Winnaars 'Mechelse Kiekjes' bekend!

De uitslag van de fotowedstrijd Mechelse Kiekjes is bekend!

De eerste plaats gaat naar Ivo De Haes met zijn opmerkelijke foto van het Sint-Janshof. Op de tweede plaats treffen we blogger Wout Muyldermans aan met zijn ‘bevreemdende foto’ van het Zennegat. Vera Buunk kaapt de derde plaats weg met haar foto van de stalen brug over de Leuvense Vaart.


De winnende foto van Ivo Dehaes: zijn kijk op het Sint-Janshof

Mechelse Kiekjes’ stimuleerde de Mechelaar om zijn stad op de gevoelige plaat te leggen. 26 deelnemers stuurden samen 108 foto’s door. De Sint-Romboutstoren en het water in en om de stad bleken populaire onderwerpen. Een vijfkoppige jury selecteerde 10 beelden. De drie mooiste worden binnenkort uitgegeven op postkaart.

In 2009 vierde de Koninklijke Mechelse Fotokring (KMF) haar 85ste verjaardag. De Erfgoedcel Mechelen zag een mooie kans om het fotografisch erfgoed van de vereniging bekender te maken. Het resultaat van de samenwerking: de fotowedstrijd Mechelse Kiekjes.

Van Zeir als inspiratie
Eind 2009  werd de Mechelaar uitgenodigd om zelf de camera in de hand te nemen, het verhaal achter de foto te vertellen en zo mee te werken aan het erfgoed van de toekomst. De foto’s van Van Zeir, medestichter van de KMF, waren de inspiratiebron voor de fotowedstrijd Mechelse Kiekjes. Hij fotografeerde wat hem jaren geleden opviel en legde zo de basis van een rijke verzameling beeldmateriaal over de stad begin 20ste eeuw. Mechelse Kiekjes leverde heel wat boeiend fotomateriaal over Mechelen op..
 

Winnende foto's met verhaal
De jury selecteerde tien foto’s op basis van de verhalen, van technische aspecten en van de kracht die foto’s uitstralen. De winnende foto van Ivo De Haes stelt het Sint-Janshof voor. “De gevel staat er als een stuk karton tegen een boekensteun” verhaalt De Haes.

Ik fietste langs de Vaart in de richting van het Zennegat. Daar aangekomen draaide ik achter Frans Croes weg om langs de Dijle naar Mechelen terug te bollen. Ik zag de vangrail als een vreemde metalen streep evenwijdig lopen met het bos daarachter en samen een T vormen met de weg. Klik”, aldus Wout Muyldermans over zijn aparte foto van het Zennegat waarmee hij de tweede plaats haalt.

Op de derde plaats staat de stalen brug over de Leuvense vaart van de hand van Vera Buunk: “lichte, zachte sneeuw en het donkere, harde staal van de brug”.
 

De 10 winnaars ontvangen allemaal een getuigschrift en een abonnement op Brandpunt, het tijdschrift van de KMF. De drie eerste fotografen krijgen bovenop een uitgebreid boekenpakket. Hun foto’s worden gepubliceerd in de Streekkrant. En de organisatoren maken van die drie foto’s postkaarten, net als ze met de beelden van Van Zeir gedaan hebben. Alle foto’s worden gepubliceerd in een speciaal nummer van Brandpunt dat in februari van de persen rolt.

De winnaars  ontvingen hun prijzen deze namiddag (zaterdag 16 januari) in aanwezigheid van burgemeester Bart Somers en KMF-voorzitter Jacques Denis.
 

Proficiat allemaal !

Proficiat Ivo, Wout en Vera.

Merci Jan!

Namens de Erfgoedcel, de leden en het bestuur van de Koninklijke Mechelse Fotokring onze hartelijke dank aan alle deelnemers.

Door omstandigheden, nl de verjaring van de stichting van de vereniging op 8 december 1924, lag het moment van het uitschrijven van de wedstrijd vrij laat in het jaar. Volgens het reglement mochten de foto's maximum 1 jaar oud zijn. Sommige deelnemers hebben echter het laatste moment afgewacht om mee te dingen, vandaar een groot aantal sneeuwlandschappen.

Er werd tevens gevraagd een omschrijvende tekst de foto te laten begeleiden. Dit was dus ook een belangrijk onderdeel bij het beoordelen van de foto's, maar speelde niet de hoofdrol.

De jury heeft 3 van de meest voor de hand liggende criteria gevolgd, nl het WOW-effect, de techniek en het verhaal (fotografisch als tekstueel).

Nogmaals proficiat aan de geselecteerden, een dik proficiat aan de 3 winnaars.

Eddy Coremans, sec. KMF

 

 

 Mogen we ook de foto's van Wout en Vera zien?

Die vind je hier. Proficiat aan de winnaars.

Hierachter zou het bericht op Mechelen.be te zien moeten zijn Christophe.

Mechelse kiekjes

Ik probeerde al m'n foto via Photobucket op MechelenBlogt te krijgen maar dat lukt blijkbaar niet zo goed.

 

(Foto Wout)

Bij de andere 10 geselecteerden was ook Erroba, de anderen ben ik vergeten.

Ik zelf had ook de eer om bij de 10 geselecteerden te zijn en wel met deze

Voor hulp bij het plaatsen van foto's, klik hier.

Proficiat aan de winnaars.

Ik nam ook deel, maar viel niet in de prijzen, en lik  nu diepbedroefd mijn wonden!   ;-)

Den deze dus :

Ik ken niet veel van fotografie maar de stille rust en eenvoud die uitgaat van de foto van Wout maken die voor mij de mooiste van de serie.......zonder naar extremen of effecten te zoeken fotografeerde hij iets wat op een schilderij lijkt. Proficiat!

Bedankt marc1. Da's een mooi compliment.

De foto van Wout vind ik ook enorm sfeervol en de moeite om die te tonen in een tentoonstelling. Ik had heel graag alle inzendingen eens bekeken. Ik nam ook deel en was geen laureaat. Tot ik een brief kreeg van de Koninklijke Mechelse fotokring dat ik toch bij de 10 winnende laureaten was. Blijkbaar zijn er slechts 7 laureaten in de prijzen gevallen. Die verwarring (7 afgeroepen - 10 laureaten) gebeurde door de erfgoedcel volgens de kring. Over welke foto van de vijf foto's ik laureaat ben weet ik niet. Die foto is op de uitreiking niet getoond. De erfgoedcel ,zou best duidelijkheid geven uit respect voor de deelnemers.