(Bron: GVA)
Vernieuwde Katelijnestraat maakt kans op prijs
De herinrichting van de Sint-Katelijnestraat valt in de smaak bij specialisten. De stad Mechelen maakt kans op de prijs 'Publieke Ruimte 2010'. Het gebruikscomfort en de verbeterde leefbaarheid in de straat kende heel wat positieve bijval en deed de omgeving weer helemaal opleven. "Dit project ligt helemaal in de lijn van ons beleid waarbij wij fors willen investeren in een kwaliteitsvolle openbare ruimte in het kernwinkelgebied", zegt de schepen die aangeeft dat het stadsbestuur het stadscentrum nog aangenamer wil maken.
Mechelen investeert 1,4 miljoen euro in Heergracht
Als alles volgens plan verloopt, zien de Mechelaars nog dit najaar ook het vlietje lopen in de Lange Heergracht. Het heropenen van het vlietje gaat gepaard met de heraanleg van de Lange Heergracht, de Bergstraat en het Paardenstraatje.
Belangrijk is dat de Lange Heergracht tegen volgend jaar in een fonkelnieuw kleedje zal steken. Het project kost 1,4 miljoen euro en de werkzaamheden moeten eind april starten. “Op de hoek van de Lange Heergracht met de Frederik de Merodestraat gaat de destijds gedempte vliet opengelegd worden over een lengte van veertig meter en een breedte van vijf meter. Het water zal twee meter diep zijn”, zegt projectleider Rik Margot van Mebumar. “We gaan er water inpompen, maar ook met een extra leiding gaan we het regenwater van alle dakgoten van de woningen in de straat bestendig in het vlietje laten lopen. Een bruggetje over de vliet, zoals naar het Cultuurcentrum aan de Melaan, zal de verbinding maken met een nieuw appartementsgebouw dat op de hoek met de Merodestraat zal gebouwd worden.
De Lange Heergracht zal dan een eenrichtingsstraat worden vanuit de Merodestraat. De Heergracht, nu zeven meter breed, wordt versmald tot 3,80 meter, met langs beide straatkanten voetpaden van drie meter. “Door het openleggen van de vliet en omdat we ook nog wat groen willen inbouwen, sneuvelen 21 van de 47 parkeerplaatsen”, zegt Inge Caers van Mebumar. “Maar die worden geherlocaliseerd in de wat verder gelegen Zwart Zustersberg waar plaats is voor 23 extra parkeerplaatsen.”
8.000 fietsers op nieuwe fietssnelweg
De Vlaamse gemeenschap legt tegen 2013 twee grote fietssnelwegen aan in onze regio. De ene voert van Antwerpen naar Mechelen, de andere verbindt Antwerpen met Essen. Fietssnelwegen worden gebouwd langs waterlopen en spoorwegen omdat er gewoonlijk weinig moet worden onteigend om een fietsstrook aan te leggen. Van de snelweg Antwerpen-Mechelen is het stuk Berchem-Kontich al afgewerkt. Het bewijst al meteen zijn nut, want dagelijks rijden in elke richting 4.000 fietsers over de fietssnelweg.
Lyceum start tweede graad Freinet op
Vanaf volgend schooljaar biedt het Mechelse Lyceum ook in de tweede graad secundair Freinetonderwijs aan. Op de eerste schooldag van het schooljaar 2008-2009 ging het Lyceum al van start met een eerste graad Freinetonderwijs in het secundair. Dat initiatief bleek een succes, waardoor er twee jaar later de behoefte aan de oprichting van een tweede graad opduikt. Vanaf september dit jaar komt de directie van het Lyceum daaraan tegemoet.
(Bron: Het Nieuwsblad)
Bijzitters die niet of te laat opdagen riskeren boete
Drie mensen die tijdens de verkiezingen van vorig jaar niet of te laat opdaagden om als bijzitter te zetelen, riskeren een geldboete van 1.100 euro. Zij stonden gisteren voor de correctionele rechtbank terecht.
Technopolis viert tiende verjaardag in stijl
Kinderdoecentrum Technopolis bestaat tien jaar. Om dit te vieren, worden verschillende wedstrijden georganiseerd. In februari 2000 opende Technopolis de deuren. Sindsdien kwamen er al 2,8 miljoen mensen over de vloer. ‘Van de 280 opstellingen die er nu staan, waren er slechts zo'n honderd al aanwezig in 2000', zegt gedelegeerd bestuurder Erik Jacquemyn. ‘Ons publiek evolueert, dus is het belangrijk om ook onze opstelling te vernieuwen of te vervangen. We gaan steeds meer opstellingen maken waarbij het effect niet op voorhand bepaald wordt.'
Lenaerts Lederwaren viert 140ste verjaardag
Maart is een feestmaand voor Lederwaren Lenaerts. De zaak bestaat 140jaar en wordt al vijf generaties doorgegeven van vader op zoon. In 1870 startte Willem Lenaerts een eigen zaak in lederwaren op. Hij was gespecialiseerd in het zadelmaken. Daarnaast verdiende hij ook veel aan het maken van breukbanden. Later maakte hij decoratiestukken in leder voor koetsen en rijtuigen en zo rolde hij de auto-industrie in. Intussen zijn we vier generaties later en baatten Leo Lenaerts en zijn zoon Roel de winkel uit.
(Bron: Radio Reflex)
Zennegat krijgt Vlaamse primeur als Erfgoedlandschap
Het Zennegat waar Dijle, Kanaal Leuvel-Dijle en de Zenne samenvloeien is een landschappelijke en ecologisch zeer waardevol gebied. Het wordt nu al eerste in Vlaanderen beschermd als erfgoedlandschap. “Het Zennegat is een magisch stukje natuur en erfgoed in Mechelen, en dat moet voor altijd zo blijven. De aanduiding als erfgoedlandschap is dan ook enorm belangrijk om de groene Mechelse rand naar de toekomst te beschermen”, aldus schepen van Natuurontwikkeling en Monumentenzorg Karel Geys(sp.a).
Relieken, echt of vals?
Wat zijn relieken? Beschikt Mechelen echt over de relieken van Sint-Rombouts? Of hebben onze voorouders zijn stoffelijke resten verwisseld? En hoe zeker zijn we hierover? Op donderdag 11 maart geeft Mark Van Strydonck, onderzoeker van het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, op deze vragen het antwoord. Zijn exposé kadert in ‘Soirée Lamot’, een verrassende lezingenreeks uit de coulissen van het Mechelse erfgoed.
Mark Van Strydonck stond erbij toen het schrijn van Sint-Rombouts of Sint-Rumoldus in 2004 geopend werd. Hij ontmandelde omzichtig de inhoud en paste de modernste onderzoekstechnieken toe. En hij heeft talrijke reliekschrijnen geopend en bestudeerd. Tijdens deze lezing maakt de toehoorder kennis met het onderzoek naar de materiële resten van heiligen. De 11.000 maagden uit Sint-Truiden, de Geelse heilige Dimpna, de heilige Ermelindis van Meldert en Bavo van Gent passeren de revue. Wat waren hun voedingsgewoonten, hun leeftijd en hun gezondheid? Telkens wordt de vraag gesteld: hebben we te maken met vervalsingen, correcties of symbolen? En waar ligt de waarheid? Na de lezing gaat de groep naar de Sint-Romboutskathedraal, waar de relieken en reliekschrijnen worden bekeken.
Het concept van de lezingenreeks ‘Soirée Lamot’ is eenvoudig. Vijf donderdagavonden geeft een deskundige spreker tekst en uitleg bij een valse veronderstelling uit de erfgoedgeschiedenis. De spreker vertelt op een toegankelijke manier over zijn of haar onderzoek. Een bundel met informatie neemt de toehoorder mee naar huis. Op www.erfgoedcelmechelen.be volgt enkele dagen later een volledig dossier.
Boortmeerbeek krijgt Mammacafé
In een “Mammacafé” kunnen (borstvoedende) mama’s én papa’s in een aangename en gezellige sfeer contacten leggen met andere ouders, ervaringen delen en vragen stellen over borstvoeding. Alles wat komt kijken bij de opvoeding van kindjes van 0 tot 3 jaar kan er aan bod komen. Vanaf 4 maart ook in Boortmeerbeek. Elke eerste donderdag van de maand kan je voortaan tussen 10 en 12u. binnenspringen in het Mammacafé op de Mechelsebaan 12 in Boortmeerbeek.
Onze-Lieve-Vrouwe-over-de-Dijlekerk staat weer te pronken
De imposante Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen is één van de acht historische kerken in de binnenstad. Meer dan zes jaar heeft men gewerkt aan de buitenrestauratie ervan. Met de voltooiing van deze werken kan Mechelen zich nu nog meer profileren als dé historische kerkenstad in Vlaanderen.
Het Zennegat als eerste in Vlaanderen beschermd als erfgoedlandschap? Vreemd, ik dacht dat er al minstens eentje was: http://www.archeonet.be/?p=7040
@ Tijl;
dit is geen persoonlijk verwijt aan onze lokale pers maar ik betreur dat zij gewoon niet meer de tijd krijgen of nemen om degelijk journalistiek werk te leveren. Persberichten vanop het stadhuis worden alsmaar vaker klakkeloos overgenomen terwijl daar alsmaar vaker zaken instaan die gewoon niet of maar half kloppen. Met de verkiezingen in het verschiet dreigt dit alleen nog erger te worden.
In de Adegemstraat staat 50% van de handelaarspanden leeg. Verderop is de O.L.Vrouwstraat tot aan de kerk hetzelfde lot beschoren. Die redenering geldt ook voor de Hoogstraat vanaf de Ganzendries richting Brusselpoort. Niettegenstaande verregaande beloften van het stadsbestuur neemt de leegstand toe.Parkeerproblemen, verloedering en overlast verlagen natuurlijk de leefbaarheid van een stad.
@Lewie van de beek: klopt allemaal wat je zegt maar wat de leegstand betreft kan je moeilijk de steen naar het stadsbestuur gooien tenzij je wilt dat die zelf de winkeltjes gaat openhouden. Het is op deze blog nogal gezegd: iemand moet het geld en de koeragie hebben om een winkeltje open te doen. Zijn er geen kandidaten, dan is dat zo en dan moeten de citymarketing mensen maar eens onderzoeken hoe ze daar een mouw kunnen aan passen.
Klopt, vorig jaar is stuk in Brasschaat al erkend als erfgoedlandschap. Wel is het een goede zaak voor Mechelen dat er toch iets wordt beschermd. Dan kan iedereen ervan genieten. Wel nogal onlogisch dat er vorig jaar in 't Zennegat eerst een woonzone voor 12 boten met parking wordt goedgekeurd in het Beschermd landschap (wet 1996) en vandaag spreeekt men van erfgoedlandschap om diezelfde groene zone te beschermen ?
@ Luc,
Ik kan uw redenering goed beamen. Wat ik me echter herinner is het feit, dat enkele jaren geleden, een foto van een dame in de krant verscheen, waarvan er werd beweerd , dat zij, als nieuwe manager ( aangesteld door het stadsbestuur), de leegstand e.a. ging aanpakken.
Volgens de VROM-inspectie hebben de gemeenten als beheerders van openbare ruimte een belangrijke taak om de leefbaarheid te vergroten.
Telkens als ik de vernieuwde Katelijnestraat inrij valt me de leegstand en de verloedering op.Of vergis is me dan schromelijk?
@Lewie van de beek: het is voor de stad gemakkelijker om een straat op te kuisen of krotten op te kopen en op te kalefateren dan mensen te vinden die er willen wonen en werken. Er is een periode geweest dat vele leegstaande panden omgetuned werden naar internet-, telefoon- en nachtwinkels maar ik vermoed dat daar ( zeker in de binnenstad ) toch een halt wordt toegeroepen. Ex-winkels omvormen naar woonhuizen ( zonder garage ) is ook een opgave. Vele van die winkeltjes zijn als gebouw dikwijls honderden jaren oud en vertonen dus buiten het winkelgedeelte onaangepaste woonruimtes met alle consequenties van dien.
Nieuw retributiereglement neemt stevige hap uit budget Mechels verenigingsleven
Dit bericht is wat onderbelicht geraakt maar dit kan/zal zeer zware gevolgen hebben voor het verenigingsleven in Mechelen!
"De verhogingen zijn niet mals. De prijzen per stuk zijn gestegen, de kortingen gedaald, en de prijzen voor vervoer zijn zelfs nog meer gestegen. Voor de meeste organisaties komt het neer op een verdrievouding van hun reële kost. Voor wie als vrijwilliger iets organiseert toch niet niks. Als je er dan ook nog eens de verhoogde kost bijrekent wanneer je een wijkhuis wil afhuren, wordt het helemaal onhoudbaar. "En dat met een stadsbestuur dat beweert het verenigingsleven te steunen. Vestzak broekzak noem ik zoiets. Enige vorm van hypocrisie is hier niet ver weg" stelt Van Butsel duidelijk."
http://www.radioreflex.be/artikel.php?id=12078
En Karel kan het weten van zijn spitsbroeders in Brussel hoe je Jan modaal er tussen moet nemen.
@Luc,
Uit voorgaande blijkt inderdaad dat de verkrotting, zowel in Mechelen als andere Vlaamse steden, overal snel om zich heen grijpt. Toch ken ik in Mechelen enkele oude panden, die nietegenstaande de tand des tijds, in hun oorspronkelije staat bewaard zijn dank zij de financiële inspanningen van particuliere eigenaars.Soms ligt achter een mooie façade ook een achterbouw om van te snoepen.
@Lewie van de beek: gelukkig maar, wat heb je nodig? Geld en een architect met visie!;-)
en een vleugje passie :-)
@ Lewie van de beek en Luc
ik deel voor een groot stuk de stellingen van Lewie en wat Luc zegt is ten dele juist. Je hebt inderdaad investeerders nodig, maar dezen zullen investeren wanneer zij voldoende opportuniteiten zien en daar wringt het schoentje. Meer en meer mensen laten Mechelen links liggen als winkelcentrum. Alle investeringen en inspanningen ten spijt liggen de meeste straten in het centrum er allesbehalve attractief bij. Ook het winkelaanbod is niet meer uitdagend. Neem de grote winkels en de telefoonshops weg en wat blijft er dan nog over? Ruim onvoldoende om volk te trekken. Het was heel opvallend tijdens de eindejaarsperiode en tijdens de solden. Mechelen lag er soms bijna verlaten bij terwijl het bv in Antwerpen over de koppen lopen was. Wat een verschil ook met Leuven. En zelfs Sint-Niklaas (Waasland shoppingcenter) trekt tegenwoordig heel veel Mechelaars aan.
Waar zitten al die ondernemers hier ?