De familie Keldermans in Mechelen en omstreken

Tot 16 februari 2010 kan je in het Museum Schepenhuis een kleine boeiende tentoonstelling bezoeken over de familie Keldermans. Hun familienaam doet het niet meteen vermoeden, maar ze zijn in de eerste plaats beroemd om het ontwerp en bouw van hoogste bouwwerk in Mechelen: de Sint-Romboutstoren.

De familie Keldermans heeft in Mechelen tussen de 15e en de 17e eeuw merkbaar sporen nagelaten. De Sint-Romboutstoren werd ontworpen en gebouwd door maar liefst 5 opeenvolgende generaties van deze familie.

De Brabantse gotiek ontstond in Mechelen in de eerste helft van de 14e eeuw. Samen met enkele andere bouwmeesters en kunstenaars ligt de familie Keldermans aan de bron van deze Brabantse gotiek.

Zeker de moeite om deze kleine compacte tentoonstelling een keertje te bekijken.

Maar wat hebben de Keldermansen zoal allemaal gemaakt ?

Een bloemlezing in foto's.

(Foto Erfgoed.be - Broodhuis , Brussel)


(Foto Peter Meuris, Sint-Romboutstoren te Mechelen)

(Foto Lerak Sremos, Hof Van Hoogstraten te Mechelen)

(Foto Markec, Hof van Savoye te Mechelen)

(Foto Jan Smets, Paleis van de Grote Raad te Mechelen)

(Foto erfgoed.be, Onze-Lieve-Vrouwekathedraal te Antwerpen)


(M. Minderhoud, Wikimedia, Markiezenhof te Bergen op Zoom)


(Foto erfgoed.be, Sint-Katharinakerk te Hoogstraten)

(Donderwolk, Wikimedia, Stadhuis te Hoogstraten)

(Foto Erfgoed.be, Sint-Gummaruskerk te Lier)

(Foto erfgoed.be, Stadhuis te Leuven)

(Foto Frank Noordenbos, Stadhuis te Culemborg)

(Foto Erfgoed.be, Kasteel te Turnhout)

(Foto erfgoed.be, Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk te Tienen)

(Foto Fnorp, Wikimedia, Sint-Sulpitius en Dionysiuskerk te Diest)


(Foto erfgoed.be, Stadhuis te Zoutleeuw)

En hier de Sint-Salvatorkerk in Meerle:

(Salvatorkerk Meerle, Elly, www.meerleonline.be)

Maar ook nog e Oude Kerk te Delft of de Sint-Jacobus-de-meerderekerk te Steenbergen,of het Gelmelslot te Hoogstraten.

(Bron: materiaal van de tentoonstelling en foto's met vermelding)

Ik ga zeker die tentoonstelling bezoeken ...trouwens wij kennen nog een afstammeling van deze familie ... hij heeft beroepsmatig wel een flinke bocht genomen want hij is ... beiaardier en wel in Springfield, Illinois (USA)

Haast niet te geloven wat deze familie allemaal ontwierp op de tekentafel!  Ik was al van zin om binnenkort het Schepenhuis eens op te zoeken om deze tentoonstelling te bekijken.  Deze topic scherpt mijn interresse zeker al aan!

Het is vooral ook zo sterk dat men deze gebouwen momenteel nog steeds naar waarde weet te schatten als monument ! Geniale meesters moeten dit geweest zijn.

Hoe vaak gebeurt het me inderdaad niet dat ik ergens een stad bezoek en.. "he, dit is ook al van de hand van het geslacht Keldermans"...

Deze tentoonstelling ga ik zéker bezoeken!!!!!

@Peter; ontbreekt in deze imposante serie niet het stadhuis van Middelburg?

Denk ik ook Jokke...

En de lijst is haast eindeloos...

zo-ook:

Het Bisschopsshof in de Adbij van Tongerlo:

Bisschopshuis (1547)

(foto: Markec)

en het stadhuis van Gouda

Stadhuis van Gouda

(foto: Markec)

En er zijn wellicht nog meer bouwwerken... Reden te meer waarom ik echt wel in deze tentoonstelling geïnteresseerd ben!

De tentoonstelling viel mij een beetje tegen, inhoudelijk zeker interessant, maar zo mager qua beeldmateriaal. Op deze blog is al méér te zien dan op de expo.

@koen: dat gevoelen had ik ook toen ik ze in 2008 bezocht in Hoogstraten

Inderdaad het is een erg kleine tentoonstelling ...

En dan niet te vergeten, het kortere nooit afgewerkte broertje van onze toren te Zierikzee, de St. Lievensmonstertoren (of "de dikke toren") 

foto R. Kokken 1988

Hihihi, volgens de gratis brochure die men in 1988 in de toren kon bekomen, zou hij 130 m hoog hebben moeten worden.  In deze van 1999 waren die 130 m er al 207 geworden...

 

Inderdaad Roger, héél vergelijkbaar met onze Sint-Romboutstoren.  Duidelijk.

En trots dat wij natuurlijk zijn , een rechtstreekse afstammeling Keldermans in onze rangen te hebben. Hans doet zijn uiterste best om de stad van zijn voorvaderen op het peil te houden wat zij honderden jaren geleden hebben vooruit gezet. Onze stad en houden zo. 

@g.l.: ' trots '.... ' onze rangen '.... ' voorvaderen '....? Ben je niet een heel klein beetje aan het doordraven? Het is toch maar een mens zoals iedereen?

Onderstaande prent toont hoe de St. Lievenstoren te Ziezikzee volgens een tekening van Keldermans (?) uiteindelijk zou moeten geworden zijn.  Men is echter blijven steken op 58 meter.

De benaming van St. Lievens"monster"toren kwam er omdat er achter de toren een klooster was (een monastère), wat door de Nederlanders met een gebrekkige kennis van het Frans tot "monster" werd herleid

De bouw van de toren ving in 1454 onder Andries I Keldermans aan en werd in 1480 overgdragen aan Anthonis I Keldermans. In 1506 was het werk tot aan de eerste omgang voltooid.  In 1516 trad Rombout II als bouwmeester op maar  wegens de slechte tijdsomstandigheden werd niet meer verder gebouwd dan eerste verdieping.

Merkwaardig detail: vermits de toren (die op een houten roosterwerk en stenen) in de nabije omgeving van de Oosterschelde gebouwd werd en de 7-8 m diepe en 25 x 25 m brede bouwput door het toevloeiend grondwater steeds onder water liep, duurde het niet minder dan 20 jaar voor de fundamenten van de toren eindelijk gebouwd waren, wat doet vermoeden dat de daguren, RMZ en andere taksen of pesterijtjes van overheidswege in die tijd blijkbaar nog niet gekend waren  :-)   Met een schroef van Archimedes werd het water al die jaren uit de bouwput geheveld.

De doorgang tot het achterliggende kerkgebouw werd dichtgemetseld nadat schip en koor in 1832 afbrandden.

Indien men ooit aan de toren had verder gebouwd zou hij tot aan de tweede trans bijna een exacte kopie van onze toren geweest zijn.

 

En hier de Sint-Salvatorkerk in Meerle:

(Salvatorkerk Meerle, Elly, www.meerleonline.be)

 Ik heb die expo al gezien in Hoogstraten en wat me toen opviel dat het eerlijk gezegd een erg magere tentoonstelling is. Toen ik daar was zei men dat er iemand van musea Mechelen komen kijken was of Mechelen deze expo niet zou kunnen tonen. Wat nu dus gebeurd is, maar ik vond ze toen teleurstellend. De foto's op de blog zijn een betere illustratie dan al wat er te zien is in die expo. Maar ook anderen zijn van dezelfde mening lees ik. Een gemiste kans. Ik herinner me trouwens nog dat ik aan één van de mensen van musea geadviseerd had om die tentoonstelling niet naar Mechelen te halen. Wegens te mager.