NIEUWS van de week

met categorie:  

(Bron: GVA)
Ibis plant hotel met 120 kamers in Mechelse stationsbuurt
De Franse groep Accor heeft vergevorderde plannen voor een nieuw Ibishotel met 120 kamers in de Mechelse stationsbuurt.

Er zijn onderhandelingen aan de gang om het driesterrenhotel te vestigen in ZuidPoort, de vroegere Belgacomsite in de Stationsstraat. Voor Accor zou dat het tweede hotel worden in Mechelen. De groep heeft vandaag op de Lamotsite ook al een Novotel, met 122 kamers het grootste van de stad.

Recent raakte bekend dat in het voormalige Sint-Elisabethziekenhuis in de Goswin de Stassartstraat een hotel met 62 kamers komt. Dat wordt in de Dijlestad het eerste met een zwembad. Als alles projecten gerealiseerd zijn, zal Mechelen 712 hotelkamers tellen. Vandaag zijn dat er 530.

Bouw sporthal in Mechelse binnenstad gaat van start
Op de speelplaats van het Sint-Romboutscollege in Mechelen is woensdag de eerste steen gelegd van de nieuwe sporthal, de eerste in het centrum.

Sport Actief Mechelen (SAM) investeert 2,5 miljoen euro in het project. In januari 2011 moet de sporthal de deuren openen. "Overdag huurt de school de sporthal voor haar activiteiten, en tijdens de avonduren staat ze open voor het publiek", zegt schepen van Sport Koen Anciaux.

Om de bouw mogelijk te maken, heeft de stad ook een oud magazijn van sanitair De Coninck in het Paardenstraatje aangekocht. Daar komen de kleedkamers en het sanitair.

Stad maakt komaf met absurde toestanden in administratie
Taxichauffeur Kris Frans heeft ervoor gezorgd dat zijn collega's gemakkelijker aan een vergunning geraken van de stad Mechelen. Hij had een voorstel geformuleerd via het meldpunt Hou het simpel.

Een taxivergunning moest je tot voor kort aanvragen bij de dienst Lokale Economie. Daarna moest je voor een bewijs van goed gedrag en zeden naar het Huis van de Mechelaar. Daar moesten chauffeurs het zelf afhalen, om het vervolgens aan de dienst Lokale Economie te bezorgen.

Privéconcert boeken op Mechelse beiaard kan binnenkort
Binnenkort is het mogelijk om de beiaard van de Mechelse Sint-Romboutstoren te boeken voor een privéconcert. Het zal minstens 500 euro kosten.

Zowel bedrijven als particulieren kunnen een concert aanvragen bij het stadsbestuur. "In samenspraak met onze stadsbeiaardier Eddy Mariën (foto) of een gastbeiaardier kan je ook de nummers kiezen", zegt schepen van Toerisme Frank Nobels.

(Bron: Het Nieuwsblad)
'Laat Begijnhofkerk niet verder verloederen'
Grote canvasdoeken met foto's sieren de volgende vier maanden de steigers rond de Begijnhofkerk. Een extraatje om de vijfde verjaardag van het evenement 'Kunst op het Groot Begijnhof' in de verf te zetten, maar ook een ludieke aanklacht tegen het feit dat de prachtige kerk al zeker 26jaar in de steigers staat.

'Een van de mooiste kerken in Mechelen en kijk hoe ze is verloederd', zegt Luc Van Hoeylandt. 'De houten balken, die voorbijgangers moeten beschermen tegen letterlijk vallende engelen, moeten worden vervangen. De stellingen worden overigens al voor de tweede keer gerenoveerd. Aanvankelijk werden ze gehuurd, toen werden ze aangekocht door de stad en gerenoveerd en nu worden ze opnieuw gerenoveerd.'


(Bron: Radio Reflex)
Heraangelegde hondenweide aan Oud-Oefenplein
Wie zijn hond met een gerust hart wenst te laten ravotten, kan vanaf nu terecht op de hondenweide aan het Oud-Oefenplein. Om de beleefkwaliteit voor de honden en hun baasjes te optimaliseren werden er naast de verbeteringswerken, recentelijk ook nog een paar hondenspeeltuigen geplaatst.

Carrefour Mechelen Noord ondanks afgeslankt plan toch dicht
Het voorakkoord dat vakbonden en directie bij warenhuisketen Carrefour donderdagochtend sloten bepaalt dat twaalf winkels die met sluiting werden bedreigd toch open kunnen blijven. De vestiging Mechelen Noord is daar niet bij.

Nieuwe fase in de herwaardering van de wijk Nekkerspoel
De stad Mechelen verkoopt de gronden gelegen aan de Sint-Libertuskerk tussen de Nekkerspoelstraat en de Lakenmakersstraat. De bestaande gebouwen werden reeds gesloopt en de gronden zijn klaar om bebouwd te worden. “We verkopen deze 29 are aan de sociale huisvestingsmaatschappij Kleine Landeigendom van Mechelen zodat er sociale koopwoningen kunnen komen. Deze moeten begin 2012 afgewerkt zijn. Dit project maakt deel uit van onze inspanningen om betaalbaar wonen mogelijk te maken en kadert in ons globaal herwaarderingsplan van de wijk Nekkerspoel. Een plan dat met enkele vernieuwde projecten als het ‘Huis van de verenigingen’ stilaan vorm begint te nemen”, verklaart schepen van Wonen en Stadsontwikkeling Karel Geys (sp.a).

712 kamers in de Stad Mechelen. Das een hele hoop, en meer dan het ooit is geweest. Ik hoop dan ook dat alle hoteliers hun dromen kunnen waarmaken.

'Fotografie in de steigers' ' werd vanavond plechtig geopend, met een uniek concert in de Begijnhofkerk...  Tot 30 september blijven de grote foto's afgedrukt op weerbestendig canvas hangen aan de steigers, van de inderdaad véél te lang in restauratie staande kerk...

(foto: Jan Smets)

Deze kant blijft schitterend !

Maar langs hier is het huilen met de pet op !

En het gaat over hetzelfde gebouw.

Foto's Gimycko

Gimycko heeft 'De Barok' helemaal begrepen, Facades om te imponeren en om de parochianen in de kerk te krijgen ! Achterkant minder belangrijk.

Als je, op de eerste foto van de Begijnhofkerk, de "zuilen" naast het venster bekijkt, dan is het egaal-wit omhulsel hier en daar al verdwenen (als het er ooit al op zat).

Als het de bedoeling is om al die (ik vermoed) zandstenen van de buitenmuren onder dit egaal-wit omhulsel te willen bedekken, om alzo de kerk terug te laten stralen in de zon, dan zullen ze nog een extra eeuw nodig hebben om deze kerk af te werken.

Heel anders dan bv de Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk, waar de zandstenen buitenmuren netjes werden schroongeschraapt.

Voor

Na

Foto Gimycko

Gim: Even rechtzetten, de stenen in de Begijnhofkerkgevel werden voornamelijk vervangen, dus die stenen die er "egaal wit" uitzien, zijn gewoon nieuw. Men spreekt van een harde restauratie. Bij een harde resturatie is er sprake is van bijvoorbeeld gedeeltelijk slopen en herbouw.

Bij een zachte restauratie zoals bvb. de OLV-over-de-Dijle-kerk worden de oorspronkelijke structuur, constructie en details zo veel mogelijk bewaard.

 Als u morgen de restauratie van een woning aanvat en u beschikt daarvoor over een budget van 100.000 euro is het niet verwonderlijk dat er -nadat u uw inkom en gevel hebt laten bekleden met edele materialen- niks meer overblijft om de op instorten staande rest van het huis aan te pakken. Een probleem en logisch gevolg van ondermaats budgetbeheer.

En dat is toch wel een beetje hetzelfde geval met de Begijnhofkerk.

Eerlijk gezegd vind ik het een zéér fout signaal dat we als gemeenschap dit soort geblunder gaan oplossen door er in volle crisis geld tegenaan te gooien. Druk de verantwoordelijken met hun neus op de feiten en laat het ding in de stelling staan tot betere tijden, maak tenminste duidelijk dat zulk arrogant wanbeheer geen verf pakt, want anders is het hek van de dam.

Er zijn heel wat mensen met rugproblemen, wel; een tussenwervelprothese wordt niet terugbetaald, dokterbezoeken en medicijnen worden elk jaar duurder, idem dito gezonde voeding, op het onderwijs van uw kinderen wordt bespaard en als u morgen de pech hebt ontslagen te worden bent u een profiteur van een dopper... maar bladgoud tegen de gevel van een kerk plakken dat zou dan moeten kunnen? Neen, sorry, dat gaat er bij mij niet zo goed in eigenlijk. En de mening van de kerk die o zo graag het woord 'naastenliefde' in de mond neemt, wat is die eigenlijk?

@ Christophe :

Dat van dat bladgoud zou geen slecht idee zijn, want als je, van de autostrade, via Mechelen-Noord naar het stadscentrum rijdt en de Antwerpse Poort nadert, zie je het direct :

Onze ouwe reus, die staat te blinken in de zon, en "daar voor"  de ongekuiste zijkant van de Begijnhofkerk.

Niet direct het meest fraaie plaatje voor de aankomende toerist.

@Christophe: het zal je wel niet verwonderen dat ik weer niet akkoord ga met je ' stellingen '. Voor mezelf is de Begijnhofkerk vooral een monument en een kunstwerk en overstijgt al lang de discussie of de gelovigen of De Kerk voor de restauratiekosten moeten opdraaien of niet, dat zijn achterhoedegevechten. Om het nu cru te stellen: of we nu spreken over de Vadderik of over de Begijnhofkerk: eens dat je akkoord bent dat het gaat over iets van historische en onvervangbare waarde dan moet je nog net voor jezelf uitmaken of dat je raakt of niet. Iedere Mechelaar heeft recht op zijn eigen mening en dan ventileer ik nu effe mijn eigen mening waarmee ik me direct sympathiek zal maken: steek gerust het budget voor het nieuwe voetbalstadion in de restauratie van het Mechels erfgoed en Mechelen zal er nog beter uitzien! ( LOL ) En nu gij!

Jama-Jama-Jama, Luc !  

Als ze het budget voor het nieuwe voetbalstadion in de restauratie van het Mechels erfgoed en Mechelen gaan steken, waar moeten dan binnenkort al die voetballers gaan shotten ?

Toch niet op die heraangelegde hondenweide aan 't Oud-Oefenplein, zekers ?

;-)

 @luc:

En nu ik? Wel, ik vraag me alleen af wat eigenlijk het standpunt van de kerk in deze is, meer niet eigenlijk, ik denk dat ik dat duidelijk geformuleerd had.

En voorts blijf ik bij mijn standpunt dat ik gezondheid, onderwijs en sociale voorzieningen voorrang geef op het restaureren van oude gebouwen. Bovendien -en ik herhaal slechts wat ik reeds schreef- lijkt de economische situatie van het moment mij niet al te fantastisch, er zal bespaard moeten worden. Jammer maar helaas. En geld gooien tegen een gebouw dat gerust nog een paar jaar in de steigers kan blijven staan in afwachting van betere tijden of een voetbaltempel of een olympisch zwembad lijkt mij niet zo'n verstandige keuze. Maar goed, als jij ( voorlopig ) maar gezond bent en een inkomen hebt kan ik er best inkomen dat jouw prioriteiten anders liggen.

@Christophe: wat je aanhaalt op gebied van prioriteiten is van een gans andere orde en staat buiten kijf. Langs de andere kant zal men een uitgespaarde euro, op gebied van monumentenzorg, niet gebruiken voor de gezondheidszorg. Ieder ministerie moet bezuinigen op haar gebied en kruiselingse overdrachten van gelden zijn mij niet bekend.

Nu, onze St. Romboutstoren stond sinds 1963 in de steigers en heeft daar héél lang in gestaan omdat men ' ter plekke ' steeds meer en meer slijtage tegenkwam. Bij onze Begijnhofkerk is dat niet anders en die pluk bladgoud zal aan de kosten niets veranderen. Ik zou zelfs durven stellen dat meer toeristen de kerk zullen bezoeken omwille van die uitstraling van rijkdom, net zoals men de bollen van het atomium nu terug kan laten glinsteren.

Waar ik helemaal niet vies zou van zijn is een toegangsgeld vragen  ( voor niets gaat de zon op! ) voor zulke kerken met kunstschatten: indien het loon van de toezichters er mee kan betaald worden en liefst meer, dan zijn we op de goede weg ( en geef gerust de vaste gelovigen een soort van ' bewonerskaart ' ).

Wat mij betreft mag je gerust alles wat niet in je kraam past degraderen tot een 'achterhoedegevecht' of promoveren tot 'een gans andere orde', mij niet gelaten, maar dan kunnen we het beter hierbij laten.

Meer dan een Let's agree tot disagree wens ik hier verder niet aan toe te voegen. :-)