Schilderlijke vrijheid

met categorie:  
Foto’s van het Mechelen van toen deden pas hun intrede omstreeks 1843.  Voor de vroegere stadszichten diende men bijgevolg te vertrouwen op schilderijen, tekeningen, aquarellen…
Gans in tegenstelling tot wat men zou mogen hopen, weerspiegelden die niet steeds de realiteit.  Zo vond bvb De Noter dat Fayd’herbe een constructiefoutje had gemaakt en voorzag hij de Hanswijkkerk op al zijn aquarellen steevast van een uitgerokken koepel.
 
Maar de fantasie nam bij andere kunstenaars nog extremere vormen aan.
Samuel Prout (1783-1852) doorkruiste gans Europa en maakte een massa schilderijen .
Op onderstaand werk “vervolledigde” hij het zicht op de huisjes aan de Haverwerf met een aanbouwsel dat verdacht veel gelijkenis vertoont met de erker boven de Paterskelder op het St. Romboutskerkhof.
 
 
Jean-Baptiste Madou (1796-1877) bakte het echter nog bruiner. Ook hij liet zich inspireren door de mooie gevels aan de Haverwerf en vond eveneens dat het beeld niet volledig was.
En behalve bovenvernoemde erker voegde hij nog enkele andere Mechelse zichten aan deze schitterende tekening toe. 
Maar behalve de drie beroemde gevels op de Haverwerf kan men in niets dit plekje nog herkennen.
 
 
Als men dus op deze tekeningen vertrouwt om zich een beeld van het Mechelen van toen voor te stellen, is men ferm gejost :-)
 

In café restaurant Intermezzo op de Ijzerenleen is er een wandschildering aangebracht die een aantal bekende Mechelse stadsgezichten combineert; Onnodig te gaan zoeken naar het geheel, want het bestaat dus uit een soort collage, maar het is wel schitterend gedaan en soms heb je spijt dat het in het echt niet zo is. Misschien kan eens iemand langs gaan en een fotootje nemen?

Jan Smets heeft zo eentje op Flickr staan

http://www.flickr.com/photos/16283292@N00/3619450524/

Ik maakte er eerder een post over.

@ Rudi Indien Viollet-le-Duc niet reeds in 1879 zijn truweel in zijn metserskist had opgeborgen dan kon je hem misschien vragen. Hij was een uitmuntend architect maar overrestaureerde graag en restaureerde de dingen zoals hij ze graag had zien maken door zijn voorgangers uit de middeleeuwen.

Fantasierijk Roger, dat wel...  Maar toch wel buitengewoon knap getekend.

Ooit maakte ik ook eens een tekening van een 'niet-bestaande' stad, met elementen van Mechelen en de Noord-Duitse stad Lübeck, waar familie van me woont - ter gelegenheid van een feest.  De utopische stad noemde ik 'Lübechelen'...

twee stadspoorten: Brusselpoort en de Holstentor...; twee rivieren: Dijle en Trave..., twee historische wapenschilden, en verder een trits Mechelse en Lübecker  kerken...

(Foto toegestuurd door Rudi)