Carnavalgekte

met categorie:  

     

     

(foto's: Jan Smets)

Berekoud maar zonnig...

De Carnavalstoet in onze stad mag al een aantal jaren rekenen op méér dan één streepje zon.  Het klappertanden van de vrieskou nemen we er dan ook graag bij...

    

     

Zo werd het een kleurrijk spektakel, met héél wat te bekijken op het parcours, én...in de marge van het gebeuren...

     

Geniet mee van deze beelden die een impressie geven van een mooie-dag-in-Mechelen...

     

     

Bellemannen, fanfares, dansmariekes en prinsen en prinsessen: ze gaven weer allemaal present in de Dijlestad...

      

      

      

En als vanouds besluit ons Opsinjoorke de optocht....

Mooie foto's

maar loopt de Mechelaar hier echt warm voor?

Ik althans niet.

Vorig jaar was ik gaan kijken, toen was het ook mooi weer, maar een magere opkomst, was er nu meer volk?

Doen er eigenlijk mechelse groepen mee, buiten de supportersharmonie van KV Mechelen en opsinjoor vorig jaar zag ik toen geen enkele echte mechelse carnavalsgroep mee.

 

Rond half drie kwamen er kleine groepjes mensen richting Grote Markt.  

Maar veel feestvreugde zat er bij hen niet direct in want... het was ijs-en ijskoud !

Ik heb het dan ook maar voor gezien gehouden.

Mechelen is natuurlijk geen échte carnavalstad, en ik moet eerlijk toegeven dat ik ook niet zo carnavalgek ben.   ;-)  Maar het is met zonnig weer wel een mooie gelegenheid om kleurrijke plaatjes te schieten.  Zoals ik schreef: op het parcours, én... in de marge van het gebeuren... 

Ja, er waren écht wel Mechelse carnavalsgroepen bij, naast groepen uit Leuven, Antwerpen, Putte, Vilvoorde enz...  En ja, er was ook wel wat volk op de been.  Géén massa, maar toch een behoorlijke opkomst...

Voor den Bloemenstoet kwam men, zoveel jaren geleden, tenminste nog buiten !

Maar die zijn we kwijt, natuurlijk.

Erg jammer...

 Wij waren er ook bij. 

Het was inderdaad heel erg koud en er stond een snijdende wind. Maar 't was leuk en de kindjes hebben wat gooigoed kunnen rapen. Voor mij mocht de stoet zeker nog wat langer zijn. De sfeer was misschien ook wat plattekes (toch voor iemand die van tegen Aalst komt :D )

De warme chocomelk daarna was wel zeer welkom, brrr.

Vlakbij de Post zag ik het podium staan voor de "Notabelen van 't Statôôs".  Wel, ze mochten het hebben, want ik denk dat ze, na een half uur, wel vastgevrozen zullen geweest zijn op die ijzeren stoelekens.

:-D

BTW : In Aolsjt lachen ze met alles en iedereen en dat mis ik een beetje in Mechelen (het is allemaal een beetje zo-zo).  

Misschien een ID naar de Mechelse Carnavalsgroepen toe om een beetje meer Mechelen-kritisch te zijn.  Er zijn verhalen genoeg : Gratiën, die gaan schuilen bij de Brandweer, Van Beethoven die zijn brug maar niet vindt, tonnen vol pek waar ooit de Pekton stond, de Mijlpaal die -om de vijf botten- van plaats verandert, Passerelle-perikelen, de Moonwalk op de Sint-Romboutstoren (we zijn nu eenmaal Maneblussers, nietwaar ?), grappen en grollen op 't schoon verdiep van 't statôôs, ...

:-)

Statôôs vanbinnen

Ik ben de vorige jaren steeds gaan kijken maar vorig jaar hield ik het voor bekeken.  Mechelen is nooit een carnavalstad geweest en zal het ook nooit worden.  Gelukkig zijn er nog de buitensteedse groepen die aan het geheel wat kleur geven, zoniet schoot er van de stoet niet veel meer over.

Is den tijd van de stoeten voorbij ?  Gene Bloemenstoet meer in Mechelen en gene lichtstoet meer in Coloma ?

Alfred Ost - Het rad van Avonturen

En we kunnen dit natuurlijk niet gaan vergelijken met de Hanswijkprocessie of ne Cavalcade !

Rare jongens, eigenlijk, die Mechelaren !...

:-D

Alfred Ost - Het vier gebroeders Peerd

Ik ben er dit jaar niet geraakt wegens een tekort aan fut en het was niet echt een ideale temperatuur om naar buiten te trekken.
Binnen bij de stoof was het veel beter, met het zonnetje op de ruiten.
Mechelen kent niet de echte carnavalsfeer, maar zo'n stoet is toch altijd leuk om zien.

Meestal is de carnavalstoet ook het evenement dat de wintermaanden uitzwaait en de lente verwelkomt, maar de winter blijft dit jaar blijkbaar wat langer hangen dan anders.

Laat voor mij de zon maar komen, want mijn batterijen zijn zo goed als plat nu.

Ik heb met de foto's van Jans dan toch een beetje de sfeer kunnen opsnuiven, bedankt Jan.

Leuk voor de kindjes

maar niet aan mij besteed.

Wat niet wil zeggen dat ik een ander er zijn plezier niet mee gun

 Carnaval en de hele bijgaande sfeer is hier in onze contreien sowieso anders dan in de streek rond Aalst.  Daar wordt er een gans jaar aan een praalwagen en costuums gewerkt en reikhalzend uitgekeken naar het moment dat de wagens buiten mogen.  Je kan/mag dat niet vergelijken.

We zijn hier misschien wat minder uitbundig, maar ik ben toch blij dat ik gisteren even de kou heb getrotseerd (met de rest van de familie) om te gaan kijken.  Een leuke middaguitstap, en de warme choco smaakte daarna eens zo lekker.

 

Dit jaar ben ik niet gaan kijken.  Enkele jaren geleden wel, met de kinderen.  Toen was het een povere bedoening en - met alle respect - een eerder marginaal gebeuren, en dan bedoel ik dit zowel letterlijk als figuurlijk.  Maar als de betrokkenen er plezier aan beleven, waarom niet...

 

 Aan mij is heel het carnavalgedoe ook niet echt besteed, of het nu hier is of in Aalst, naar mijn goesting zijn het wat marginaliteiten. Wat dus niet wegneemt dat het voor de liefhebbers van het genre wel een leuke bedoening is zeker. Net zoals ik me best kan voorstellen dat niet iedereen fan is van wat mij boeit. Leven en laten leven.

Is de tekening van Alfred Ost een artistieke impressie van de foto erboven ?

Zoek de 7 gelijkenissen.

Misschien was Alfred Ost toen effectief aanwezig, maar stond hij ergens buiten de foto.

:-) 

Ost heeft er klein Désiréke zeker niet schoner op gemaakt :-)

@ Roger :

En was "Klein Désiréke" één van de Koningen van de Straat ?

;-)

ik vondt ook de carnaval en  de bloemenstoet  in 80's jaren  veel mooier grote waren dan die van het jaar 2000 en nu  allé  zeg geen bloemenstoet meer en dat was zoooooooooo mooie en het trok volk aan naar onze stad allemaal weg gewoon besparingen  het zelfde is er gebeurt met de kermissen vroeger de jaren 80's  2 grote kermissen  1 op de grote markt en 1 op de veemarkt waar altijdt nieuwe attrs waren leuk vondt ik dat   nu op de grote markt altijdt dezelfde kermis attrs en vernieuwing is alijdt welkom op de grote markt à 2010

een kermis hoeft voor mij nu ook niet bepaald

daar heb ik nooit iets aan gevonden, ook niet aan pretparken tout court (en zou oud ben ik pertang ni)