Mechelaars, Melomanen & Muzikanten tonen hun warme hart voor Haïti

Guy Swinnen - foto (c) Markec

Tweeduizend Mechelaars, Melomanen, al dan niet met lef en lof en alvast één Nederlander die speciaal vanuit Leiden kwam, en heel wat artiesten trotseerden zondag 24 januari het miezerige weertje en bouwden een hartverwarmend feestje op de Mechelse Grote Markt. Het benefietconcert “Mechelen Steunt Haïti” kan zondermeer geslaagd genoemd worden.

De gulle Mechelaars betaalden vaak heel wat meer dan het minimumbedrag van € 5 voor een namiddagvullend festival vol kwaliteit. Het leverde behalve een bijzonder fijne zondag een mooie opbrengst van 40,000 euro op.

Jo Lemaire mocht de zondagnamiddag openen met nummers zoals Mon Bateau, Tentations en de Edith Piaff-classic Non, Je Ne Regrette Rien. Klasse. Dat Jelle Cleymans geen onbegenadigd zanger is, bewees ie al  met het ‘Kleinkunsteilandproject’ en ook nu was zijn performance de moeite. Hij bracht Frank Boeyens De Verzoening en vervolgens de niet mis te verstane als even swingende boodschap Iedereen is van de Wereld (The Scene).

Comedienne /zangeres Els Deschepper was dan aan de beurt met Expeditie naar mijn hart en Treur Niet. Ik ben geen fan van haar, maar ik kon toch wel genieten van het lied Treur Niet, het flauwe lalala-gedeelte incluis…

 
Eén van de redenen, behalve het nobele doel zélf natuurlijk, voor mij om af te zakken naar de Grote Markt, was zeer zeker Guy Swinnen. De sympathieke Rocker en Scabsvoorman deed wat van hem verwacht kon worden: een sublieme vertolking van een Scabs-nummer, het immer prachtige Hard Times, uiteraard een ‘meezingmoment’ en een cover van Swinnens idool Neil Young; Rockin in the free world.

‘Keep on rockin’ in the free world?’: we will, Guy, we will! En een leuke verrassing was een vertolking van I’m a Believer van The Monkees. Jammer dat Guy maar drie nummers mocht brengen, want ik wou zeker nog meer rock ‘n’ roll…

Na dit rock ‘n’ roll-momentje was het tijd om een uitstapje te maken naar soul & groove … Met eerst Mo & Grazz die ons trakteerden op een mooie portie soul-jazz-hop-grooves of hoe je dat ook wilt noemen: ze brachten Change the world  en Rock Steady. Wat een een geweldige stem heeft zangeres Monique Harcum zeg!

Mo & Grazz

We bleven min of meer in hetzelfde muzikale straatje met het optreden van Brahim. Niet echt mijn ding zou je denken, maar Brahim bleek wel een geweldig performer en podiumbeest. En met zijn soulvolle stem is ook niks mis. Of om het met Brahim zelf te zeggen over die performance van hem “I like it”. Respect!

Brahim

Er was ook een Nederlandse act: Nederlander Remon Stotijn en zijn project Postman. Hier keek ik ook best wel naar uit, na de kennismaking met Postman op de opening van het cultuurseizoen in September. Markec en hip-hop? Jawel, zeker als het Postman betreft. Wat zij doen is een perfect huwelijk van hip-hop, funk, soul, reggae en hier en daar een ska-knipoogje, zoals  ik ook in september ook al mocht ervaren.

De combinatie van zanger/rapper Remon de knappe vocals van het zangeresje die hij ook nu weer bijhad werkt perfect. Jammer genoeg, mochten ook zij maar een drietal nummers brengen, maar waar ik bij Guy Swinnen nog had willen verder rocken, wou ik nu nog wat meer grooven..

Postman

Ongeveer halverwege het programma riep presentatrice van dienst, RTV-nieuwsanker Sofie Horvath burgemeester Bart Somers en schepen van Welzijn Ali Salmi op het podium roepen. Zij mochten de gulle giften in ontvangst nemen van Utopolis (€ 1,000), CM  (€ 5,000) en KV Mechelen (€ 15,000). Somers vond dat “vandaag iedereen voor KV moet supporteren als dank voor zo’n gulle gift”.

Op Maanrock is er nooit ontkomen aan The Magical Flying Thunderbirds. Gisteren was zanger/full time grapjas Charel van Domburg van de partij. Hij bracht Fire (Bruce Springsteen) en een superswingend Great Balls of Fire (Jerry Lee Lewis). En tussendoor en tijdens de nummers vond Charel de tijd om zijn eigen gekke zelf te zijn.

Hilarisch was ook toen hij zich in  het publiek begaf en de Chiromeisjes een belangrijke zanglijn schonk.

Foto (c) Bart Schelkens

Charel kondigde een ‘grote dame’ aan en gelijk had hij. Sofie: hoeft deze jazz- en soulzangeres met de geweldige stem nog voorgesteld te worden? Die geweldige stem heeft ze nog altijd. Fenomenaal en indrukwekkend was haar korte doortocht op het benefiet. Ze bracht That’s What Friends Are For (Dione Warwick) en Baby Love. Sterk.

Sofie

Gunther Neefs
deed iets waar de KV-fans wellicht extra blij mee waren, menig geel-rode sjaal ging de lucht in toen hij You Never Walk Alone inzette. Verder bracht deze warme Mechelse stem How Sweet it Is.

Gunther Neefs

Gunther mocht na zijn eigen knappe prestatie “de God” aankondigen. Daarmee bleek hij Paul Michiels te bedoelen, zeg maar de “Vlaamse Steve Winwood”. Michiels opende sterk met het aanstekelijke Tell Me What it Takes en blonk uit met een bijzonder aanstekelijk, swingend en feestelijk The Way To Your Heart (Soulsister).

Ja, de God van Gunther kan nog steeds erg goed aan die hoge noten. God mocht op zijn beurt Sofie en Gunther Neefs terug op het podium roepen, Gunther weinig respectvol “de Mechelse straatzanger” noemende. Maat God mag dat, niet? Samen bracht het trio een erg ontroerend I’ll Be there. Echt waar!

Paul Michiels

De namiddag, die veel te snel ging, ging langzaamaan naar zijn einde toe maar we hadden nog één act te goed. Voormalige Dinky Toy Coco Jr. mocht het geheel afsluiten. Coco besloot dat op swingende, funky en feestelijk wijze te doen. Hij startte met uitgerekend die éne song die ik als Simple Mindsfan de groep zelf liever niet meer zie doen, maar Coco Jr. zette een verdienstelijke versie neer van Don’t you (Forget About Me). Het moet gezegd. Sfeer alom. Van Schotland naar Ierland moet ie gedacht hebben en koos voor een cover van U2’s With or Without You dat hij combineerde met Bruce Springsteens Because The Night, dat we kennen in de uitvoering van Patti Smith. Gedurfd maar het werkte.

Afsluiten deed hij met iets wat je meer van hem zou verwachten: een Prince cover: 1999. En: "We sure did “party like it’s 1999” !Met de grande finale werd besloten. Alle artiesten op het podium die Bob Marley’s One Love vertolkten… een heel erg mooi einde van een bijzonder warme dag en dan bedoel ik dat niet ‘weerkundig’.

 Een fijn benefiet, met artiesten die zich belangeloos inzetten en Mechelaars die een gulle bijdrage leverden en méér dan waar kregen voor hun geld, geld voor Haïti.

De eigenlijke actie loopt nog tot eind januari en er  kan nog geboden worden op een mooie foto van ikoon Billy Ocean, van de hand van Bart Schelkens. De foto is te bezichtigen in ‘de Mechelse Mangerie’, Grote Markt 23. Stortingen nog mogelijk op rekeningnummer rek. nr. 000-0000012-12 met vermelding van het actienummer 1212-001697.Verslag: (c) Markec
Foto's: (c) Markec
- behalve: Charel & de Chiro, de voorstelling van Billy Ocean foto: (c) Bart Schelkens

Mooi verslag van een mooie zondagnamiddag.
Het weer viel wat tegen (druilerig en koud) maar de sfeer en de artiesten maakten heel veel goed.

De foto van Bart is trouwens erg de moeite

ik zag hem al op Ebay

Er was echt wel sfeer op de markt, en er is een opbrengst van 40,000 Euro. Elke druppel telt !

Schitterend verslag!  én de foto's zijn erg geslaagd!

idd, prachtige sfeerfoto's !!!

Kom ook op woensdag 10 februari naar "Jazz for Haïti" in het GC 't Blikveld te Bonheiden

inkom 20€, volgende topmusici staan alvast op de affiche;

Philip Catherine, Frank Vaganée, Bert Joris, David Linx, Brussels Jazz Orchestra ,.....

surf vanaf vrijdag naar www.jazzforhaiti.be voor de volledige affiche. kaarten beschikbaar via VZW Jazzzolder en GC 't Blikveld

Heel mooi verslag met prachtige foto's !

Erg goede foto's, Mark. Een heel pak beter dan met die oude Samsung.

Van de kou merkte ik weinig. De sfeer was goed. En de 'after party', was zeker ook zeer geslaagd. Ik weet weer waarom ik zo graag naar jullie stadje kom.

ik lag ziek in bed, maar dankzij dit verslag was ik er toch ook een beetje bij ;-) thx

Bedankt voor de leuke reacties, op een poging tot zo correct mogelijke weergave van wat ik een bijzonder fijne zondagnamiddag vond ;-))

Ik voegde volledigheidshalve "bewijsmateriaal" toe van de Zingende Chiromeisjes (foto: Bart Schelkens) én de voorstelling van die geweldig knappe Billy Ocean foto (van Bart): foto van die foto met daarop de foto van Bart, van Bart ... volg je nog? ??  ;-)))

Uit goede bron weet ik dat Gunther Neefs zichzelf schertsend "de Mechelse Straatzanger" noemt.

Vandaar Paul Michiels' aanspreektitel...

Bedankt voor de toelichting, 'Anoniem'.