Jef Neve trio in Mechelen

Op maandag 22 maart komt het Jef Neve trio naar de stadsschouwburg in Mechelen: een unieke kans om deze jonge pianist te zien optreden.

Hij maakt furore; als solist, met zijn trio, samen met Gabriel Rios en Kobe Proesmans,... klassiek, jazz, pop..... in vele steden over de hele wereld, telkens met de meest lovende recensies in binnen- en buitenlandse pers.

Met zijn trio behaalt Jef Neve op korte tijd de grootste jazzsuccessen. Ze veroveren de internationale podia en brengen vier cd’s uit: "Blue Saga", "It’s gone", "Nobody is Illegal" en "Soul in A Picture". Stuk voor stuk voltreffers met alleen maar lovende kritieken.
In 2007 schrijft Jef Neve de soundtrack voor de film "Dagen zonder lief" van Felix Van Groeningen. Ook de muziek bij "De Helaasheid der Dingen", de nieuwe prent van Van Groeningen die dit jaar in de zalen komt, zal van Neve’s hand zijn.
Op Klara verzorgt Jef elke vrijdagavond het jazzprogramma "Neve".
Op de schouw van Jef Neve staan onder andere een Zamu Award voor beste jazzmuzikant 2007 en een MIA voor beste artiest 2008.

 

Het is een benefietconcert ten voordele van de Werkgroep Integratie Vluchtelingen in Mechelen en het rootscentrum 'Fondation Pou Timoun Yo' in Port-au-Prince, Haïti.

 

 

Jef Neve: piano

Piet Verbist: contrabas

Teun Verbruggen: drums

 

Stadsschouwburg, Keizerstraat 3 te Mechelen.

Begin: 20u15

Inkom: 17 euro/15 euro

Info en tickets: Cultuurcentrum Mechelen, Minderbroedersgang 5, 015/ 29 40 00 - www.cultuurcentrummechelen.be

 

Moet ge gewoon gehoord en gezien hebben. Punt.

 Oei, 17 euro is nu toch ook niet bepaald democratisch voor een jazztrio in Mechelen?

 

"een jazztrio" ???  't Is wel Jef Neve z'n trio, hé Alex.

Nu kunt ge hem nog zien voor 17 euro, binnen afzienbare tijd zal dat niet meer gaan.

Dan zal je het dubbele mogen dokken. Welke bank geeft je dat rendement? :-)

't Is trouwens een benefiet voor Haiti. Nog een reden om er te zijn.

@ Alex: democratische jazzoptredens zijn er o.a. elke 2de en 4de vrijdag van de maand in  Mechelen in de jazzzolder; als je bedenkt dat er vorige vrijdag de europese topgroep Basily Gipsy Band was met een schitterende hommage aan Django Reinhardt, en dat je dat concert kon bijwonen voor 6 euro.....

Nu maandag is het inderdaad ook een benefietconcert, met een van de Belgische topmuzikanten (volgens de nationale en internationale pers althans).

Dus: niet te missen!

@ Lejo :

Misschien helpen enkele filmpjes, om meer volk te lokken !

Allez, just an ID, zeunne...

;-)

Jef Neve Trio 1 - Jef Neve Trio 2

Hey Gim, Tnx! hopelijk helpt het een beetje, want zeg nu zelf: een stad als Mechelen die niet eens een volle stadsschouwburg bijeen zou krijgen voor een benefietconcert, en dan nog met de top van de Belgische jazz...... zou dat niet beschamend zijn voor een stad die zich kandidaat stelde voor culturele hoofdstad? Er bestaan m.i. nog veel vooroordelen, vooral wat jazzmuziek betreft. Kan je je voorstellen dat ik thuis opgroeide met klassieke muziek? (vader was klassiek geschoold: orgel, piano, viool) En door een samenloop van omstandigheden, maar ook door zelf open te staan voor alle vormen van kunst (en muziek) is dat kleine clubje dat we 13 jaar geleden begonnen, gewoon voor het plezier, uitgegroeid tot een plaats waar muzikanten van overal willen komen optreden...

Ik zal er zijn maandag, natuurlijk met mijn fototoestel.

Misschien moet ik toch ook eens in de Jazzzolder binnenspringen.

ik heb zopas nog met zijn manager gebeld: waarschijnlijk brengt Jef een selectie van zijn verschillende cd's, en ook nieuwe nummers.

En ja, ook in de jazzzolder zijn heel goeie concerten, 2x per maand! :o)

Wie er nog niet van overtuigd is dat hij dit concert niet mag missen, kan misschien even de biografie van Jef Neve lezen; het is een hele boterham, maar bewijst wel dat het hier gaat om een uitzonderlijk muzikant!

 

Pianist-componist Jef Neve (1977) behaalde in 2000 aan het Leuvense Lemmensinstituut met grote onderscheiding de diploma’s Meester in de Muziek/Jazz  en Meester in de Muziek/Klassiek, en het jaar daarop een diploma Specialisatie in Kamermuziek met grootste onderscheiding. Masterclasses volgde hij onder meer bij Brad Mehldau, Martial Solal, Lew Tabackin, Billy Hart, Bill Carothers, Kenny Werner en Bruce Barth.
 
Jef Neve begon op zijn 14e op te treden met locale bands. Hij componeerde ook werken voor zeer verschillende bezettingen (van solo piano tot symfonisch orkest). Vanaf zijn 17e tot zijn 20e speelde hij met de populaire funkband Mr. Zebedee.  In 2002 werkte hij een jaar als pianist en componist voor de Contemporary Dance Company ‘Dathe’ in Londen.
De eerste jaren speelde Jef als freelance pianist met zeer uiteenlopende ensmbles : klassieke ensembles, pop bands zoals Get Ready, theater producties, en als solist met onder meer het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen o.l.v. Michel Tilkin. Jef Neve maakt tevens deel uit van het ‘Pascal Schumacher/Jef Neve Quartet’, met wie hij twee cds opnam, en de eerste prijs won op ‘Tremplin Jazz’ in Avignon in 2004. 
 
'Blue Saga', de debuut-cd van het Jef Neve Trio, werd zowel in binnen- als buitenland enthousiast ontvangen, en werd ook nog eens één van de best verkochte jazz-cd's van 2003.
Zijn tweede trio-cd “It’s Gone”verscheen begin november 2004, stond maandenlang nr.1 best verkocht jazzalbum in België, en ontving schitterende kritieken in binnen- en buitenland.
AllAboutJazz.com (09/05) schreef : « From Belgium comes Jef Neve, an explosively gifted young pianist whose second album, It's Gone, is without question one of the best I’ve heard in 2005. »
 
In 2006 tekent Jef Neve bij Universal Music Belgium en zijn derde CD, “Nobody is Illegal” werd in November dat jaar gereleased. De recensies zijn unaniem enthousiast, ook in het buitenland, en steeds meer Universal firma’s wereldwijd besluiten de cd uit te brengen, nu in een 20-tal landen.
In Frankrijk ontving de cd o.a. de ‘CHOC’ van het franse magazine Jazzman en werd verkozen tot een van de beste vijf cd’s in ‘The Guardian Monthly’. De Engelse jazzjournalist Stuart Nicholson schreef :  "On his major label debut ‘Nobody Is Illegal’ his highly personal approach to the piano trio announces the arrival of a young musician of enormous promise who has the potential to become a major voice on the European jazz scene."  En het Duitse magazine ‘MusikAnSich’ gaf de hoogste score 20 : « ‘Nobody is illegal“ heißt das Werk. Umfasst elf Titel und gehört für mich zu dem Besten, was die europäische Jazzszene derzeit zu bieten hat. »
 
Het vierde album ‘Soul In A Picture’ van het Jef Neve Trio kwam in Mei 2008 uit op Universal Music Belgium. De CD werd in de loop van 2008 in een 24-tal landen gereleased en kreeg lovende recensies in de internationale pers. Onder andere :
 « If Neve had been born somewhere jazzily iconic such as Chicago or New Orleans he would already have been fêted as the hottest new pianist on the block. » (Times Online, - June 21, 2008),
 «Spectaculaire. Son précédent album avait enflammé la critique et s'était vu couronné d'un ‘Choc’ Jazzman. “Soul in a Picture” enfonce le clou et confirme tous nos espoirs. »  (Jazzman,  Oct. 2008)
 
Het trio, met Piet Verbist op contrabas en Teun Verbruggen op drums,  trad op tijdens festivals als Paris Jazz, North Sea jazz, Vienna Jazz, Montreal Jazz Festival, Vancouver Jazz,  Veneto Jazz/Italië, London Jazz Festival, Blue Note Gent, Athene, Jazz Middelheim, Piano au Jacobins/Toulouse,  Barcelona,  Münster 'Jazz Inbetween', Rabat, Lille Festival, Frysk Festival/Leeuwarden, Audi Jazz, Vitoria-Gasteiz, Madrid, Berlin Jazzmeeting, etc...  In 2008 kreeg het trio grote bijval op Bremen JazzAhead, in Spanje en hun eerste optredens in Japan waar ze tevens een nummer opnamen met de trompettist TOKU voor de Japanse release van de nieuwe cd. Ze gaven hun eerste concert in Hongarije en een voor de tweede tour in Mexico met concerten in Monterrey in de twee grote theaters voor 1700 mensen en op het festival in Mexico city voor 4000 man met staande ovatie, evenals in England, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Italië.  In 2009 concerten in het Concertgebouw Amsterdam, Polen, Noorwegen, Denmarken, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Japan, Mexico, enz..
 
De bijna perfecte balans tussen virtuositeit en diepgang, sublieme composities, hecht samenspel, een goede dosis humor en zeer aanstekelijk speelpezier tijdens de concerten zijn zonder twijfel de sleutel van het succes dat dit trio overal kent.
Na het optreden op Bremen JazzAhead in april 2008, schreef Jazz.com: « But it was Jef Neve from Belgium who took Jazzahead! by storm. It earned the loudest ovation of the whole event as everyone sensed the arrival of a major talent. »
 
 
Naast zijn jazz-trio en soloconcerten is Jef Neve ook actief in een aantal andere projecten.
 
Bij de band ‘Groove Thing’, met Nicolas Kummert op sax, Nic Thys op bas en Lieven Venken op drums, speelt Jef Neve Hammond B3. Ze traden oa op tijdens Jazz Middelheim ’08 met groot succes, en in April 2009 werd een live-cd opgenomen in de Ancienne Belgique te Brussel, die zal verschijnen in de lente 2010.
 
De samenwerking met Gabriel Rios en Kobe Proesmans zorgde voor een serie mooie optredens gedurende 2008 die werd afgesloten met een uitverkocht concert in de AB te Brussel op 15 Oktober. Rios vroeg Jef Neve opnieuw mee te werken aan composities voor een nieuwe plaat die in 2010 zal verschijnen.  
 
Van het Duo met vibrafonist Pascal Schumacher wordt een cd gereleased in Januari 2010 op Enja Records, gevolgd door een ‘Rising Star Tour’ langs een twaalftal belangrijke Europese zalen.
 
In November 2008 speelde Jef Neve met de Amerikaanse zanger Jose James een concert in de AB/Brussel, wat bij beide muzikanten zo in de smaak viel dat ze de dag nadien de studio introkken om in duo een aantal standards op te nemen. Het werd een van die magische momenten waarbij elke eerste take meteen raak is, en ze besloten dan ook het op cd uit te brengen, te verwachten voor wereldwijde release in April 2010 op Impulse!/Verve.  
Dat eerste concert mondde ook uit op een samenwerking voor een ander project “Facing East – the music of John Coltrane’ waarmee ze samen met de Amerikaanse saxofonist/fluitist Michael Campagna, bassist Neville Malcolm en drummer Richard Spaven vier sublieme concerten gaven eind September 2009 in de AB/Brussel, Paradiso/Amsterdam, Ronnnie Scott’s/Londen en New Morning/Parijs, overal laaiend enthousiast onthaald door publiek en pers.
 
Ook in de klassieke muziek blijft Jef Neve actief.  In 2005 werkte hij aan de Goldberg Variaties van J.S. Bach, die hij tijdens 2006 en 2007 verschillende malen heeft uitgevoerd. Hij geeft als solist regelmatig concerten met orkest, o.a. met de Flanders Philharmonic in een Gershwin programma.   Tijdens 2008 gaf hij met zanger Koen Vereertbrugghen verschillende concerten in een programma van de ‘Dichterliebe’ van Schumann, composities van Menotti, Barber en Britten,  en met hoboïst Piet Van Bockstal vormt hij sinds enkele jaren een duo dat zowel composities van hedendaagse componisten als eigen werkt brengt.
In de zomer van 2007 kreeg hij een compositieopdracht van het Muziekcentrum De Bijloke in Gent, waarvoor hij zijn 1e Pianoconcerto heeft geschreven. Dit werd op 1 en 2 Mei 2009 in wereldpremière uitgevoerd met het Brussels Philharmonic o.l.v. Michel Tabachnik, in de Bijloke te Gent en in Flagey te Brussel voor uitverkochte zalen. De versie hiervan voor twee piano’s is ondertussen een eigen leven gaan leiden en werd samen met pianist Alexander Gurning reeds verscheidene malen uitgevoerd.   Van het VRK (Vlaams Radio Koor) kreeg hij een compositieopdracht voor een werk voor koor en piano dat begin 2010 zal worden uitgevoerd in een tien-tal zalen in België. 
 
Jef Neve componeerde de muziek voor de film ‘Dagen Zonder Lief’ van cineast Felix Van Groeningen, die in 2007 in de zalen verscheen en schitterende kritieken ontving waarin onder andere de soundtrack als een van de sterke punten wordt genoemd. Hij werd uitgenodigd om tijdens de ‘World Soundtrack Awards’ 2007 een suite van de soundtrack uit te voeren in arrangement voor orkest en piano. De Film werd tevens verkozen voor de ‘European Film Awards’ in Berlijn.
Voor de nieuwe film van Felix Van Groeningen, ‘De Helaasheid der Dingen’ (‘The Misfortunates’) die in October 2009 in première ging schreef Jef Neve opnieuw de muziek. De film werd geselecteerd voor het Filmfestival in Cannes en in Toronto, en is driemaal in de prijzen gevallen op het 'The Hamptons International Film Festival' in New York.
 
Jef Neve ontving de Radio Klara Prijs voor ‘Beste jazz cd van 2005’ , werd genomineerd in de categorie ‘beste artiest’ voor de ZAMU AWARDS 2004 en opnieuw in 2005, evenals voor de Cultuurprijzen Vlaanderen 2005 in categorie ‘muziek’ (naast Tom Barman/DeUs en Capilla Flamenca), en voor de ‘Octaves de la Musique 2005’ in de categorie ‘jazz’.   In 2007 ontving hij de ZAMU AWARD ‘Jazz’, in 2009 werd hij verkozen als nr.1 in de categorie ‘muzikant’’ bij de Music Industry Awards (MIA’s), Tevens kreeg hij in Juni 2009 de prijs Eugène Baie uitgereikt.  Op 8/1/2010 werd Jef Neve opnieuw verkozen als beste muzikant bij de Music Industry Awards.
 
De VRT-Radio Klara vroeg Jef Neve om een radioprogramma te verzorgen rond jazz, en sinds Januari 2008 is elke vrijdag van 19 tot 21 uur ‘Neve’ te horen op deze zender. Het is ondertussen een van de meest beluisterde programma’s van Klara.
 
1/2010
 

 De eerlijkheid gebiedt mij wel eraan toe te voegen dat ik niet echt een jazzliefhebber of -kenner ben. Smaken en kleuren en zo :-)

Nog rap wa reklam make veu de goei zaak : www.jazzzolder.be :-)

Ben jij één van die vriendelijke bezoekers van de jazzzolder die ik bijna elke 2de en 4de vrijdag mag verwelkomen? Ik zal er vast en zeker ook zijn.

Dank Marc!

mag ik u er ene tracteren bij een volgend bezoek in de jazzzolder (kapel)?

 

Een fantastisch initiatief en misschien een ideale gelegenheid voor iedereen om, het goed doel dienende, eens kennis te maken met een ander muziekgenre.

Helaas zit ik dan zelf in "Meux" anders was ik er zeker bij.

@ jazzzolder - bestaat de mogelijkheid voor  mensen die het initiatief genegen zijn maar niet  aanwezig kunnen zijn om op een andere manier solidair te zijn?

Ik ken zo goed als niks van jazz, maar ben wél aangenaam verrast door het enthousiasme en de gedrevenheid van de Mechelse jazz-liefhebbers.  Mooi is dit om lezen.  Misschien moet ik toch maar eens proberen te 'proeven' van dit genre muziek.  'Jazz at home' lijkt me een mooie gelegenheid.  Dit jaar moet ik toch écht eens proberen om langs te komen...

En voor wanneer een benefiet voor Chili?

hallo Filip, er worden nationaal en internationaal ook benefietconcerten georganiseerd voor Chili, waar het aantal doden voor zover ik heb kunnen achterhalen in de buurt van 1000 ligt (verbeter me gerust) tegenover meer dan 230.000 doden in Haiti. Daar we een concreet project in Haiti kunnen steunen, nl het rootscentrum 'Fondation Pou Timoun Yo' in Port-au-Prince, waar een Vlaming en voormalig coördinator van de Vluchtelingendienst (die we eveneens steunen) in Mechelen werkzaam is, kozen we hiervoor; zo weten we ook heel precies waar de opbrengst van deze benefiet naartoe gaat. En ELKE benefiet voor mensen, getroffen door o.a. natuurrampen of ander onheil, verdient onze aandacht en sympathie, en hopelijk ook van vele lezers van deze blog; het moest jezelf maar eens overkomen.....

@jans : zo goed als niets van jazz kennen mag geen bezwaar zijn. Ik ken er ook niet zo veel van maar feit is dat de programmatie van de Jazzzolder zodanig divers is dat de kans dat je muzikale kennis op een aangename manier vergroot waarschijnlijk is. Trouwens, wat is jazz? De stromingen zijn zeer talrijk. Ik kan er geen exacte definitie op plakken. Nu, muziek uit de Carré moet je niet verwachten natuurlijk ;-)

Op de website van de jazzzolder kan je ruim op voorhand de programmatie inkijken met een voorstelling van de (internationale) musici. Meestal staat daar een link bij naar hun website of zo waar je reeds een voorproefje kan beluisteren van wat komen gaat. Als dat je bevalt, stip je die datum aan in je agenda, een aangename avond tegemoet ziende.

Ik zie je daar wel (op enige zolder op een gelijkvloerse verdieping ter wereld )  :-)

En de leden van de Jazzzolder hebben een shitload aan filmpjes op Joetjoep gezet !

Hier hun lijstje.

Zo is dat Marc!

En zeggen dat lejo bij de aanvang van elk concert telkens moet uitleggen waarom die zolder niet op zolder is..... :o)

Ook het optreden van Jef Neve is een ideale aanzet om te proeven van jazz, en wees niet bang, het is mooi, héél mooi, het raakt je, ontroert je, sleept je mee, begeestert je.......

Dus geen moeilijke muziek in de zin van "zwaar op de maag liggend", en moeilijk verteerbaar, integendeel.........

En wie regelmatig de recensies leest van de concerten in de jazzzolder (in hun e-nieuwsbrief of op hun website) die weet nu al dat ook deze keer de afwezigen ongelijk zullen hebben..........