en er werd wéér bier gebrouwen voor de Keizer...

met categorie:  

    

(foto's: Jan Smets)

Als er nu één ding is, waarop wij Maneblussers terecht fier kunnen zijn (en ik wéét: er zijn meer dingen uiteraard...), dan is het wel op ons Mechels bier!  De bieren van de brouwerij het Anker - bogend op een eeuwenlange traditie, kapen mondiaal schitterende prijzen weg. 

Als een kleine keizer geboren wordt, dan is er feest en vuurwerk...  Dat was zo toen 'ons'  Kareltje in wiens Rijk de zon nooit onder zou gaan, geboren werd...  (hij kwam dan wel ter wereld in Gent, maar hij bracht zijn kinderjaren door aan het Mechelse Hof bij zijn tante...)

Als een bier geboren wordt, dan is het ook een beetje...feest...

En zo was er dus gisteren wéér een 'feestje' op de Guido Gezellelaan, toen naar jarenlange traditie, op de geboortedag van de illustere Keizer Karel, de exclusieve Gouden Carolus 'Cuvée van de Keizer' werd gebrouwen in het Anker!

Op die vroege woensdagmorgen - midden in de 'werkweek', en op een onchristelijk vroeg uur (5u45!!), kwamen de bierliefhebbers in dichte drommen en met slaapogen, maar wél verwachtingsvol, massaal afgezakt naar de brouwerij.

120 koppen werden geteld!  En da's beslist niet min.  Tussen de aanwezigen troffen we ook Britten aan, en Nederlanders, waaronder (hoe kan het ook anders...) onze bloggende vriend uit Leiden: Eelco Kruidenier, die voor de dertiende keer kwam afgezakt naar onze stad...

We werden welkom geheten in de Officierszaal van de gastvrije brouwerij, door de ondernemende zaakvoerder, Charles Leclef.  En...er waren  op deze (gratis!) Open-Brouwdag ook koffie en koffiekoeken.  Zo kon iedereen langzaam en gezellig wakker(der) worden...

 

 

(De vader van  Charles Leclef, Joseph Leclef,  was ook aanwezig (li); en stadsgids Erik Vekemans die andermaal de rondleidingen met veel kennis van zaken, en met een vleugje humor verzorgde...)

(Eelco en vriendin Renate kijken diep in het glas... euh, ketel...)

Om 6 uur startte het brouwproces met het malen en storten van het beslag (mout en water).  De brouwer gaf hierbij deskundige uitleg.  Dan volgde de versuikering of het omzetten van zetmelen in suikers, waarna het hele goedje werd omgewarmd naar 78 graden om de versuikering te fixeren...

   

Hierna volgde de filtering, waarbij de wort van de draf werden gescheiden.  Enne, we mochten ook eens proeven van het zoete wort...

Na de filtering greep de spoeling plaats. Ondertussen was het reeds 9u30 geworden.  Een uur later werd de vloeistof gekookt (wort, hop en kruiden).

Daarna werd de afkoeling voor de gisting gestart.

De lagering zal nu een drietal weken in beslag nemen, waarna de botteling en rijping op fles gedurende een vijftal weken zal gebeuren.

De vrijgave van de Gouden Carolus, ' Cuvéé van de Keizer 2010' zal plaatsvinden in mei 2010.  Maar ondertussen konden de aanwezigen nog eens proeven van de editie 2009, of nog wat flessen aanschaffen in de winkel...

   

www.hetanker.be

Brouwerij het Anker is in volle expansie, en soms kregen we de indruk op een bouwwerf te zitten.  En dat is ook zo.  De brasserie wordt volledig gerenoveerd, en ook zal er een nieuwe winkel komen.  Leclef hoopt dat binnen een paar maanden de zaak rond zal zijn...

Wij, wij hopen het ook.

Ondertussen kraken we een flesje van het heerlijke Mechelse vocht...

Op de keizer!

en...op zijn bier!

  

 2000-2010,altijd er bij geweest maar nu moest ik afhaken,spijtig.Maar volgend jaar hoop ik terug weer bij te zijn.Ik heb alleen nog als souvenier,de (ledige)flessen vanaf 2000 tot 2009 ,en hoop dan ook in  mei enkele flessen van 2010 op de kop te tikkken.  Skoll !!

Ja, ja, 2010 een goed bierjaar, atlijd geweest !

Ik krijg dorst van uw knap verslag, Jans!

tof verslag, ik wist niet dat het publiek toegangelijk was. 't Zou me volgende keer wel interesseren

Hou de website van de brouwerij tegen volgend jaar in de gaten Lieven.  De Open-Brouwdag is gratis, maar reserveren is verplicht wegens het beperkt aantal plaatsen...

Pas op he Lieven, dat is wel vroeg opstaan he :-D

Mmmm Goesting!

Jans, als ge schrijft de vader "van " Charles Leclef dan zit ge juist want die man noemt Joseph Leclef........

Het was een fijne ervaring, volgend jaar  ben k zeker opnieuw van de partij. Dan kan ik hopelijk tot het einde blijven... nu moest ik rond 8.30 al afhaken...

Dankzij het verslagje van Jan ben ik er toch een beetje hélémààl bijgeweest ;-)

 2000-2010,altijd er bij geweest maar nu moest ik afhaken,spijtig.Maar volgend jaar hoop ik terug weer bij te zijn.Ik heb alleen nog als souvenier,de (ledige)flessen vanaf 2000 tot 2009 ,en hoop dan ook in  mei enkele flessen van 2010 op de kop te tikkken.  Skoll !!

Zal wel tof geweest zijn, maar blijkbaar alleen geweten door een select clubje ....

Niet zo select hoor Roger: te vinden op de website van het Anker.  Elke belangstellende was welkom...   ;-)

 @ jans

In het jaar 2000 hoorde ik op de radio een reportage naar aanleiding van de 500ste geboorteverjaardag van Keizer Karel. In een stevig gefundeerd verslag beweerde een geschiedkundige dat Kareltje het levenslicht zag op een terugreis uit Brugge. Z'n mama en haar chirurgijn wilden toen de weeën begonnen waren, niet verder doorreizen langs de hobbelige  wegen van die tijd en besloten halt te houden in de stad Eeklo. De expert beweerde dat er tal van kostennota's in de stadsuitgaven van dat ogenblik zijn terug te vinden, waaruit men kan afleiden dat de geboorte van ons keizertje deels  ten koste van de Eekloose bevolking is gevallen. Gent kreeg, als stad met meer aanzien, het inschrijvingsrecht in de boeken van de toenmalige burgerlijke stand.

Wij in Mechelen erfden zijn Gouden Carolus en zijn tante Margriet. Voor de Gentenaars had het ventje later nog leukere dingen in petto.

jans. Jij die in die dingen stevig thuis bent, kan je mij vertellen of dat verslag van die geschiedkundige ondertussen is bevestigd of naar het rijk der vetes tussen steden uit die periode is verwezen.

Zo heb ik het ook steeds horen vertellen Jef...  Ik denk dat het inderdaad zo gelopen is.

Leuk verslag !

Met dat verhaal van Eeklo moet ge blijkbaar in Gent ni afkomen :-)

http://www.gent.be/eCache/THE/2/115.html

 

Super, zo ben ik er toch ook een beetje bijgeweest... Schol!

Een mooi verslag, Jan. En het was leuk om er een keer bij geweest te zijn. In mei ben ik wellicht van de partij om de lichting van 2010 te proeven. Die van 2009 staat in de koelkast van Renate. Zowel een rode als een blauwe.