De Stelling van Coloma

(foto's: Herman Stevens)

'Mijn' Coloma wil Pythagoras geen concurrentie bezorgen, maar is toch wel érg blij met zijn vandaag opgetrokken stelling.  Er moet nog flink wat bijgevijsd  en gesleuteld worden  (de torenspits wordt binnen een tiental dagen 'bereikt'...) - Maar...men is eindelijk begonnen met de broodnodige restauratiewerken aan de neogotische Sint-Jozef-Colomakerk...

Over die kerk is in het verleden al flink wat inkt gevloeid.  En het hoeft daarom niet allemaal terug opgerakeld worden. Feit is dat na tien jaar eindelijk werk wordt gemaakt van de herstelwerken aan dit monument van de bekende architect Careels.

Zo'n slordige 200 werkdagen zullen de werken aan de buitenkant in beslag nemen.  Nu al is er door het winterweer een kleine vertraging op het schema opgelopen - maar goed.  Er is gestart.  En da's al hoopvol.  Nadien volgt nog in een paar fases de binnenrestauratie.

Vriend Herman Stevens volgde vandaag de opbouwwerken van de stelling, en was zo vriendelijk ze naar me door te sturen. 

De volgende maanden zal 'den Hanswijkenhoek' met aandacht de werkzaamheden opvolgen aan 'zijn' opvallende wijkmonument. Het is natuurlijk niet 'dé kathedraal' of 'dé basiliek van Hanswijk', maar 'die van Coloma' zeggen 'oef' omdat de kogel eindelijk door de kerk is voor  (om het nog maar eens met deze versleten uitdrukking te zeggen...).

De foto's van Herman zijn dan ook goed als 'foto('s)-van-de-dag'.

Het is inderdaad heel goed dat, alle discussies pro en contra terzijde: die voerden we al genoeg, dat nu eenmaal beslist werd om te restaureren, men eindelijk er een begin aan maakt....

De kogel is idd. eindelijk door de kerk ;-))

De grootste motivator om de kerk te behouden was dat het een ' baken in de stad ' was en moest blijven. Gelukkig zijn we nu aan de fase van instandhouding begonnen zodat Coloma zijn baken behoudt.

Hopelijk restaureren ze het mooie Christus-beeld ook mee :-)

@ Aan allen, ge moogt vertellen wat ge wilt, maar dit was onze optie.

welke optie?

Wel, Luc, de optie dat deze kerk moest gerestaureerd worden.......

(foto: Gazet van Antwerpen)

Over wie, wat, waarom en waarom niet, enz.. is tien jaar lang van mening gewisseld.  Feit is dat de restauratie nu gestart is. 

Op deze foto die vandaag in GvA verscheen: drie leden van de Kerkraad: Herman Stevens, mijn vader Fons Smets die voorzitter, en Marcel Naets ...

Heb het artikel vanochtend gelezen en had meteen je vader "gespot", Jan! ;-)

 

@Luc: de optie om het HST-staion aan te leggen in de -2 kelder van dat baken! Dat gij daar niet op de hoogte van waart??? :-)

@Jokke: ne mens kan niet alles onthouden hé. Is dat daar dat Gekke Griet regelmatig zat zat?;-D

Blij dat ze eindelijk begonnen zijn aan de in-stand-houding van deze kerk !

Een tevreden voorzitter van de Kerkraad, mijn vader Fons Smets, en schepen (én buurtbewoner) Greet Geypen...

(foto: Luc Sprangers)

(foto: Jan Smets)

Een aantal jaren geleden vond ik het als bouwval veel charme hebben. Het was een spookhuis, misschien zelfs een nieuw huis voor thuislozen, gezien de sporadische bewijzen van tijdelijke bewoning, en een teken van de secularisatie van de samenleving. Maar ik ben blij voor jou Jan, dat deze kerk zal worden gerestaureerd, omdat het zoveel voor jou en jouw buurt betekent.

...en het gaat vooruit...

deze morgen schoot ik dit plaatje van de stellingbouw...

(foto: Jan Smets)