Jeu de boules

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Nu koning-auto er niet langer de hoofdrol vervult, is de Zoutwerf een méér ontspannen plek geworden...

  

De historische gevels komen veel meer tot hun recht, en de nieuw aangeplante boompjes zorgen toch voor een groene toets, zonder veel zicht op de huizenrij weg te nemen...

Zondag had de Zoutwerf iets Provencaals - met een tikkeltje verbeelding waande je je op een Zuiders dorpsplein.

Vakantiesfeer

Terwijl een mini-barbecue heerlijk geurde, speelde een groepje jeu de boules.  Gewoon...

in het centrum van de stad...

Een mooie dag te Mechelen...

...moge er nog vele volgen...

stad op mensenmaat - stad met speelse toets

zomaar aan de Dijleboord...  in de kantlijn van het 'goede leven'...

Mechelen?  een stad om van te houden!

 

Geweldig idee !!! Op die manier wordt Mechelen nog gezelliger dan het al is.

Verdorie, dat is top!!!!

Ik moet me dringend een setje petanque-ballen aanschaffen !!!
Akkoord met de Jannen: een geweldig idee !

Ik zag ze ook bij Openmonumentendag vorig jaar:

(Foto Peter Meuris)

(Foto Peter Meuris)

Héérlijk toch!  sympathiek stadsbeeld...  En ondertussen kuierden heel wat Mechelaars langs het verlengde Dijlepad (dat écht de moeite is...).  Onze stad oogde héél gezellig.

Het is echt geweldig inderdaad, en dat afgewerkte Dijlepad is ook super !

Dijlepad - foto (c) Markec

(foto: (c) Markec)

Nu nog du Pain, du Vin et du Boursin en Mechelen wordt La-Douce-Malines-au-Dyle...

:-)

Zéker het bezoeken waard !

@ gimycko.

Du pain, du vin, du boursin en ..... !!!

Nee, ik zal het maar niet zeggen, want anders lok ik weer een polemiek uit en dat is niet de bedoeling !!!

Mooie tekst en heel knap fotowerk.

Over het grote belang van een goede heraanleg van het openbaar domein en hoe daaruit sympathieke initiatieven groeien.

Niet alles moet van bovenaf georganiseerd worden. Integendeel, de overheid moet leren om dit soort van spontane initiatieven gerust te laten. M.a.w. organiseer daar nu geen geen groot officieel stadstornooi petanque ! 

Hopla, het hangt weeral aan de grote klok, rest nog enkel het wachten op de regelneven.

Ha, dat vind ik wel sympathiek, zo'n petanquespel zegt mij wel iets. Ik heb hier nog een volledige set echte petanqueballen liggen.

Ik ben het eens met Deedee en Alex.

Laat zulke spontane initiatieven rustig uit zichzelf groeien, al vind ik dan weer wel dat, uit veiligheidsoverwegingen, een minimum toezicht noodzakelijk is wanneer er bvb ge'bbq't wordt.

Hoe goed de bedoelingen ook zijn, er zijn toch altijd mensen die onvoorzichtig omgaan met bbq-toestanden e.d.

 

 Eerlijk gezegd, Jan, ik zie daar totaal het gevaar niet van in, laat staan de noodzaak om daar toezicht op te gaan houden. Het is maar een onnozel brochetteke boven een bakske houtskool, het is niet dat ze vuurtje stook aan het spelen zijn in het bos.

Als je niet wil dat er iets mis gaat, blijf dan een hele dag binnen zitten, en dan kan nog het dak op uw kop vallen.

ja voila, als ik in mijnen hof barbecue dan komt er ook niemand toezicht houden...

Maar een zuiderse Pastis er bij is wel strafbaar. Ik heb me laten vertellen dat in het politiereglement staat dat het nuttigen van alcohol op de openbare weg verboden is. En dat de Mechelse politie hier de laatste tijd op bekeurt.

Ik heb me laten vertellen (door de politie zelf toen ik iets anders deed dat niet mocht) dat dat pas na 22u is...

Na mijn avondschool fotografie keer ik altijd terug naar de bushalte aan de Grote Markt terwijl ik een blikje Jupiler kantel, al veel flikken gezien maar nog nooit last gehad... Zeg, als dat al niet meer mag... 

Zelfs: in uw hof barbeque-en is stukken gevaarlijker wegens de nabijheid van bomen, struiken, gras, etc.

Zat over straat lopen mag inderdaad niet, daarmee zien we zo weinig flikken tegenwoordig :-))

zeg alex, misschien moet ge uw ogen dan maar eens open doen terwijl ge tussen de blauwe kepies aan't laveren zijt :-).

Alle gekheid op een stokkie, waarom zou nen BBQ niet mogen, zolang uw rookwolken niet bij de buren binnenwaaien of zolang ge niet net voor een restooke uw postje gaat pakken. En qua brandgevaar? welk betonneke is er nu brandbaar, en als den beton toch vuur vat dan is er water genoeg in de dijle.

Alleen oppassen dat de bollekes niet in de dijle rollen

Eigenlijk hadden we er beter over gezwegen, kwestie van de aandacht van de regelneven ( leuk woord trouwens ) op het stadhuis niet te trekken.

Wat mij de laatste tijd ook opvalt is dat mensen hoe langer hoe minder van een ander kunnen uitstaan, zelfs al hebben ze er zelf geen last van, allez, 't is te zeggen, tegenwoordig hebben ze blijkbaar al last als er iemand iets plezants doen waar ze zelf niet opgekomen waren. Jaloers op amusement. Regelneverij is blijkbaar aanstekelijk.

Een suggestie voor een volgende blogmeeting? Samen petanqen voor wie wil en erna weer een BBQ (of 'Braadfeest, toen het zo heette een paar jaar geleden)?

Het woord Regelneef is "uitgevonden" door Van Kooten en De Bie !

Iedere spontane vorm van volksvermaak moet ' gewaardeerd ' en niet ' getaxeerd ' worden. Of we nu starten met petanque, vogelepik, ganzenrijden, schaduwboksen of watdanook moet herkend worden als spontane vrijetijdsbesteding en als dusdanig gerust gelaten worden. Ook ik heb verscheidene malen vastgesteld dat op de Zoutwerf koelboxen ' opgewarmd ' werden voor het nut van 't algemeen maar een BBQ organiseren op openbaar domein is voor mij dan weer een stap te ver. In mijn straat heb ik alleen de beschikking over de openbare weg en het voetpad. Op de Zoutwerf heb je de openbare weg en .... de petanquebaan? Ik hoop dat geen enkele regelneef antwoordt want dat smoort elke urbane spontanaïteit.

Allez vooruit, Alex, we voeren het toezicht dan maar af he :-)
Christophe, bij een koelbox met een koud pintje hoort in de zomer toch wel een lekker stukje Flurk, mag ik hopen.

 

euuhm, Jan "Flurk" ? is dat bedoeld als scheldwoord?

@Lieven: "Flurk" is de germaanse naam van die lieve beestjes die erg in de smaak vallen bij de stadsgenoten van Asterix en Obelix!

Waarschijnlijk had je de schabouwelijke figuur uit de De Lustige Kapoentjes voor ogen;

Flurk: de slechterik. Een al wat oudere jongen die voortdurend de Kapoentjes en de champetter pest. Hij is een echte leegloper en doet blijkbaar niets anders dan stelen, treiteren en streken uithalen. De Kapoentjes zorgen er via listen en het “poets wederom poets”-principe voor dat hij continu in handen van de Champetter terecht komt

http://nl.wikipedia.org/wiki/De_Lustige_Kapoentjes

@ Lieven, ben je niet mee van de hele Flurk-historie waar Christophe zo lyrisch over bezig was toen het in de media kwam?

Wat de Flikken betreft, er zijn nu eenmaal bepaalde regels he waar ze toezicht op moeten houden, maar soms gaat het ook te ver.  Jaren geleden ging ik bij een vriendin eten, we gingen samen koken, en zij woonde toen begot maar een straat van mij vandaan. Ik had mijn koekepan meegenomen voor het gerecht dat we hadden besproken omdat zij die niet had, en de wok was toen nog niet bekend.. Het was heel gezellig, en rond 1u 's nachts loop ik met die koekenpan naar mij thuis, komt er toch wel zeker een combi langs en zevroegen aan mij waarom ik met een koekepan op straat liep op dat uur, ongv. 200m van mij thuis?

Ik heb het uitgelegd, ze vonden het oké, maar toch, komaan, ik ging echt niet iemand zijn hoofd gaan inslaan met die pan op de 5 minuutjes lopen naar mijn thuis ;o)

@ jokke, ik geloof dat dat vandaar in mijn hoofd zit ja, ik had em helemaal niet te pakken Hanna, maar ja nu je 't zegt.

Jan, sorry ik was een smileyke vergeten zetten, twas echt niet verontwaardigd bedoeld.

Ik vond ergens nog een andere verklaring voor flurk http://www.vlaamswoordenboek.be/definities/term/flurk

Tja, maar Flurkje in de Varkensstraat is er niet meer... 't zal een andere moeten worden voor op de volgende BBQ

 Flurk was vooral gespecialiseerd in het stelen van Moeder Stans' taarten en zijn lijfspreuk luidde: "Zowaar ik Flurk heet, ik neem de Kapoentjes beet"

Voor alle duidelijkheid, want ik heb de verschillende betekenissen van 'Flurk' even opgezocht, bedoelde ik een zwijntje :-)
 
Alex, in mijn kindertijd heb ik ook nog 'De lustige kapoentjes' gelezen.
Tegenwoordig betaal je op de tweedehandsmarkt algauw 15 euro en meer voor zo'n tweedehands-albummetje.
Nu meen ik me ook nog Piet Fluwijn en Bolleke te herinneren, waarin de slechterik Jakke heette, of waren dat ook personages uit 'De lustige kapoentjes' ?
 
Van Jeu de boules en het bbq'en zijn we dan wel afgedwaald, maar het weer is vandaag niet zo goed, dus het kan :-)

@Jan Goovaerts: afgedwaald??? De bedoeling van Petanque is de bal zo dicht mogelijk bij de cochonnet te krijgen! Dus petanque heeft een hoog Flurkgehalte!!!

 Het is alleen heel jammer dat deze mensen totaal geen rekening houden met de bewoners van de Zoutwerf. Ze bezorgen ons de hele dag geluidsoverlast waardoor wij zelf niet meer rustig van ons terras kunnen genieten.

Om maar te zwijgen over hun wildplassen tegen de gevel van Diependael.

 Ik kan er deels inkomen dat de geluidsoverlast u stoort, daar niet van, maar was u niet op de hoogte van het feit dat in het centrum van een stad wonen naast bepaalde gemakken ook ongemakken met zich meebrengt? Dat er bv. meer lawaai is, je je wagen moeilijk kwijt raakt, minder privacy hebt, etc etc?

...een 'anonieme Zoutwerfbewoner' (?) met een klacht over 'een tegen de muur van Diependael-wildplassende-jeu-de-bouler'...   Op de uitkijk hiervoor gestaan?   ;-)  Of wat moeten we aan met  een anonieme oprisping?

@Jans: was die anonieme klacht eerder niet afkomstig van een der "jeu-de-boulers" die de Zoutwerf beschouwen als hun terrein? Zijn dat nu manieren, vanop het terras wildplassen tegen de gevel van Diependael?

;-)

Voor zij die zin hebben om te petanquen, kom dan gerust af nu zondag naar de petanquebanen op het pleintje aan de Rozenstraat in den Hanswijkenhoek (Colomawijk).

Vanaf 14.30u organiseert KWB Coloma daar reeds voor de 2e keer een gezellige petanquenamiddag.

Als je wil meespelen, neem je best je eigen petanqueballen mee.

Geluidsoverlast door de jeux-de-boule? Vreemd, ik woon pal boven de plek waar het gebeuren plaatsvindt (brengt me overigens steeds weer in vakantiestemming). Van geluidsoverlast heb ik nog nooit last gehad.

En wildplassen heb ik hier ook nog nooit waargenomen.

"Anoniem" lijdt blijkbaar aan een overgevoelig gehoor; hij/zij mag op mijn kosten bij de apotheker een setje oordoppen halen.

Frans Geys

Bedankt Frans voor uw verslag als ervaringsdeskundige :-)