Fototentoonstelling in de Bib rond armoede

 

Vandaag opende Schepen Ali Salmi in de stedelijke biliotheek de tentoonstelling "Armoede hier en in het Zuiden: 1 strijd". De fototentoonstelling wxerd gemaakt door mensen van De Keeting en De Lage Drempel, twee armoedeverenigingen uit Mechelen. Hij werd gemaakt naar aanleiding van 17 oktober 2009, de internationale dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting. De tentoonstelling is opgebouwd rond de tien grondrechten en wil een aanklacht zijn tegen de armoede in de wereld en wil een oproep zijn aan burgers en beleidsmakers om hier mee tegen te strijden.

Na een korte inleiding volgde een woordje van de Schepen, waarna de organisatoren hun eisenpakket en handtekeningen overhandigden. De volgende drie weken zal de tentoonstelling te bekijken zijn in de bibliotheek (Moensstraat 19).

Zeker eens een bezoekje waard.

Meer achtergrond of informatie kan u vragen bij Egon (De Keeting 015/270925) of Peter (De Lage Drempel 015/344377).

de handtekeningen worden overhandigd.

 

 

 

"... wil een oproep zijn aan burgers en beleidsmakers om hier mee tegen te strijden."

Wat zou ik als burger moeten be-strijden? Wat bedoelt men hier eigenlijk? Nog maar eens een pleidooi voor het proletariaat aan de macht?

Armoede regenereert zichzelf en is bijgevolg onoplosbaar. Je kan 'herverdelen' door de sterke schouders af te straffen met zwaardere lasten maar dat heeft niet meer effect dan een pleister op een houten been. Het probleem vandaag is dat de sterke schouders massaal foert zeggen en de armlastigen ondanks OCMW-steun probleemgevallen blijven. De economie hapert omdat de sterken NIET willen opdraaien voor de armen terwijl de armen zijn en blijven wat ze zijn. 

De redenering achter dit soort initiatieven wordt in de tekst achterwege gelaten.  "de internationale dag van verzet tegen armoede en sociale uitsluiting" klinkt bodemloos net als "de internationale dag van verzet tegen zon, regen en wind". Waar is de rationele argumentatie? Of vist men naar medelijden? 10 grondrechten opeisen, maar ten koste van wie of wat? Rechten zonder plichten? Dit onderwerp roept veel vragen op.

Mooi initiatief van De Keeting en De Lage Drempel, die daadwerkelijk iets proberen te doen aan armoede en sociale uitsluiting - zonder betutteling, en met respect voor deze mensen.  Van mij krijgen deze organisaties een pluim.  Dat heeft niks, maar dan ook niks te maken met een holle slogan als 'proletariaat aan de macht', maar om een fundamenteel mensenrecht.

'foert zeggen' tegen solidariteit is in mijn ogen cynisch.

Ik probeer zeker eens binnen te lopen in de bib.

Het zou kunnen dat de teentjes nog meer pijn gaan doen maar wat is dat nu voor een uitleg ? De deuren wagenwijd open zetten en het kot laten vol lopen om dan tot de vaststelling te komen dat zelfs het eigen volk in de verdrukking komt. Dit is wat de zelfverklaarde democraten met Europa gedaan hebben. Het wordt ons door links zelfs kwalijk genomen dat we ons hele leven hard gewerkt hebben om iets bij mekaar te krijgen. Foei.

Dat er arme mensen zijn is spijtig, dat er mensen zijn die van alle redenen uitvinden om er zelf maar niks te moeten aan doen is héél spijtig.