NIEUWS van de week

met categorie:  

 

(Bron: GVA)
Mechelen stort berg zwerfvuil op Grote Markt
Mechelen zet elke dag meer dan vijftig mensen in om het zwerfvuil in de stad op te halen. Maar heeft u er al eens bij stilgestaan wat er zou gebeuren als ze dat niet doet?
"Je gelooft je ogen niet", zegt schepen van Milieu Marina De Bie. "Daarom gaan wij vanaf maandag al het zwerfvuil van een week eens samenbrengen op de Grote Markt", kondigt burgemeester Somers aan.

De stad plaatst daarvoor een groten glazen kubus op de Grote Markt. Om 16u gebeurt maandag de eerste storting. Tot vrijdag wordt er elke dag nieuw zwerfvuil aangevoerd.

Drogisterij Het Verguld Schaap bestaat 175 jaar
Drogisterij Het Verguld Schaap op de IJzerenleen bestaat 175 jaar. Daarmee is het een van de oudste winkels in Mechelen. Katrin De Vos runt de drogisterij. Zij nam ze negen jaar geleden over van haar vader. "Mijn broers hadden geen interesse, en ik wilde altijd al graag een eigen zaak", zegt ze. "Ik sta als sinds mijn zeventiende in de verkoop."
Het aanbod aan producten in de winkel is uiterst origineel. "Wij verkopen bijvoorbeeld kamel- en kattenvet of zadelzeep. Zemelenzeep is ons enige product van eigen makelij", vertelt De Vos.

Installatie voetgangersbrug Vismarkt gebeurt in 2011
Pas in het voorjaar van 2011 wordt de nieuwe voetgangersbrug over de Dijle aan de Mechelse Vismarkt geïnstalleerd. Dat zegt afdelingshoofd Wim Dauwe van de afdeling Zeeschelde.

In mei starten wel al voorbereidingen voor het project op de Vismarkt en de Haverwerf. "Het gaat om werkzaamheden voor de fundering. De stalen brug zelf wordt in het atelier van waterbouwbedrijf Herbosch-Kiere gemonteerd", zegt de ingenieur.


(Bron: Het Nieuwsblad)
Stad zoekt kandidaten voor bouw en uitbating parking Schuttersvest
Het stadsbestuur gaat op zoek naar een private partner die de parking aan Schuttersvest wil bouwen en uitbaten. De nieuwe parking zal 380plaatsen tellen.
Aan de zuidelijke kant van Mechelen is op de Vesten nogal wat parkeerdruk. Er zijn slechts enkele parkeerplaatsen, waardoor het voor de bewoners al moeilijk parkeren is. Door de nieuwe ontwikkelingen op de Bruul zal die alleen maar toenemen.

Het stadsbestuur heeft dan ook plannen om in een extra parking, die plaats biedt aan 380 voertuigen, te voorzien ter hoogte van de Schuttersvest. De nieuwe parking moet ook de stationsbuurt wat ontlasten, die de komende jaren onder druk zal komen te staan door de vernieuwingen aan het stationsgebouw en de aanleg van de tangent.

De stad is nu op zoek naar een private partner die de bouw en de uitbating voor zijn rekening wil nemen. Alle andere parkings, op de Lamotparking na, zijn in handen van Vinci Park.


(Bron: Radio Reflex)
Mechelen eert Rik Wouters
Mechelen krijgt een tijdelijk museum gewijd aan Rik Wouters, de jonggestorven Mechelse beeldhouwer en schilder. Van het voorjaar 2011 tot eind 2014 geeft het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten van Antwerpen zijn volledige Wouters-collectie in bruikleen. En dat is niet alles. De stad Mechelen ziet de kans om twee belangrijke werken van Wouters aan te kopen. Een buitenkans.

 

Zwerfvuil naar de Grote Markt: is dat geen moderne versie van een schandpaal?

 Ik zie daar eerlijk gezegd ook het nut niet van in, er zal wel een effect gecreëerd worden genre 'amai wat nen hoop vuil zeg', twee man en een paardekop zal er een fotoke van trekken dat vervolgens zoek geraakt op een harde schijf en daarmee is het vat af.

Binnen een dikke maand zijn het verkiezingen, dus zullen onze politici tussen nu en dan zoveel mogelijk gelegenheden aangrijpen/creëren om zichzelf en of hun partij in de schijnwerpers te plaatsen. Je kan hen dat niet kwalijk nemen, dat is immers hun core-business.
Poserend naast een aquarium vuiligheid zullen we ze dus de komende week mogen aanschouwen op RTV, in de GvA en wie weet misschien wel op VRT, hoop doet de zotten in vreugde leven.

Soit, hoewel het deze keer dus zoals gezegd de vorm zal aannemen van een grote glazen bak met afval blijft het niet meer dan een scheet in een fles.

Chapeau Christophe. 

De politici die zich geroepen vinden om naast de glazen afvalbak te poseren moeten er wel rekening mee houden dat ze kunnen geconfronteerd worden met het verschijnen van hun eigen kop vanop een verkiezingsfolder in de afvalbak!

Toch vind ik het geen slecht idee.
We werpen allemaal wel eens achteloos een papierke van een tuttefrut, een leeg sigarettenpakje, een leeg blikje, enz. op de straat, met als smoes dat zoiets kleins geen kwaad kan.
Nu gaat men eens laten zien wat een berg vuiligheid je op 5 dagen tijd bijeen kan sparen als iedereen zijn eigen papiertje op straat gooit.
Misschien zet het sommigen aan tot denken en als de helft van de vervuilers zijn leven betert, is het toch de helft minder vuil op straat.
Zelfs al is het slechts 10 %, is het toch dat.
Voor de rest zitten er hier constant af te geven dat er teveel geld uitgegeven wordt aan de St-Rombouts- en andere torens, of aan allerlei andere dingen, maar vinden ze de glazen bak geen goed idee omdat ze er niet naast mogen staan voor de persfoto's.
Nochtans moet men, om het zwerfvuil op te ruimen méér dan 50 personeelsleden inzetten én betalen.
Al eens gerekend wat 50 personeelsleden kosten op jaarbasis ?
Blijkbaar zou men best ook het zwerfvuil eens uit de gemeenteraad halen.
 

@ jv, dus gij zijt mede verantwoordelijk voor dat vuil, een officiele bekentenis kan u 250€ kosten. Ik ben door mijn ouders welopgevoed (of dat helemaal gelukt is laat ik in het midden das dan tenslotte niet hun fout) maar gooi nooit, N O O I T een papierke op straat. ik zoek naar een afvalbak en deponeer het daar en anders hou ik het bij toto thuis.

nèm naa goaa

 

Misschien moeten ze de eigenaars van de papierkes maar ook eens veroordelen bij ontstentenis van de daders, VINCI papierkes vindt ik bij honderden in mijn keldergat, peuken van allerhande merken, panos servietten voor mijn deur enz...

Ik heb den bak zien staan oep de Groete Mèt.  

Wel, dinsdag komen de camions veu de PMD en de restafval.  

Wedden dat er oep maondagavond een stel plezanterikken diene bak al zullen willen oepvullen mè blaod en witte goegevulde zakken ? 

:-D

@ Lieven : Ik gooi ook geen papierkes of andere rommel op straat, maar als kind deed ik dat wel. Je stond er als kind niet bij stil dat ge de papierkes van de Panini beelekes niet zomaar op straat mocht gooien. Ondertussen is met de jaren ook het verstand gekomen :-)

Doet me dneken aan die leerlingen van de Ursulinen die vorig jaar kwamen lunchen op de Ganzendries, zo lekker liggend en zittend en hangend in het zonnetje....toen ze weg waren lag hun vuil er als stille getuige op een meter van een vuilnisbak....gewoon te lui om het te gooien waar het moet en dan maar betogen voor een proper milieu zeker?

Als ze de Aldi of de Wibra moesten beboeten omdat hun zakken overal langs hoek en kant gedumpt worden...ze waren duidelijk bankroet! 

met dank voor de stank ....


Had men nu dezelfde "massa"  op een ludieke manier geprensenteerd (bv met lege kartonnen dozen..) ,dan was het signaaleffect even groot geweest (ik denk héél weinig..)...en was de markt netter gebleven.

Trouwens, als ik het goed begrijp; heeft men deze week het zwerfvuil gewoon verzameld en op een andere plaats (grote markt) gelegd ? :-)

Toen ik er langs fietste hoorde ik een groepje duitstalige toeristen geschokt reageren op de aanwezigheid van het vuilnis én de stank..

Sensibilisatie is geen one-shot...het is een continu proces dat deel uitmaakt van je opvoeding.

Ik snap dat men wil campagne voeren, maar ik vrees dat de nadelen van deze campagne hiervan veel groter zijn dan de voordelen. Het kost heel wat extra geld, het zorgt voor overlast, en het toont zelfs tot hoever mensen in staat zijn: "Oude salons en dergelijke. Wat ? Gooit men die gewoon weg ? Ha, misschien ook eens proberen."

Wil in het kader van de papiertjes op straat eens terug denken aan Scheppers en TSM die de leerlingen toelaten papiertjes op de speelplaats te gooien omdat er na de speeltijd toch wordt opgeruimd. Ik wil er niet opnieuw over beginnen maar er aanherinneren dat er daar eens serieus zou moeten gesproken worden met de directies aldaar.

Enne... gisteren lag er al een witte afvalzak van de stad op de stapel.

Even een bijbeltekst bij halen:

." Martha, de zus van de overledene zei: "Heer, hij ruikt al, het is zijn vierde dag!"

Johannes 11:39

 

De waanzin voorbij. Mechelen wil daarmee misschien zijn middeleeuws verleden nog eens ophalen. Wat is het volgende ? - een verzameling hondedrollen ? Waarom staan er ook gegevens over het gewone huisvuil op die borden ?

Ik stoor mij ook mateloos aan sluikstorters. Kom maar eens kijken naar wat er allemaal naast de glasbol wordt gedumpt aan het einde van onze straat. En het vuilbakje aan het bushokje is voor een aantal mensen blijkbaar ook hun prive-vuilbak.

Maar die mensen gaan gewoon verder met die vettige gewoonten en lachen hun slap met dat initiatief.

Het grote failliet van het "de vervuiler betaald" systeem. Ik houd mijn hart vast als er straks op het containerpark voor allerlei zaken bijkomend zal moeten betaald worden. Dat glazen bakje gaat veel te klein worden.

Plaats liever af en toe eens een tijdelijke camera en laat de betrapte sluikstorter een boete betalen die schandalig hoog is. Wie een sigaret weggooit wordt gepakt (waar zijn er asbakken ?), maar wie ergens een heel salon dumpt of zijn afbraak rommel achter laat gaat vrijuit.