Speelgoedmuseum in beweging... op beentjeskracht

Een kleine week geleden startte het Speelgoedmuseum met een nieuwe tentoonstelling: ‘Van stappen tot trappen’, een expo over alle mogelijke soorten speelgoed van eind negentiende eeuw tot nu dat wordt voortbewogen door beentjeskracht. Een slee, een fiets, een bolderkar, een skateboard, een schommelpaard... alles waar beentjeskracht bij te pas komt dus.

Tal van fabrikanten overal ter wereld hielden zich bezig met het produceren van speelgoed voortbewogen door beentjeskracht. Ook in ons land. Met bedrijven zoals Bois Manu, dat naast de eigen producten ook de bekende houten dieren op wielen maakte voor het Amerikaanse Fisher-Price, of ook Torck, Swan en Periclès uit Deinze. De tentoonstelling geeft deze en andere Belgische fabrikanten extra aandacht.

Speelgoed om voort te duwen en te trekken bestaat sinds eeuwen in alle mogelijke vormen en materialen. Er is één gemeenschappelijk kenmerk: het effect. Een leuke beweging, een grappig of repetitief geluidje... In 'Van stappen tot trappen' ontdek je aan de hand van filmpjes de grappige bewegingen van enkele van deze trekdingen.

Uniek in de tentoonstelling is de collectie kinderwagens, speelgoedversies van 'het echte werk', van Hilde Vervliet. Al betreft het slechts een greep uit de bijna 300 stuks tellende collectie. Verder pakt 'Van stappen tot trappen' uit met een aantal topitems zoals de kinderfiets van Koning Leopold III, een knalroze Pink Cadilac, een driewieler uit de jaren 50, ...

Maar, topstukken of niet, vergis je niet: de tentoonstelling toont speelgoed van rijk en arm, dus vind je naast een luxueuze trapauto evengoed een eenvoudige bolderkar.

'Van trappen tot stappen' loopt nog tot en met 31 augustus 2010 en is te bezoeken van dinsdag tot zondag, telkens van 10 tot 17 uur.

Weerom een interessante expo voor klein en groot, of niet soms?

Meer info op www.speelgoedmuseum.be

héél zeker Mark!  een bezoekje zullen we dan ook 'ergens' inpassen...

Jammer dat we op 24 feb helemaal aan de andere kant van de stad zitten. Want het lijkt mij wel leuk. Denk dat R. het ook wel leuk zal vinden.

... dan kom je gewoon toch nog tussen februari en augustus nog eens een keertje terug? ;-))