Sint-Romboutskoor

 
 
Het Sint-Romboutskoor stond eens bekend als een der beste van Europa. Het werd in 1917 opgericht door ZEH Jules Van Nuffel. Ik verwijs voor deskundige uitleg naar de op het internet beschikbare licentiaatsverhandeling over Van Nuffel door Nele Van Espen. (K.U.L.) 
 
Nele schrijft dat het koor na het overlijden van Jules Van Nuffel een langzame dood stierf. Hier is misschien wat meer uitleg op zijn plaats.
Als oud-koorlid heb ik de laatste twee jaren van het koor nog mogen meemaken. Nooit heb ik ook maar één spoor van aftakeling gemerkt. Jules Van Nuffel werd na zijn dood als algemeen dirigent opgevolgd door kanunnik Jules Vijverman, die zich beperkte tot het leiden van de vierstemmige repetities. Het echt grote werk had daarvoor reeds plaatsgevonden. Ik herinner me nog als gisteren hoe de collegeleraar EH Van Vaeck in onze vierde klas van het college kwam binnengestapt en iedereen een toonladder liet zingen. Meer was niet nodig om een onherroepelijk verdict te krijgen: sopraan of alt, morgen een half uur voor aanvang van de lessen aanwezig op de eerste repetitie, en vooral geen uitvluchten.
Ik kwam als altstem bij de repetitor Guido Smet terecht, terwijl de sopranen onder de hoede werden gesteld van EH Paul Van Grieken. Ik mag nu gelukkig Pol en Guy zeggen, we zijn nog steeds beste vrienden. Beiden waren zeer ervaren maar bescheiden musici, die er keer op keer in slaagden de veelal ongeschoolde kereltjes op korte tijd volledige missen te laten instuderen en zonder uitschuivers te laten uitvoeren.
Pas wanneer iedereen de eigen partituren voldoende kende, en dat waren er nogal wat, kwam de gestrenge Van Vaeck op de proppen om de twee stemmen te laten samen-zingen. Hierbij sneuvelde al wel eens een houten regel, zo’n harde vierkleurige, op een aftandse lessenaar.
Intussen hadden ook de alten en tenoren voldoende samen geoefend zodat kon worden overgegaan tot de orde van de dag, nl. de algemene vierstemmige repetities. In mijn tijd vonden die plaats o.l.v. Jules Vijverman en de onvolprezen Flor Peeters, gebeiteld aan zijn Stevensorgel. De sfeer op het “hoogsaal”, zoals wij dat noemden, was pure magie. Pol en Guido bij hun jongens, Van Vaeck daar ergens tussen, en rondom ons de grote mannen, ook wel de “heren van de stad” genoemd, en de seminaristen.
Baron Flor kon er nooit genoeg van krijgen en vergastte de talrijk opgekomen toehoorders steevast op een extra concertje.
Pol heeft me in het bezit gesteld van de boeken van Jules Van Nuffel, met daarin alle opvoeringen van het koor sinds 1917, met opsomming van de uitgevoerde werken, en de namen van de leden van 1939 tot de laatste uitvoering in 1968. In die periode raakte Mechelen zijn seminarie kwijt aan Leuven, waardoor er plots een (te) groot gat viel in het aantal zangers. Dit en de gewijzigde opvattingen, ondermeer over het gebruik van het Latijn in de mis, betekenden het einde van dit fabuleuze koor. Hierna kwam nog wel een periode van het tweestemmige knapenkoor en het opluisteren van de hoogmis door het “Gregoriaans” koor.
Inmiddels zijn alle boeken ingescand en is dus ook de informatie ter beschikking. Oud zangers zullen nazicht kunnen doen van wat, wanneer en met wie ze gezongen hebben. Foto’s uit de oude doos zijn natuurlijk meer dan welkom. Indien voldoende materiaal zal alles op een aparte website ter beschikking van de liefhebbers komen. Daar zowat alle uitvoeringen door de BRT en de NOS werden uitgezonden, kan daar misschien navraag worden gedaan met de exacte data die nu gekend zijn. Ik zou er heel wat voor over hebben om zo’n oude uitvoering nog eens te kunnen beluisteren.
Gelukkig zijn er nog recente uitvoeringen van Kurt Bikkembergs en het koor van het Lemmensinstituut te beluisteren waaruit de grote klasse van hun oud-directeurs Vijverman en Van Nuffel blijkt, met als achtergrond de plaats waar de werken voor het eerst werden opgevoerd: de Sint-Rombouts metropolitaankerk.
 
http://youtube.com/watch?v=qK9szH3EahY&feature=related
http://youtube.com/watch?v=bxryvXQkok4&feature=related
 
 

Mooi verslag, rvpee !  Meer van dat !

Hallo rvpee welkom als blogger op deze site. Zowaar een levendig getuigenverslag. Ik ben er zeker van dat er nog meer koorknapen Mechelen Blogt lezen. En misschien heeft er nog iemand thuis nog archiefmateriaal liggen ...

Het zijn duidelijk geen koorknapen, die koorknapen !

;-)

Oeijejoei, dan heb ik gans de tijd gezongen in een koor dat  "in letterzeele" lag!  Want ik heb nog de begrafenis van Mgr. Van Nuffel meegezongen (27 jun 1953)!

En het oudstrijdersgild uit die tijd zal ipv Pol en Guido, de namen van de EH. De Vos en Lerinckx vernoemen!

Ben benieuwd wat er in dat ingescand cahierke allemaal staat!

Wat betreft oude opnames van de vrt vernam ik het volgende:

Probleem met die heel oude opnames is dat er vaak (nog) geen gedigitaliseerde versie van bestaat en dat men soms de oude tape eerst moet herstellen vooraleer er een copie kan gemaakt worden.  Maar ’t is de vraag waard, on sait jamais… 

  •  Voor copies radio: surf naar www.radio1.be, klik bovenaan op > contact > meteen mee > kopie van een uitzending… en je vindt alle uitleg.
  • Voor copies televisie: surf naar www.een.be , klik onderaan op > contact > veelgestelde vragen > kopie van een programma…

Voor de muziekhistorici en de oud- en inmiddels ook wel al wat oudere leden van het Sint-Romboutskoor: de nota's van Jules Van Nuffel met de uitvoeringen sinds 1917 en de leden van het koor, ingedeeld per jaar, staan nu online. Geïnteresseerden kunnen de links per e-mail krijgen na een berichtje naar: rudi.van.poele@pandora.be. Zoals reeds gemeld zijn ook foto's etc. meer dan welkom.

Het is misschien interessant om weten dat een hotmailadres automatisch recht geeft op 50 gigabite ruimte voor data op hun server. (50 mb bestanden maximaal). Simpelweg inloggen via windows live, hotmailadres opgeven, en in het bovenmenu "meer" naar skydrive gaan. Vervolgens kan men daar mappen aanmaken, bestanden oploaden en delen.

En voor wie Van Nuffel nog eens wil horen uitgevoerd worden door een ander koor dan het kathedraalkoor : zondag 30 mei kan je in Boom naar een gratis concert, ter ere van het nieuwe Amerikaanse Hook-orgel in de OLV-kerk. Gemengd koor Musica Nova (waar ook de huidige dirigent, Johan Van Bouwelen, van het Sint-Romboutskoor actief geweest is als zanger)  zingt er twee Van Nuffels, namelijk Super Flumina Babylonis en Laetatus Sum, onder leiding van dirigent Paul Dinneweth. Andere werken zijn o.a. Jubilate Deo (B. Britten) en Cantique de Jean Racine (Fauré).

Reserveren kan gratis via www.desteigerboom.be.

Allen daarheen zou ik zo zeggen. Het zeer grote succens van de psalm Super Flumina Babylonis was, na aandringen hiertoe door kardinaal Mercier zelf, de rechtstreekse aanleiding tot oprichting van het Sint-Romboutskoor. 

 

Nog wat teruggevonden voor de liefhebbers: tijdens het concert in de palais de Chaillot zongen we:

Domine non sum dignus van Staf Nees, Ave Verum van Flor Peeters, Ubi Caritas van Arthur Meulemans, Tota Pulchra van Marinus de Jong, Introibimus van Jul. Vyverman en Laetatus sum van Jul. Van Nuffel.

 

Beste, Een drietal weken zonden jullie mij de repertoriumboekjes van het Sint-Rombouskoor. Aangezien ik deze-volgens mijn zoon- niet opsloeg op de juiste wijze kan ik er niet meer aan... Kunnen jullie ze nogmaals zenden. Veel dank, fRank Teirlinck

 Volgens de VRT zijn die oude uitzendingen door het NIR ed nooit opgenomen, enkel uitgezonden, en dus helaas niet in het archief te vinden... :-(

Daar heb ik ook nog meegezongen, begin jaren 70!

Het koor was inderdaad vrij klein toen, maar in 1973 od 1974 wonnen we de wedstrijd "radioschoolkoor" van de toenmalige BRT, en ik kan me eraan herinneren dat er prompt dubbel zoveel koorleden waren...

Ik heb tot eind 74 meegezongen, mijn jongere broers daarna ook nog. Maar hoe het verderging, weet ik niet.

PS er werden ook twee 45-toeren-plaatjes ingezongen in die periode, de cover van een van die plaatjes toont een foto van het koor op reis in Loreto op een koorfestival (Pasen 1972?) RVPee staat daar ook op, geloof ik.

De Belgische componist en Koordirigent Vic Nees Is overleden las ik net op De Redactie

http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/cultuur%2Ben%2Bmedia/muziek/130314...

en 

http://www.cobra.be/cm/cobra/muziek/130314-sa-VicNeesoverleden