Passiespel is een 'familiezaak'...

met categorie:  

Morgen, donderdag 25 maart, en overmorgen vrijdag 26 maart gaat in onze Begijnhofkerk het tweejaarlijkse Passiespel door.  Al vele jaren wordt dit opgezet door de Mechelse Krea-groep.  En voor de familie Meel is het zowat een erezaak om hieraan deel te nemen... 

Opa Pol is niet aan zijn proefstuk toe.  Het vroegere schoolhoofd van de Sint-Jozef-Colomaschool is al een 'ancièn' in het vak.  Met een stem als een klok (een eigenschap die vele 'Melen' hebben...) neemt hij weer de rol van Petrus op zich.  En die rol is hem op het lijf geschreven. Pol Meel is een geboren acteur (vroeger was hij ook vele jaren actief in het 'Stadspoppentheater').  In de Hanswijkprocessie heeft Pol ook steevast een dragende rol.  Hij 'hééft' het dus.  Op de foto hierboven dat het Laatste Avondmaal uitbeeldt, zit Pol (met groene trui) links aan de tafel.

(foto: Jan Smets)

Wat is de drijfveer van de man om steeds opnieuw mee te spelen in dat Passiespel?  Ik vroeg het hem op de man...

'Om de twee jaar wordt in Mechelen het Passiespel opgevoerd.  Op een eigentijdse wijze worden episodes uit het evangelieverhaal vertolkt en beleefd.  het is een aangrijpend gebeuren, met en door Mechelaars die het lijdensverhaal willen uitbeelden in deze paastijd.  Reeds verscheidene malen mocht ik in dit Passiespel de rol van Petrus vertolken.  Een man waarvan gezegd wordt dat hij de rots is waarop de kerk zal gebouwd worden, maar die zo bang is om zelf ook te lijden en te sterven, en dus het risico uit de weg gaat...  Heel het gebeuren brengt mij in de juiste stemming om de Goede Week te beleven en uiteindelijk Pasen te vieren.  Het is een aanrader voor iedereen die even wil blijven stilstaan bij de boodschap en de figuur van Jezus.  Zonder franjes of geleerde woorden.  De Spaanse steden hebben hun Semana Santa, en wij hebben om de twee jaar dit Passiespel, op donderdag 25 en vrijdag 26 maart, om 20.15 uur in de Begijnhofkerk...

Ook dochter Elfi Meel, die kleuterleidster is, doet graag mee.  En met passie vertolkt ze de rol van die boeiende vrouw, Maria Magdalena.

Hoe zit dat Elfi?

'Veel mensen reageren steeds hetzelfde als ik zeg dat ik de rol van Maria Magdalena blijk te spelen: 'Oei, je weet toch wat voor een vrouw dit was?!'  Ik ben een zeer slechte lezer, maar over haar las ik een boek om me nog beter in te leven.  En ik zeg steevast: 'Ik was de beste vriendin van Jezus.  Velen waren jaloers op onze relatie!'  En hoe een ander 'beste vriendin' wil invullen: ...dat is voor iedereen anders...'

En dan zijn er de drie kleinkinderen van opa Pol, die een rol vertolken in het Passiespel: Siel, Lotte en Seppe Swinnen...

 (foto: Jan Smets: Siel...)

Waarom doen jullie zo graag mee jongelui?

Siel:

'Ik acteer graag!'

Lotte:

'Zo om de twee jaar leer ik voor mezelf steeds iets bij.  Iets waar ik twee jaar geleden nog te jong voor was, begrijp ik nu wel...'

En de jongste van de bende, Seppe, zegt het zo:

'Ik ben altijd zo fier als Jezus me optilt.  En in de optocht in Jeruzalem mag ik steeds in apostel Jacobus zijn nek zitten.  Dan kom ik boven iedereen uit.  Dat is fijn.  Ooit hoop ik soldaat, of zélfs Jezus te mogen spelen...'

De familie Meel gaat er dus duidelijk voor.  En zij natuurlijk niet alleen.  Vandaag is er nog plankenkoorts bij de acteurs, maar morgenavond zal de sfeervolle Begijnhofkerk het decor vormen voor dit gebeuren. 

Het Passiespel wil een verhaal van hoop zijn.  Het leven kan soms tegenzitten, maar in de schaduw van het kruis wordt Gods hart immers zichtbaar...   Zo wordt het omschreven in de aankondiging.

Het spel brengt het verhaal van Jezus'leven en dood.  Ongekunsteld en puur, aangrijpend en vertederend, onthutsend eerlijk en veelzeggend, in een sobere vormgeving die beklijft.

Wie op de valreep nog kaarten wil bemachtigen ( 5 per persoon), kan dit doen via:

015/ 41 77 39

passiespel2010@telenet.be

dus niet: passiepel2010@telenet.be

Ik zou eerder proberen te bestellen via de telefoon want het emailadres wordt door telenet niet herkend:


<passiepel2010@telenet.be>
    (reason: 550 5.1.1 Recipient address rejected: User Unknown)

...of langslopen bij Boekhandel Salvator, waar je ook aan kaarten kunt geraken...

of de typfout herstellen ...

:-)

 

Peter, dat is het adres dat in het folderke vermeld staat, misschien is daar wat misgelopen.

 

Och inderdaad, een tiepvout van mezelf

er zijn alleen nog plaatsen vrij voor vanavond. aan € 5.

Morgen vrijdag is het uitverkocht.

spijtig, ik zou alleen vrijdag kunnen, binnen twee jaar dan maar weer. Misschien schrijft er intussen wel iemand een verslagje, hoewel? er staan er al 4 in de bijbel zeker?

Toen we nog schoon en jong waren (begin Jaren '70), woonden wij (de familie : ons vader, ons moeder en wij, de kinders) in de Koolstraat.  Onze geburen waren Rosa en Willy (Achternaam allang vergeten, maar hun dochter en schoonzoon hebben nog les gegeven op het IKA).  Willy maakte in zijn vrije tijd de houten skeletten en hoofden van de poppen van het stadspoppentheater en Rosa maakte de schitterende poppenkleren.

En enkele huizen naast ons in de andere richting (richting Battelsesteenweg) woonde een familie met de achternaam : Meel.  Samen met hun kinderen stonden wij, elke morgen, te wachten op de schoolbus, om ons naar de kleuterklassen te brengen in de Oude Beggaardenstraat.

Was er samenwerking tussen beide geburen aangaande het stadspoppentheater ?  Misschien wel en dan is opa Pol mogelijk wel iemand van de oud-geburen...