Sjolaa: Mechelens zoetste paradijsje

met categorie:  

  

(foto's: Jan Smets)

Binnenkort is het weer zover: dan bimbambeieren de Roomse klokken gezwind hun chocoladen eieren op onze frisgroene lentegazons (het hoeven niet steeds aftandse reclamepanelen te zijn die naar beneden vallen...); of... naar gelang de levensbeschouwelijke achtergrond...  ;-)  huppelen Paashazen met hun zoete vracht tussen onze bloemperkjes om hun lading te droppen tussen de narcissen...  En, het zou me niet verbazen moesten Klok en Haas hun voorraad inslaan op het zoetste adresje van Mechelen: bij Sjolaa op de Geerdegemvaart - het zaligste marsepein-en chocoladeparadijs van de Dijlestad... Zéker weten!

Sjolaa?

Nooit van gehoord?  Kan best.  Alhoewel: dit jonge bedrijfje zette z'n deuren met de laatste Open-Bedrijvendag vierkant open, en er stapten ook al wat persjongens-en meisjes af, om hier een artikeltje aan te wijden...

 

Da's natuurlijk dan ook een reden te meer om me 'als reporter van dienst' likkebaarden  te storten op dit lekkere item, om proefondervindelijk 'onderzoek' te doen.  Voilà.  Mooi lachen naar het 'vogeltje' van Mechelenblogt, en de chocoladesnoepende dochter van Katrien en Johan - het sympathieke koppel dat het nog sympathiekere bedrijfje runt - staat er op!  De jongedame met de aanstekelijke lach is een ontwapend 'uithangbord' van Sjolaa.

 

Dit kleine ambachtelijke bedrijfje bestaat nu al enkele jaren.  En het succes groeit.  Terecht.  Want Johan die van opleiding bakker is, levert met zijn sterk gevoel voor smaak,  topkwaliteit.  Katrien, die ik al langere tijd ken als collega in Borgerstein, zet zich nu mee in, in de zaak.

Hoe begon het allemaal?

Bij de geboorte van de oudste dochter wilde het koppel zélf doopsuiker maken.  Geen gek idee.  Ze gingen aan de slag met confitturpotjes en chocopotjes met daarop een marsepeinen hoofdje.  De reacties waren erg positief, en toen de tweede dochter zich aandiende, was het dan ook evident dat men wéér een soortgelijk idee zou uitwerken.

De goesting ging niet over.  Integendeel.  Johan wou zich volledig 'in de marsepein' gooien.  En wat begon als een klein atelier dat enkel op bestelling werkte, werd al snel uitgebreid naar een echte winkel.  En die is te vinden in de Hanswijkenhoek, aan de Geerdegemvaart 137

Het werd een succesverhaal...

 

 

De marsepeinen spruitjes-en bloemkoolhoofdjes gaan vlot over de toonbank als 'alternatieve doopsuiker'.  Maar..., men kan ook zelf een ideetje leveren.  Dan wordt dat  wel uitgewerkt.   De marsepein is bovendien niet 'zomaar' marsepein - maar een (h)eerlijk product, met de juiste ingrediënten (want tussen het koren is er véél kaf, en niet alles wat de naam 'marsepein' draagt, is dit ook...)

 

Marsepein is echter wel vrij seizoengebonden, en de verwerkingsmogelijkheden zijn nogal beperkt.  Daarom ging Johan zich ook toeleggen op chocolade.  En de combinatie van beide producten levert knappe creaties op.

Johan vertelt het met enthousiasme.  Hij houdt duidelijk van zijn vak.  Ondertussen geef ik m'n ogen de kost in het atelier annex winkel.  Het is een lust voor het oog: chocoladetruffels, pralines, paaseieren, klokken...  Deze Mechelaars met ondernemingszin, talent en creatieve gaven, zijn 'mooi bezig'. 

 

Leuk en origineel is ook het feit dat in Sjolaa ook workshops kunnen gevolgd worden!

Ter gelegenheid van een verjaardag, een vrijgezellendag, team-building, of gewoon uit interesse: samen met vrienden of collega's aan de slag in het atelier!  ...én met de smakelijke, zélfgemaakte producten huiswaarts keren...  Da's toch wel een zoete droom.  Niet?

Dit adresje is er eentje om te koesteren, en waar Mechelen als voormalige 'Bourgondische Hoofdstad' fier mag op zijn.  Want...staat 'Bourgondisch leven' niet voor 'smakelijk' leven'?  

 

                                                               

                 

Ik ga alvast regelmatig binnenspringen in deze winkel aan de vaart.  Als voorproefje neem ik al een leuk ingepakt doosje 'Mechelse Maantjes' mee.  En ik hoop nu al dat met Pasen de chocolade van Johan tussen mijn grassprietjes mag te ontdekken vallen...

afwachten...

Méér over Sjolaa, kan je vinden op:

www.sjolaa.be

info@sjolaa.be

Een toffe reportage die goesting doet krijgen Jan.

Een tof en smakelijk artikel dat slecht is voor mijn gezondheid.. want gegarandeerd val ik hier nu één van de dagen binnen  ;-)))

Leuk artikeltje, dat inderdaad honger.. erh.. goesting doet krijgen i n al dat lekkers;..
ik ga er dus zeker dra langs gaan.... 

Wow jan, schitterend adresje .. :-)

Ik kreeg van mijn dochter Krisje die er op honderd meter af woont, na de Open Bedrijvendag een proefdoosje van al het lekkers dat die mensen maken, aangeboden. Het is ons meer dan goed bevallen en ik kan 'Sjolaa' aanraden aan ieder die eens een andere smaak dan Neuhaus of Godiva wil proeven aanbevelen; (Niet dat ik die merken niet apprecieer, integendeel! Maar verandering van spijs doet eten!). Parkeren om je bestelling op te halen kan je er makkelijk en zover uit het centrum ligt de zaak nu ook weer niet. Je kan er makkelijk met de fiets naartoe en dat geeft je dan nog een goeie reden om er eentje meer van te smullen. Kwestie van de calorie├źn in bedwang te houden Geef die mensen die ik van haar noch pluim ken een faire kans op kennismaking met een goed product. Er wordt op deze blog wel voor andere zaken reclame gemaakt! Toch?

Een prachtig artikel, Jan.

Eigenlijk een beetje reclame, maar dat mag al eens, vind ik.

Ik ben al een paar keer voorbij de winkel daar gereden, maar kon nooit echt zien wat men er juist verkocht, omdat je'r met de wagen voorbij bent voor je't weet.

In deze is het dus interessant dat een winkel eens nader voorgesteld wordt.

Wij weten nu allemaal waar "Sjolaa" voor staat en ze hebben er ook suikervrije marsepein en chocolade, waar de diabeten onder ons zeer blij zullen mee zijn.

Voor mijn part mag er regelmatig zo eens een Mechelse zaak en zijn uitbaters in het zonnetje gezet worden.

 

Een bovenstebeste tussenstop als je tijdens een fietstocht met 'n dipje zit !

Jan, niet alleen 'de chocoladesnoepende dochter' staat erop maar ook het vogelke waar ze naar moest lachen staat erbij :-)

 Of ...als je in iets gelooft....dat nie zou lukken zeker!!!!

Amaai nie

Respect man en woman (en kids)

Mike en Lut

 

@ Lieven:  ha, je 'ontdekte' me op de foto  ;-)   't was dan ook de bedoeling dat 'het vogelke' naar waar gelachen moest worden, er op stond.  Kwestie van 'handtekening'....(Hitchock-gewijs...)

Amai, dat is zeker een knappe reportage met boeiende info waarmee we nog wel wat zullen doen. Een goede tip voor cadeau's die zullen aanslagen. (Niet alleen om te smullen maar ook omwille van de workshops) Mercie Jan! Een dikke proficiat en veel succes voor Johan en Katrien! We zijn in aantocht...

dacht ik al Jan, geslaagd is het wel

Een leuk en vooral smakelijk artikel, Jan. Het ziet er allemaal lekker uit,  ik ga een dezer dagen die winkel zeker eens opzoeken.

Doen!   ;-)

ondernemende en sympathieke Mechelaars verdienen het dat hun zaak waar ze met hart en ziel aan werken even in de spotlights staat!    Het zijn zulke speciaalzaken (en er zijn er nog wel soortgelijke in onze stad) die het verschil maken.  Niet dat de grote ketens géén kwaliteit bieden, maar het persoonlijke contact en het artisanale product  is toch een meerwaarde.

'Ondernemende Mechelaars - waar zijn ze?'  Was dit geen vraag op Mechelenblogt, onlangs?

ahwel!: hier zie!   ;-)

Ik ben vorig jaar samen met 5 vriendinnen een workshop 'chocolade' gaan volgen in Sjolaa. Een echte aanrader! Heel vriendelijke mensen, je mag lekker proeven van de producten en achteraf neem je je eigen creaties mee naar huis! Echt een superformule! En de chocolade is om je duimen en vingers mee af te likken!

Een beetje reclame? Ja, misschien wel, maar ze verdienen het!

Ik ben er vanmiddag een bestelling gaan halen.. helaas niet voor mij.. En ja hoor... ik kon niét weerstaan, en bestelde toch ook een en ander voor thuisgebruik..

Ze hebben het druk daar bij Sjolaa dezer dagen, nu de Sint in het land is... normaal zijn ze op dinsdag niét open, maar nu dus en wellicht tot aan het Sintbezoek aan menig adres wél !