Dijlefeesten 2010!

 (c) Christophe Netels

 Het volledige programma van de 35e editie van de Dijlefeesten is rond. Het gratis stadsfestival vindt, zoals eerder aangekondigd, plaats van 23 tot 27 juni op en rond de Mechelse Vismarkt, met het hoofdpodium drijvend op de Dijle. Net zoals de vorige edities is er niet enkel aandacht voor muziek, maar wordt het programma verrijkt met uitstapjes naar (jeugd)theater, beeldende kunst, literatuur en film. En zoals elk jaar zijn alle optredens en voorstellingen volledig gratis!

De affiche is er een om duimen en vingers bij af te likken. Met bijvoorbeeld muzikale kleppers als 65 Days of Static (UK), Agents in Panama, The Herbaliser Band (UK), Isbells en Customs.

Ook Theater FroeFroe doet zijn ding, er zijn de Transitprojecten, er is Opa Malyn, de stille film 'The Phantom of the Opera' wordt vertoond, ...

Maar er is  (veel) meer... lees dus vooral verder...

Kunstpad
De Dijlefeesten ‘10 starten op 23 juni met het ‘kunstpad’, een wandeling langs verschillende tentoonstellingen. Start- en eindpunt van de wandeling/nocturne is kc nOna. Die tentoonstellingen zijn de volgende dagen ook te bekijken, telkens van 19 tot 22 uur. Met 'Confrontaties: de grote vissen eten de kleine anno 2010’ met werken van onder andere. Karin Borghouts en David Hominal in de matrassenfabriek Devis (Onze-Lieve-Vrouwestraat), een tentoonstelling met tekeningen van Greet Van Autgaerden in de reeks Made in Mechelen (geselecteerd door de Canvascollectie) in het koor van het Cultuurcentrum Mechelen, in De Garage is er een expositie met sculpturen van Nadia Naveau, landschapsfotografie van Jan Kempenaers en foto’s van Natalie Wynants, de eindejaarstentoonstelling van de Academie Mechelen en tenslotte de projecten van galerie Transit met werk van Wouter Feyaerts in de nissen langs het Dijlepad en Opa Malyn met de aankleding van het podium en de pontons op de Dijle.
 

Muziek!


Eat Lions en Customs mogen op donderdag 24 juni als eersten het podium op de Dijle betreden. Jean-Marie Aerts, Filip Casteels en Patrick Riguelle spelen die dag een show in intiemere setting op de verdieping van de Breckpot op de Korenmarkt.

Op vrijdag 25 juni treden Willow, 65daysofstatic (UK) en Archie Bronson Outfit (UK) op en zaterdag 26 juni is het de beurt aan Agents In Panama, Isbells, My Little Cheap Dictaphone en The Herbaliser Band (UK). Die festivaldag wordt afgesloten met een afterparty.

De finale van de Maanrockrally maakt in 2010 integraal deel uit van de Dijlefeesten. Deze talentenjacht sluit het festival af op zondag 27 juni.

All that Jazz
Er is dit jaar bijzondere aandacht voor jazz. Tijdens ‘Montage Cinema Revived by the EMO-Synth’ zal de jazzgroep Kamikaze (bestaande uit  leden van Flat Earth Society) live improviseren bij een stille film (zie ook verder). Novotel Mechelen organiseert in samenwerking met de Dijlefeesten op vrijdag en zaterdag jazzlunches met het Frank De Wolf Trio en The Slick Symposial.


Literatuur en film
Na het grote succes van vorig jaar kon er dit jaar geen literair aanbod ontbreken op de Dijlefeesten. Verwacht je van zaterdag 10 tot zondagmiddag 12 uur  aan een literaire marathon, een doorwaakte nacht in boekhandel De Zondvloed, met boeken, schrijvers, lezers, acteurs en muzikanten en tal van verrassende plotwendingen...

Op vrijdag kun je ‘Montage Cinema Revived by the EMO-synth’ beleven, waarbij een multimediasysteem op basis van impulsen van het publiek de stille film ‘Phantom of the Opera hermonteert en voorziet van een gepersonaliseerde soundtrack die live zal worden uitgevoerd door de jazzgroep Kamikaze, bestaande uit leden van onder andere Flat Earth Society.


Jeugd

De jeugd komt dit jaar flink aan bod. Zaterdag is dé dag om met het hele gezin af te zakken naar de Vismarkt.

De Band Krijgt Kinderen zet het hoofdpodium op de Dijle op zijn kop en kinderen kunnen doorlopend kennismaken met ‘Dr. F’s Clinic’ (Theater FroeFroe) in een theatertent op de Haverwerf. Op de Vismarkt vindt ‘Kammelot’ plaats en in het groot auditorium van het Scheppersinstituut kunnen scheepslui in dop als matroos inschepen tijdens de voorstelling 'Kroes' van Pok-Multimediacollectief. Kinderen vanaf 8 jaar die geïnspireerd zijn door de sculpturen van Nadia Naveau (of andere beelden) kunnen zelf aan de slag in de tuin van De Garage tijdens het kinderatelier ‘Wonderlijke wezens in klei’.

Op vrijdag en zaterdag loopt YVOD/ROBOT van Tuning People in kc nOna, een voorstelling geschikt voor toeschouwers vanaf 10 jaar. Dit geluidstheater – een musical met robotten – beleeft haar première tijdens Dijlefeesten ’10. Voor een aantal van die voorstellingen is reserveren aangeraden (voor reservaties zie www.dijlefeesten.be


Voor meer informatie kun je terecht op  www.dijlefeesten.be of kun je contact opnemen met Jona Broothaerts (jona@dijlefeestendeflux.be – 0499 51 86 09) of Alain Croon (ac@tecrokrea.be – 0497 57 57 02). De Dijlefeesten zijn een organisatie van vzw Dijlefeesten, in nauwe samenwerking met Stad Mechelen, kc nOna, Cultuurcentrum Mechelen, Mechelen Kinderstad, De Zondvloed, De Jazzzolder, Syntra, Opa Malyn en galerij Transit.

Het belooft weer een echt feest te worden, die boordevolle dagen in juni !
Het aftellen kan beginnen...
Oh yes!


foto's:

Dijlefeestenoverzicht - (c) Christophe Netels /  Customs - (c) Joren Van Utterbeeck / Isbells - (c) Bart Schelkens.
 

Alweer een schitterend programma !  Vrijdag wordt moeilijk kiezen.  Archie Bronson of cinema ...

Mooi programma, jammergenoeg ga ik er dit jaar niet bij kunnen zijn.

Hier is blijkbaar hard gewerkt om een gevarieerd programma in mekaar te boksen.  Het muziekprogramma zegt me niet zoveel - De meeste namen zeggen me niks (maar dat ligt natuurlijk aan mij...), dus daar zal ik buiten 'voorbij-wandelen' niet aanwezig zijn.  Maar dat 'kunstpad' kruis ik wel aan in mijn agenda.  Voor élk wat wils dus - voor jong en oud...  Fijn is het vooral dat er leven in de (Mechelse) brouwerij zit!

Dijlefeesten zoekt nog vrijwilligers:

do 24 - vrij 25 - zat 26 - zon 27 juni

drankstand - kassa - security - backstage!

Interesse?

Gelieve een mail te sturen naar kschiepers@hotmail.com