(foto's: Jan Smets)
Het was de 'eerste' voor kersvers aartsbisschop André Léonard... Maar ook de eerste keer voor blogger Peter Meuris om het Rumoldusschrijn te dragen...
De Hanswijkprocessie. Editie 2010.
De edelen van het Hot van Savoye hebben een bescheidener onderkomen gevonden om enige drank te nuttigen voor ze door de Mechelse straten gaan stappen...
De notabelen op de Grote Markt... En ze zagen dat het goed was...
Pastoor Fons Selleslagh van Hanswijk, samen met zijn zussen wachtend op de processie...
Kleur in een dag waarin de lente zich nét niet van z'n beste kant liet zien...
anachronisme op straat...
Hanswijkprocesie 2010. Hanswijk beleefde weer z'n mooiste dag...
Bedankt voor de snelle foto-presentatie Jan !
En ja, ik heb me laten overhalen door een collega-stadsgids, om mee het Schrijn te dragen, en de 737ste keer dit erfgoed te dragen door de Hanswijkprocessie.
Het was een mooie belevenis, al zal ik morgen allicht heel wat pijn in de schouders hebben ... Bedankt voor iedereen die dit mogelijk maakte, en natuurlijk alle broeders en zusters van de gilde van Kasdragers van Sint-Rombout !
(Foto Patricia Gobien)
ps. het doet wel even pijn aan de schouders :-)
...en vanmorgen stond Peter met het Rumoldusschrijn ook al met foto in de GvA! ;-)
Jan, ik zou eerder spreken van het Rumoldusschrijn (met de kasdragers) :-)
Een tip voor de journalist van GVA. Spreek niet over Karel De Grote, die gaat niet mee in de processie, maar spreek over Keizer Karel. :-)
Anders wel een leuke reportage in de krant.
echt jammer dat de voorzitter van de Hanswijkprocessie Kardinaal Danneels niet mee opstapte waarschijnlijk had hij andere verplichtingen in binnen- of buitenland.
hopelijk zien we hem wel voor de tweejaarlijkse Mariaprocessie van Halle.
Een leuk (foto-)verslag!
En... proficiat met de eersteling, Peter.... foto in de GvA vanmorgen was ei zo na dezelfde.. Stond Patrick Hatori naast Jan? Moet haast wel...
Mooi beeldverslag Jan !!
Had Peter ook al opgemerkt ....
Bij de foto van de notabelen vindt Frank Nobels het zo te zien maar niks :-)
Ik hoorde trouwens dat men al begonnen is met de voorbereiding van de Cavalcade van Sint-Rombout, een processie die slechts 1 keer uitgaat om de 50 jaar. En in 2025 is het net 1250 jaar geleden dat Rombout zijn vermeende dood stierf in 775.
Uiteraard is er de Hanswijkcavalcade van 2013, maar daar zou volgens de expert terzake, het schrijn van Sint Rombout niet in worden meegedragen.
Peter, ik denk dat je de cavalcade van 2013 bedoeld. Deze gaat om de vijfentwintig jaar uit. De laatste keer dat deze uitging was in '88. De processie van Hanswijk vloeit uit deze calvalcade uit. Hoewel er elk jaar nieuwe groepen bijkomen en wverdwijnen.
Van de Cavalcade van Sint-Rombout heb ik eigenlijk nog nooit gehoord;
Ha Pol, dat kan kloppen dat je daar nog nooit van gehoord hebt, maar ze bestaat wel. Ze gaat om de 50 jaar uit, dus in 2025. Ik meen me te herinneren dat Patrick De Greef me gisteren vertelde dat ze echter in 1975 niet is georganiseerd. Dus dan zijn er nog maar weinig ervaringsdeskundigen in leven.
Voor alle duidelijkheid, ik bedoel dus niet de Hanswijkcavalcade van 1988, 2013, ... wel degelijk de Cavalcade van Sint Rombout. Die van 1775 is het bekendst, wegens grote festiviteiten.
@ Peter
Nog nooit gehoord van een St Romboutscavalcade welke om de 50-jaar zou uitgaan !!!
Dit zullen we even moeten opzoeken.
Uit Stoetenstad, 700 jaar optochten en processies in Mechelen
Uit Stoetenstad, 700 jaar optochten en processies in Mechelen
Ha, dit zou betekenen dat die Sint-Rombout-cavalcade om de 100 jaar uit gaat, en dus niet om de vijftig ...
In 2075 dus pas de volgende?
Neen, men sprak wel degelijk over 2025, Rudi.
In het herdenkingsboek 'Jubelfeesten Hanswijk 1000' dat werd uitgegeven naar aanleiding van de cavalcade van 1988, staat:
'(...)Het woord 'cavalcade' duidt op een feestelijke optocht met ruiters en wagens. Dergelijke feesten ontstonden in de 17de eeuw. Het was de tijd van de uitbundige barok warin de Contrareformatie haar triomfalistich karakter kon uitleven. Reeds in 1680 werd te Mechelen een machtige praalstoet geroganiseerd om de marteldood van Sint-Rombout te herdenken, en tot diep in de 19de eeuw was de Dijlestad het toneel van een dertigtal 'prael-teinen' of 'ry-benden', waarbij een of andere gebeurtenis werd gevierd. Daarom wordt Mechelen wel eens 'stad van cavalcades' genoemd. Van al deze praalstoeten is alleen de Hanswijkcavalcade overgebleven...(...)'
Tekst, die bij de beeldjes meekwam :
Prael-Treyn verrykt door ry-benden (klik hier voor meer)
Prael-wagens zinne-beelden en andere oppronkingen toegeschikt aen het duyzend-jaerige Jubile van den Heldmoedigen martelaer bisschop, bezonderen apostelende patroon der stad ende provincie van Mechelen den heyligen Rumoldus
Mechelen (Malines), Joannes-Franciscus van der Elst, 1775
Dat boek is te koop in De Sleghte trouwens, in de "relikwieenkast"
@ Anoniem : Inderdaad !
Als al die Mechelse handelszaken zonodig (opnieuw) reclame willen invoeren in één of andere Mechelse stoet, dan moeten ze dat maar doen in ne vernieuwde bloemenstoet of ne meer uitgebreide carnavalstoet.
De reclame-auto aan het begin van de processie werd geleverd door een bekende Mechelse firma om de programmaboekjes te vervoeren want er waren namelijk héél weinig "verkopers" opgedaagd en die konden al die boekjes niet op hun rug meeslepen en derhalve werd uit noodzaak voor deze oplossing gekozen.
waar is de tijd dat onze jeugdbewegingen zich spontaan aanboden om de boekjes langs het parcours aan te prijzen en te verkopen........de vooruitgang ( van de achteruitgang )zeker?
Nu ik heb kunnen zien tot welke krachttoeren Peter in staat is, zal ik deze spierbundel in de toekomst liefst met het nodige ontzag benaderen...
Ge moogt gerust zijn !! Want het schrijn weegt ... euh ...dat weegt he !
(het totale gewicht is niet bekend)
Hardnekkige geruchten binnen de kathedraalmuren doen gewag van 450 kg.
Deel dat door 16 en elke schrijndrager torst zo'n 28 kilo op de schouder...
Dan heb je wel een volledige aflaat verdiend na zo'n processie, zou ik denken!
Wow ! Een volle aflaat ! :-)
Kan er me iemand de juiste waarde van de aflaat nog even melden ? Hoeveel rapper kom ik nu op mijn finale bestemming ?
Door de crisis in de kerk is de koers van de aflaat aan het dalen!
hij is dus afgelaten :-)
een aflaat is het ontslaan van de tijdelijke zondestraf, Volle aflaat = de ganse tijdelijke zondestraf die wordt "gedeleted", gedeeltelijke aflaat is een deel van die straf die onherroepelijk wordt gewist, dus niet in 't prullemandje maar weggeformatteerd :-)
En volgens Reynders zitten de Duitsers er voor iets tussen... Kan kloppen, als je Ratzinger bekijkt :-)