Opensleufdag op 4 archeologische sites in de binnenstad

Op 25 april is het Erfgoeddag. Speciaal voor deze gelegenheid stellen maar liefst 4 Mechelse opgravingen hun sleuven open voor het grote publiek. Van skeletten, kloosters en beerputten tot muuronderzoek en zeefstalen, wie wil kan zich een hele dag verdiepen in de verschillende aspecten van archeologie. Het Mechelse verleden is nog nooit zó levend geweest!
Sint-Romboutskerkhof
Voor de tweede maal kan je op het Sint-Romboutskerkhof terecht voor een rondleiding tussen de graven en skeletten. Kom kijken hoe de archeologen van de dienst Archeologie Mechelen ‘live’ skeletten onderzoeken.
Praktisch: Doorlopend rondleidingen van 14u tot 17u, ingang via de infocontainer aan het graftittikunstwerk.
 
 
Kazerne Dossin
Archeologen van het VIOE geven tekst en uitleg bij de restanten van het voormalige arresthuis en eventueel onderliggende sporen van de Mechelse stadsontwikkeling.
Praktisch: Doorlopend rondleidingen tussen 14u en 17u, ingang langs de parking aan de Tinellaan/G. de Stassartstraat.
 
 
 
 
Sint-Janshof
In de tuin van het voormalige Karmelietessenklooster toont het team van Archaeological Solutions hoe ze op deze site te werk gaan en wat tot nu toe hun meest spectaculaire vondsten zijn.
Praktisch: Doorlopend rondleidingen van 10u tot 17u, ingang langs de Van Hoeystraat (volg de pijlen met ‘Willemen’).
 
 
 
Veemarkt 70 en 72
De vrijwilligers van MVSA zetten de deuren open van de 16de-eeuwse woning op de hoek van de Veemarkt met het Paardenstraatje. Ook in het BouwArcheologisch Centrum in Paardenstraatje 3 ben je welkom om de materiaalverwerking van de opgravingen te bekijken. Kinderen kunnen zich uitleven met het uitzoeken van zeefstalen en potjes plakken.
Praktisch: Doorlopend rondleidingen en animatie van 10u tot 17u, ingang via de woning op de hoek van de Veemarkt/Paardenstraatje en Paardenstraatje 3.

Waarom moet echt bijna alles dit jaar op dezelfde dag vallen? Zucht... Plantenbeurs in Hombeek, Opensleuvendag/Erfgoeddag?

Ik tracht mezelf die dag in 35 te kappen en toch een aantal zaken mee te pikken...

Er zijn mensen die nog steeds hardleers beweren dat er in Mechelen nooit iets te doen is. De zucht van Lies bewijst het tegenovergestelde.  :-)

Hopelijk is dit keer het weer een stuk beter dan vorige keer op de opensleuvendag van het St.-Romboutskerkhof.
De vorige keer ben ik niet uit de wagen gestapt wegens regenval en slijk.
Deze keer stap ik wel uit :-)

ik troost me met de gedachte dat ik op de personeelsdag van de stad al een rondleiding boekte op het sint-romboutskerkhof...

ik denk dat ik nu (indien het lukt) voor het sint-janshof ga kiezen... want het is die dag ook één van de verkoopsdagen van de zusters zeker? De avond ervoor is het hier WAK-startfeest, dus het zal vrees ik met kleine oogjes zijn, maar dat gaat ook...

ach ja, we leven maar ene keer zeker?

Volgens de berichten zal het mooi weer zijn met de tweede opensleufdag en nog wel vier opgravingen te bezichtigen maar ik zal er niet bij zijn deze keer, hopelijk wordt het gezellig druk, succes er mee.