Mechelen by Night (bis): DIJLEFEESTEN2010

 

Dijlefeesten 2010 dag 2
De Mechelse sfeermachine draait inmiddels op volle toeren, voor het tweede jaar met drijvend podium op de Dijle én een gunstige samenwerking met de weergoden van Frank Deboosere. Kortom: het kan eigenlijk al niet meer stuk, en voor wie er nog niet bij kon zijn alvast een kleine foto-impressie... of kom anders vanavond gewoon eens langs en geniet er in hoogsteigen persoon van, want ook deze zaterdag belooft weer een topdag te worden!
Meer info over het programma hier.

Foto's: ©Netels met dank aan Alain Croon

 

Wat je allemaal niet kan doen vanuit een luchtballon. :-)

Ik was in Mechelen, Lamot site tussen 19:00 en 21:00 uur. De oergeluiden die mijn partner en ik in die tijd moesten ondergaan, terwijl we aan het eten waren moeten de Chimpansees in eender welk oerwoud van de Afrikaanse jungle de suipen op het lijf hebben gejaagd. De Dijle is het eigendom van 80.000 Mechelaars, en het is niet rechtvaardig dat die stad door mensapen met gitaren en slagwerk wordt ge monopoliseerd. Shame on you, motherfuckers !

leuke bijdrage Edwin,

vooral je afsluiting waardeer ik,

nog van dat :-)

Ik vind het een tof evenement en het spijt me dat ik er nu niet aan kan deelnemen maar stel me wel vragen bij het feit dat het een ponton op de Dijle is. De muziek, of je ze nu waardeert of niet, is veel verder te horen dan wat eigenlijk de bedoeling is want de geluiden dragen veel verder over het water.

Ons klein mannen zijn moeilijk in bed te krijgen met een dergelijk geluidsniveau, binnenkort komt er nog parkpop, das gelukkig maar 1 dag in de week dat valt nog leuk op te vangen met een avondje langer opblijven tijdens de vakantie.

Edwin, misschien zullen we voor jou een klassieke versie organiseren met Bach-oerknal-geluiden die gans Mechelen doen sidderen van gelukzalige harmonie.

'Mensapen met gitaren en slagwerk' ...  Cool !  Wanneer traden die op  ?  Moet ik gemist hebben.

Ik vind het  niet echt normaal dat bewoners op 300-400 meter afstand wakker liggen van de muziek.

Vind ik zelf ook : aan het geluidsvolume kan gewerkt worden.  Maar dat is niet alleen bij de Dijlefeesten.  Mensen aan de knopkes vinden blijkbaar dat je muziek ook moet kunnen voelen.  Voor mij is horen al meer dan genoeg.

Ik lees vandaag in de krant dat men toejuicht dat jongeren oordopjes op festivals gebruiken?!
Zet dan de muziek wat zachter want dan staat het volume te hoog

Inderdaad, vind ik ook. 

@ Edwin

De stad is inderdaad van iedereen, we zijn dan ook democratisch

5 zageventen, 5000 mensen die zich amuseren

Wie heeft gelijk ??

Jij denkt dat de stad van u alleen is, DAT is het probleem !

 

 

@ Anoniem

5 zageventen ?  Ik ben er hier boven maar één tegengekomen die ook nog eens onbeschoft was.

Ik heb me ook goed geamuseerd, maar dat geluidsvolume kan gewoon naar beneden.  De stad is inderdaad van iedereen.

De on-commentaar van anoniemeke terzijde gelaten: is er iemand die klacht heeft neergelegd wegens geluidsoverlast? Heeft er iemand met een decibelmeter het volume gemeten? 't Zou interessant ( geweest ) zijn.

@luc, waarom na de feiten? waarom geen politie?

In de eerste plaats is het geenzins mijn bedoeling om de 'party-pooper' te zijn, als iemand zich amuseert vind ik dat fijn, alleen die overlast niet, ik geloof ook niet dat gans Mechelen daar last van heeft. Mijn gedacht gaat het geluid nu rechtstreeks over het water en wordt weerkaatst op de wallen en gebouwen waardoor de draagwijdte veel groter is dan bedoeld door de organisatoren, een bemerking als opbouwende kritiek bedoeld.
Ik hoop alleen dat de organisatoren voor de volgende keer rekening houden met de niet feestende Mechelaar door bv het geluidsniveau aan te passen of een geluidsscherm te plaatsen achter het publiek of door een andere configuratie te proberen, hoewel ik die nu wel geweldig vind.

Denk niet dat je met de volumeknop 50% lager te zetten 50% minder klachten over overlast en lawaai gaat krijgen. Wat je ook doet, ongeveer een vijfde van de mensen vind het maar niks of is er radicaal tegen. Misschien ontdekt er ooit wel eens iemand een geluidsgolf die door iedereen als aangenaam wordt ervaren, wie weet.

Ik onthou vooral dat we met de Dijlefeesten, Maanrock, Ottertrotter en in zekere zin ook Parkpop heel wat gelegenheid hebben om gratis van muziek te genieten en al wat er rond hangt. Ok, 100% gratis is het ook niet, want een deeltje van ons belastingsgeld gaat er naartoe, so what? Waarschijnlijk minder dan die paar pinten en die zak chips kosten die je verzet als je thuis voor de tv zit te koekeloeren.

Soit, en vooral: Chapeau en bedankt voor de mensen die dit alles mogelijk maken en de vele vrijwilligers die er mee hun schouders onderzetten!

en als je hem nu eens volledig dichtdraait dan is maximum 3% van de Mechelaars ontevreden :-)

Neen, ik ben akkoord dat het een hele prestatie is van alle medewerkers.

Het is natuurlijk maar een goedkope vergelijking maar het is er toch eentje: Hou Parkpop in Planckendael-park en ik ben er zeker van dat het zal verboden worden omdat de omwonende dieren gestoord zouden worden in hun ( eventuele ) nachtrust. Heeft het dan toch nog zijn voordeel om aap te zijn in Mechelen?:-)

Peter, en met Maanrock liggen de mensen niet wakker?

Is nu eenmaal onvermijdelijk, al moet het wel serieus ambetant zijn als je in de buurt woont en wil slapen.

Het is trouwens de eerste keer dat ik de muziek van de Dijlefeesten tot bij mij in Muizen kon horen, dus het stond echt wel luid blijkbaar.

Luc, aap zijn in Mechelen ? Er zijn er nog niet genoeg. 

20.000 mensen die genoten hebben van muziek, sfeer, samenzijn, een pintje drinken, enz. De horeca, die tevreden terugblikt op een geslaagd weekend, waarin de crisis even vergeten kon worden. De stad, die weer bruiste als vanouds. En een paar pezewevers die WEERAL niet content zijn. Gatverdamme, als ge geen lawaai rond u wil, moet ge niet in 't stad komen wonen. Koop dan een huizeke in een gat waar nooit wat te doen is en waar de mensen met de kiekens op stok gaan, of hang u op, dan is het ineens stil. Als het stil zou blijven in Mechelen, zouden de pezewevers weer staan mekkeren dat Mechelen een dode stad is. Mannekes, leer nu toch een keertje aanvaarden dat je niet alleen leeft.

JV, dat hebt gij goed gezegd maar tegen wie? 

@j.v. ( ongecontroleerd ): 550 zitplaatsen op de Vismarkt en nog eens dat getal op de Haverwerf. Als we dat een klein beetje naar boven afronden dan heb je 5.000 man. Dus die overige 15.000 stonden op het ponton. Goed gedaan zeg ik. 20.000 mensen die genoten hebben van muziek ... of ( vier lijnen verder ) lawaai. Ik heb nooit geweten dat samen leven zoveel lawaai maakt.

@J.V.: Ik heb geen probleem met feestjes. Ik vroeg me gewoon oprecht af waarom er altijd zo veel decibel bij moet. We kwamen een tijdje geleden langs het Dijlepad aangewandeld, en vanaf de Fonteinbrug was het al zoeken waar dat geluid vandaan kwam,het leek echt alsof het zich vlakbij afspeelde. En toen stond er "slechts" een podium "op de vismarkt". Vreemd natuurkundig fenomeen.

Mag ik het ook vreemd vinden dat het altijd luider moet, zodat je je oren moet beschermen met oordopjes ?

ps. Het is vaak minder lawaaierig in de stad in vergelijking met "den buiten" :-)

@Tommy: Bij Maanrock liggen er allicht ook wel mensen wakker. :-) Maar ik heb zo het gevoel dat die podia strategischer zijn opgesteld.

Ik denk dat we met het ouder worden ook wat bezadigder worden.

Als tiener, hééééél lang geleden dus, had ik de muziek ook liefst loeihard.

Ik herinner me nog een concert in de oude stadsfeestzaal, het moet in 1975 geweest zijn.

Het concert noemde "Rocktober" en er waren optredens van Kazimir Lux en de toen nog vrij onbekende Belgische band Toy.

Wij stonden vlakbij het podium, net voor de tower van luidsprekers.

De eerste drie dagen na het concert, hoorde ik nog steeds een fluittoon, maar dat vonden we geweldig !

Nu zit ik veel liever gezellig op een terrasje, bij een goeie babbel en een lekkere pint en als er een Boom-car voorbij rijdt, denk ik ook : "Gek"!

Maar dan bedenk ik me dat we vroeger allemaal dezelfden waren.

Dus, laat de jeugd zich maar eens lekker uitleven. 's anderendaags is het weer voorbij en word het weer rustig.

 

Deze Dijlefeesten waren voor mij 100% geslaagd. Top-weekend en fantastisch goed geamuseerd, dikke pluim voor de organisatie.

Vaststelling: zo lang het spectakel er maar in bestaat dat 22 mannen achter een bal aanhossen schijnt niemand er bezwaar tegen te hebben dat er een dikke honderd piolitiemensen nodig zijn om er voor te zorgen dat de supporters mekaars kop niet inslaan. Integendeel zelfs: zo iets mag wekelijks georganiseerd worden. Vier avondjes muziek in een prachtig kader waar de toeschouwers zich gewoon komen amuzeren en dat nationaal in de pers aandacht krijgt... ho maar.

Ho maar mensen:

  • Ik stel vast dat het geluid van de vismarkt tot hier in de kruidtuin klinkt alsof er al parkpop is
  • ik lees dat jongeren oordopjes gebruiken om geen gehoorschade op te lopen
  • ik stel vast dat ik mijn klein gasten door dat lawaai onmogelijk te slapen kan leggen
  • ik stel ook vast dat zatte fuifnummers die nachten lawaaerig over de straat komen waardoor we minstens drie keer per nacht wakker worden
  • ik stel ook vast dat die jonge fuifbeesten het leuk vinden om om 3:30 hun bierfleskes van hunne fiets in de goot van de straat kapotwerpen
  • Ik vind ook dat de dijlefesten dé max zijn
  • ik wil geen partypooper zijn en bel dus niet de flikken voor overlast, geen haar op mijn hoofd dat daar ook maar eens aan gedacht heeft.
  • ik wil ook gaan genieten van de feesten als ik kan (maar dan wel op de vismarkt)

mag ik als medebewoner ook wel vriendelijk vragen om de dijlefeesten die op de vismarkt plaatsvinden niet uit te breiden tot kruidtuin en verre omstreken, het ver-dragend geluid eens aan te pakken en dit zonder als ouwe zak, onverdraagzame en malcontente mechelaar versleten te worden of vermaledijd naar de woestijn of een eenzaam eiland gebanvloekt te worden?

Wie is het die hier lange tenen heeft?

Ik woon op de Brusselsesteenweg en ik heb niks gehoord van de Dijlefeesten alhoewel ik nochtans ook belastingen betaal. Kan de stad geen gratis bus inleggen van de Brusselsesteenweg naar de Kruidtuin ?

Misschien niet te ver zoeken, Dijlefeesten ten zuiden van ons huis heb ik totaal niet gehoord, Ottertrotter ten noorden.. het leek wel of Buscemi onder onze slaapkamervenster stond te draaien. Volgens mij ligt het gewoon aan de wind. Net zoals je de trein soms wel en soms niet hoort.

En toch denk ik, Christophe, dat een podium Op de Dijle, met Mond naar de Dijle, een ver-dragend geluid geeft "Over De Dijle".

In Leuven heb ik geen klachten gehoord, maar daar zaten ze ook met BK wielrennen.

 @ Lieven

Ik sluit me bij je aan.  'k Vind dat je gelijk hebt.

Trouwens : dat podium op de vismarkt al altijd leuker gevonden dan die ponton.  Persoonlijke mening, je hoeft het niet met me eens te zijn ...  Ik zeg het er maar bij vooraleer anoniem X of Y vindt dat ik ondemocratisch bezig ben ...

 Gisteren was er in het tv-nieuws een item gewijd aan geluidsoverlast. Ik citeer uit de Gazet van Antwerpen: " In België werden volgens de federale politie in 2009 5.373 pv’s opgemaakt voor nachtlawaai. Dat zijn er 1.449 meer dan in 2008. In Antwerpen werden in 2009 1.448 pv’s voor geluidshinder opgesteld, 62 procent meer dan in 2006 ( 891 pv’s)." 
Het valt mij op dat, niet alleen op festivals, maar ook op bvb. trouwfeesten of (al dan niet privé-) fuiven de decibels gedurende de laatste jaren royaal toegenomen zijn. Voor mij geen probleem, als het te luid wordt ga ik gewoon weg. De mensen die aan de knoppen zitten zijn vrees ik dikwijls zelf al behoorlijk doof en zijn er zich niet van bewust hoe luid ze de muziek hebben staan.
Wij konden hier in de stad Ottertrotter alleszins beter horen dan de Dijlefeesten, merkwaardig ;-)
Ik ben het toch niet helemaal eens met de festivalgangers die vinden dat een stad onbeperkt het podium mag zijn voor hun uitgaansleven, er mogen nog wel een paar begrenzingen aan vastzitten. De dag voor de Dijlefeesten op de Vismarkt een pintje gaan drinken was bvb. niet echt een plezier, omdat men dan aan het "soundchecken" is, alweer een argument om dan de knoppen om de zoveel minuten eens wagenwijd open te draaien. Een "mutual agreement " qua decibelmanagement moet toch mogelijk zijn, niet?

Peter, je kan wel eens gelijk hebben... Ik woon immers zo goed als naast de Dijle in Muizen en kon alles heel goed horen, kon duidelijk Customs herkennen...

aantal DB gemeten aan de front mixtafel: tussen 90 en 100.

op deze link lees ik

De geluidsnormen

In de inrichting (art.2): “in openbare instellingen mag het maximum geluidsniveau voortgebracht door de muziek, 90 decibel niet overschrijden. Dit geluidsniveau wordt gemeten op gelijk welke plaats in de inrichting waar zich in normale omstandigheden personen kunnen bevinden”;

 Is er aan de E19  ook gemeten ?

 Gezien de wind de afgelopen dagen hoofdzakelijk uit het n-o kwam, en gezien ge kronkelingen, bruggen en één sluis van de Dijle.. eerlijk gezegd denk ik wel dat het eerder aan de wind lag dan aan de wonderbaarlijke accoustiek van de Dijle. Geluid draagt wel verder over water, dat klopt, maar het pakt weinig bochten :-)

Tenzij de bochten voorzien zijn van huizen natuurlijk ...Volgende keer zal ik aan het Molenhuis gaan staan .... Hopelijk is er dan een terraske daar :-)

Gemakkelijk 500 meter van het podium,en allicht een haarfijn ontvangst.

Geen slecht idee Peter. Sankt Bartholomâ aan de Dijle. Maar hebt gij iemand om in de winter op den horen te blazen. 

Beste mensen,

Bij nader inzicht moet ik bekennen dat ik dus inderdaad denk dat de stad tot op zekere hoogte van mij alleen is. Maar dan niet de hele stad, alleen het gedeelte in de Varenbosstraat waar mijn gezin en ik een eigen huis hebben. Alleen vind ik dat als je veel kabaal maakt, je moet rekening houden met ALLEN die dat kabaal kunnen horen, en intra-muros is dat een heel andere situatie dan te Werchter. Ik zal dus in de toekomst maar thuis blijven als er nog eens zulke evenementen zijn. Home sweet home en zo. Kunnen ze intra-muros zoveel lawaai (of was dat ook muziek?) maken als ze maar willen. Misschien eens een vuvuzela concert in het vervolg?

(Foto Koinsky)

Blijkbaar kan een beetje afstand nemen geen kwaad.