Archeologie onder de St-Romboutstoren deel 7

De laatste lagen van de eerste opgraving....We zitten nu in de 12e eeuw en op "den harde", "den hétte" oep ze Mechels... Dieper wordt er dus niet meer gegraven. Wat steeds opvalt is de zeer goede conservering van de geraamtes, ze zijn werkelijk in een zeer goede staat.

Ondertussen zijn de bomen van het middenplein verwijderd en worden deze week de wortels nog uitgefreesd zodat de ploeg eind van de week en vanaf de volgende het terrein kan beginnen afzetten, uitmeten en starten met de nieuwe opgravingen. Benieuwd of hier nog meer spectaculaire vondsten worden gedaan.

De mensen van toen hadden toch best nog vrij goede tanden blijkbaar...

Een échte en pas opgegraven "nagel van een doodskist "...

Wat mij meteen opviel is dat deze persoon op zijn buik gelegd is bij het begraven, of hier een welbepaalde reden voor was kan misschien iemand van de archeologen zeggen...

Regen of niet, natte voeten, slecht weer, veel wind...niets kan het enthousiasme tegenhouden bij deze ploeg...het is een plezier om hen bezig te zien !

Het middenplein, nog flink braakliggend na het verwijderen van de bomen.

Dit is een overzicht van de laatse opgraving op dit gedeelte van het " Sint- Romboutskerkhof". De volgende reeks zal zijn van het middenplein, ten opzichte van deze foto links gesitueerd.

Met de opgravingen in het eerste gedeelte achter de rug: klopt de schatting van 4.000 skeletten als totaal nog en de 12e eeuw als oudste vindlaag, stemt dat ook overeen met jullie verwachtingen?

Zo te zien is het grondwater niet ver meer, een geluk dat er niet dieper wordt gegraven, ben benieuwd wat er in het middengedeelte allemaal te voorschijn komt.