NIEUWS van de week

met categorie:  

 

(Bron: GVA)
Wetenschappers ringen drie jonge slechtvalken op toren
Medewerkers van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen hebben vrijdagavond op de Sint-Romboutstoren drie jonge slechtvalken geringd.

Sinds 2003 huist er een koppel slechtvalken op Mechelens trots. De twee verkozen een richel op 90 meter hoogte in de toren om er jaarlijks hun jongen te broeden. Voor de jongen uitvliegen krijgen ze van het Instituut een ring aan om ze te kunnen volgen wanneer ze binnenkort uit hun nest vliegen.

De jongen zijn dit jaar twee vrouwtjes en een mannetje. Mechelen koestert de bedreigde slechtvalken. Hun prooi bestaat voor 98 procent uit stadsduiven, en daar hebben ze in de Dijlestad geen gebrek aan.

Studente voert actie voor wachthuisje aan Nekkerspoel
Nathalie De Wilde, een 21-jarige studente, is op de sociale netwerksite Facebook een groep gestart voor een nieuw wachthuisje aan de bushalte van station Nekkerspoel.

Sinds de vernieuwing van Lakenmakersplein moeten reizigers het stellen zonder uitgeruste bushalte, en dus ook zonder uurrooster. "Ik studeer in Antwerpen, en ik neem praktisch elke dag de bus. Maar ik weet nooit wanneer ze komt", zegt Nathalie.

Restauratie Hanswijkbasiliek vat aan met koepel
De restauratie van de O.L.Vrouw van Hanswijkbasiliek start met de glasramen in de koepel.

De stad liet eerst een onderzoek uitvoeren om na te gaan welk onderhoud noodzakelijk was aan het dak en de voorgevel van de kerk. "Nu willen wij ook de glasramen aanpakken. Aangezien lichtinval in de 17de eeuw belangrijk was, kiezen we voor blank glas volgens het historisch patroon van die periode", zegt schepen van Monumentenzorg Karel Geys. Het project kost de stad 40.000 euro.

Burgemeester Somers wandelt afgewerkt Dijlepad in
Mechels burgemeester Bart Somers heeft dinsdagnamiddag het Dijlepad ingehuldigd. Dat loopt voortaan vanaf de Haverwerf tot aan de Fonteinbrug, vlakbij de Kruidtuin.

Aan het Dijlepad, dat nu een kleine kilometer lang is, wordt sinds 2005 gewerkt. Het is een ontwerp van het Italiaanse architectenbureau Secchi en Viganò. Dat heeft ook de plannen getekend voor de vernieuwing van de Grote Markt en de Veemarkt.

(Bron: Het Nieuwsblad)
500 vacatures in zorgsector niet ingevuld
Tegen 2020 zullen ruim 70.000 inwoners of bijna 21 procent van de totale bevolking van het arrondissement Mechelen ouder zijn dan 65jaar. We zijn niet helemaal klaar om ze allemaal een mooie oude dag te bezorgen. 'Hoewel het aantal vacatures bij de VDAB voor de zorgsector momenteel schommelt tussen 100 en 200plaatsen, zijn er in het arrondissement waarschijnlijk ongeveer 500jobs in te nemen.' zegt voorzitter Caroline Gennez van Resoc Mechelen, het regionaal sociaaleconomisch overlegcomité. 'Een drama is dat niet, als je weet dat er ongeveer 15.000 personen in deze sector aan de slag zijn.

Laatste bezoek aan peterstad Mechelen
Het Competentiecentrum voor de vorming steun Departement Administratie van het Belgische Leger nam 35 jaar geleden afscheid van peterstad Mechelen. Intussen zal er door de hervormingen in het leger een fusie komen en houdt het CAD op onder die naam te bestaan. Bij wijze van afscheid bracht het departement een bloemenhulde aan de gedenksteen van het 2de-22ste Linieregiment in de Dossinkazerne.

Mechelen is en blijft bont gekleurd
Ruim zevenentwintig procent van de Mechelse bevolking is van vreemde origine, genaturaliseerde Belgen meegeteld. Dat blijkt uit onderzoek van academicus Jan Hertogen. In de stad wonen meer dan tachtig nationaliteiten samen. Een probleem? 'Neen, wel een uitdaging. Mechelen is bont gekleurd en zal dat blijven', klinkt het.
Of nu twintig dan wel zeventwintig procent van de Mechelse bevolking van vreemde origine is, is volgens Guido Knops, tot vorig jaar directeur van de Koning Boudewijnstichting en nu voorzitter van de scholengemeenschap vrij secundair onderwijs, minder relevant. 'Feit is dat er in de stad een grote diversiteit is en dat dat altijd zal blijven', zegt hij. 'Er is een natuurlijke dominantie van de Marokkaanse gemeenschap, maar er is ook een groot aantal Europese burgers, een grote Assyrische en Afrikaanse gemeenschap.'


(Bron: Radio Reflex)
UiTstappers – doortrapte uitstapjes
Het Mechels Broek is geen kledingstuk, maar een mooie groene plek aan de rand van de stad. Op zondag 6 juni organiseert UiT in Mechelen in samenwerking met Natuurpunt Mechels Rivierengebied een wandeling voor het hele gezin mét biopicknick middenin de volle natuur.

Stad Mechelen steunt regenboogweek
Op vraag van de vzw Wel Jong Niet Hetero hangt de Stad Mechelen van woensdag 12 mei tot maandag 17 mei de regenboogvlag uit voor het stadhuis. Op deze manier wil de stad haar solidariteit betonen met de holebi-bewging tijdens de regenboogweek die van 10 mei tot 17 mei loopt en eindigt met de Internationale dag tegen homofobie en transgenderfobie.

Schepen voor Gelijke Kansen Ali Salmi: "België is één van de weinige landen waar de gelijkwaardige behandeling van holebi's en hetero's niet bij mooie woorden is gebleven. We mogen terecht trots zijn op ons land! Toch is met het progressief, wettelijk kader de kous niet af! Er is nog altijd een noodzakelijke mentaliteitswijziging nodig. Holebi's en transgenders worden nog al te vaak geconfronteerd met pijnlijke vooroordelen, resoluut pestgedrag en mensonterende discriminatie."

Halen die Facebookgroepjes überhaupt iets uit ?

Duvel gaat zijn triple toch opnieuw brouwen (of zoiets...)?

Mechelen bont gekleurd??? Nochtans ligt volgens psychologen de tolerantiedrempel van de oorspronkelijke bevolking bij 10% . Overschrijding zou voor problemen zorgen! En als we de kranten lezen, zijn die er in overvloed:-))

Het is vreemd dat een anonieme anoniem met een studie van psychologen zwaait. Die studie is allicht OOK anoniem ? :-)

Grote diversiteit is een feit en daar ga je weinig aan veranderen. Met de voordelen en de problemen die hiermee gepaard gaan !

@Peter, die anonieme anoniem heeft ergens wel een punt. Jaren terug heeft een professor Coolsaet die stelling geponeerd, als ik me niet vergis. Er werd toen bijgevoegd dat indien ouderen na 21.00 uur niet meer buitenkomen, er wel degelijk iets misloopt in de maatschappij. 't Stond wel in Humo....:-)

@Eddy: Ik ben geen Humo-lezer (wat een refentie voor een wetenschappelijke studie, foei Eddy !! :-). Maar wat doe je daar dan mee als je woont in deze Mechelse mix ?

Gaat niet meer terug naar de jaren stillekes hoor, dus laat ons er dus mee leren omgaan, met zijn voordelen en nadelen.

@Eddy: dat van die 21:00 hr is dat in zomer- dan wel in wintertijd?  ;-)

Jokke die vraag moet ge stellen aan die prof Coolsaet van Humo.

Ter overweging even een reactie van een briefschrijver op het interview met de mechelse mixkes in GVA van 15/5.

ik citeer

"In het interview met een gemengd koppel komt heel duidelijk naar voor dat de moslimgemeenschap verwacht dat de anderen zich aanpassen. Een man huwt een niet moslim als ze zich bekeert ( de dame droeg een hoofddoek op de foto). Van restaurants wordt verwacht dat ze halal vlees severen. Vroeger dachten we dat het voldoende was geen varkenvlees te serveren, nu wordt al verwacht dat alle vlees halal geslacht wordt .... verder lees ik dat de muziek van Maanrock moet worden aangepast en dat ze wensen dat de grootwarenhuizen (mier)zoete" koekjes verkopen ter gelegenheid van het suikerfeest"

Dit voor rekening van de briefschrijver natuurlijk, maar ik moet toegeven dat ik wel dezelfde bedenkingen had toen ik dat interview las. Eigenlijk kan me het niet veel schelen hoeveel % van onze medeburgers van vreemde oorsprong is, maar ik verwacht wel dat zij zich aan ons aanpassen en dan doen wij met plezier water in de wijn. En de meesten doen dat wel. Alleen een hardnekkig % en bijna altijd met moslimachtergrond weigert dat te doen. En dat blijft een hypotheek op een toekomstige vreedzame samenleving.

In New York is meer dan 90 % van de inwoners allochtoon. Niet voor niks is New York de beste plek op aarde om te leven.

@ Rudi :

En in datzelfde artikel zei mevrouw dat de toekomst van Mechelen aan de mixkes (mixed-marriages) is.

Over deze vorm van" Convivencia" spreken ze nog altijd in Bosnië.