Nieuws van de week

met categorie:  

(Bron GVA)

Tachtig procent van de Mechelaars actief op internet

Uit een onderzoek van Memori, het onderzoekscentrum van de Katholieke Hogeschool Mechelen, blijkt dat acht op tien Mechelaars actief gebruik maken het internet om stadsinformatie te verzamelen. Daarmee steekt Mechelen ver uit boven het Belgische gemiddelde. Opvallend is dat de internetgebruikers hun vrijetijdsinformatie over de stad ook blijven halen uit het stadsmagazine en folders.

Helikopter ingezet bij zoekactie naar inbrekers in Mechelen

In de omgeving van de Battelsesteenweg in Mechelen is momenteel een zoekactie aan de gang na een poging tot inbraak in een appartement. Een helikopter van de federale politie is ingezet.

Eandis belooft uitleg over stroompanne

Stroomleverancier Eandis geeft de inwoners van Leest, Hombeek en Mechelen-Zuid binnen enkele dagen tekst en uitleg over de stroomonderbreking die hen afgelopen weekend heeft getroffen. Dat heeft de directie van Eandis laten weten aan burgemeester Bart Somers (Open VLD), die zich maandag ontgoocheld uitliet over de communicatie van Eandis over de stroompanne.

(Bron Nieuwsblad)

Villa Vanthilt en nieuwe dramareeks in Mechelen?

Het stadsbestuur wil praten met de programmamakers van de talkshow Villa Vanthilt en met de makers van een nieuwe dramareeks voor de VRT. ‘We krijgen heel veel vragen van verschillende tv-zenders', zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). Ook de makers van het VTM-programma Mijn Restaurant zouden een aanvraag hebben gedaan om de volgende reeks in Mechelen te laten plaatsvinden. Zelfs de plek voor het restaurant is al gegeerd: het Molenhuis aan de Kruidtuin. Sinds het pand is gerestaureerd, zoekt de stad een concessiehouder, maar niemand is kandidaat.

ICT-bedrijf werft ondanks crisis 12 werknemers aan

Het Mechelse ICT-bedrijf ECX laat de economische crisis aan zich voorbijgaan. Het bedrijf groeit zelfs nog: vorig jaar werd het personeelsbestand uitgebreid van 5 naar 17werknemers. 'In de ICT-sector is het in onze regio heel moeilijk om mensen te vinden', zegt Jens Joossens van Voka, de Kamer van Koophandel. 'In december van vorig jaar alleen al waren er 300 openstaande vacatures. Over heel het jaar waren het er zelfs meer dan 2.000. Het schrijnende aan de situatie is dat de functies maar heel moeilijk ingevuld geraken. Er waren bijvoorbeeld 19 vacatures voor analist/informaticus, maar daarvan is er slechts één ingevuld geraakt.'

Jongeren willen met de bus fuiven

Mechelen heeft dringend een extra fuifzaal nodig. Jongeren en/of jeugdverenigingen vinden in het centrum nergens een geschikte ruimte. Jongeren die in de rand wonen en 's avonds op stap willen, hebben bovendien geen late bus meer.

(Bron Radio Reflex)

GEEN NIEUWE MARKT IN ZEMST

'Opnieuw een markt in het centrum' dat was een wens van de lezers van Het Nieuwsblad in Zemst. In het verleden had Zemst al eens een markt. In 1995 startte men met de marktkramen een plekje te geven in de Stationslaan. Maar echt veel kooplustigen kwamen er niet op af. Wat later kreeg de Zemstse markt een onderkomen in de Jacob Jordaenslaan zij het in een afgeslankte versie. Eind 2005 stonden er nog een drietal marktkramers. Er werd toen beslist de markt helemaal af te schaffen. Zemstenaars verkiezen blijkbaar nog steeds de markten in Mechelen, Vilvoorde en Steenokkerzeel.

Ja Bart, het was koud op het Hombeeks plateau hé. 

Tachtig procent van de Mechelaars actief op internet

Uit een onderzoek van Memori, het onderzoekscentrum van de Katholieke Hogeschool Mechelen, blijkt dat acht op tien Mechelaars actief gebruik maken het internet om stadsinformatie te verzamelen. Daarmee steekt Mechelen ver uit boven het Belgische gemiddelde. Opvallend is dat de internetgebruikers hun vrijetijdsinformatie over de stad ook blijven halen uit het stadsmagazine en folders.
 
 
Sta me toe toch zo mijn eigen bedenkingen te hebben over de interpretatie van dit onderzoek.
Dat heel wat mensen gebruik maken van het internet wil ik niet betwisten, maar deze enquete lijkt me toch lichtjes verbogen.
Het lijkt me er zwaar over dat 80% van de Mechelse gezinnen een internetaansluiting zou hebben.
Er leven in Mechelen heel wat mensen van een minimumloon, waardoor en computer met internetaansluiting hen onthouden blijft.
Ook alle kinderen beneden de 8, gebruiken het internet niet en ik zie jongeren beneden de 14 ook niet meteen naar de stadswebsite surfen om informatie te gaan inwinnen over hun stad.
Die gasten interesseren zich nauwelijks voor wat er in hun stad gebeurd, laat staan dat ze er bewust naar op zoek gaan.
In de Mechelse bejaardenhuizen is het gebruik van internet eveneens nihil en bij de Mechelse alleenwonende bejaarden denk ik niet dat Telenet een vriend aan huis is.
Die 80 % lijkt me dus zwaar "met spek geschoten".
 
Met een enquete is uiteraard alles te bewijzen.
Ooit gaven wij studenten de opdracht om een rondvraag te houden naar het luistergedrag van de Mechelaar tov. een radiostation dat oudere muziek uitzond.
Er werd de studenten wél opgelegd om uitsluitend mensen van rond de 40 te ondervragen.
Het resultaat was verbluffend goed en het werd dan ook vermeld op de reclame-tarieflijsten.
Enkele weken later stuurde een concurrent, die jongerenradio maakte ook een ploeg enqueteurs de baan op, met de nadrukkelijke opdracht om alleen maar de jeugd te ondervragen. Ook zijn resultaten waren schitterend.
 
Eigenlijk geeft zo'n enquete een compleet verbogen beeld en je bedriegt er niet alleen de mensen mee, maar ook jezelf.
 

 

Jan, dat hebt gij met veel LEF heel goed gezegd sè. Mevrouw Strubbe komt wel uit de showwereld hé Jan. 

Wat ik erg vreemd vind. De stad schrijft in haar pers release:

Als een van de eerste lokale overheden had Mechelen een stadswebsite, e-loket, stadsblog en informatiepagina’s op digitale televisie.

Dus ze lopen er erg mee op dat ze een stadsblog hebben. Ze betalen een studie van € 26 426 (incl. BTW), en naar het gebruik van Mechelen Blogt, de Mechelse stadsblog wordt niet gepeild, tenminste niet in hun persbericht.

Begrijpe wie kan.

Peter, ik hoor uwe Frank vallen. Over een studieke van 26 duizend gaat ge toch niet struikelen zeker. 

Wel G.L. het gaat hem uiteraard niet over de kost er van. Meten is weten, en Memori doet erg goed werk.

Het gaat hem wel over de plaats van MBLOGT in een studie over de Mechelse digitale media. Maar misschien staat er hierover wel meer in de studie zelve.

ICT-bedrijf werft ondanks crisis 12 werknemers aan

Moeilijk te vinden? dan hebben ze toch niet goed gezocht, of willen ze mensen alleen aanwerven voor peanuts. Een goei reclame in ieder geval, radio internet, kranten en allemaal gratis en voor niks.

Jan G. ik denk ook dat 80% wel wat overdreven is.

Het is zoals met alles (bvb de kijkcijfers van de TV), met cijfers kan men àlles bewijzen...
Maar Jan Goovaerts  zou het misschien toch bij het verkeerde eind kunnen hebben daar waar hij de kansarmen aanhaalt.  Ik ken een koppel kansarmen  maar die toch als Lucky Lukes rondlopen met elk een GSM aan hun gordel en twee grote schepers aan de leiband.   En iemand die ik vanuit mijn jeugd ken,  die met een middelgrote Amerikaanse "bak" met alle toeters en bellen erop rondrieed en waar Bobbejaan Schoeppen zowaar jaloers zou op zijn, maar die wel met de regelmaat van een klok de gerechtsdeurwaarder over de vloer kreeg..    Dit type mensen zal voor die maandelijkse 20 of 42 euro meer of minder zich de "luxe" van internet wellicht niet ontzeggen.   Wat niet wegneemt dat ik 80% toch redelijk overroepen vind.

Wetende dat ze bij Memori degelijk werk leveren mogen we de cijferkes misschien toch wel geloven.

"Jongeren willen met de bus fuiven

Mechelen heeft dringend een extra fuifzaal nodig. Jongeren en/of jeugdverenigingen vinden in het centrum nergens een geschikte ruimte. Jongeren die in de rand wonen en 's avonds op stap willen, hebben bovendien geen late bus meer.(Bron Radio Reflex)"

Tja...  als het die jongeren kan "troosten". Ook in MECHELEN ZELF is er niet eens nog een bus na 21 uur. Je kunt nog wel  in Antwerpen geraken (met de 500)  of tot redelijk laat (alhoewel!) naar Zaventem,  maar woon je in Mechelen zelf.. Jammer dan. Zelfs met de fameuze feestbussen viel Mechelen ZELF buiten de boot ...

Hélémaal akkoord met de wens van de jongeren, maar ook in Mechelen zelf, mogen ze eens eindelijk hier wat aan doen...

En een extra fuifzaal, daar ben  ik ook niét tégen! ;-)