De Lage Drempel zet deuren langer open

met categorie:  

De Lage Drempel is een vrijwilligersvereniging uit Mechelen, die al jaren lang strijd tegen armoede en sociale uitsluiting. Zij hebben een ontmoetingshuis in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 43 in Mechelen. Dagelijks zijn ze in de namiddag open, en organiseren onspanning, vorming, acties en begeleiding.

Wegens de aanhoudende winterkou besloten de vrijwilligers om de komende winterperiode de openingsuren gevoelig uit te breiden. Voortaan zijn ze open tussen 9u tot 17u, elke dag van de week (ook op zondag dus). Hiermee gaan ze door zolang de harde kou blijft duren.

Hiermee probeert De Lage Drempel tegemoet te komen aan de tientallen thuis- en daklozen uit Mechelen. Ook mensen die met verwarmings- of electriciteitsproblemen zitten komen op deze extra openingsmomenten af. Ze kunnen overdag warm en extra lang in De Lage Drempel terecht. 's Middags is er een kom warme soep met brood gratis te krijgen. Ken je iemand die met dit aanbod iets zou zijn, vertel er dan over.

Uiteraard loopt de gewone werking ook door. Deze actie wordt volledig gedragen door de vrijwilligers, dus een helpende hand kan nog welkom zijn.

Meer info over de werking, kan je vinden op www.armoede.be/delagedrempel of bel 015/34.43.77.

Stel je voor, ik ben dakloos...  Ik doe een beroep op jullie en breng de dag lekker warm door in jullie lokaal... Wat  na 17u? Word ik dan vriendelijk de deur gewezen of zoeken jullie een oplossing voor mij? Zijn er trouwens daklozen opvangcentra voor 's nachts in Mechelen?

Misschien een domme vraag, maar zijn er überhaupt daklozen in Mechelen? Ik zie nooit mensen slapen in de stations of andere plaatsen zoals ik dat hier in Brussel zie. Maar ze zijn er wel neem ik aan? Waar slapen die mensen dan?

Dat laatste heb ik me ook al afgevraagd.
Toen ik jong was, hééééél lang geleden, sliep er regelmatig een oude man op de houten bank in het bushokje op het stationsplein.
Naast hem lagen zijn valse tanden en als jonge snaak denk je niet echt na en als je in groep was en uitgedaagd werd door de vrienden, gebeurde het dat het vals gebit plots verdwenen was.
Pas op latere leeftijd besef je dan wat een miserie die man daardoor misschien wel gehad heeft.
 
Het is al lang geleden dat ik nog een dakloze gezien heb in Mechelen.
Je ziet overdag wel warmtezoekers in warenhuizen, in het station, in het gebouw van de ziekenkas, enz.., maar waar ga je naartoe in deze bittere koude als je dakloos bent ?
 
Dat er organisaties zijn, zoals De Lage Drempel, die deze mensen toch enkele uren van warmte en voedsel voorzien, is een geruststellende gedachte, maar uiteraard kunnen ze niet dag en nacht hun deuren openzetten.
Eigenlijk zou elke stad een verwarmde ruimte ter beschikking moeten stellen waar daklozen 's nachts terecht kunnen, al is het maar om op de grond te slapen en zich te kunnen wassen.

 

Tommy, waarschijnlijk zijn er zeker daklozen in onze stad en dat is héél jammer. In grote steden springen ze wellicht meer in het oog omdat ze links of rechts staan te bedelen.

Misschien slapen ze her en der in leegstaande panden en krotten (er zijn er toch wel een aantal in Mechelen).

Inderdaad wat gebeurt er met hen na het sluitingsuur van de sociale initiatieven?

wie weet er meer over?

Andere termen voor dakloze zijn (and I quote) zwerver of landloper...

nl.wikipedia.org/wiki/Landloper 

Was het eigenlijk wel zo een goed idee om Wortel te sluiten ?

www.gevangenismuseum.be/locatie/wortel_nieuwe_start.html

Een pluim voor de vrijwilligers van de Lage Drempel!  Hartverwarmend nieuws in deze bitterkoude dagen...

Hartverwarmend wat de mensen van "de Lage Drempel" doen !

Enne.. Géén daklozen? Nooit gezien? Kom dan maar eens buiten rond middernacht.. In het station van Mechelen zie ik er regelmatig overnachten....
Ik denk dat het probleem zich wel degelijk ook stelt in Mechelen.. wellicht is het idd. minder "zichtbaar" dan in grootsteden..

Ik kom wel degelijk buiten na middernacht, ook aan het station, en inderdaad nooit gezien...

Normaal gezien gaan de stations 's nachts gewoon dicht, iedereen buiten. Tijdens deze winterperiode weet ik dat bijvoorbeeld de stations in Brussel 's nachts openblijven voor de daklozen. Is dit in Mechelen ook het geval of gaat het station daar gewoon dicht?

Als er daar echt daklozen zitten en de NMBS sluit het station 's nachts zou ik dat schandalig vinden. Ik hoop dat de mensen van de lage drempel nog even de tijd vinden om dit alles te verduidelijken.

Het blijft natuurlijk schitterend wat de lage drempel doet. Maar voor sommigen is die "lage drempel" misschien nog iets te hoog. Zo heb ik iemand in mijn familie die arm is, die in een krot woont met geen comfort, nauwelijks verwarming. Die mens wil niet geholpen worden, hij trekt zijn plan wel zegt hij altijd. Hoe vaak we het ook al geprobeerd hebben, hij wil er niets van weten. Na gisteren dit artikel gelezen te hebben heb ik hem verteld over de lage drempel, en voorgesteld dat hij daar misschien af en toe eens naartoe kan gaan. Maar nee, hij zit nog liever in de kou. Ik hoop voor hem, en alle anderen dat het snel terug warmer wordt.

Besten,

bedankt voor de fijne reacties op ons initiatief. Jullie werpen wel zeer moeilijke en pertinente vragen op, niet zomaar eventjes in een blogartikel te vatten.

Ten eerste: zijn er daklozen in mechelen? Jazeker, we kennen er zelf een aantal. Maar ze zijn beter verborgen dan de zichtbaren in Antwerpen of Brussel. Sommigen zijn ook naar daar getrokken, omdat daar wel nachtopvang voorzien is. Bij beter weer komen ze terug naar hun vertrouwde Mechelen. Ze zitten niet in het station van Mechelen, eerder op beter verborgen plekken in de stad. Of ze kraken tijdelijk een leegstaande woning of fabriekspand. Vroeger op de oude Lamot-site, de Euroshopping enzovoort. Maar deze 'stadskankers' zijn goed aangepakt, niet?

Ten tweede: Thuislozen zijn in Mechelen een groter probleem. Thuisloos is iemand zonder vast adres. Iemand die tijdelijk wordt opgevangen bij vrienden, familie, een hotel, het Crisis Interventie Centrum, vluchthuis enzovoort. Met de hevigste kou kunnen ze daar gelukkig terecht, maar echt een stabiele woonsituatie kan je dit niet noemen. Ze voyageren van hier naar daar, en overdag lopen ze wat rond. En die kunnen dus nu langer bij ons terecht.

Ten derde: wat we ook zien is dat veel mensen de hoge verwarmingskosten moeilijk kunnen dragen, sommigen zelfs waarvan de verwarming (op gas of electriciteit) afgesloten is, of op minimumtarief staat. Ze hebben groot gelijk om minstens overdag dan naar ons te komen, zodat die kosten toch wat gedrukt kunnen worden.

Ten vierde: een opvanginitiatief in Mechelen? Op de Wollemarkt is er het CIC, voor mensen die kortstondig een verblijf zoeken en begeleid willen worden naar een nieuwe woning. ze doen daar goed werk, maar hebben maar een beperkte opvangcapaciteit. Verder is er nog wat particuliere opvang, maar eigenlijk niets georganiseerd. We ijveren al enige tijd voor een 'shelter', een plaats waar dak- en thuislozen terecht kunnen voor de nacht. Een warm lokaal, een bed, douche en ontbijt. Momenteel is er spijtig genoeg nog geen zicht op de realisatie hievan.

Ten vijfde: we zijn er ons ten volle van bewust dat niet iedereen onze 'drempel' over durft, wil, kan. toch zien we dat met dit initiatief andere mensen toch de weg naar ons vinden. We hopen dat iedereen die mensen kent, hen de weg naar ons blijven wijzen. het is maar door de herhaling dat mensen in armoede toch de stap zetten.

De weersvooruitzichten zijn nog steeds: kous, ijs, sneeuw, rillen. We blijven dus nog een tijd open van 9 tot 17u, elke dag van de week. Helaas kunnen we mensen geen slaapoplossingen bieden, er wordt met zij die dat willen wel samen gezocht naar meer structurele oplossingen van hun (woon)probleem.

Peter

Wel mensen, de week voor kerstmis terwijl ik wat ging window-shoppen na de sluitingstijd, omdat ik anders geen tijd heb, heb ik een clochard, of hoe je het ook wil noemen, met bijpassend geuraura en met fles tegengekomen in een gangske van een winkelpand. De man had er zich genesteld met iets waarvan ik vermoed dat het ooit een deken geweest was.
Ook al is er maar een, het is er nog een teveel.

Het was trouwens daags voordat de lage drempel iets gepost had op deze blogsite. Ik wist voorheen niet wat te doen en zocht (vergeefs) naar een passerende politiewagen om de man eventueel verder te helpen.

Ik schat dat er een 200-tal daklozen in Mechelen zijn. Maar zien doe je ze idd niet.

Beangstigend, een pronkmaatschappij anno 2010 die enerzijds een deel van zijn burgers moet achterlaten en anderzijds het geld langs deuren en vensters buiten gooit. 

Gim, het zal nu niet stil blijven sè.

Dank je Drempelaar voor deze heldere uiteenzetting.

Drempelaar goede samenvatting DANK

wij zouden graag eens contact opnemen met jullie organisatie en eens langskomen voor een gesprek.

We hebben een groepswerk voor godsdienst over armoede.

Als we bij jullie organisatie welkom zijn mail ons dan op het gegeven emailadres.

Alvast bedankt.

Mvg Hendrik, Stan, Dries, Bram

 

ja sommige hebben het zelf uitgelokt door gokverslaving

Dit is weer zo'n dooddoener hé, sommige hebben het zelf uitgelokt door ... Ook al is dat zo, mogen die dan niet geholpen worden? Trouwens gokverslaafd, drugverslaafd, en allerhande andere verslavingen... die komen er niet zomaar. Meestal is er een reden, een aanleiding voor of dat nu 'slechte vrienden' of andere shit is.