Kunst van Mechelse makelij: expo Carine Neutjens en Ann Van Hoey

Van vrijdag 7 mei tot en met zondag 20 juni staan de schijnwerpers op de glazen objecten van Carine Neutjens en de keramische kommen van Ann Van Hoey. De expo van deze twee Mechelse kunstenaressen kadert in de reeks  'Made in Mechelen'  waarmee Cultuurcentrum Mechelen bijzondere aandacht schenkt aan het recente werk van artiesten die op de één of andere wijze verbonden zijn Mechelen.

Een vernissage op donderdag 6 mei om 19.30 uur opent de expo. De Mechelse kunstenaressen worden dan ook geïnterviewd door Catherine Van Eylen (Sporza-VRT)...

Neutjens en Van Hoey studeerden enkele jaren geleden af aan het Mechelse Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) en hebben op korte tijd een indrukwekkende weg afgelegd.

Carine Neutjens wordt reeds opgemerkt tijdens haar studies aan de glasafdeling van het IKA. In 2000 tijdens de retrospectieve over vijftien glas aan het IKA zijn twee gereputeerde kunstglasgaleries uit Nederland meteen in haar werk geïnteresseerd. Nog voor haar afstuderen in 2003, prijkt haar glaswerk op internationale kunstbeurzen. In 2002 al ontvangt Carine de waardevolle Innovationspreiss Glas-Design-Gerät in het Oostenrijkse Innsbruck. In 2008 behaalt ze op de Internationale Handwerksmesse in München de Bayerische Staatspreis. Haar glazen objecten zijn vandaag te bewonderen in het Design Museum Gent, maar ook in enkele buitenlandse musea zoals het Museum Für Modern Glas in het Duitse Coburg en Museum Ariana in Genève.

Ook Ann Van Hoey maakte een blitscarrière. Ze studeert in 2006 af aan de afdeling keramiek van het IKA. Een jaar later behaalt ze het prestigieuze Henry Van de Velde Label met de reeks Etude Géometrique. Met deze Vlaamse design-Oscar op zak begint zij aan een ware triomftocht langs diverse internationale tentoonstellingen. Hetzelfde jaar wordt Ann geselecteerd voor de gerenommeerde keramiekbiënnale in Vallauris en in 2009 haalt zij de bronzen medaille op de biënnale in Korea en niet veel later ook in Kroatië. Haar strakke aardewerken kommen werden ondertussen aangekocht door verschillende vooraanstaande musea zoals de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in Brussel en het Design Museum Gent.


De kunst van deze Mechelse 'straffe madammen' kun je dagelijks bewonderen vanaf 7 mei tot en 20 juni van 11 tot 17 uur aan de inkom van het Cultuurcentrum. De toegang is gratis.

Dit wou ik al zéker met een bezoek vereren...  Goed dat je dit hier nog eens wou aankondigen Markec!

Momenteel loopt  de opbouw... en ik moet zeggen, toen ik er zonet langs liep viel mijn oog reeds op een paar 'vree' schoon stukken...

'k weet weer wat vragen aan de sint...

 @  Carine & Ann

Dames, jullie mogen jezelf ECHT kunstenaressen noemen. Ik zag een deel van jullie werk gisteravond op RTV en ik stond versteld van de prachtige eenvoud van het keramiek en de warmte van het glaswerk. Ik mag hopen dat de stad in jullie werk investeert. Dat zal dan geen over de balk gegooid geld zijn. Als men deze objecten in een juist kader tentoonstelt dan zullen die zeker een kennerspubliek kunnen begeesteren. Succes dames.