwe verlichting voor de centrumstraten. Na de Grote Markt, de Sint-Romboutskathedraal en de Onze-Lieve-Vrouwestraat krijgt de hele stad een nieuwe aanschijn. De verschillende stadsdelen en -functies krijgen elk een eigen identiteit. "Hoofdstraten verlichten we anders dan zijstraten, zodat bezoekers zich beter kunnen oriënteren", vertelt Geypen. De stad investeert 2,5 miljoen euro in het ambitieuze lichtplan.

Het vervangen van de bestaande armaturen gebeurt stap voor stap. "Telkens wanneer wij een straat vernieuwen, krijgt ze een andere verlichting. De Lange Heergracht is de eerste in rij", zegt de schepen. Bruul en IJzerenleen zullen snel volgen.

Eandis zal alle straatlampen in het centrum vervangen. Het oranjegele licht verdwijnt uit het straatbeeld en maakt in het najaar plaats voor een wit licht. Dat licht is niet alleen aangenamer, maar ook helderder.

Proper picknicken in Kruidtuin
Op zondag 13 juni zijn alle Mechelaars welkom op een ontspannende, afvalarme picknick in de Kruidtuin. Geniet tussen 11 en 15u van ijs, fruit en frisdrank, zangkoren en eendengekwetter, goed gezelschap, kinderanimatie en de geur van gras. Breng je picknick, arm aan wegwerpverpakkingen, mee en laat nadien de Kruidtuin proper achter. Want dat is de afspraak. Weer of geen weer, deze picknick wordt een unieke belevenis.

Eten en vrienden breng je zelf mee. Ook een picknickdoek kan handig zijn. Warme dranken en frisdranken koop je aan de drankenstand van Oxfam.

Dus, as die van Antwaarpe nog is ne kie komme stoeffe over eullese Kai-Mook,

dan kunnen wao zeggen : "Jama, wao emme ons Laïla !"

En da klinkt veul schunder !

:-D

Ja er hangen mooie en lelijke lampen in het paardestraatje, er is zelfs een Kai-Mook modelleke bij met slurf en al. Ik heb ze eventjes zien branden. Er hangen ook ledlampen bij die duidelijk minder licht geven dan de anderen. Ik hoop dat er tegelijk een functionele en esthetische keuze wordt gemaakt.

Is het ver gezocht van me als het wat vreemd aanvoelt als ik aan de grote stadsvernieuwigsprojecten (Zuidpoort, Ligne-Roset, ...) grote verkiezingsaffiches en -spandoeken zie hangen van onze blauwe Mechelse gemeenteraadsleden? Dit was bij de vorige verkiezingen ook het geval.

Hangen er ook zulke dingen van andere partijen aan bouwwerken waar de stad iets in de pap te brokken heeft? Het laat toch minstens een zweem van belangenvermenging na...