de aaibare beelden van Pol Cockx

 

(foto's: Jan Smets)

Ook dit jaar was hij één van de vele exposanten op Kunst-op-het-Begijnhof: de Mechelse beeldhouwer Pol Cockx. 

Pol stelde ten toon in de Krommestraat (waar hij overigens ooit nog een galerij had).   In deze tuin was hij ook al de vorige jaren te zien met zijn apart en kwalitatief erg hoogstaand werk.

Volwassenen durven het niet zo goed.. Maar kinderen doen het wel: met hun handjes bevoelen ze de zachte, haast sensuele vormen in het marmer.  Aaibare kunst?  Jawel!  Héél zeker.

Ik hou van het werk van Cockx.  Ik kan er intens van genieten.

Pol, die van het 'bouwjaar' 1935 is, is van opleiding onderwijzer, spraakleraar en logopedist - maar al jaaaren bijzonder actief als beeldhouwer.  Hij leerde de eerste stappen in de 'stiel' in de Mechelse academie.  En hoe omgaan met marmer leerde hij al doende op zijn talrijke bezoeken aan Italië, waar hij ervaring opdeed in de marmergroeven van Carrara...

    

Heb je hem en zijn werk ook kunnen bewonderen op deze editie van 'Kunst-op-het-Groot-Begijnhof'  (of de vorige jaren)?

Nee?  of krijg je niet genoeg van zijn kunst, en wil je méér zien?

Dat kan!  Want in het  weekend  van zaterdag 19 en zondag 20 juni houdt Pol Cockx 'Open Tuin' in de Kalkhovenstraat 5 in onze stad, waar hij sinds 2001 zijn atelier en galerij heeft.  Deze twee dagen kan je van 14 u tot 19 uur zijn werk bekijken.  En...er zijn heel wat nieuwe beelden bij.

Ik probeer alvast een gaatje in mijn agenda te vinden hiervoor.

 

www.polcockx.be

Een zeer gedreven kunstenaar!  Twee jaar geleden zei hij dat hij zijn mamer uit Carrara betrok.  Vermits de "echt witte" Carrara zeldzaam geworden is, verbaast het mij (als zoon van een meester-marmerbewerker) dat hij nog zulke mooie blokjes witte mamer heeft kunnen versieren.

Die zwevende bal: prachtig ! 

Graag zou ik in contact komen met Jan Smets ivm een vraag over een foto van Je Maintiendrai. Jan zou ik je kunnen emailen of dat je mij mailt?

Bij voorbaat vriendelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Mascha Baay

www.dutchlanguagecourses.nl

info@dutchlanguagecourses.nl

Hierbij een berichtje voor Jan Smets. Wij hebben een vraag over eventuele gebruikmaking van de foto van Je Maintiendrai van het paleis Noordeinde. Jan is het mogelijk dat je ons een mailtje stuurt, zodat wij daar weer op kunnen reageren?

Bij voorbaat vriendelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Mascha Baay

www.dutchlanguagecourses.nl

info@dutchlanguagecourses.nl

Beste Pol Cockx,

Ruim 14 jaar geleden plaatste u  in onze tuin een door u gemaakt  mooi polyester  beeld op sokkel  dat door weer en wind aan een restauratie toe is.

Graag een  seintje of reactie per mail omtrent de opties van een restauratie, waarvoor dank!

Paul Van Rompuy

Leeuwerikweg 37

3140 Keerbergen

tel.: 016 53 81 00

 

willen jullie nu eens iets weten? Ik kreeg daarnet bezoek van een iemand die ik niet kende en die zichzelf uitnodigde in feite om een slaapplaats te vragen

zo gastvrij was ik nu wel niet, misschien ten onrechte, maar ik blijf liever de voorzichtige in zichzelf gekeerde vlaming

in de loop van het gesprek kwamen we op pol cockx, beeldhouwer waar ik o schande nog nooit van gehoord had...

lees ik mechelenblogt en ziedaar pol cockx komt te voorschijn

en nu was dat niet de enige toevalligheid in ons gesprek

rare kleine wereld

@Malenie...

Momentje eh, ik ben misschien wat traag van begrip... Een onbekende die een slaapplaats vraagt: Tenzij thuis buitengegooid, niet uit Mechelen. Maar kent een zelfs ten onzent amper gekende Mechelse beeldhouwer (het soort kunstenaar dat minder dan bijvoorbeeld schrijvers of grafici buiten de eigen omgeving gekend raakt). En ik vermoed dat ook jij eerder die laatsten zou kennen.

Op een Internetsite die je zeer geregeld bezoekt, is zopas iets verschenen waarover die merkwaardige bezoeker 'toevallig' zelf begint. En niet de enige toevalligheid in het gesprek?

Je bent toch zeker dat die buiten is? Wat voor toevalligheden, of anders gezegd: wat voor software draait er zoal mee op je PC? Als je verbinding via wifi zou maken, is die versleuteld? Of, indien de andere toevalligheden ook met deze blogsite te maken zouden hebben, beschikt iemand over de adressenlijst van sommige Mechelenbloggers?
Een aandachtige lezer kan uit de site een potentieel geschikt slachtoffer gekozen hebben voor bijvoorbeeld een oplichting, of om met een excuus toegang te bekomen ter verkenning van een woonst (alarm, inboedel) in voorbereiding van een inbraak. In geval je die bezoeker binnen liet en die persoon naar het toilet moest (of juist jij eventjes de ontvangkamer verliet), en die persoon meteen daarna bedacht dat moeder thuis visjes gebakken had en plots vertrok: Is de inboedel daarbij echt ongewijzigd gebleven? Had de would-be sofasurfer ['couch surfer'= gratis overnachter in private woonsten] een valies bij, dan moet je tot die grootte denken.

some heb de persoon nagetrokken, er is niks weg en hij is geen moment uit mijn ogen geweest

maar de volgende keer komt er niemand meer binnen 

heb al "naar mijn vijs" gekregen van de volgende heel gekende bezoeker

 

wifi is goed beveiligd/ alarm uitschakelen wordt niet simpel, ik ben op mijn hoede altijd

tot ons zeer groot spijt moeten wij hier zelfs onze fiets in onze eigen garage op dubbel slot zetten, plezant hé

@Malenie: Als je die persoon 'nagetrokken' hebt, weet je dan ook of de door de bezoeker opgegeven naam, echt die van de bezoeker is?  Bel eventueel naar de nagetrokken identiteit om te achterhalen of diegene inderdaad bij jou was gekomen.
Zo ja, allicht geen vuiltje aan de lucht.
Zo nee, bel de politie: zich uitgeven voor iemand anders is strafbaar. Leg een verklaring af en beschrijf de bezoeker wijl je geheugen nog betrouwbaar is (want bij de meeste mensen worden al gauw de niet opgemerkte details van een aangezicht 'aangevuld' met valse herinneringen), en als je weet welk object de bezoeker zou aangeraakt hebben (wellicht niets), zijn er vingerafdrukken.

politie stelde me gerust aan de hand van mijn info

maar het zal me niet meer gebeuren

Malenie, en wa zegde noa tege Some ?

ne dikke mercie en ook bedankt om je bezorgdheid Some

goed zo gl?

maar back on topic nu het is hier gene chat