Photoshop avant la lettre

met categorie:  

                                                                         

Onlangs werd m'n aandacht getrokken op een aankondiging van Uit in Mechelen...: een lezing over de negentiende eeuwse fotografie van de stad...  

In 1839 werd de fotografie ontdekt, en niet veel later groeide stadsfotografie uit tot een ware hype.  En laat mij dan in deze gesofisticeerde en gedigitaliseerde tijd dan ook nog gedreven bezig zijn om mijn stad in ontelbare plaatjes vast te leggen - dan moet je niet ver zoeken waarom ik deze ongetwijfeld boeiende avond verankerde in mijn agenda.

De negentiende eeuwse Flickr-avant-la-lettre was veelal gefascineerd door de mideleeuwen, en bezat een flinke dosis nationale trots.  En dat moest 'vastgelegd' worden.  Dat resulteerde in vaak heel erg knappe plaatjes, die ons nu nog erg kunnen boeien.

Vaak ging de fotograaf uit die tijd nog een stapje verder om die schoonheid van de stad te tonen.  Figuurlijk, maar heel dikwijls ook letterlijk, kleurde hij de realiteit bij.  'Photoshoppend'  dus...   ;-)

Op donderdag 25 februari vertelt Prof.Dr.Herman Van Goethem, die jurist en historicus is en in die hoedanigheid verbonden is aan de Universiteit van Antwerpen, ons in Lamot, over ontstaan, bloei en evolutie van het fenomeen stadsfotografie.

Oh ja: om 20 uur om precies te zijn.   Prijs: 5 euro (UiT-pas: 2 euro - drankje inbegrepen).  De tickets kan je bestellen bij UiT of aan de inkombalie in Lamot op de avond zelf.  Als je de tickets op voorhand bestelt, ben je zeker van je plaats.

De lezing kadert in een reeks van vijf, met als thema: 'Hoe fake kan erfgoed zijn'.   En als ik de folder van de Erfgoedcel bestudeer, zie ik nog een aantal avonden die ik wil bijwonen:

- 11 maart: 'Relieken. Echt of vals?'; 25 maart: ''De Mechelse drukgeschiedenis ontmaskerd.'; 8 april: 'Heldhaftig Mechelen?!' ; 'Genoeg gefaket. (over restauratie van manuscripten...).

Maar hierover moet je maar eens méér informatie opsnorren bij:

www.erfgoedcelmechelen.be

soireelamot@mechelen.be

Misschien zie ik nog wel andere bloggers en Mechelse Flickrfotografen in Lamot op 25 februari?

Ik kom zeker af, dit wil ik niet missen. Ook de rest van de lezingreeks trouwens ! Kijk hier maar eens. EN trouwens binnenkort is er een soortgelijke reeks over de spoorwegen !

Count me in ! 

Present ! En ook dat van de spoorwegen interesseert me wel !

 Had het ook al in mijn agenda staan !

Photoshop après la lettre.
'k heb deze prent uit 1875 wat meer kleur gegeven  :-)

 

schoen, Roger, hiel schoen!

Als Roger er zich achter zet. Prachtig origineel document waaruit veel te leren valt. 

Een wijzerplaat op de toren, een Beyaerd dat nog niet vervolmaakt was door Van Boxmeer, een vieringtoren in de steigers, ...

Margrit op haar plaats en geen zonne-uur rond haren rok, geen pausmobil op de markt, genen tram en autovrije zondag, geen Zweden en geen Noren op de markt, gene skywalk en den tore in de steigers zoals altijd.Enz, enz,enz.

En een hoop mensen die er al lang net meer bij zijn!

@Roger: je prent uit 1875 met de daaropvolgende commentaren waren de aanzet om eens na te kijken wat er toen wérkelijk gebeurde. Uit het boek ' De geschiedenis van Mechelen ' van Raymond van Uytven puurde ik volgende foto en gegevens:

Op dat eigenste ogenblik in 1875 hadden we al dikke 10 jaar een blauwe burgemeester. Het aantal kiesgerechtigden in Mechelen bedroeg 1.198 ofte slechts een dikke 3 % van de inwoners. Tijdens de daaropvolgende katholieke burgemeesters werd dat percentage opgetrokken naar 16 %. Ik wil hier niks anders mee zeggen dan dat in 1875 men andere machtsverhoudingen had. In hetzelfde jaar werd de mechelse afdeling van het Davidsfonds opgericht ( waarschijnlijk om het Willemsfonds van een jaartje eerder als tegengewicht te dienen ). De relletjes op onderstaande prent waren naar aanleiding van een katholieke manifestatie. De rust op de foto van Roger is hier ver te zoeken.;-)

G.L., nu vergis je je wel grondig.

Hieronder een fragment van de originele foto uit 1875 waarop het uurwerk rond Magrit wèl duidelijk te zien is.

en.. in dien toad was d'arleuzje an den toure nog ni kapotgeschoute...

Roger, mea culpa maar nu dat gij er nog details naast legt moet ik u gelijk geven. En over die foto van Luc, weet ge daar ook nog wat meer over ? Leerrijk !

Neen Louis, behalve dat het in die tijd niet goed boterde tussen de katholieken en de liberalen. Toen Frère Orban in 1878 een departement van Openbaar Onderwijs oprichtte begon er een schoolstrijd want de sussen hadden schrik voor "het zieltje van het kind" in zo'n heidense scholen.  Het ging zelfs zo ver dat Frère-Orban de banden met de Heilige Stoel verbrak omdat Paus Leo het Belgisch episcopaat in zijn strijd tegen de gemeentescholen bleef steunen. .  Van dan af (rond 1880) kan men al beginnen spreken over een zekere verzuiling.   

...een massa volk (over de honderd man!), in de Dijlezaal van Lamot (duidelijk niet verwacht), voor een uiterst boeiende avond, met een schitterend verteller!  Topklasse!

De toon is gezet.  Ik wil zeker ook de andere data verankeren in m'n agenda.

Het was méér dan énorm interessant... fijn ook om een aantal (heel wat) bekende Mechelse Flickrs & Bloggers te ontmoeten....

Nog van dat !

Ik had er ook willen bij zijn, maar mijn trein in Meiser was afgeschaft, de tramverbinding naar Noord had vertraging door panne en de alternatieve trein naar Mechelen was ook een stuk in retard waardoor ik zo laat thuis was, dat ik geen mogelijkheid meer had me tijdig Lamot-waarts te begeven.  Allemaal de schuld van de NMBS! 

Volgende keer beter als de spoorwegen mee willen, tenminste...