Face-lift voor de Colomawijk

met categorie:  

(foto's: Jan Smets - gezien vanop de Zuidpoort...)

Niet weinig hoort men in de Mechelse 'rand' de opmerking dat er niks of weinig gebeurt.  Het centrum krijgt het grootste deel van de koek, en de wijken krijgen de kruimels...  Waar of niet?  Ik ben alleszins blij dat nu 'mijn' wijk, de Hanswijkenhoek, of Coloma, grondig wordt aangepakt...

  

Wie de laatste weken in deze wijk in Mechelen-Zuid passeert, kan er niet naast kijken.  Het wemelt er van kranen en steigers...  ColomaPlus bouwde een nieuwe vleugel aan de Tervuursesteenweg, en dat zit nu in een eindfase...

De Sint-Jozef-Colomakerk, waarover jarenlang heel wat inkt vloeide, is eindelijk aan restauratie toe.  Nadat de strenge winter nog wat roet in het eten gooide, heeft men ze nu toch Christo-gewijs 'ingepakt' in een harnas van steigers.  Leuk om de opbouw te kunnen volgen.  Ik kan dat zelfs vanuit mijn tuin in de Stenenmolenstraat.  En... dat wordt van hieruit boeiend om zien hoe de buitenrestauratie zal voortschrijden...

 

(vanuit mijn tuin gezien...  Ondertussen heeft de stelling de top bereikt...)

Sinds enkele dagen is men ook gestart met de grondige werkzaamheden aan de toch wel aftandse Tervuursesteenweg.  En die plannen ogen fraai.  Als alles afgerond zal zijn, is er een knap plein gerealiseerd aan het begin van de steenweg, tussen de schoolgebouwen van ColomaPlus en de Leuvense vaart: een 'inkom' van de wijk met stijl...  Ook het kerkplein word méér geïntegreerd met de Tervuursesteenweg. 

De werkzaamheden verlopen in fases.  Tot eind mei wordt de Tervuursesteenweg afgesloten voor rioleringswerken vanaf het kruispunt Dennenstraat tot aan het kruispunt Stenenmolenstraat.  In fase 2 gaat men dan verder vanaf de Stenenmolenstraat tot aan de Colomalaan.

Vanaf eind juni tot eind augustus worden tussen Dennenstraat en begin van Colomaplein voet-en fietspaden heraangelegd en de kruispunten afgewerkt. (en da's beslist nodig op deze veel 'befietste' verkeersweg!!)   Ook worden er parkeervakken in het nieuwe concept verwerkt.

In december volgt de definitieve afwerking en wordt de steenweg gedurende een drietal weken afgesoten voor asfalteringswerken vanaf Dennenstraat tot aan het begin van het Colomaplein...

Natuurlijk zal dit wel de nodige hinder meebrengen.  Voetgangers kunnen natuurlijk door, en fietsers met hun tweewieler aan de hand kunnen dat uiteraard ook.  Auto's en de bussen van De Lijn moeten effe omrijden.  De bussen zullen omgeleid worden via Colomalaan, Jubellaan en Wilgenstraat.  

                                                 

(wie kent het oude bruggetje nog dat over de vaart lag?)

De handelaars van de Tervuursesteenweg kijken toch wel enigszins bezorgd op tegen de werken.  En da's best te verstaan.  Maar er werd een toffe actie gepland.  Het zal het 'leed' niet helemaal wegnemen, maar alleszins verzachten.

Om de werken op een positieve manier te benaderen, werd een spaaractie georganiseerd.  Met deze actie kan je tien verschillende historische postkaarten van de wijk verzamelen.  Ikzelf  onderandere leverde hiervoor fotomateriaal uit mijn archief.  En zo werd er nog geput uit de verzamelingen van een paar 'Hanswijkenhoekers'...

De actie loopt gedurende de hele periode van de werken.  Elke maand kan je sparen voor een een nieuwe postkaart.  Bij elk bezoek aan één van de deelnemende handelszaken krijg je een stempel op je spaarkaart.  Bij zes stempels kan je deze inruilen voor een mooie 'historische' postkaart.

(uit de volle spaarkaarten worden achteraf nog prijzen verloot...)

(een deel van de Colomawijk gezien vanop Sint-Romboutstoren...)

Coloma, de wijk van bouwputten, steigers en kranen, zal er binnenkort ongetwijfeld een stukje mooier uitzien.  En als rasechte 'Colomiaan' kan ik daar natuurlijk niet tegen zijn.  Ik neem er de ongemakjes daarom graag bij.

De architect van de nog te bouwen stationsomgeving, Salvatore Bono, heeft een serieuze boon voor de Colomakerk als baken in het landschap. Onder de nieuwe perrons krijg je een doorsteek ( 4.5 meter hoog en 20 meter breed ) in één rechte lijn vanaf de Vijfhoek over het kardinaal Mercierplein naar de Colomakerk ( in feite stopt de rechte weg aan de vaart en moet je daarna de Colomabrug nemen ). Dat is zeker een bijkomende troef voor de Colomawijk.

Dan gaan de colomanen ook reel tot de stad Mechelen behoren, welkom bij Mechelen Jan :-).
Alle gekheid op een stokje, het beloofd inderdaad een hele verandering te worden waar bij de colomawijk ontsloten wordt, een beetje uit zijn vergeethoekje, ook daar zal nog een en ander door veranderen.

Jan misschien kan je een gif-filmpje maken van de opbouw van de torenstelling zodat dit hier op de blog gevolgd kan worden?

De laatste foto van de "Colomawijk gezien vanop Sint-Romboutstoren" vind ik een beetje verassend, als een makette ogend eerder.

En dan hebben we het nog niet over de grootse plannen voor de Mahatma Gandhi-wijk. Als ik het goed begrepen heb, zal daar een van de grootste renovatieprojecten van ons land plaatsvinden: de oude blokken worden afgebroken en de vrijgekomen ruimte wordt ingevuld met huizen en appartementen tot max. 3 hoog. De eerste simulaties die ik zag, zien er mooi uit. Coloma belooft mooi te worden de komende jaren!