NIEUWS van de week

met categorie:  

 

(Bron: GVA)
Mechelaar rijdt na caféruzie met opzet in op groep voetgangers
In Mechelen heeft een man van 22 met opzet ingereden op een groepje van vier voetgangers.

De dader wilde een van hen doelbewust raken na een caféruzie. Drie van de vier voetgangers konden tijdig wegspringen. Een 20-jarige man kon dat niet.

Het slachtoffer liep daarbij zware verwondingen op, maar zou niet in levensgevaar verkeren.

Vrouw verkracht in Mechelen, parket zoekt getuigen
 In de nacht van vrijdag op zaterdag is er aan het zwembad van Mechelen een vrouw van 21 verkracht. Parket en politie vragen dat mensen die iets verdachts zagen zich melden.

"De feiten speelden zich af in de Elf Novemberstraat nabij zwembad Geerdegemvaart", zegt parketwoordvoerster Goedele Van den Brande. "Daar werd rond 2 uur een 21-jarige vrouw, die met haar fiets onderweg was, aangerand door een onbekende man."

Het zou gaan om een blanke man tussen de 35 en de 40 jaar oud. Hij heeft een normale lichaamsbouw, meet ongeveer 1m80 en heeft redelijk kort haar.

Door de aanranding heeft hij wellicht krabwonden aan zijn handen, armen of benen opgelopen. De kantine van het zwembad was die nacht tot in de late uurtjes open. De kans dat er getuigen zijn, is dus reëel.

Van stadskanker tot hotel: 2,5 miljoen euro kosten
Eind mei opent hotel 3 Paardekens in Mechelen opnieuw de deuren. Zo'n dertig jaar stond het gastenverblijf te verkommeren.

Vijf jaar heeft de familie Van Itterbeeck nodig gehad om het project tot een goed einde te brengen. De Kempense aannemer Dockx heeft 2,5 miljoen euro geïnvesteerd in de renovatie van het gebouw in de Begijnenstraat.

Het hotel telt 33 kamers waar het zestig gasten kan ontvangen. "Wij bieden het comfort van een driesterrenhotel voor de prijs van een tweesterrenhotel", zegt uitbaatster Els Van Itterbeeck (foto). "Je kan ons de Colruyt noemen van de Mechelse hotels."

De prijs voor een kamer varieert van 54 tot 78 euro. Een ontbijt kost acht euro. "Tachtig procent van ons klantenbestand bestaat uit bedrijven. Maar ook toeristen die een goedkoop logement zoeken of jongeren die een hotel verkiezen boven een jeugdherberg zijn welkom", stelt zaakvoerder Ivo Van Itterbeeck. Hij zoekt ook nog iemand die het restaurant en de bar wil uitbaten.

De Pekton opent als Palm-biercafé in voorjaar 2011
In het voorjaar van 2011 opent het historische pand De Pekton als een themacafé van brouwerij Palm. De ruwbouw is al een eind gevorderd.

De houten gevel in de Van Beethovenstraat verdween zo'n tien jaar geleden uit het Mechelse straatbeeld. "Sinds 2003 was er sprake van een heropbouw, maar telkens doken er problemen op. Nu is het einde van die perikelen in zicht", zegt schepen voor Stadsvernieuwing Karel Geys.

"Iets oudere Mechelaars denken met veel nostalgie terug aan de hoogdagen van de legendarische Beethovenkelder", stelt Geys. Voor de herwaardering van de Lamotsite in 2000 werd De Pekton opnieuw gesloopt (foto). Nu herrijst hij aan de overkant van de straat.


(Bron: Het Nieuwsblad)
MGW-kopstukken voor de rechter
Onder anderen de voormalige directeur en het diensthoofd van de technische dienst van sociale huisvestingsmaatschappij Mechelse Goedkope Woning (MGW) stond gisteren voor de rechter op betichting van corruptie, passieve omkoping en valsheid in geschrifte.Ten laatste voor het gerechtelijk verlof wordt het vonnis geveld.

Station wordt warme plaats
De stationsomgeving krijgt een nieuwe look. Naast een nieuw stationsgebouw komt er een aftakking die het doorgaand verkeer afleidt naar de rand van de stad. Een ingrijpende operatie voor de omgeving.
De plannen voor de stationsomgeving werden toegelicht tijdens een officiële voorstelling door Mechelen In Beweging. De nieuwe stationsomgeving wordt veel meer open dan nu het geval is.

(Bron: Radio Reflex)
Mechelse Auto Klub blaast 40 kaarsjes uit
Tijdens de beurs Dreamcar, dit weekend in Mechelse Nekkerhal viert de Mechelse Auto Klub, beter gekend als de "MAK" haar 40 ste verjaardag.

Wat begon eind jaren 60 als een bende vrienden die samen aan autosport deden is vandaag de dag een klub met verschillende afdelingen en activiteiten en meer dan 150 leden.

MAK staat in Mechelen voornamelijk bekend van de Slalom op Zandpoordvest in de jaren 70 en 80 en de rally en rallysprint van Mechelen in de jaren 80. Trouw aan haar Mechelse roots organiseert MAK nu een jaarlijkse grote oldtimer happening op de Grote Markt, De Maneblusser Classic Tour op 15 Augustus.

Fruitcursus in Domein Tivoli ‘Opkweek en vorming van leibomen’
Fruit uit eigen tuin geeft een ongelooflijke voldoening en in tegenstelling tot wat velen denken, kan iedereen fruit kweken. Zelfs in een klein stadstuintje kunnen we lekker fruit oogsten. Leifruitsoorten geven maximale opbrengst van hoge kwaliteit op een kleine oppervlakte en alle soorten bloeien prachtig. De laatste jaren is er weer een groeiende belangstelling voor leifruit en de technieken die toegepast worden om mooie vormen te krijgen en te onderhouden. Leifruit is immers een makkelijke en ruimtebesparende manier om een mooie boom met veel fruit in uw tuin te zetten! In domein Tivoli kan je zaterdag 24 april een cursus volgen over de opkweek en vorming van leibomen.

De Mechelse pomologen bieden een les aan over de opkweek, snoei en onderhoud van diverse leivormen. Het is de bedoeling dat iedereen vertrekkend van een éénjarig boompje zelf zijn leiboom vormt en verzorgt. De lesgevers zullen zowel theoretisch als praktijkgericht de liefhebbers de knepen van het vak der snoeikunst bijbrengen.

Word taalpeter: beter Nederlands voor anderstaligen
Ondanks de jarenlange inspanningen om anderstaligen naar lessen Nederlands te lokken blijven talloze allochtonen en andere Nederlandsonkundigen echter steken binnen de eigen leefwereld. Ze komen er niet of nauwelijks met de Nederlandse taal in aanraking. De dag- en avondlessen die door diverse overheden worden aangeboden en gesubsidieerd blijken inadequaat en lokken nauwelijks mensen. Daarom wil het Vlaams Belang het geweer van schouder veranderen.


Het Vlaams Belang wil het bestaande aanbod aan Nederlandse lessen uitbreiden met het project ‘taalpeters’. De ‘taalpeters’ zijn in de praktijk niet-professionele vrijwilligers die via een eenvoudig lespakket ‘basisniveau Nederlands’ les geven aan familie, vrienden, kennissen of buren. De lespakketten dienen door de stad gratis te worden aangeboden aan de vrijwilligers. De naam van de vrijwilliger en van de cursist worden geregistreerd om één en ander op te volgen en de bestelling van de lespakketten te verantwoorden.

Zo zie je maar, zelfs in den Hanswijkenhoek kan je niet veilig meer over straat lopen. Het zal je kind maar wezen. Maar wat is er nu zo belangrijk aan dat de dader een blanke man zou zijn? 

Ben wel benieuwd naar het nieuwe Hotel. Eindelijk is het klaar ! Veel succes gewenst voor de Drie Paardekens.

Als kleine jongen mislas ik de hotelnaam als de "Drie paar-dekens"

Mijn fantasie sloeg op hol :-)

Enfin, blij dat die stadskanker onder den toren eindelijk wegvalt & succes aan de nieuwe uitbaters.

Als men iemand zoekt voor het plegen van een feit, is een persoonsbeschrijving van de dader accuraat, dacht ik.

Vandaar dat men erbij zet dat de dader een blanke man is van tussen de 30 en de 40, normaal gebouwd , 1.80 m. enz.

Ik denk ook niet dat je meer of minder gevaar loopt in den Hanswijkenhoek dan aan de andere kant van Mechelen, of in Hombeek.

In ieder geval, ik hoop dat de dader gauw gevat wordt en een terechte straf krijgt.

 

Als ik de fotosimulatie van het nieuwe stationsgebouw bekijk, kan ik niet wachten om het echte resultaat te zien.
De golven in het dak vind ik echt wel knap gevonden.

Jan, volkomen met u eens, alleen moet ge met die uitspraak " blanke man " oppassen dat ge niet wordt aangeklaagd voor racist. 

Vanaf woensdag 28 april zijn de ontwerpen van het nieuwe station en de omgeving op groot formaat te zien in het Infopunt aan de Consciencestraat 1b.

Rudy Van Camp

Wand Mechelen 1958

Ik hoop nog steeds dat de grote keramiekwand als relict van de Expo-stijl op een of andere manier kan bewaard worden en geïntegreerd in het nieuwe stationsontwerp.  Het is niet de eerste keer dat een Mechels stationsgebouw verdwijnt zonder een spoor achter te laten.  Laten we hopen dat deze keer de dames en heren van Infrabel-NMBS deze suggestie in overweging zouden willen nemen... 

Er zijn positieve signalen over koen ! QED.

Volgens architect Bono zou de ganse achterwand bewaard blijven maar in zijn geheel tegen een nieuwe muur in de ' urban lounge ' geplaatst worden.

De projectmanagers van het stationsproject Mechelen in Beweging hebben recent samengezeten met het bestuur van RIM om na te gaan wat er van het huidige station bewaard kan blijven.

Het stationsgebouw zelf zal worden vervangen door een prachtige hedendaagse constructie, maar architect Salvatore Bono is inderdaad van plan om te onderzoeken of sommige relicten met culturele en/of historische waarde kunnen geïntegreerd worden in het nieuwe complex. De keramiekwand in de huidige lokettenzaal is daar inderdaad één van.

Rudy Van Camp

Dat is goed nieuws, Rudy.  Bedankt voor de melding.

Voor wie het interesseerrt: een artikel over de Mechelse keramiekwand, vervaardigd door de firma S.A. Grèsambre uit Auvelais (tussen Namen en Charerloi), mét authentieke foto's via deze link

Misschien heeft Rudy VC deze info reeds maar indien niet dan ben ik zeker dat hij dat naar de projectleiders zal doorgeven. Het is bijkomende troef voor Salvatore Bono om zijn visie erdoor te drukken.

Wie kan er me zeggen wat er waar is van het gerucht dat ik heb horen waaien dat het tunnelidee begraven is en er voor bruggen zou geopteerd worden?

@Filip: wat je geruchten betreft: er komen twee bruggen aan deze ( stadzijde )  van de Vierendeelbruggen. Eentje voor het openbaar vervoer ( tegen de vierendeelbruggen ) en eentje voor lokaal vervoer ernaast ( waar nu ongeveer de viaduct ligt ). Aan de buitenstadzijde ( Coloma ) zal nog steeds het doorgaand verkeer onder de Leuvense vaart duiken om aan de ' achterkant ' van het huidige station een verbinding te maken met de N15 op de Nekkersite. Ga naar de Consciencestraat 1B en bekijk de info daar, één beeld zegt meer dan 100 woorden. :-) 

Ja G.L. dan weten ze toch naar wie ze zoeken ...

De MGW-zaak zal een slordige 250.000 euro schadevergoeding gaan kosten....Want ipv de zaakvoerder preventief te schorsen met behoud van (gedeeltelijke) wedde, of te wachten tot hij met pensioen ging heeft men hem onterecht afgedankt. De plaatsvervanger stond natuurlijk al klaar en men kon/wou niet wachten:-))

En tja, het zal nu wel de schuld van vonnissende rechter worden zeker???