Mechelen staat droog

met categorie:  

Het is bijna niet te geloven: ruim tachtigduizend Mechelaars en maar één zwembad. Toch zullen fervente ploeteraars nog jaren moeten wachten op nieuw zwemwater.

 

De stad Mechelen moet het al jaren stellen met één zwembad en dat wordt lang niet door iedereen door de vingers gezien. Toen de oude zwemdok op het Rodekruisplein in 2001 voorgoed de deuren sloot, moesten alle inwoners noodgedwongen afzakken naar het enige andere zwembad aan de Geerdegemvaart. ‘Ik kan er eigenlijk niet inkomen dat er maar één zwembad is voor een grote stad als Mechelen. Bovendien ligt dat zwembad in een buurt waar ik ’s avonds, als het donker is, niet graag rondloop. Dat ik de afgelopen vijf jaar niet vaak ben gaan zwemmen, is vooral te wijten aan het feit dat ik mij hiervoor ver moet verplaatsen. Londerzeel of Sint-Katelijne-Waver is niet meteen bij de deur’, zegt Bo Verheyden, een 22-jarige studente uit Bonheiden.

Noodzakelijke verschuivingen
Niet alleen recreatieve zwemmers, maar ook scholen en zwemclubs werden de dupe van de verplaatsing naar het andere zwembad. ‘We waren plots heel wat trainingsuren kwijt’, zegt Guido Claes, verantwoordelijke bij Racing Swimming Club Mechelen (RSCM). ‘De stad heeft haar best gedaan om ons de nodige uren te geven, maar aan de andere kant heeft ze ook veel beloftes gemaakt die ze niet is nagekomen. Binnen de zes jaar zou er een nieuw zwembad komen, maar we zijn nu negen jaar verder en er is nog steeds geen steen gelegd.’ Toch doet het enige zwembad van Mechelen haar uiterste best om alle aanvragen te beantwoorden. Barbara Enckels, assistent-beheerder sportinfrastructuur is verantwoordelijk voor de goede gang van zaken. ‘We hebben in de loop der jaren heel wat verschuivingen moeten doen om iedereen de kans te geven om te kunnen komen zwemmen. Ook qua uren is er veel veranderd, zo is het zwembad tussen 17.30 uur en 19 uur gesloten voor publiek en kunnen de clubs zich uitleven. Op zich verloopt de verdeling goed, maar op zondagochtend zijn er soms teveel bezoekers en moeten we mensen weigeren omwille van de veiligheid.’

Onaangename gevolgen
Het extra zwembad aan de Nekker zou voor iedereen een welgekomen cadeau zijn, maar het nieuwe bad laat wel nog tot 2013 op zich wachten. Met een kostprijs van veertien miljoen euro wordt er heel wat geld geïnvesteerd in het nieuwe complex dat zich vooral zal focussen op schoolzwemmers. We moeten ons dus niet verwachten aan franjes, wellness of een subtropische inrichting. ‘Het is echt geen pretje dat de bouw van het zwembad is uitgesteld. We waren op dit moment eigenlijk al aan het aftellen, maar de vertragingen steken daar een stokje voor. Voor één van de grootste clubs van België is dat echt een grote tegenslag, want door het beperkt aantal uren en het gebrek aan plaats kunnen wij niet uitbreiden. Dat wil zeggen dat we mensen moeten weigeren terwijl iedereen normaal gezien bij ons terecht kan. Op dit moment zijn we genoodzaakt om testen af te leggen die het niveau van de nieuwkomers bepalen. Als ze niet voldoende kunnen zwemmen, kunnen we hen niet toelaten en dat is spijtig. Jongeren willen trainen, maar het zwembad zit vol. Stampvol’, zegt Marianne Sels (RSCM) ......
 

Lees meer op http://www.supo.be/artikel/961/Mechelen_staat_droog

Onveilige buurt??? Ik woon er al bijna 30 jaar en durf er gerust 's avonds nog buitenkomen. 

Welkom als nieuwe blogger Evy!   ;-)

Boeiende topic...  Alléén, nét als Filip frons ik de wenkbrauwen bij de stelling die 'studente Bo' aanhaalt wat betreft de 'onveilige' buurt van het zwembad aan de Geerdegemvaart??   Ik woon daar al haast 49 jaar in die buurt, en vraag me af van waarom dat 'etiket'  hierop gekleefd wordt?

Maar verder volg ik je wel in jouw betoog.

Een boeiend stuk aka betoog, en welkom op de blog, Evy!
Kan me er zeker voor een groot stuk in vinden...

Maar... ik moet Filip en Jans bijtreden... ik woon "nog maar"  10 jaar in deze buurt en ik snap echt niet wat hier zo onveilig zou zijn? Alleszins in al die jaren nog niets van gemerkt ...

de keren dat ik er kom voel ik me er ook niet onveilig,

daar slaat de auteur van het artikel de bal inderdaad mis mijns inziens,

ik neem aan dat deze niet uit de buurt is.

 

Ik ga er zelf ook niet zwemmen maar dat komt omdat een speedoke niet echt mijn ding is qua zwemkleding. Dus hoop ik dat Mechelen ook aan dit ridicule verbod van zwemshorten iets doet.

@Marc VC: ik ben helemaal akkoord ivm dat absurde verbod op zwemshorten... 

Ikzelf heb tot voor 15 jaar ook steeds in de buurt gewoond van dat zwembad, zelfs zo goed als middenin de overroepen 'gevaarlijke' Gandhistraat.
Akkoord dat een minderheid van de jeugd daar nogal lawaaierig is en probeert om stoer te doen, maar dat is eigen aan de jeugd en dat is niet alleen daar het geval, maar zowat overal in Mechelen.
Gevaarlijk ?? Ik vind van niet, tenminste als je iedereen normaal behandelt.
Een vriendelijke 'goeienavond' wordt steeds beantwoord, zoals het hoort.
Als je laat zien dat de ander erbijhoort, valt het heus wel mee.
 
Wat het verbod op zwemshorts betreft, voel ik me, net als Marc, niet meteen geroepen om mijn 'iets minder afgetrainde body' te gaan showen in een speedo of een stringske :-)
Ik zou best een pak zwemuren kunnen gebruiken, maar niet op een exibitionistische manier.
Ik voel me dan ook gepakt omdat ik moet boeten voor een regeltje van het stadsbestuur dat zogezegd is ingeroepen voor hygienische doeleinden.
Als een losse short proper gewassen is, zie ik niet in dat hij onhygienischer zou zijn dan een speedo of een bloot gat.
Een beetje toezicht op de netheid van de kleding zou meer dan voldoende zijn, maar nu sluit men wel een groot aantal mensen, want de wereld wordt corpulenter, uit.
 
Den dok wordt deels opengehouden door belastingsgeld, dus wil ik er ook graag ongegeneerd kunnen gaan zwemmen om mijn gezondheid op peil te houden, zonder dat het een freak-show moet worden.
 
 
 

Beste Evy, denken moogt ge wat ge wilt, schrijven is iets anders. 

 In 2013 zal het nieuwe zwembad opengaan, dat is nog een jaar of drie, hiermee zie ik eigenlijk niet goed in wat nu precies het probleem is. Het komt eraan en van een beetje geduld is nog niemand ziek geworden. Voor studenten is drie jaar natuurlijk een eeuwigheid, maar trek het u niet aan, mannekes, naarmate u ouder wordt zal ook voor u de tijd sneller vooruit gaan :-)))

@GL

als ik nu uit ervaring vind dat er geen probleem is voor mezelf om daar rond te lopen mag ik dat dan alleen denken, maar niet schrijven?

De onveiligheid in deze slaat op het (jarenlange) gedoogbeleid tegenover marokkaanse ‘jongeren’ die het zwembad als privé domein beschouwden en ongemoeid hun gangen konden gaan. Het reglement betreffende de zwemkledij verplichting is er gekomen omdat diezelfde ‘jongeren’ zich stadshorts en kniebroeken (met zakken) permitteerden om hun GSM’s, knipmessen en andere zaken mee het bad binnen te brengen. Natuurlijk is het niet politiek correct om een doelgroep een verbod op te leggen; vooral niet wanneer het om marokkaanse ‘jongeren’ gaat. Dus moet iedereen boeten. Vergelijk het met voetbalhooligans die er, door hun gedrag,  voor zorgen dat ook normale supporters extra verplichtingen opgelegd worden. Vandaag is er, door meer gecontroleerde bewaking en door een doortastendere houding van de politici,  verbetering merkbaar …  Dat er in de Gandhistraat  absoluut geen problemen zijn is een feit; voor sommigen toch …

Blijft de vraag of we natuurlijk nog ne (ordinaire) "dok" nodig hebben ?

Binnen de twee uur zit je aan onze Noordzee of ga je een weekendje chillen in een overdekt subtropisch zwemparadijs met golfslag.  En dit alles met de nodige extra natjes en droogjes achteraf (meestal frietjes met vol-au-vent en ne Pepsi).

In de vorige eeuw was het natuurlijk bon-ton, voor elke stad en boerengat, om nen dok te hebben.  Je moest nu eenmaal mee in de Vaart der Volkeren en er werd toen geld tegenaan gesmeten (alles moest toen zonodig in ne vette Art Nouveau).

Maar is nen dok nog echt nodig en / of heeft Mechelen behoefte aan een mogelijk toekomstig Olympisch zwembad, eventueel ingebed in bv een nieuw voetbalstadion ?

Zoveel vragen - zo weinig antwoorden...

:-)

@ Gimyco Voor een ZWEMMER ‘blijft’ er geen vraag. Uw vraag is of er een ‘waterspeelplein’ nodig is; dat hoeft niet echt voor ZWEMMERS, voor hen is er ruimte nodig waar ze kunnen ZWEMMEN, zonder gestoord te worden door gevaarlijke kantspringers, onvoorzichtige wipplank gebruikers, kanthangers, keuvelende quasi zwemmers die hun theekransje in een zwembaan houden en degelijke. Natuurlijk gun ik voorgaande categorieën HUN waterspeelplein, maar de genoegens van het sportieve (sport en recreatie ZWEMMEN worden nog al eens geschonden …

A fool may ask more questions than a wise man cares to answer.

Ik vind het vooral erg dat een stad als Mechelen geen behoorlijk zwembad heeft, en dat dit zo lang aansleept. Vreemd dat dit niet wat meer in de verf wordt gezet in deze reacties ...

Correct me if I'm wrong, maar is er niet nog zo een soort van "privé-zwembad" op het einde van den Brusselsesteenweg ? 

Vlakbij het kruispunt van de Brusselsesteenweg met de Europalaan, tegenover de VDAB.

@ An Oniem :

"...waar ze kunnen ZWEMMEN, zonder gestoord te worden door gevaarlijke kantspringers, onvoorzichtige wipplank gebruikers, kanthangers, keuvelende quasi zwemmers die hun theekransje in een zwembaan houden..."

De Leuvense Vaart is misschien een optie !

:-D

Miljaar gimcko, wat een schitterend idee; alle  gevaarlijke kantspringers, onvoorzichtige wipplank gebruikers, kanthangers en keuvelende quasi zwemmers naar het kanaal Mechelen - Leuven verbannen; als gij opkomt, mijn stem hebt ge ...

Marc VC, ik had het wel tegen Evy hé maar jij mag natuurlijk schrijven wat je wil.

Wat het geplande nieuwe zwembad betreft, niet vergeten dat Mechelen  dat ook nog zal moeten delen met een paar buurgemeenten. Ik zie het al aankomen, de zandstuivers uit Bonheiden tegen die van de Nekkerspoel. Eén geluk dat de pantsertroepen van het Douaneplein niet ver weg zullen zijn als er brand uitbreekt.

@ Gim, als de vaart te klein moest zijn kunt ge ze ook naar de Zenne sturen.Pret verzekerd.

@ An Oniem :

:-D

@ Gim

"Blijft de vraag of we natuurlijk nog ne (ordinaire) "dok" nodig hebben ?" 

Ja , natuurlijk!  Al was het maar om de mensen die niet over de middelen beschikken om even over en weer naar de Noordzee te rijden of te gaan chillen in een Centerparcs-zwemparadijs ook de gelegnhneid te geven om es te zwemmen.  Om nog maar te zwijgen over de scholen die nu staan aan te schuiven voor hun zwemlessen (overigens een verplichting omwille van de eindtermen).

Dan is één zwembad voor een stad als Mechelen echt wel te weinig.  Zoals Peter schreef: het sleept wel héél erg lang aan.  Eigenlijk is dit een schande voor onze stad.  Dat de politici het niet aandurven om bij de eerstkomende verkiezingen uit te pakken met 'ons nieuwe zwembad in 2013', want het feit dat het zolang moet duren, is hun gezamenlijke fout: gebrek aan daadkracht, gebrek aan visie bij àlle beleidsvoerders.  Het klinkt harder dan dat jullie van mij gewoon zijn, maar in dit dossier is slechts één gebaar op zijn plaats van de politieke kaste: "Mea culpa!" 

Nuja, over de perikelen met onze zwembaden is hier al veel geschreven.  Laten we hopen dat in 2013 alles eindelijk voorbij is.

@ peter : dat is een ziekte op Mechelen Blogt.  Steeds off topic antwoorden. 

[offTopic] Inderdaad, maar niet altijd, en zeker niet door iedereen :-)

[OnTopic ] Uiteraard is een vraag voor een zwembad een erg gerechtvaardigde. En ik begrijp zelfs de sterke woorden van Koen.

 Vandaag zien we gelukkig -zoals gezegd- dat het nieuwe zwembad er effectief komt.

En dat zo'n project er niet op 1-2-3 staat daar kan ik eigenlijk wel begrip voor opbrengen.

Ergens vind ik wel dat als je een topic start over het feit dat er nood is aan een nieuw zwembad en tegelijk een beeld gebruikt komende van degenen die nota bene bezig zijn met de verwezenlijking van dit project je toch een beetje open deuren instampt. Een jaar of 5-6-7 geleden lag dit misschien anders, maar nu, bij wijze van spreken op de vooravond van de eerste steenlegging.. boaf.

@ Alex

Verwezenlijking van het project?  Het had er al 10 jaar geleden moeten staan.  Punt uit. 

Als je even in de archieven van deze blog duikt,  kan je heel wat artikels over de Mechelse zwembaden terugvinden.  Uiteraard weten we allemaal dat een zwembad niet op één jaar kan gebouwd worden, maar we wachten er al jààààren op.  En daar heb ik geen begrip meer voor.  

 

Het nieuwe zwembad komt er, punt.

Toegegeven, zo'n complex bouwt zichzelf niet en het is dus nog eventjes wachten,
maar het komt er dus wel.  Persoonlijk kies ik er dan ook voor om blij te zijn dat we binnenkort weer met z'n allen comfortabel kunnen gaan zwemmen.

Je kan er natuurlijk inderdaad ook voor kiezen om te klagen. Uiteraard zal het voor de clubs en de fervente zwemmers geen lachertje zijn, maar sommige argumenten lijken me een beetje uit de lucht gegrepen. Dat "zo'n grote stad als Mechelen" meerdere zwembaden lijkt te moeten afdwingen is een beetje vreemd. Zeker wanneer je de vergelijking maakt met andere gemeenten/regio's die ongeveer in dezelfde grootteorde zitten. Zij hebben lang niet allemaal meer dan één zwembad.

Het argument 'onveilige buurt' wel hierboven al verschillende malen ontkracht door mensen die er wonen, en dus lijkt me, wel met kennis van zaken kunnen spreken.

Is het dan toch waar ? Zouden Mechelaars toch 'klagers en zageventen' zijn ? ;)

Voor wie niet kan zwemmen is het zeker een onveilige buurt.

In Sint Kathelijne Waver hebben ze drie dokken maar daar wonen natuurlijk veel meer mensen dan in Mechelen. 

GL; dat zijn drie kleine baden; niet te vergelijken met een groot 25-meter bad + annexen zoals in Mechelen.  En ze schrijven al enkele decennia Katelijne zonder H. 

 

 @koen:

"Als je even in de archieven van deze blog duikt,  kan je heel wat artikels over de Mechelse zwembaden terugvinden."

Inderdaad, dat klopt, en daarmee vind ikzelf dat op dit moment nog staan roepen om een zwembad terwijl de locatie en geplande opening nog maar een paar weken geleden bekend gemaakt zijn dus het intrappen van een open deur.

Dat het er al 10 jaar had moeten staan dat is iets anders, daar geef ik je gelijk in.

Ik lees met verbazing dat de wijk waar ik woon onveilig zou zijn. Ik woon hier bijna 25 jaar, uiteraard gebeuren overal wel eens ongezellige dingen maar in de wijk Tervuursesteenweg toch niet in die mate dat het hier onveilig zou zijn.

Ik ben zelf geen zwemmer maar begrijp al te best dat één zwembad voor een stad als Mechelen onvoldoende is. Anderszijds moet men het belastingsgeld beter niet roekeloos spenderen, goed overwegen en op wat langere termijn nadenken kan zeker geen kwaad. De zwemmers kunnen zich misschien troosten met de wetenschap dat Mechelen ook veel skiërs telt en die hebben hier ook geen bergen om hun hobby te beoefenen. Als we lang genoeg wachten zorgt de stijging van het zeeniveau gratis voor de oplossing: Mechelen-aan-Zee: water genoeg ;)

ik vind het een zonde dat Mechelen geen zwemdok meer heeft,Ik heb vele uren doorgebracht in die oude zwemdok,alsook in de Leuvense Vaart,wij hebben hier ook geen zwemdok,alleen een waterpark waar in het zwemmen onmogelijk is.Over zwem shorts gesproken,Ik heb altijd een speeke gebruikt,Ik denk dat lenge shorts hinderent zijn en dat die in het water te zwaar beginnen te wegenen zij gemakkelijk kunnen afzakken,Ik zie hier veel jongeren rond lopen met shorts dat tot onder hun knieen hangen maar dat half van hun derrier laten zien,maar dat is mijn opinion en "To each His own" Louis

 ik ga al jàààààren niet meer zwemmen in Mechelen, een paar minder leuke ervaringen gehad met een bepaald soort mensen toen (in de nieuwen dok én in de nekker).

Dus ik hoop dat een nieuw zwembad kan zorgen voor de verspreiding van het crapuul over meerdere zwembaden. En natuurlijk hopen op iets meer plaats om uw ding te doen, want toen ik nog ging zwemmen zaten er meer mensen in het zwembad dan dat er water in zat.


Nog eventje over die zwemshorts: ikzelf weiger een speedo'ke te dragen, ik vind een zwemshort veel beter zitten en voor recreatief te zwemmen hindert zoiets helemaal niet. Maar soit, dat doet er nu even niet toe.

Bosvos,Ik kan daar niet veel op antwoorden,voor mij is dat te lang vervlogen,ik begrijp dat er veel verandering gekomen is,niet alleen in Mechelen,maar zooals ik kan zien op VTM,over gans Europa,volgens mij zijn de goede oude dagen voor goed voorbij,spijtig dat ik dat moet zeggen,maar ik denk dat het zoo is.Groetjes uit het NOT zoo goed Amerika.

 Ik trek er mij niks van aan, ik vlucht na mijn studies toch naar het Noorden, daar is het allemaal nog niet zo erg...

Allez, Bosvos, morgen is 't lente in 't land, zeunne !

En dan leggen alle vogels een ei, zowel in Mechelen als in Muizen, en staan de bloemen, planten en bomen in de knop.

:-)

Vluchten kan niet meer (Frans Halsema en Jenny Arean)

Hoe zit het in feite met "den ouwen dok"? Niet meer bruikbaar als zwembad, zo luidt het (de VLAREM-nomen, weet je...). Kan ik inkomen. Maar er waren toch plannen om dit Art Nouveau-pareltje een nieuwe bestemming te geven ("Den Dok", zegt dat jullie, spa-ers iets?).

Gaat het molentje nog eens een rondje draaien ? Heeft iedereen zijn kaartje, dan kunnen we starten.Frans, spa-ers wat is dat ?