Calvarie voor en na...

  

(foto's: Jan Smets)

De tweede grootse Mechelse kerk: de gotische  OLV-over-de-Dijlekerk is prachtig gerestaureerd, en schittert als nooit voorheen.  Werkelijk: de buitenrestauratie is bijzonder geslaagd te noemen.

En: ook de Cavarie uit 1964 van de hand van beeldhouwer L.Van Esbroeck, is aangepakt...

 

De door de oorlogsjaren zwaar geteisterde kerk verloor door een brand op 19 april 1944 zijn historische Calvarie met houten beelden.

Zoals je wellicht weet, werd het interieur van de OLV-kerk, dat heel veel van zijn schatten door de oorlog definitief verloor, grondig aangepakt.  De bekende Mechelse architect Jan Lauwers bracht lucht en licht in de kerk.  Zijn moderne glasramen  die op zonnige dagen wonderlijke 'lichttekeningen' maken op muren en zuilen, springen dadelijk in het oog.  Mooi toch wel - al wist (en weet) niet iedereen deze aanpassingen te waarderen.  Tja, over smaken valt niet te twisten...

En zo kreeg ook de verwoeste Calvarie aan de westelijke muur van de noordelijke dwarsbeuk een 'eigentijdse vervanging'.  Van Esbroeck kapte een stel expressieve, sobere beelden.  Ze passen mooi bij de gotische lijnen van de kerk.  Alléén het 'baldakijn'  in zijn typische jaren-zestig-stijl, vloekte met de stijl van het gebouw.  En niet zo maar een beetje: kleuren en lijnen zorgden voor  een complete stijlbreuk.

Enkele jaren geleden werd de Calvarie dan ontmanteld, bij de aanvang van de buitenrestauratie.  De beelden van Van Esbroeck kregen al die tijd een plaatsje in het kerkportaal...  Tot onlangs...

De groep is nu teruggeplaatst.  De beelden zijn opgefrist, en het geheel kreeg een nieuwe 'achtergrond': ook eigentijds, maar véél méér passend in het kader.

Mij bevalt het wél. 

zeer geslaagd

Zo was het, nog niet zo lang geleden...

Ik mag binnenkort de toren van deze kerk gidsen, en ben me verder aan het inwerken. Ik vind deze beeldgroep echt wel een mooie plaats innemen.

Zeer positief dus !

ps alle leuke verhalen ivm met de toren van deze kerk zijn welkom.

precies op tijd klaar voor ons volgend bezoek. Al weet ik niet of er tijd is voor een bezoek aan deze kerk.

 

zeg gym, nog niet zo lang geleden? ik zie daar een ford escort van de eerste generatie, een antieke BMW en is dat rood tufke geen NSU-ke?

Inderdaad een hele metamorfose Jan.

Aha, we hebben ne kenner !

;-)

Dus, foto uit de jaren 80 of misschien 70 ?

Enne... dertig of veertig jaar geleden, dat is nog geen eeuwigheid, zeunne.

:-)

dat is wel al heel wat meer dan de helft van mijn leven en is nen otto na 20jaar niet in se een old-timer?

Een goede zaak dat dit - zowel kerk als de Calvarie - zo mooi opgeknapt is! Het duurde even maar het resultaat mag er dan ook zijn!

@ Markec : Inderdaad !

Foto Gimycko

Met zijn groene gazon errond doet de kerk mij wat denken aan de Engelse kathedralen die ook altijd op een ruime groene grasvlakte staan. 

Als nieuwe Mechelaars zijn we -tot scha en schande - nog niet in die kerk binnengeweest... al vaak gepasseerd en gedacht, 'toeme, we moeten ne keer tijd maken om binnen te lopen', ze ziet er inderdaad schitterend uit (langs de buitenkant - want da's de enige kant die ik ken)

DRINGEND eens tijd voor maken...

@Lies: je loopt daar best eens binnen als het zonnetje schijnt op een namiddag, dan kan je dit zien:

http://www.flickr.com/photos/16283292@N00/2973873979/in/photostream/