Nieuws van de week

met categorie:  

(Bron GVA)

Handschriften over de geschiedenis van Mechelen onder de hamer

Bijna een eeuw na zijn overlijden, komen belangrijke handschriften van de Mechelse historicus Leopold Godenne onder de hamer. Ze worden op zes maart geveild door Marc van de Wiele in Brugge. Leopold Godenne publiceerde in 1908 het 700 bladzijden tellende historische werk "Malines jadis et aujourd'hui", met een grote kaart van Mechelen, meer dan 200 foto's, en tekeningen van Alfred Ost. In 2008 is het door Harvard University gedigitaliseerd en op internet gezet. Nu verkoopt Marc Van de Wiele het oorspronkelijke manuscript van dit boek, in vier volumes handschrift, met veel correcties door kannunik Van Caster, de toenmalige voorzitter van de Oudheidkundige Kring van Mechelen.

Stad valt zonder strooizout

Bij de vorige winterprik had het Mechelse stadsbestuur nog net genoeg strooizout in voorraad, maar net als andere steden en gemeenten moet de Dijlestad zich vanaf vandaag door een acuut gebrek aan strooizout gewonnen geven tegen de sneeuw.

Rode Kruisplein: moet parkeren betalend worden?

Ondanks urenlang overleg maandagavond staan de stad en het Mechels Mobiliteitscomité (MMC) nog lijnrecht tegenover elkaar over het Rode Kruisplein.
Karel Geys: "Maatregel eerst zes maanden een kans geven" Met betalend parkeren wil de stad meer rotatie bereiken. “Het plein is slechts 2 procent van de totale parkeerruimte”, zegt schepen van Mobiliteit Karel Geys (sp.a).

Op aandringen van het MMC wil Geys vrijdag zijn collega-schepenen polsen over hun bereidheid om de genomen beslissing te herroepen. “Ik acht weinig waarschijnlijk dat dit gebeurt. Ik sta er nog steeds achter en ben ervan overtuigd dat ook zij er zo over denken”, zegt schepen Karel Geys. “Op het Rode Kruisplein kan een honderdtal auto’s parkeren, wat anderhalf tot twee procent van de totale parkeercapaciteit in Mechelen is. Het zijn vooral pendelaars die er parkeren, waardoor het plein van ’s ochtends vroeg volstaat.”

(Bron Nieuwsblad)

30 gratis parkeerplaatsen extra aan Douaneplein

De gratis parking aan het Douaneplein wordt uitgebreid. Er komt een strook van 200 op 11 meter bij, goed voor 130 extra parkeerplaatsen.
De uitbreiding van de gratis parking aan het Douaneplein moet een compensatie vormen voor het betalend parkeren aan het Rode Kuisplein. ‘In de toekomst willen wij de parking Douaneplein veiliger en aantrekkelijker maken', zeggen burgemeester Bart Somers (Open VLD) en schepen van Mobiliteit Karel Geys (SP.A). ‘Daarom bekijken we momenteel of aangepaste verlichting de wandeling naar het stadscentrum aangenamer kan maken.'

Nieuw hoofdstuk in verkoop voetbalstadion

De saga over wie het voetbalstadion van KV Mechelen mag aankopen, krijgt een nieuw hoofdstuk. De beslagrechter (rechtbank van eerste aanleg) moet over een maand beslissen of de grond en het stadion onderhands mogen worden verkocht. Omdat het complex deel uitmaakt van de vereffening is dat niet evident.

Het dispuut tussen voetbalclub KV Mechelen en voormalig voorzitter Willy Van den Wijngaert komt hiermee in een nieuwe fase. Het is bekend dat Van den Wijngaert het stadion en de grond zelf wil kopen, maar ook de nieuwe vzw van KV is kandidaat.

Nieuwe wandeling neemt je mee door culinair Mechelen

Culinaire Wandelingen Mechelen zoekt in de binnenstad naar een combinatie tussen cultuur en culinair in oude gebouwen die een nieuwe bestemming kregen. Nu heeft het ook een wandeling uitgewerkt waar iedereen alleen aan kan deelnemen, dus niet noodzakelijk in groep.
‘We wandelen door de stad en willen op die manier iets bijleren over de rijke culturele geschiedenis', zegt Diederik Beele. ‘Maar we koppelen het aangename aan het culturele door op verschillende adressen te stoppen voor een aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert en koffie. In onze zoektocht naar een leuk thema voor de wandeling, beseften we dat er heel wat panden in Mechelen staan die in de loop der jaren een nieuwe bestemming hebben gekregen.'

(Bron Radio Reflex)

CALVIJN GROET U IN MECHELEN

Nog tot 28 februari kan je gratis in de Stedelijke Openbare Bibliotheek van Mechelen de tentoonstelling "Calvijn groet u. Viering van mijn 500ste geboortedag." bezichtigen.
De tentoonstelling laat zien welke invloed Calvijn en zijn leer hadden en hebben op de Belgische samenleving en bevraagt de relevantie van het calvinisme voor onze tijd.

ik ga investeren in strooizout denk ik ;-)

Strooizout en pekel zijn, vandaag, het nieuwe Mechelse Goud !

:-)