De ware vrienden

met categorie:  

Ware vrienden, misschien hebt u ze, of hebt u ze van horen zeggen. Maar in Mechelen bestaan ze als "De Ware vrienden van het archief".

(Foto Peter Meuris)

“De Ware Vrienden van het Archief” is een groep van amateur-genealogen en hobbyist-historici die graag vertoeven in het stadsarchief van Mechelen. Ieder heeft zijn eigen interesses en verricht er zijn eigen opzoekingen, maar we slaan ook geregeld de handen in elkaar om archiefmateriaal te ontsluiten en/of te digitaliseren, dit op geheel vrijwillige basis. Het resultaat hiervan wordt aan het publiek ter beschikking gesteld en is kosteloos te raadplegen in het stadsarchief.

“De Ware Vrienden van het Archief” is geen vereniging. Men kan er zich dus niet bij aansluiten! Evenmin hebben wij enige binding met gelijk welke vereniging. De naam die we onszelf gegeven hebben is voor ons een keurmerk dat het ontsluiten van de bronnen op een kwaliteitsvolle manier waarborgt.

“De Ware Vrienden van het Archief” is evenmin een genealogische service-club die voor anderen opzoekingen op verzoek doet. Vragen dienaangaande die ons op ons e-mailadres bereiken, blijven dan ook onbeantwoord. Een aantal van ons is lid van verschillende Vlaamse nieuwsgroepen en vragen in verband met de regio Mechelen die een van ons langs die weg oppikt, zullen met veel plezier spontaan beantwoord worden, indien mogelijk.

Hebt u vragen over een historisch huis ? De Ware vrienden hebben een digitaal archief, waarin u opzoekingen kan doen. En ook de randgemeenten komen aan bod !

Misschien moet ik  er nu toch maar eens werk maken, om op 'ne schonen dag' eens op te sporen waar het huis van mijn betovergrootouders 'vader Janneke' en 'moeder Lowiske' stond (Jan Derweduwen - Louisa Bauwens).  Vader Janneke was in lang vervlogen dagen door de stad aangesteld als barbier om in alle stadsscholen tweemaal per jaar gratis het haar van alle bengels te knippen.  Maar vooral was hij herbergier van café 'In 't doppenspel' in de Conventstraat.  Deze naam kreeg het huis op het einde van de 19de eeuw.  Voordien noemde het huis 'Sint-Engelbertus'...  Ik ben eigenlijk wel benieuwd wélk huis het was in de Conventstraat - en tot hiertoe ben ik dat nog niet te weten gekomen. 

Misschien is dit dé weg...

 

Interessant !

Op de site staat ook een databank met huisnamen. Maar is er ergens een koppeling met de huidige huisnummers ??

Ik ben net verhuisd en zoek wat info over de geschiedenis van de woning.

Spring ik gewoon 't archief binnen of moet ik me voorbereiden ?

iemand ervaring hiermee ?

 

Ik heb de plannen van onze woning (1906) teruggevonden in het archief. Ik wist via de akte ongeveer het bouwjaar, en heb dan enkele archiefdozen doorworsteld, en jawel hoor ! Zeker aan te raden.

In de aankoopakte/notarisakte van je huis staat, als je geluk hebt, meestal het oud adres nog vermeld. Heb je enkel de nieuwe nummering dan moet je in het kadaster de oude nummering gaan opzoeken. In de notarisakte kan je nog meer belangrijke gegevens vinden. Meestal staan de vorige eigenaars vermeld, hoe ze het op goed op hun beurt hebben verkregen (bv via erfenis of koop) en bij welke notaris dit beschreven is en de regenoten van uw huis of grond. "Regenoten zijn de eigenaars van de aanpalende gronden of huizen naast uw huis. Hieruit kan je dan ook belangrijke informatie halen." Met wat geluk kan via de verschillende notarissen enkele honderden jaren terug gaan in de tijd. Staat uw huis in de huizendatabank dan weet je meteen de eerste vermelding van de huisnaam en uit welke akte deze gegevens komen. Succes met jullie opzoekingen. http://www.dewarevrienden.net/DWV/

Een prachtige afdruk,  in was neem ik aan, is het stempel ook nog aanwezig?

Naar mijn mening hebben ze in het archief heel wat van dergelijke voorbeelden. Als ik het me goed herinner is deze van een van de Bourgondische vrouwelijke vorsten, maar ik ben geen expert.

@ peter: bedankt voor deze bijdrage over De Ware Vrienden van het Archief

Zonder hun stille, maar noeste arbeid zouden heel wat archieven in onze depots een iets té rustig leven leiden! Het indexeren van omvangrijke en soms lastige oude geschriften zijn een ware daden van barmhartigheid voor onze bezoekers.

Met hun gewaardeerde hulp konden/kunnen we duizenden aktes (geboortes, huwelijken, overlijdens) van de Burgerlijke Stand (1794-1909) sinds kort volledig digitaal aanbieden. De Mechelse voorouders zijn nu slechts enkele muisklikken van ons verwijderd...

@ Dixie: in de huizendatabank zal je niet direct huisnummers terugvinden omdat de gegevens vaak uit vrij oude archieven komen. Echte huisnummers bestaan slechts de laatste 200 jaar en zijn bovendien niet erg 'stabiel'. Voordien was de huisnaam het 'huisnummer'...

Afhankelijk van welke info u zoekt (bewoners, bouwgeschiedenis, wijk of straat), hebben we verschillende bronnen in het stadsarchief. We beschikken bijv. over een databank van de bouwvergunningen (met bouwplans). Geef ons even een seintje en we wijzen u de weg ernaar toe: 015/20.43.46 of stadsarchief@mechelen.be

Vele groeten uit het stadsarchief

Beste ware vrienden van het archief,

Gisteren ben ik vanuit Den Haag naar Mechelen gekomen om de grafsteen van Josine van Reymerswaele te bekijken. Het is ingemetseld in een buitenmuur achter de St.Pieter en Pauluskerk. Zij is daar niet begraven, dat was in de Onze Lieve Vrouwekerk. Helaas was het hek dicht maar van opzij heb ik het toch kunnen zien en foto's genomen..

Josine is gestorven op 23-09-1528 en getrouwd met Adriaen Vilain.

Mijn vraag is, weet u waar zij heeft gewoond? En waar kan ik dat eventueel zelf in de archieven van Mechelen opzoeken?

Bij voorbaat mijn hartelijke dank.

Olga Remmerswaal

 

Beste Olga, Als je jouw emailadres achterlaat dan kan ik je in contact brengen met een stadsgids die je zeker kan verder helpen.