NIEUWS van de week

met categorie:  

 

(Bron: GVA)
Gratis grond moet heropbouw De Lepelaer mogelijk maken
Er zit opnieuw beweging in de plannen om het historische pand De Lepelaer op de Zoutwerf op te bouwen. De stad Mechelen wil de grond daarvoor gratis aanbieden.

Het 16de-eeuwse monument De Lepelaer, een van de mooiste huizen die ooit werden gebouwd, brandde op 19 april 1944 helemaal uit na een bombardement van de geallieerden. Later werd het nog eens getroffen door een V1-bom, en uiteindelijk stortte het in.

Omdat er van het gebouw maar drie stenen overblijven, zit een subsidie van Monumentenzorg er niet in. Die zou tachtig procent van de kosten dragen. "De heropbouw van de gevel wordt geraamd op 674.800 euro", zegt architect Karel Beeck, een vurig pleitbezorger van het project.

Burgemeester Bart Somers is nu bereid om de grond gratis af te staan voor de heropbouw. "Zo kunnen wij de dure reconstructie van de gevel financieel compenseren. Dat zou bijvoorbeeld mogelijk zijn via een erfpachtovereenkomst", legt Somers uit. Hij rekent op een privé-investeerder.

Politiecentrum breidt uit in Merodestraat zelf
Er komt dan toch geen verhuizing van de lokale politie naar het voormalige Dodoensziekenhuis in 2015. Dat heeft het stadsbestuur beslist.

Mechelen onderhandelt met de eigenaar van het bedrijf Cloetens over de aankoop van enkele percelen in de buurt van het huidige commissariaat in de Frederik de Merodestraat. De stad wil het politiecentrum gevoelig uitbreiden. "Het werd in 1982 gebouwd op maat van 170 politiemensen, vandaag zijn er 354", zegt burgemeester Bart Somers.

Toch is dat niet de belangrijkste reden om snel een oplossing te vinden. Binnen de twee jaar moet de politie de voormalige rijkswachtkazerne verlaten voor de ontwikkeling van de Tinelsite. Daar werken vandaag honderd mensen, onder andere van de recherche.

Kaartje duidt locatie 3.357 fietsenstallingen aan
De stad Mechelen heeft een kaartje klaar waar alle fietsenstallingen op staan. Dit jaar komen er nog 544 bij.

Vandaag zijn er in de stad al 2.813 fietsenstallingen, wat het totaal eind 2010 op 3.357 brengt. "Van de nieuwe is voor de helft de locatie reeds bepaald", zegt schepen van Mobiliteit Karel Geys.

Een handig kaartje geeft een overzicht van alle fietsenstallingen in de stad. Mechelaars kunnen het binnenkort raadplegen op mechelen.be.

Mechelse rapper choqueert met clip over bloedbad (video)
De Mechelse rapper Pita zorgt voor controverse met zijn nieuwste nummer Alles komt goe. In de videoclip is te zien hoe een gepeste tiener een bloedbad aanricht in zijn school.

Op het einde jaagt de jongen een kogel door zijn hoofd. Kort daarvoor heeft hij zijn leraar, zijn klasgenoten en een klusjesman van de school neergeschoten.


(Bron: Het Nieuwsblad)
Zusters verkopen inboedel voor goede doel
De Zusters Overijse-Mechelen verhuizen volgende week naar een rusthuis in Berlaar. Hun inboedel wordt verkocht ten voordele van Amnesty International.

Een nieuwe periode breekt aan voor de allerlaatste Zusters Overijse-Mechelen. Na ruim 180 jaar verblijf van hun congregatie in Mechelen, gaan de nog resterende zusters naar het rusthuis in Berlaar. Hun pand aan de Frederik De Merodestraat in Mechelen wordt overgenomen door CAW Willebroek. Het CAW werkt volgens dezelfde principes die de zusters jarenlang hanteerden. De zusters zijn volop aan het inpakken want hun vertrek is gepland op 19 april. Hun inboedel wordt openbaar verkocht ten voordele van Amnesty International. De verkoop wordt verspreid over twee weekends. Op 24 en 25 april kan iedereen naar Huize Cadix aan de Frederik De Merodestraat 41 komen tussen 10 en 18 uur. Daar kun je een blik werpen op diverse meubels, zowel brocante als antiek, porselein, glas- en gleiswerk, kandelaars, een piano en zelfs een kerkorgeltje. Ook op 8 en 9 mei zijn er verkoopdagen, telkens van 10 tot 18 uur.

Provinciebelasting in vier jaar met helft gestegen
Zowat alle inwoners in onze regio vinden dezer dagen een aanslagbiljet van de 'algemene provinciebelasting' in hun brievenbus. De heffing is in vier jaar met 46 procent gestegen.
Vier jaar geleden betaalde een gemiddeld gezin een algemene provinciebelasting van slechts 24 euro per jaar. Vandaag is dat 35 euro, bijna de helft meer.

Tivolipark krijgt nieuw uiterlijk
Vandaag beginnen op het domein van Tivoli grondige renovatie- en onderhoudswerken. Gedurende 2,5 maand slaan de werkers van aannemer Van Raak hun tenten op in het park. Het totale kostplaatje bedraagt 385 920 euro.


(Bron: Radio Reflex)
Halskettingdief houdt Mechelen in z'n greep
De halskettingdief blijft actief in de Dijlestad. Gisteren werd een 50-jarige vrouw het slachtoffer van de dief. De vrouw bevond zich aan haar woning in de Vekestraat toen ze werd aangesproken door een man. Hij vroeg haar in het Nederlands of zij Duits sprak. Nog voor het slachtoffer kon antwoorden greep de man haar gouden halsketting vast en rukte deze af waarna hij de vlucht nam.

Mechelen pompt nieuw leven in Thiebroekbos
Het Thiebroekbos moet opnieuw een aantrekkelijk wandelbos worden. Om andere bomen betere groeikansen te bieden, werden in het bos twee percelen uitgedund, beplant met vooral esdoorn en es. Het Agentschap voor Natuur en Bos hamerde daarvoor 880 bomen.

 Provinciebelasting

Ik was nooit een crack in wiskunde maar stellen dat 35 het dubbele is van 24 vind ik er toch wel stevig naast zitten.

@Jef van R. misschien kenden ze bij de nieuwe wiskunde geen regel van drie:-)) Maar alle gekheid op een stokje: het geld voor de bouw van een nieuw zwemdok moet toch van ergens komen hé...

Eddy, ik vermoed dat je met de 24 euro van vier jaar geleden allang niet evenveel meer kan kopen als toen.
Een winkelier die zijn prijzen niet laat meestijgen met de index, gaat kopje onder, dus stellen dat ze daarvan een zwemdok zouden kunnen bouwen is zwaar met de haren getrokken, denk ik.
Moesten ze er toch een zwemdok mee bouwen, kwam het bovendien ook nog eens de gemeenschap ten goede, wat zeker aan te moedigen is.
 
 
Jef, men stelt niet dat 35 het dubbele is van 24, maar dat de provinciebelasting bijna met de helft gestegen is  => 24 + (24/2=) 12 = 36, wat dus klopt.
Ni goed opgelet in de klas :-)

'bijna dubbel zoveel' stond er in de tekst, en dat is dus fout uitgedrukt.  Correcter is 'bijna de helft meer'.  Ik pas het maar aan in de tekst...

@Jan G. lees mijn bericht eens met de juiste bril, dat scheelt dan wel een stuk:-)

Jan Govaerts, uw pensioen is de afgelopen vier jaar ook met 46% gestegen zeker?

Hoe sympathiek Karel Beeck ook is, het heropbouwen van de Lepelaer voor een kleine 700.000 € vind ik nu niet echt een prioriteit. Met datzelfde geld kan je beter andere dringende restauraties uitvoeren als privé initiatiefnemer.

 @ Jan Goovaerts

Jan ik schaam mij diep voor mijn te overhaastige en ondoordachte wiskundige blunder. Inderdaad! Zeker niet goed opgelet bij het vlug doornemen van dit item. 

Luc, 't moet toch wel mooi zijn die gevel terug te zien (al zal het dan wel splinternieuw zijn) op die plek langs de Dijle en ja prioriteiten zullen er ook wel altijd zijn.

@marc1: het zal wel mooi zijn maar het is dan ook maar alleen een namaakgevel. Iedereen doet met zijn geld wat hij wil maar het gaat, voor mij althans, een beetje in de richting van Bokrijk. Het zou natuurlijk prachtig passen in het onderwerp van de erfgoeddag 2010: ' Fake...?'

Ben wel benieuwd wat men zou doen met de hoogte van de voordeur: vermeerderen zoals in de goeie ouwe tijd? Een vergelijking met de buurdeuren geeft een idee. ;-)

Deze voordeur dus... .

Ja, na de bombardementen bleef er al niet veel meer over...

Op 9 september 2005 schreef men al op MBLOGT :

Gisteren gezien op RTV en vandaag gelezen in GVA. Mechelen heeft ambitieuze plannen met het historisch pand De Lepelaer aan de Zoutwerf!

 

Hmmm ... Dat is dus al bijna 5 jaar geleden.

de verhoging van de provinciebelasting was naar het schijnt nodig om de vernieuwing van het Provinciehuis te Antwerpen te kunnen financieren.

@ Peter, nog niet opgemerkt dat de meeste Mechelse "nieuwtjes" ettelijke keren en in de verschillende jaargangen gepubliceerd worden? En dat het niet noodzakelijk zo is dat iets dat 10 keer of meer in de Mechelse pers verschenen is ook effectief gerealiseerd wordt.

De (niet-) verhuis van de Mechelse politie is hier ook een mooi voorbeeld van.

Inderdaad Freddy, maar het voordeel van MBLOGT is nu wel dat deze dingen makkelijker te checken zijn :-)

@Jef : kan iedereen gebeuren zenne Jef.
Ik durf ook al eens uit gewoonte doorijden naar Zemst, om dan te beseffen dat ik aan de Carrefour had moeten afslaan. Ik peins dat dat de leeftijd is die begint te wegen :-)
Waarmee gezegdis : 't is u vergeven.

@Marc1 : Mijn pensioen is niet gestegen, de laatste jaren en ik hoop dat het nog een beetje wil wegblijven :-) Zie ik er echt zo oud uit ?? ;-)

@ Freddy en Peter: Dat er vijf jaar geleden al sprake was van deze plannen heeft wel in het nieuwe artikel in de krant gestaan hoor. Check gerust. Er is trouwens een nieuwe evolutie in het dossier: in 2005 was er hoop op subsidies van Monumentenzorg. Die blijken er niet in te zitten, en de stad hoopt op privé-investeerders door een erfpachtovereenkomst. Het gaat hier dus om een opvolging met nieuwswaarde.

een schoon replica mag toch ook gezien worden niet?

@lieven: heel de IJzerenleen staat vol replica 's van onbestaande gebouwen. Het mag natuurlijk gezien worden maar ik loop er niet warm voor.

@Luc: toch even opletten met het woord replica. Dat is een kopie van iets bestaand  en dat is zeker en vast niet het geval met de gevels van de Ijzerenleen uit de periode 1919-1924. Het gaat hem om "nieuwe" gevels. Dus niet om terug opgebouwde gevels en dus geen "replica's".  Je kan dat makkelijk checken met een foto van voor 1914 te bekijken. Misschien eens kijken op de beeldbank? Of kan één van mijn colleg bloggers eens een fotoke plaatsen? Mij lukt me dat nog steeds niet!  Dan zul je zien dat voor 1914 - op enkele uitzonderingen na- het altijd ging om zogenaamde lijstgevels. Dat wil zeggen strak ( classicistisch of neo-classicistisch) met een kroonlijst.

De gevels die in de plaats gekomen zijn,  zijn in eclectische stijl. Dat is een "mengstijl" die de klassiek bouwstijlen van ons land combineert.  Zeer populair in die periode en niet in Mechelen alleen. Je zal merken dat de meeste huizen moeilijk onder een bepaalde stijlnoemer kunnen worden geplaatst. Een sneufje gotiek met Barok en Renaissance elementen enzovoort. Ook terug te vinden in Leuven, Lier e.a.

Ik geef nog even mee dat er ter gelegenheid van de heropbouw na WOI drie ontwerpen werden gepresenteerd. Eén was een perfect kopie maken van de situatie van voor 1914. Een andere beoogde een nieuwbouw met o.a. een rij huizen met arcades en tenslotte het hedendaagse eclectische ontwerp. Men koos dus dit laatste en tegelijkertijd werd er besloten het oude en platgeschoten complex van het vleeshuis en de schuttersgilde ( met een mooie barokgevel) dat vroeger voor het Schepenhuis stond NIET te heropbouwen, gewoon om een beter gezicht te hebben op het Schepenhuis, het oudste nog bestaande Schepenhuis van het land. Een gelukt project meen ik te mogen zeggen, al vind jij dat niet, maar "degustibus et coloribus...." .  De stenen van een aantal van die verdwenen gebouwen liggen trouwens deels onder de helling van de botaniek aan de kant van de Zandpoortvest schijnt het. Maar of dat nu echt waar is, weet ik niet, maar zo wordt het  verteld.

@ Rudi : Heb je hier wat aan ?

 

Bij gebrek aan het origineel kies ik toch ook liefst voor een replica.
Op die manier kan je je toch beter de vroegere toestand voor de geest halen.

 

@Rudi: vandaar dat ik bewust koos voor die mooie contradictio in terminis: ' replica van iets onbestaand '. ;-)

Is dat dan "Fake" ?

@Peter: indien je iets creëert dat de schijn geeft honderden jaren oud te zijn dan is dat voor mij ' fake '. Dat ligt in dezelfde schuif als de 19e eeuwse namaakruïnes in vele engelse tuinen. Wanneer de Lepelaer zou gereconstrueerd worden aan de hand van tekeningen en drie authentieke stenen dan kan men ook de Kommiezenhuizen terug ergens ' her-maken ' aan de hand van foto 's en de originele zuiltjes die nu in Muizen staan.

Het zal wel allemaal mooi wezen maar zullen we dat geld ( moest het gemeenschapsgeld geweest zijn ) niet beter besteden aan de finalisatie van Busleyden, Predikherenkerk, hof van Nassau enz. want die gebouwen staan er nog volledig. 

@ Gymicko - bedankt - perfecte illustratie.

@Luc: over de lepelaar is er echter meer geweten. Zo'n twee jaar geleden heb ik een lezing meegemaakt van wijlen Linda Van Langendonck. Die had een volledige studie gedaan, samen met een collega en daaruit blijkt dat er indertijd diverse afgietstels zijn gemaakt van de stenen van de Lepelaer. Die zitten nu in Brussel - Koninklijke Musea van Kunst en Geschiedenis. Men kan dus een zeer waarheidsgetrouwe kopie maken. Vergeet ook niet dat er ook zeer veel foto's bestaan van de Lepelaer. Ik  zou graag hebben dat de gevel terug wordt opgebouwd. Gewoon maar om een idee te hebben van de glorie van de zoutwerf in haar glorietijd. Die zoutwerf vind ik nu al erg geslaagd na de werken en een reconstructie van de lepelaer kan het uitzicht alleen maar verbeteren.

Verder :

wat mij vooral stoort is de hemeltergende houding van monumentenzorg.

Omdat er van het gebouw maar drie stenen overblijven, zit een subsidie van Monumentenzorg er niet in. Die zou tachtig procent van de kosten dragen

Zonder verdere commentaar

 

Ik begreep uit het bericht dat de stad de bouwgrond gratis wil geven, net omdàt er geen verdere subsidies zijn.
Op die manier spaart de bouwer dan toch dat bedrag uit.
In ruil voor die bouwgrond moet hij de gevel dan wel bouwen zoals het vroeger was.

Jan, de stad den bouwgrond gratis geven ??? Verniet geun de katten na den roar zeggen ze in Hoembêk. Het is precies een bekend verhaal. Kijk naar het molenhuis want dat is ondertussen weer ingeslapen tot onze Sven het weer eens boven haalt. De stad moet niets, helemaal niets. Het zijn de gokkers die hun kop tussen de deur moeten steken maar die wachten, wachten, wachten, tot het weer verkiezingen zijn.  

<OnTopic> De grond wordt hier wel degelijk "gegeven" volgens GVA, en de onderhandelingen over het Molenhuis zijn nog steeds aan de gang. Geen desinformatie verspreiden he. Eerlijk duurt het langst.

Peter, die grond hoeft niet gratis te worden gegeven. Hebt gij uwe grond gratis gekregen ? Opbiechten nu. Wat die onderhandelingen over het molenhuis betreft, laat dat maar een beetje zakken want die hebben ook geen geld.  

Het is in ieder geval de moeite waard om te proberen, een gratis grond in ruil voor een historisch verantwoorde maar dure gevel. Of dit visje gaat bijten dat weten we natuurlijk niet. Van mij kan er op die lokatie net zo goed iets moderns komen, met een knipoog naar de Lepelaer misschien.

En wat het molenhuis betreft zou ik, moest ik van de stad zijn, deze schitterende lokatie zo snel mogelijk trachten te activeren. Moesten de huidige kandidaten er niet in komen, dan hoop ik oprecht dat er snel een andere kandidaat komt opdagen. En indien dat niet kan kunnen de voorwaarden nog een keer worden aangepast, daar is niets mis mee.

Concreet betreffende de Lepelaar : Een grond van 6 miljoen belgische frank waar een bouwverplichting op rust van 24 mijoen belgische frank (hedendaagse gevel max 2 miljoen belgische frank) wordt nu "gratis" weggegeven.

Rekening : 24 miljoen - 2 miljoen - 6 miljoen = 16 miljoen. De stad zoekt dus iemand die 16 miljoen te veel wilt uitgeven aan een lang aanslepend (nieuw)bouwproject met een opgelegde voorgevel.

Succes !  

@anoniem: ik denk dat ge uw belgische franken nog kunt binnenbrengen bij de Nationale Bank en laten omwisselen naar euro 's. De koers is 40,3399 bef.

@anoniem - ik heb de gewoonte in € te rekenen. Belgische frank zegt me namelijk nauwelijks nog iets. Sorry, ga mee met de tijd aub.

@Luc & Rudi : dossier Lepelaar dateert van in den tijd van de Belgische frank en tegen dat die nieuwe Lepelaar er eindelijk opnieuw zal staan is hier de Belgische frank al terug ingevoerd. Sorry, wees een beetje vooruitziend aub.

Inderdaad Anoniem, de stad zoekt iemand die voor 16MBEF meerprijs een uniek huis laat (her)bouwen.

Allicht is het een tweeverdiener. :-)

@anoniem : Belgische frank?  Eerder Vlaamse Kroon of zoiets zeker ???  :-)

Voor mij moet die mens in elk geval 400.000€ ophoesten !

@Anoniem : Reken gerust verder in oude Belgische Franken, dat doet iedereen die ermee opgegroeid is, bewust en vooral onbewust.
 
Zij die zichzelf zo slim vinden dat ze toch vlot met de euro overwegkunnen, moeten dan maar zo slim zijn om snel even om te rekenen naar hun geliefkoosde Euro :-)
 
Ikzelf had me ooit voorgenomen om geen rekening meer te houden met de Belgische Frank, maar ik merk dat ik, 10 jaar na de invoering van de Euro, nog steeds onbewust omreken, wat mij al aardig wat centen opgeleverd heeft, omdat je gaat afronden.
Iets van 17 euro rond ik af naar 20 en reken ik om als 800 Bfr., zodat ik het te duur vind en het niet koop.
In werkelijkheid kostte het maar 680 Bfr., dus 120 Bfr. minder.
Resultaat : ik bespaarde 17 Euro op een artikel dat ik niet echt nodig had, want als ik het echt nodig had gehad, had ik het wél gekocht.
 
Leve de Euro, want mijn spaarrekening heeft er nog nooit zo goed voorgezeten :-)
Nu nog de crisis weg en de rente omhoog en ik word stinkend rijk !

 

@JVDR : je kan het anders bekijken. De Belgische frank zegt me niks meer. Onlangs vertelde iemand me dat hij 50.000 BF  kosten had  gehad aan zijn wagen. Ik heb hem gevraagd om dat in € te zetten. Ik kan dat gewoon niet meer plaatsen. Al wat ik betaal, van een brood tot een vliegreis of een auto wordt in € uitgedrukt. Volgens mij kost het evenveel moeite om die Euro om te zetten in frank als omgekeerd. Ik weet niet hoe dat komt maar ik kan mede laatste tijd (enkele jaren geleden was het anders) niets meer in frank voorstellen. Misschien een gebrek aan nostalgie? Daar koop je niks mee of het nu in € of Bfr. is.