Mechelen toont Haïti zondag zijn warm hart op benefietconcert!!

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Op drie dagen tijd bokste Mechelen een benefietprogramma in mekaar!  Onze stad is solidair met het noodlijdende straatarme Haïti, en roept al zijn inwoners op om zondag tussen 14 uur en 17 uur af te zakken naar de Grote Markt! 

Mechelen toont zijn warm hart!  en...het is broodnodig!!

Haïti lijdt...  en staat machteloos.  De wereld kan het hoofd niet wegdraaien.  Dit kan en mag niet.  Ook Mechelen voelt de noodkreet van de Haïtianen, en wil daadwerkelijk iets DOEN!!

Haïti heeft voor mij persoonlijk een 'gezicht' gekregen door Claudinette (zie foto van haar hierboven, geschoten op de Haverwerf).  Deze jonge vrouw, wonende in Port-au-Prince, was twee jaar geleden te gast in onze stad, als zogenaamde 'gast uit het Zuiden', in het kader van Broederlijk Delen.  Ontwikkelingswerking vice-versa.  Ze bezocht hier een aantal sociale projecten enz.  Ik heb haar toen vaak ontmoet.  Nadien ging deze jonge vrouw met haar dromen terug naar haar land, om zich in te zetten in het jeugdwerk...  Hoe het nu met haar is...  ik wéét het niet...  Leeft ze nog?  Hoe gedeukt zijn haar dromen deze dagen? 

En zo zijn er veel verhalen... 

(foto: Jan Smets: vlnr: Jef Van Dun, schepen Ali Salmi, burgemeester Bart Somers, en voorzitter van Mechelse Feesten Kurt Moens...)

Deze namiddag, toen het nieuws van de nieuwe aardschok nog maar pas de wereld rondging, ging er in het stadhuis een persconferentie door, om het idee van het benefietconcert zondag, voor te stellen.

Op die enkele dagen tijd heeft de Stad en de vzw Mechelse Feesten, die door zijn goede contacten die groeiden door o.m Maanrock, een gelegenheidsprogramma in mekaar gebokst.  Een programma dat mag gezien worden.

De vzw en de talrijke medewerkers van de evenementen Maanrock, ParkPop enz. staan klaar om er in te vliegen.  Zowel leveranciers, een boekingskantoor, artiesten en een dertigtal medewerkers op het terrein hebben toegezegd om gratis hun medewerking te verlenen.

Er zal een toegangsprijs gevraagd worden van minimum 5 euro dat in de voorziene collectebussen kan gedropt worden, en de volledige winst op de drankverkoop wordt afgedragen op het rekeningnummer 000-0000012-12 van 'HAITI  LAVI 12-12

Er is een centrale begeleidingsband samengesteld uit Babl (toetsen - speelt oa. bij Kate Ryan, Sandrine, Stan Van Samang); Roberto Mercurio (bas - speelt oa. bij Natalia, Sandrine en Brahim); Patrick Dorcean (drum - speelt oa bij Cocojr, Zap Mama...).  Deze man is trouwens afkomstig uit Haïti en zijn vader was tot voor enkele dagen nog vermist...; Tom Lodewijckx (gitaar - speelt oa bij Clouseau, Sarah Bettens en Tom Helsen); + 2 backings, 1 lead en een extra muzikant.

Volgende artiesten zegden reeds belangeloos toe:

Gunther Neefs, Jelle Cleymans, Jo Lemaire, Brahim, Cocojr, Els De Schepper, Sofie, Paul Michiels, Mo & Grazz, Guy Swinnen...

Er zullen vier toegangen zijn tot de Grote Markt (Merodestraat, Schoenmarkt, Befferstraat en Korte Bruul).

Wie naar het optreden komt krijgt een sticker op de hand/kleding, zodat men de Markt kan verlaten en weer terugkomen.  De handelszaken op de Grote Markt blijven bereikbaar.

Stageco levert gratis een mobiel podium van 12 op 8 meter!

Twee drankstanden met dranken aan democratische prijzen (1,50 euro) worden voorzien + 2 openbare toiletten.

De bussen van de Lijn komende uit de Bruul blijven gewoon doorrijden, en de bussen die komen uit de Merodestraat zullen omgeleid worden, maar de haltes blijven identiek.

Er wordt ook een door de stadswachten bewaakte fietsenstalling voorzien op de Veemarkt!

Vanaf vrijdag zet NewWorld de NewMovingWorld in gedurende drie dagen.  Deze zal constant in de stad rond rijden om reclame te maken.  Radio Reflex zendt een radiospot uit.

Sponsors: Boekingskantoor TTT- ARTIST uit Ranst; New World, AMPLI, Stageco, A.I.D.Lettering, Radio Reflex, Alken-Maes, Coca Cola...

Méér info omtrent het gebeuren:   www.mechelen.be

Het is vooral moeilijk in te schatten wat het resultaat van deze actie zal zijn, maar de stad rekent op minimaal 25 000 euro (5000 toeschouwers aan 5 euro...) én 25 000 euro van het Mechelse bedrijfsleven.  Maar het kan en mag méér zijn uiteraard!!!

Mechelen dankt al bij voorbaat de belangeloze inzet van vele mensen: artiesten, bedrijven, medewerkers, stadspersoneel, en in het bijzonder de uitvoeringsdiensten, en doet een méér dan warme oproep aan alle Mechelaars om te tonen dat de Mechelaars er ook staan wanneer het nodig is!!!

Hierbij sluit ik me aan!  Ga ervoor Mechelen!   Zet acties op, in je werkmidden, jeugdvereniging, of waar dan ook!  En kom zondag massaal afgezakt naar onze Grote Markt!  Doe het voor Haïti - voor Claudinette en al die anderen!

Ik zal / Wil / Moet (van mezelf!) er zijn!!!
Als muziekfan vind  ik dit natuurlijk een wel heel toffe wijze om Haiti te steunen! En steunen is heel hard nodig natuurlijk!!!

Ik zie dat onder de schare artiesten voor elk wat wils te vinden valt... Ik ga dan vooral voor Guy Swinnen en Jo Lemaire, maar  haatl zeker ook mijn neus niet op voor "onze" Gunter Neefs, en ook Paul Michiels ;-)

Ik hoop héél veel gulle bloggers en andere Mechelse Melomanen en fijne mensen te zien zondag!  ;-)

Mechelen boven !

Don't you love this little crazy town ?  Aantwaarpe, eat your heart out !

;-)

Ik ben er ook bij.
En zal zeker ook mijn duit in het zakje doen.
Hopelijk komt er zondag nog veel meer volk.

Ik kom alleen als Nite Spirit er ook is! ;op

@ Eelco :

Als je naar hier komt, breng dan ook eens een karrevracht gulle Nederlanders mee !

:-)

Nu de dorstige Mechelaar stilaan zijn fluitjesbiertje moet missen (omwille van de perikelen in Leuven) zouden de Dames en Heren van brouwerij 't Anker dat gat kunnen opvullen door, misschien voor enkele weken, een Haïti-biertje te brouwen en te verkopen en de winsten af te staan aan deze actie.

Allez, just an ID, zeunne...

:-)

Geweldig om op zon korte termijn zoiets groots ineen te boksen. Ik hoop dat er veel vol afkomt zondag en natuurlijk hoop ik ook dat mechelen zijn warm hart toont en een pak meer neertelt dan de luttele 5 (VIJF) eurokes die er worden gevraagd.
Mechelen toon uw warm hart want ik geloof dat het echt een verschil maakt.
 

Stel u voor dat het hier gebeurt, hoe zullen wij reageren. De strijd om het leven doet het beste en ook het slechtste in de men boven komen.
Haiti is het waard om je voor in te zetten. Persoonlijk vond ik het beeld van van de kranige dame die gered werd na zoveel dagen onder het puin symbool voor Haiti's wil om opnieuw te leven. De dame zong ter ere van het leven. Wilskracht hield haar in leven.

Er is vooral veel geld nodig om de mensen ter plaatse te voorzien van voedsel en medicijnen om hen van de huidige hel, de 'hel van Haïti' te redden. Honger en infecties zullen de volgende dagen en weken parten spelen.
Steun van het 'rijke westen' kan hen helpen deze miserie te boven te komen.
 

Hopelijk is de Grote Markt van Mechelen gewoon te klein - dus ALLEN DAARHEEN !!!

@chrisje, er is nog altijd een verdiep, onder de grond :-)

opvullen maar

@ gastblogger, je kan altijd een playback proberen van nite spirit, dan heb je ook je zin en meteen een extra reden om te komen

Beste vrienden: maakt aub zovéél mogelijk publiciteit voor deze benefiet: mondeling, via mail, via Facebook, en via wat-je-maar-bedenken kunt!  

Mechelen WIL en ZAL gul zijn!  

;-)

het is erg wat er gebeurd is in haiti  maar in ons belgieapenland wonen ook veel belgen mensen op  straat of vinden geen woningen meer dat ze hun schulden of hun huishuur  ni meer kunnen betalen door besparingen op het werk door de crisis wel kunnen en beetje steungeld of op het ocw die ook dik wijls geen geld geven aan u

ik steun ze niet en ik kom niet naar de grote markt  ik heb die 5 euro ook brood nodig zelfs ne 1 euro kan ik niet missen enz  kom jij maar eens centjes of ne euro te kort in ne winkel dan krijg je het niet mee of halen ze de politie er bij  denk eens goed  na mechelaars met jou geld

Het ene sluit het andere niet uit beste 'anoniem'.   Daarom steunde ik met plezier ook al vaak acties van Welzijnszorg enz...  En terecht.  Nodig!

Maar deze dagen ben ik ook, en éven terecht, solidair met Haïti.  Daar kan ik onmogelijk mijn ogen voor sluiten.

Er is géén 'wij' en 'zij'. 

 Alle goede bedoelingen en lovenswaardige initiatieven ten spijt, waar ze op dit moment in Haiti het meeste nood aan hebben is: logistiek en ordehandhaving. De hulpgoederen zijn er in overvloed, ze geraken alleen niet tot bij de mensen, deels door gebrek aan transport, deels door gevaar voor plunderaars.

Dit zijn problemen die opgelost kunnen worden door het versterken van de aanwezige VN troepenmacht.

Allemaal waar..  Maar er is VEEL geld nodig voor de wederopbouw!!!   draai het of keer het: da's de harde waarheid. 

Er is de hulp die NU nodig is, maar op langere termijn is het nodig dat de rest van de wereld over de brug komt met broodnodige budgetten, om dit land de kans te geven om uit het diepe dal te geraken..

Elk initiatief kan bekritiseerd worden.  Maar als we niks doen, dan gebeurt er ook niks. 

Hoe erg het ook is wat er in Haiti gebeurd is, maar ik ben er niet van overtuigd dat mijn geld daar nu goed gebruikt zal worden. Ik steun graag acties, maar het is me daar een te grote warboel op dit moment. Later, als alles duidelijker is, steun ik graag lokale initiatieven waar ik dan overtuigd van ben dat mijn centjes of andere steun zeker goed terecht komen.

Want ook als deze ramp al lang vergeten is (in de collectieve memorie) dan is hulp dikwijls nog harder nodig.

@Marc VC: gestructureerde rampen bestaan niet dus het zal altijd een chaos zijn na iederen cycloon, tsunami, vulkaanuitbarsting of wat dan ook.

Persoonlijk ga ik er vanuit dat alle ingezamelde geld niet vandaag of morgen geïnvesteerd wordt maar op een ogenblik dat er structuren beginnen te komen. Onmiddellijke hulp wordt door de verscheidene regeringen gegeven. De tweede hulp: opleiding van nieuwe bestuursleden, leraren, verplegend personeel, oprichting van scholen enz... is een job van lange adem maar daar geef ik nu reeds graag geld voor ... niet later want dan is het tijd voor de volgende ramp.

 Correctie Jans: we moeten het juiste doen op het juiste moment.

Zijn er genoeg hulpgoederen aanwezig? -Ja
Geraken deze tot bij de hulpbehoevenden? -Neen
Waarom niet? -Logistiek en veiligheid.
Los je dat op tijd op door geld op een rekening te storten? -Neen
Hoe los je het dan op? -Versterk de aanwezige VN troepen, militairen zijn namelijk getraind in het uitvoeren van logistieke taken in een gevaarlijke omgeving.

Geld voor de wederopbouw is misschien niet nodig, een deel van de schulden kwijtschelden is ook al iets.

 Kan er trouwens iemand uitleggen naar welke organisatie precies de opbrengst geschonken wordt en welke initiatieven ter plekke deze daar willen steunen en op welke manier?
Dit is toch wel het minste vind ik.

Als we een les geleerd hebben uit het verleden is het wel dat we best niet zomaar blindelings geld geven aan de eerste de beste hond met een hoed op "die er wel iets goeds zal mee doen"

Ben het eens met hierboven, al het geld dat zal ingezameld zal niet op de juiste plekken terecht komen... Dat land is gewoon in anarchie, en dat was het voor de aardbeving ook al!

Hoe hard het ook mag klinken, ik denk niet dat ik deze actie kan steunen. Mijn geweten zegt nee...

 

Mensen toch, het geld komt op de vekende rekening 12 Haiti Lavi en een gecontroleerde organisatie (5 groten) beheert het. Meer vindt u op hun website http://main.1212.be/nl/het-consortium-topmenu-36

Als ge een beetje uw uitspraken wilt staven dan moet ge ook wat onderzoek doen en uzelf wat onderrichten.

Dus haal uwe portemonnee maar alvast boven en wat ge kunt missen haalt ge der maar uit.

Natuurlijk kunnen mensen die zelf in de miserie zitten niks geven, das normaal en das ook geen schande ook voor hen zijn er oplossingen. Hier echter gaat het over dat grote thema Haiti dat in de verf wordt gezet en dat inderdaad een acuut probleem is. Wie dent dat mensen naar ginder verkassen om te gaan helpen niks kost leeft in een droomwereldje al die mobiliteit kost pakken geld of moeten die helpers ginder intussen van de lucht en de liefde leven? Vliegen en rijden die tuigen ondertussen voor de lieve vrede zonder brandstof en verslijten ze intussen niet meer dan wanneer ze af en toe een toerke draaien op de militaire tarmac........

Met alle respect voor ieders mening en wantrouwen.  Ik steun dus wél en graag.  en NU, want het is nodig; méér dan nodig.

 

Plaatsvervangende schaamte heb ik voor de  "ikke-ikke-ikke-en-de-rest-kan-stikken"- en "het geld zal wel weer niet goed terecht komen"- houding van sommigen. Ik hoop dat diegenen die uit wantrouwen nu dit project niet steunen dat later wel zullen doen, of de andere zaken waarvan ze spreken dan wél  steunen...

Ik zwem ook niet in het geld en moet dat ook niet over de balk smijten, maar  ik steun deze actie dus met plezier!

Zij die dat ook willen doen, grààg tot zondag!

Ik heb niet gezegd dat ik nooit iets zal geven, eens de VN daar alles onder controle heeft en lynchpartijen en plunderingen verleden tijd zijn zal ik met plezier iets geven, nu vind ik het nog te vroeg...

Aan allen die het nog te vroeg vinden om te geven voor Haïti, die kunnen nu hun geld dat ze zouden willen storten gestructureerd overdragen aan andere initiatieven bijv.

http://www.sos-kinderdorpen.be/doneren-en-helpen/Pages/default.aspx

... en er zijn er nog veel meer.

Inderdaad Luc, ook zij vinden Haïti nu belangrijk http://www.sos-kinderdorpen.be/meer-over-sos/actualiteit-multimedia/nieu... wegens het hoge aantal niet vergezelde kinderen.

 

Ik heb een afficheke opgehangen in de vitrien en blijkbaar staat de NewMovingWorld-mobiel van de buren ook al klaar

Ik dacht dat we nog steeds niet verplicht -ook niet moreel-  zijn om aan liefdadigheid te doen.
Iets geven of niet; iedereen zal er wel zijn reden voor hebben. Ik zie dit zeker niet als een criterium om iemand als egoïst of filantroop te bestempelen. 

Mijn mening ( voor wat ze waard is ) over Haiti:
De grootste nood lijkt mij ook dat er orde in de chaos geschapen wordt zodat de hulp op een efficiënte manier tot bij de behoevenden raakt, meer blauwhelmen dus.
Efficiënt hulp verlenen staat niet noodzakelijk gelijk aan aalmoezen uitdelen

Elk jaar voorziet ons land in zijn begroting een bepaalde som geld voor ontwikkelingshulp, daarmee acht ik mijn eigen bijdrage volbracht.

Niks moet.

Jij doet het niet, en ik doe het wel.  Niemand verplicht mij, en niemand verplicht jou.

Deze topic is bedoelt voor diegenen die iets willen doen, en daarom deze info.

Opletten, hoor, met al dat heen-en-weer !

Voor je het weet richt er iemand, alweer, een Facebookgroepje op...

:-D

Gim, een farcebookgroepje wat is dat ? 

Goed idee Gim: richt een Facebookgroepje op en verzamel daardoor geld voor Haïti!

@ Luc :

Waarom niet, voor elke reactie hier op de Blog, nen euro schenken ?

En diegenen die het meest reageren, en daarmee de kas van MBA (Mechelen Blog Aid) steunen, krijgen een MBA (Mechelen Blog Award)

Just an ID

;-)

@gim: ik denk dat je opzet van deze topic niet volledig begrepen hebt.

Ik lees het stuk nu voor een tweede keer en krijg spontaan zin om langs te komen. Ook al speelt Nite Spirit dan niet. Wat zou het mooi zijn als er iets bekend zou zijn over het lot van Claudinette!

@ Luc :

Elk initiatief en ID is goed om iets te doen voor de Goede Zaak :

een euro per kilometer wandelen, twee euro per baantje trekken in een zwembad door zes-of zestigjarigen, een wandeling naar de Grote Markt volgende zondag...

:-)

@Jan: inderdaad!!!

@Luc: zo is het!

@Gastblogger: als je komt, 't zou fantastisch zijn!!!

@Gim: tot zondag dus?

@ Markec : dat zit er dik in.

:-)

BTW :

Welke Flickrfotograaf veilt er zondag één van zijn feauteau's voor het Goede Doel ?

Just2know

Gim, dat is goed nieuws, maar kom dan déze keer zéker eens goeiedag zeggen!

Acties zoals deze die jans hier voor het voetlicht plaatst, zijn vooral heel welkom om ons allemaal aan het denken te zetten over waar het bij solidariteit op aankomt. Er zijn natuurlijk duizendeneen redenen om (nu nog) niet mee te doen. Sommige  worden zelfs met een ogenschijnlijke ernst omzwachteld en beargumenteerd. Tip voor Gunther Neefs : misschien moet hij zondag, bij wijze van lekker gedurfde vette knipoog, die hit http://www.youtube.com/watch?v=ckVYxBxdpY0 van zijn vader nog eens coveren :-) .

Voor een keer spelen de media (VRT, VTM, kranten) een heel grote rol als positieve katalysator. Ik ben echt onder de indruk over de veelheid van acties die overal worden gevoerd, en dat beeld heb ik natuurlijk onder invloed van wat ik op televisie zie. "Gekleurde berichtgeving" misschien, maar voor het goede doel.

@christophe die er gerust op is dat dat "de overheid" adequaat en voldoende aan noodhulp en ontwikkelingssamenwerking doet en hij dus op zijn 2 oren kan slapen : helaas helaas pindakaas ! België belooft al bijna 40 jaar de internationale norm van 0,7% na te leven. 0,7% van het BNP te besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Niet alleen is dat een beschamend laag %  voor een rijk land als het onze maar we raken er nog steeds niet aan :-( .

Het goede nieuws is echter dat je daar als individu dankzij de fiscale aftrek wel degelijk iets aan kan doen. Fiscale aftrek betekent in de praktijk dat je de staat verplicht jouw inzet voor solidariteit te verdubbelen, en jouw belastinggeld te spenderen voor het specifieke doel dat jij (niet zij) hebt gekozen. Allez kom, voor ne keer dat we iets (alles!) te zeggen hebben over wat er met ons belastinggeld moet gebeuren  :-)  !!

Dit kon niet juister gezegd worden Jansenius!  ;-)

Hopelijk jagen zondag al die Flickrfotografen (want die zullen allemaal wel massaal aanwezig zijn) de Mechelaars niet weg, want socializen voor het Goede Doel is allemaal wel heel mooi, maar voor je het weet staat je kop te blinken op dat wereldwijde web.

;-)

jansenius, klopt het dat het bruto nationaal product ( dat bedoel je toch met BNP vermoed ik ) van ons land rond de 400.000.000.000 euro ligt? De indicatie '0.7%' zou doen vermoeden dat het hier om weinig geld gaat, maar gesteld dat we 'slechts' 0.5% halen, dan is dat nog altijd om en bij de 2 miljard euro, ( of gewoon voor de lol en om eens aan te tonen hoe perceptie met getallen werkt: 80.000.000.000 belgische frank :-P ) Hola! ineens lijkt mij dat dan toch niet meer zo echt 'beschamend laag' zoals jij het stelt.

PS: wat mij enorm stoort (en niemand hoeft zich persoonlijk aangesproken te voelen) is het drogredenen zoeken, het cynisme, het doodrelativeren, enz...

ALLES kan kapot gekregen worden. 

Ben je niet akkoord met deze en vele andere acties voor Haïti: mij goed.  Maar laat ons tenminste de droom van de solidariteit.

Wij kunnen proberen een steen te verleggen in een rivier op aarde.   Wij kunnen proberen iets van dit grote leed te verzachten. 

Wij krijgen NU de unieke kans om mens voor een mens te zijn.

 

-'Komt het geld wel in de juiste handen?'

-'Wij zullen de gouden kranen van de president wel betalen...'

'Gebeurt er wel genoeg voor onze eigen mensen hier?'

''Blijft er niet teveel geld plakken aan de handen van sommigen?'

-'Is zo'n actie niet naiëf en een druppel op een hete plaat?'

-'Geeft dé Staat al niet genoeg aan ontwikkelingshulp?'

 

Ik kan nog héél wat redenen opsommen waarmee we onszelf kunnen wijsmaken om niks te doen. 

Iedereen heeft het recht om de andere kant op te zien. Geen probleem.  Dit moet iedereen voor zichzelf maar uitmaken: Maar ontneem anderen  niet de 'dwaze droom'  (?)om 'iets' te doen voor een medemens. 

 

Wat een heisa. Ik hoop dat hier weer niemand gaat zeggen dat het onze schuld is. 

 jansenius, als je spreekt over de fiscale aftrek, wil dat zeggen dat je het bedrag dat je stort kan aftrekken van je belastingen? Geld dat anders zou kunnen gaan naar onderwijs of gezondheidszorg.. of de pensioenen zelfs...
Dus eigenlijk promoot je hier een soort van vestzak-broekzak operatie onder de dekmantel van solidariteit?

Toch ook een beetje pervers he :-))
Erg interessant, een goed doel indeed.

 Juist Jan !

Dank je Chris, want ik werd bijna 'onwel' ...    ;-)

Ik ben (erg) blij met deze reactie.  Niet  zozeer omdat ze komt als een repliek op mijn laatste reactie, maar omdat gelukkig nog andere Mechelaars er in blijven geloven.  Deugddoend.

Mensen in nood helpen is natuurlijk een must. Maar ... De horizon verbreden kan vaak leerrijk zijn. Wat lees ik vandaag in de FAZ ( Frankfurter algemeine zeitung )

" De presidenten Hugo Chaves van Venezuela en Ivo Morales van Bolivie, naaste buren en goede vrienden van de Haitiaanse president , beschuldigen de USA van bezetting van een vreemd land  zonder toestemming door de V.N. " Ja Obama heeft er al 20.000 man zitten. Bolivie, met hoofdstad Sucre ??????? Sucre, sturen wij daar als stad ook niet ieder jaar een chekske naartoe. Ja die gieren zouden willen dat voor de verdeling van de wereldwijde hulp er niet te veel in de pot gekeken wordt. Ik begrijp dus de achterdocht van anderen hier.

Maar voor alle duidelijkheid, mensen in nood moeten geholpen worden.

Beste anoniem, wat het precieze BNP in ons land is, weet ik niet maar daar gaat het ook echt niet over. Ge begint maar te rekenen en te tellen, maar 't is redeneren dat ge moet doen (dat is natuurlijk een stuk moeilijker hee....) Om hoeveel miljard het hier precies gaat, is totaal, maar dan ook totaal naast de kwestie. Het gaat om verhoudingen, niet om absolute cijfers.

De bottomline is : als ge ons BNP vergelijkt met dat van ontwikkelingslanden als bv. Haïti, hebben we het over een dikke vette soep tov een bakske gedistilleerd water. En ja, ik vind het dan terecht een regelrechte schande dat wij er niet in slagen om een flinterdun 0,7% schelleke vet van die soep af te romen om dat bakske gedistilleerd water wat aan te sterken.Om u een idee te geven :de Belg heeft een koopkracht die ongeveer 2000% bedraagt van die van een Haïtiaan (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_landen_naar_KKP_per_capita ). 2000% <--> 0,7% ?? Zij moeten het ginder doen met 1/20ste van onze koopkracht en wij zouden hier zitten chicaneren op 0,7% van ons BNP ??

Heel genant vind ik het dan, beste anoniem, dat mensen zoals u met perverse perceptiespelletjes ("2 miljard euro, waw !") op de proppen komen, en zo de grond van de zaak proberen te negeren. Waar eindigt natuurlijke domheid en begint intellectuele oneerlijkheid ??

'Omdat de horizon verbreden vaak leerrijk kan zijn', en als 'tussendoortje' in deze discussie:

Bolvia - die 'gieren' dus - : themaland van Broederlijk Delen dit jaar.  (waar ik  in een werkgroep  bij betrokken ben...)

info voor de lezers die het willen lezen natuurlijk:

 

http://bdtest.delius.be/campagne

 

Beste anoniem bis, fiscale aftrek heeft niks te maken met vestzak/broekzak. Wees gerust, er zal geen cent minder besteed worden aan pensioenen en gezondheidszorg omdat gij eens uit uw kot zou komen met een of andere gift.

Fiscale aftrek wil eigenlijk zeggen dat ge u kunt permitteren dubbel zoveel te geven dan ge eigenlijk van plan zoudt zijn. Maar goed, dat gaat uw begripsvermogen waarschijnlijk te boven, en anders zou het sowieso voor u toch helemààààl een ondraaglijke gedachte zijn :-). Blijf maar in uw ton zitten.

Over het al dan niet moeten geven voor je medemens kan je nog discussieren tot je een ons weegt.  

Maar het gaat hier nu eens niet over een pak miljarden, maar over enkele euro's die je kwijt bent als je naar de Grote Markt komt.  

Je komt nog eens buiten, je krijgt er een optreden en een sing-a-long voor en misschien loop je nog een bekende tegen het lijf.

Is leuk...

Het zit blijkbaar veel kritikasters dwars dat begrippen als geloof, hoop en liefde niet meetbaar zijn en dus niet hoeven te bestaan. Dan rest er nog slechts een flinterdun leventje, spijtig.

@Gim: heel mooi gezegd man! En zo is het...
 

Bekijk het zo...

 € 5, méér als je dat wilt, voor een heel aantal optredens waar toche enkele kleppers tussen zi tten (Sofie,  Paul  Michiels, Guy Swinnen, ...) dat is toch géén geld...
Voor die prijs koop je tegenwoordig niet veel meer hoor;... en dat dat geld dat je geeft o m al de optredens naar het Goede Doel gaat... Dat kan toch niet zo'n onoverkomelijk probleem zijn?

Eerlijk, ik denk dat ik gewoon 5 euro zal overschrijven, want ik hou zo niet van massa-optredens. En ik vermoed dat ik de playlist wel ergens zal oppikken :-D

Zal wel!  ;-)

Ik versta je wel Peter.  Zo'n concert is maar een middel en niet het doel.  Hoe je helpt doet er niet toe.  Tof is dat je iets doet.

Maar als sensibilisatie kan zo'n concert wél helpen.  Men bereikt nu eenmaal veel volk.

Hopelijk wordt er een groot bedrag samengebracht, zodat die mensen ginderachter geholpen kunnen worden. Ik denk dat we zelf ook graag geholpen zouden worden, moest het ooit hier bebeuren.

Maar de manier waarop stuit me soms tegen de borst.
Niet in het geval van de actie op de Grote Markt, waaraan niemand verplicht wordt om mee te werken.
Wél in het volgende geval.
Ik kreeg gisteren een brief onder het oog van het persbureau ANP, die de dagbladhandelaars op de hoogte brengen dat ze vandaag zelf de volle pot dienen te betalen voor hun gazetten, zodat de kranten de winst van de winkeliers kunnen schenken aan Haiti.
Uiteindeijk zullen het dus de kranten zijn die met de pluimen gaan lopen en de winkeliers die de pluimen uit hun gat moeten trekken....
Zulke wanpraktijken vind ik dus helemaal niet kunnen.
Wie geeft voor liefdadigheid, moet dat uit vrije wil kunnen doen en niet voor het blok gezet worden.
Voor alle duidelijkheid, het ging om Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, niet om de andere kranten.

" Themaland Bolivie ", net of er hier nog geen problemen genoeg zijn.Hallo zeg. 

Jan, gij begint door die spelleke van die media - goeroes ook door te kijken zeker ? 

Dit heeft niks met de media te maken.
Het gaat uit van één uitgeverij, die probeert, op de rug van de krantenhandelaars, sympathiek te doen en ze verplicht die mensen hun winst af te staan.
En dat vind ik nu net niet kunnen.
 
Met het concert a.s. zondag ligt dat anders.
Daar geven de artiesten en de organisatoren hun gage af, op volledig vrijwillige basis.
Zelfs de winst op de drank zal naar Haiti gaan.
Zoiets kunnen we alleen maar toejuichen.
Wie niet wil dat de Haitianen geholpen worden, komen gewoon niet naar de Grote Markt en zij die wel willen helpen, kunnen gaan genieten van een grandioos concert en betalen inkom en hopelijk nog een extraatje.
 
 
 
 

 alléé, ik had het wel gedacht dat media niet goed zou zijn, ge hebt gelijk Jan.De gazetten dan.

Als ik het dus goe verstaan is er zondag iet te doen op de mèt . :-)

Blijkbaar gaan er veel ni komen omdat ze ni zeker zijn waar hun 5 euro (sic) naartoe ga gaan. Lees het Blunderboek van ons Rekenhof eens en dan zal je zien dat hier veeeeel meer dan 5 euro p.p. weggegooid wordt.

Aangezien er dus veel ni gaan komen, zal ik voor ene niet-komer bijbetalen. Nah!

 

Tot zondag, Marc!

Dit wordt zondag precies ne soort van "spot de blogger".  

Hij of zij die de meeste bloggers op de gevoelige plaat kan vastleggen krijgt een luxe-cruise aangeboden naar... de Dominicaanse Republiek.

Wordt zondag een opwarmertje voor de volgende Flicker-meeting ?

:-D

Allé, ik ga zondag ook eens naar de 'Mêt'. 't Is maar te hopen dat al die artiesten die er komen voor het goede doel, hun grote hits brengen, dat moet toch ook kunnen voor nen benefiet. Gunther Neefs enkele soulnummers, Polle Michiels wat oldies uit zijn repertoire en Guy Swinnen enkele harde rock nummers. Maar aub geen halleluja geslijm.

Dit wordt dringen.  Ne Maanrock, avant la lettre, iel vruug oept jaor !

;-)

Nu alleen nog oppassen voor de overkill, want Haïti is, vandaag de dag, overal aanwezig !

Ik vraag me af of instanties zoals Sabam en Simim de goeie doel pot zullen komen afromen (lees leegmaken), want de laatste tijd zijn die voor niks verlegen.

Ik kom zondag ook mijn duit in het zakje doen, daar niet van, maar ik ben wel benieuwd naar dit gegeven.

@Jan G: Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad behoren niet tot dezelfde uitgeverij dus ik denk dat je je ergens vergist in het citeren van de krantentitels.

Gedomme Filip, nu doe je me twijfelen se.
Misschien is er hier wel een uitbater van een krantenwinkel die uitsluitsel kan brengen ?
 
 

Update:

de bekende hip-hopformatie POSTMAN zal ook aanwezig zijn.  Ik ben niet zo thuis in dit soort muziek, maar dit is een topper voor de kenners....   ;-)

Zsofi Horvath zal het zaakje presenteren.

Voor de "kenners" is Zsofi Horvath ook een topper, hoor !

;-)

@Gim & All, over de presentatietalenten van Zsofi Horvath (RTV) ben ik nu niet echt enthousiast... Maar Gim bedoelt wellicht dat ze er  niet onaardig uitziet ;-))

@Jan Goovaerts: wat Filip zegt, klopt hoor:

- Het Laatste Nieuws behoort, net zoals De Morgen tot De Persgroep
- Het Nieuwsblad en De Standaard horen  bij de Coreliogroep...

@ Markec : Inderdaad.

;-)

Enne Zsofi zou zondagnacht ook nog een potje kunnen Pokeren voor Haïti, want onlangs dook ze op in Poker after Midnight en ze is duidelijk een serieuze speelster.

Inderdaad, en ik als ex zou het moeten weten :-)
Shame on me !
Ik probeer het in ieder geval na te vragen bij de winkelier waar ik de brief gezien heb.

En hier een paar cijferkes over de bevolking (2005)

Age structure:
0-14 years: 42.6% (male 1,741,622/female 1,721,436)
15-64 years: 53.9% (male 2,137,225/female 2,242,639)
65 years and over: 3.4% (male 124,383/female 154,317) (2005 est.)
Median age:
total: 18.03 years
male: 17.63 years
female: 18.44 years (2005 est.)

Je ziet maar , met een gemiddelde leeftijd van 18 en met een levensverwachting van 52-54 jaar de meeste zijn kinderen onder de twintig. Natuurlijk is er hulp nodig en structuur en onderwijs om in deze basisbehoeften te kunnen voorzien, na de medische hulp is uw steun meer dan nodig.

Bekijk hier Port-au-Prince op 18 januari. Rij mee en laat de camera zelf 360* draaien...

Haiti 360 Eartquake

Bekijk de 4 pages